Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

:wit
Aguś a gdzie znajdę przepis na sos słodko- kwaśny?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Ale smakowicie wygląda. :tan
Muszę też go zrobić ;:108
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chodzi za mną ta pieczona papryka :?
Ile wyszło Ci słoiczków z tych 4 kg.?
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I jeszcze 1 pytanko (bo już nie mogę sobie przypomnieć czy gdzieś czytałam) - jak układasz paprykę na blaszce do pieczenia to kładziesz pergamin czy tak na "gołą"?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko papryczka po upieczeniu robi się mięciutka i wiotka, więc sporo jej wchodzi w słoiczki w związku z tym słoików wychodzi mało. Ja robiłam ostatnio z 6 kg i wyszło mi chyba 7 słoiczków takich troszkę większych niż dżemówki.
Papryczkę kroję na 4 i układam ściśle, skórką do góry na gołej blasze. Ona puści sok, więc nie trzeba blachy ani niczym wykładać, ani smarować.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aguś a robiłaś może leczo z cukinii w słoiki? To też mógłby być fajny pomysł na szybki obiad dla zaganianej matki ;:219
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A`propos leczo. Ja zrobiłam pierwszy raz do słoików na zimę bazę do klasycznego leczo, czyli bez cukinii, nigdy nie używałam jej do leczo. Od lat robię leczo wg przepisu Tadeusza Olszańskiego (autor wspaniałej książki 'Nobel dla papryki'). Bierze się równe ilości papryki, pomidorów i cebuli plus boczek i kiełbasa. Mnie i częstowanym gościom bardzo smakuje i niektórzy proszą o przepis. Cały wic polega na tym, by paprykę i pomidory kroić w dość duże kawałki podobnej wielkości, cebulę w dość grube pióra i krótko to wszystko dusić na dużym ogniu, by się za bardzo nie porozpadało. Robi się to leczo szybko, chyba więcej czasu zabiera przygotowanie składników, mycie i krojenie.

Teraz, przy robieniu tej bazy do słoików zrezygnowałam z cebuli i wędlin, te będę dodawać po otwarciu słoika. Cebulę głównie z tego względu, że ponoć potrafi sprawiać psikusy w przetworach - popsuć się. Natomiast gdy chodzi o wędliny, to kiedyś mi się zdarzyło, że nadmiar leczo włożyłam gorący do gorących (z piekarnika) słoików, bez pasteryzacji (ładnie się zaciągnęły) i gdy po czasie po nie sięgałam, to wędliny były takie skruszałe jak w konserwach z wkładką mięsną czy kiełbasianą, straciły konsystencję świeżo dodanych. Przynajmniej w tych konserwach, które w młodości czasem jadałam, bo od lat nie jadam.
Tę bazę na zimę zrobiłam z 3 kg czerwonej papryki i 3 kg pomidorów (wole serca, ze skórkami) plus przyprawy - sól oraz papryki w proszku, słodka i ostra. Wyszło mi 6 słoi a` 900 ml i 1 a` 1200 ml. Pasteryzowałam w piekarniku, krótko. Jeśli będzie zainteresowanie szczegółami, to chętnie się podzielę, jeśli nasza tu Gospodyni będzie łaskawa :wink: Zarówno przepisem na leczo (tu jest też istotne zachowanie pewnej kolejności), jak i na tę bazę na zimę.

Agness, skoro już jestem przy głosie, to jeszcze dwa słowa odnośnie powideł z cytryną zamiast octu. Nie będę w tym roku robić powideł, bo mam jeszcze zeszłoroczne, lecz w przyszłości na pewno spróbuję. Wierzę Tobie, Wam, gdy zapewniacie, że tej odrobiny octu nie wyczuwa się, lecz jednak ja czułabym się bardziej komfortowo :wink: wiedząc, że dałam cytrynę. A jeśli moja skleroza pozwoli mi nie zapomnieć i temat jeszcze będzie podnoszony, to podzielę się spostrzeżeniami o efekcie.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo :wit
Tak naprawdę tego octu w stosunku do ilości śliwek jest odrobina, ale jeśli udałoby się zastąpić go cytryną to byłoby idealnie :D Będę czekała na Twoją relację, czy zamiana zda egzamin, czy nie :D
O przepisy na leczo i bazę na zimę bardzo proszę, warto znać różne wersje :D
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Ja tak ogólnie szukam w tym roku przepisów na takie bazy ,które pozwolą zrobić obiad w miarę szybko :D Moje dzieciaki dobrze sobie radzą w kuchni ,nawet czternastoletni syn :D ale czsami wracamy wszyscy do domu po 16 i wtedy chziało by się uprościć przygotowania :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko świetne są te wcześniej przygotowane bazy, bardzo ułatwiają gotowanie. W sytuacjach , kiedy mało czasu są wręcz są ratunkiem. Te sosy można spokojnie robić z cukinią :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

u mnie przepis na ketchup paprykowy-zachęcam ;:108 :wit mogę też tu wstawić :lol:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Ja mam pytanie czy ktoś wkładał pomidory do słoików całe lub krojone :?: Jeżeli tak to proszę powiedzcie co tam się dodaje bo mam zamówione na dzisiaj pomidory a nie zdążę ze wszystkich zrobić przecier ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Ja tak robię.Kroję pomidory na plastry i wkładam do słoika lekko uciskając, bo po zawekowaniu bez ugniatania zostaje dużo wolnego miejsca.
Wcześniej pomidory przez parzenie pozbawiam skórki. Lubię w potrawach pomidory z pestkami i dlatego nie robię przecierów,a poza tym tak jest szybciej.
Żadnych przypraw nie dodaję,
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Dziękuję bardzo .miałam głupi pomysł z tymi pomidorami ale stało się ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”