Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
msk83, na przykład ślimak zdegustował
.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 maja 2009, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ oczywiście,że się nada.Wykorzystaj go do wytworzenia cytrynianu wapnia,a przepis na owy cytrynian masz w wątku "pomidory w pigułceLunarii pisze:czyli czysty węglan wapnia(kreda) się nie nada
Jeżeli można spytać jaki jest cel tworzenia mikstury z kwaskiem cytrynowym. Potrzebuję uzupełnić Ca, a nie całą tablicę Mendelejewa ;-) Czy dzięki temu zwiększy się przyswajalność składnika, czy kwasek cytrynowy ma inną funkcję? Pytam, bo akurat nie mam go pod ręką ;-)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Miałeś poczytać o tym w Pomidory w pigułce, weź więc i poczytaj.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2014, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zwijające się liście pomidorów.
Witam Was serdecznie. Jestem nowa na Waszym forumie, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś zrobię źle. Od kilku sezonów hoduję pomidorki, ale jakoś mi nie idzie. W tamtym roku padły na zarazę, więc w tym posadziłam w innym miejscu, sadząc popryskałam dołki i sadzonki miedzianem. Wszystko było dobrze do teraz. Na kilku krzakach liście wyglądają jak zwiędnięte. Pomidory podlewam codziennie wieczorem. Mam kilka odmian, malinowe, koktajlowe i betalux karłowy. Nie wiem co robić. Są już spore owoce na krzakach. Do tej pory pryskałam je miedzianem i akrobatem. Czy możecie mi powiedzieć jak je ratować?
Startowo miedzian był ok. Ale teraz to nieporozumienie. To więdnięcie, to mogą być przypalone liście po miedzianie. Najlepiej opublikuj jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Wyglada jak ZZ.
Pomidory chronione za pomoca magicznych mikstur pewnie - pedzej czy pozniej - takie cos zalapia.
Pomidory chronione za pomoca magicznych mikstur pewnie - pedzej czy pozniej - takie cos zalapia.

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Prosiłam o potwierdzenie diagnozy i poradę w sprawie oprysku , Twoje zdanie na temat magicznych mikstur średnio mnie interesuje!
Czy mam pryskać Curzate, czy też poczekać do jutra i kupić inny środek(Mildex, Infinito)
Czy można połączyć oprysk przeciwko ZZ z dolistnym nawożeniem Florowitem 4-6-8 i siarczanem magnezu
Pozdrawiam
Czy mam pryskać Curzate, czy też poczekać do jutra i kupić inny środek(Mildex, Infinito)
Czy można połączyć oprysk przeciwko ZZ z dolistnym nawożeniem Florowitem 4-6-8 i siarczanem magnezu
Pozdrawiam
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Rzepka to może być niestety ZZ. Zasmaruj HT, jeśli się będzie powiększać (albo pojawią zmiany na liściach) to proponuję coś mocniejszego np. infinito by zastopować chorobę. Nawożenie na razie zostaw - jeśli potrzebują to lepiej podlej.
Niestety jest to łodygowa forma ZZ.Chcesz ekologicznie,próbuj HT,ale moim zdaniem trochę za póżno.W razie niepowodzenia pozostaje tzw.ciężka chemia.
Cześć. Potrzebuje wsparcia 
Na jednym liściu zauważyłem coś takiego (zdjęcie), po oględzinach znalazłem jeszcze na kilku. Co ciekawe jest tylko na części liścia która jest skierowana ku górze lub ze skosa i nie występuje na części liścia skierowanej ku dołowi. Nie doszukałem się tego na dolnych liściach ani na górnych powiedzmy że występuje od połowy w górę. Po przetarciu palcem liść nie ma oznak uszkodzeń. Postanowiłem zostawić 2 do obserwacji, jeden nie tknięty i drugi wytarty. 7 był dokładny oprysk ridomilem.
Przestudiowałem różne choroby i nie doszukałem się jednoznacznego wyniku, mam 2 faworytów.
można je jeszcze powiększyć

na ostatnim spodnia część liścia skierowana była ku górze.

Na jednym liściu zauważyłem coś takiego (zdjęcie), po oględzinach znalazłem jeszcze na kilku. Co ciekawe jest tylko na części liścia która jest skierowana ku górze lub ze skosa i nie występuje na części liścia skierowanej ku dołowi. Nie doszukałem się tego na dolnych liściach ani na górnych powiedzmy że występuje od połowy w górę. Po przetarciu palcem liść nie ma oznak uszkodzeń. Postanowiłem zostawić 2 do obserwacji, jeden nie tknięty i drugi wytarty. 7 był dokładny oprysk ridomilem.
Przestudiowałem różne choroby i nie doszukałem się jednoznacznego wyniku, mam 2 faworytów.
można je jeszcze powiększyć

na ostatnim spodnia część liścia skierowana była ku górze.
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za pomoc, jutro spróbuje coś znaleść, grunciaki zabezpieczyłam Miedzianem przy wysadzeniu rozsady,nie sądziłam, że ta < ----> czepi się doniczkowych
Czy pomidor jest do uratowania, jeżeli na łodydze są ślady ZZ, czy też dać sobie spokój i spalić, jak to wygląda w Waszej praktyce?
Może < tajemnicze mikstury > nie poskutkowały w przypadku tego pomidora, nikt mi nie gwarantował sukcesu, ale w przypadku innych roślin pomogły więc jestem wdzięczna za przepis
Pozdrawiam

Może < tajemnicze mikstury > nie poskutkowały w przypadku tego pomidora, nikt mi nie gwarantował sukcesu, ale w przypadku innych roślin pomogły więc jestem wdzięczna za przepis
Pozdrawiam
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
ZZ można zahamować. Nie ma co wyrzucać od razu. Oberwałaś chore liście - ok. Poczekaj teraz, ale kup coś co będzie w stanie walczyć z atakującą" ZZ np. Infinito.