Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Wiesz, jak rośnie Aeonium - zasadniczo ma jeden główny pęd, rozkrzewia się "po drodze". Grubość tego pędu uzależniona jest od wielu rzeczy, w tym od przycinania. Generalnie, aby nie bujało, musi mieć nieco wyższą doniczkę - ta ósemka (kwadraciak 8x8) wydaje się za płytka, a dla niektórych nie za płytka, a za to nieco za szeroka. Przydałoby się wysoką piątkę/ wysoką ósemkę, ale potrzebuję ich łącznie 17 sztuk...
Reasumując, po przesadzeniu w coś wyższego miałabym spokój na 2-3 lata, a dla niektórych nawet i więcej...A dostępne i w przystępnej cenie w naszym ogrodniczym są właśnie okrągłe i stąd to rozmyślanie... :roll:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, jakich potrzebujesz, ale odsyłam na znany portal aukcyjny do Żurawińskich - mają bardzo fajne małe a głębokie kwadraciki 5x5 wys.8, 7x7 wys.9 (tu na 1000 procent nie jestem pewna, musiałbym sprawdzić), i 10x10 wys.12.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wiem - przecież te brązowe kwadraciaki (jak i pozostałe również) mam od nich, a wczoraj ponownie wystawił takie, nad jakimi się zastanawiam. I chyba znowu właśnie od Niego zakupię, bo jednak okrąglaki nie są tak ustawne jak te kwadratowe...
Ale dylematy! ;:306 jak się chce coś pod linijkę, to zawsze się człek namęczy ;:306 Najgorsze, że mam zapas kwadraciaków, ale nie w tym kolorze co trzeba... To już jest choroba :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:Najgorsze, że mam zapas kwadraciaków, ale nie w tym kolorze co trzeba... :;230
Nic prostszego - kup farbę w spraju i w 2 sekundy będziesz miała pod ręką to, czego potrzebujesz :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie mnie z tym szprajem ... :;230 :;230
Ale pamiętam tę dyskusję o tym, ile miejsca zajmuje okrągła doniczka a ile kwadratowa. Można się uśmiać na wspomnienie tej dyskusji. Niezaprzeczalne jest to, że kwadraciak jest bardziej ustawny.
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No jak nic...przepowiadam...jak się rozstawisz na większej powierzchni wokół przyszłego bungalowu - będą przychodzić wycieczki i tematycznie zwiedzać kolekcję: Tu proszę państwa przekrojowy zbiór rodzaju Aeonium, tam - Adromischus, na prawo - Crassula, na lewo- Pachypodium itd...Zadziwia, że masz już tak wielu przedstawicieli kilku wiodących u Ciebie rodzajów!

..a w ogóle to że co...że "szprajem" nie można? W swojej obsesji :wink: sięgnęłam i po ten środek - oczywiście wybrałam nietoksyczną farbę i przerobiłam kłujące w oko ceramiczne doniczki w kolorze musztardy, na pasujące do całości ecrue :roll:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko!
Toś Ty moja siostra jednak jesteś! Jakie fajne rodzeństwo można tu na Forum znaleźć :;230
Za bungalow - trzymam Cię za słowo, że tak będzie ;:306 I dziękuję z góry za miłą przepowiednię :D
Ja też malowałam "szprajem", też... Tyle, że gliniane i do doniczkowych, a konkretnie do Spathiphyllum (skrzydłokwiata), który mi się niegdyś szalenie rozrósł. Musiałam mieć czerwoną i już :roll:
Z kaktusami jeszcze nie próbowałam, ale chyba znalazłam rozwiązanie, ale jeszcze się z nim "prześpię" :D
Niemniej wszelkie sugestie jak najbardziej i najmilej widziane - z góry za nie dziękuję, tak jak za Wasze wizyty oczywiście ;:306
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

O matko ile cudownych odmian u ciebie aeonium ;:167 :wit
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Jak chce Ci się bawić to do jednego kolorku - Aeonium, do innego- Adromischus, trzeci- Crassula, jeszcze inny - Pachypodium, albo wystrugać jakąś skrzynkę i wszystko wstawić do niej.
kospe
200p
200p
Od: 18 wrz 2013, o 21:28

Post »

Żaneta - ten Twój watek pędzi jak burza ;:65 aby nadążyć trzeba codziennie zaglądać inaczej powstają braki, duże braki :D

PS Pachypodium wstawię
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Z doniczkami zawsze jest kłopot....ja swoje mam jasno błękitne, ale w tym roku takich nigdzie nie uświadczysz. Są granatowe ale mnie nie podobają się, a w drodze jest już 18 sadzonek :tan kupiłam więc białe....piętrowe ;:oj dla małych roślinek mogą być....na wiosnę trzeba będzie przesadzać.....może będą już błękitne ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki za tak miłe odwiedziny!
Filigranowa27 pisze:O matko ile cudownych odmian u ciebie aeonium ;:167 :wit
Dziękuję, Pati - właśnie przybyły następne, wcześniej niż doniczki i co ja mam teraz zrobić...? ;:oj
annaoj pisze:Jak chce Ci się bawić to do jednego kolorku - Aeonium, do innego- Adromischus, trzeci- Crassula, jeszcze inny - Pachypodium, albo wystrugać jakąś skrzynkę i wszystko wstawić do niej.
To taki był Asiu mniej więcej zamiar i mniej więcej tak jest, tylko że wszystkie gruboszowate są w brązowych kwadraciakach. I teraz właśnie po części wpadłam na Twój pomysł, bo jadą do mnie doniczki, ale przesadzę pachypodia. To one tego bardziej potrzebują. Wysadzę je z tych brązowych i będzie z głowy.
Może to zagmatwane, ale jak skończę, to efektem się pochwalę, a co ;:306
kospe pisze:Żaneta - ten Twój watek pędzi jak burza ;:65 aby nadążyć trzeba codziennie zaglądać inaczej powstają braki, duże braki :D PS Pachypodium wstawię

Eee tam jak burza - nie mów tak, bo pomyślę, że burzy nie widziałeś ;:306 Przecież gdyby nie Wasze komentarze, to stałby w miejscu, to Wy go tworzycie, za co stokrotne dzięki - Tobie oczywiście również, a na Twoje pachypodium czekam oczywiście z wielką ciekawością :D
brombiel pisze:Z doniczkami zawsze jest kłopot....ja swoje mam jasno błękitne, ale w tym roku takich nigdzie nie uświadczysz. Są granatowe ale mnie nie podobają się, a w drodze jest już 18 sadzonek :tan kupiłam więc białe....piętrowe ;:oj dla małych roślinek mogą być....na wiosnę trzeba będzie przesadzać.....może będą już błękitne ;:306

Agnieszko - ja mam wszystko w niemal takich samych, w zależności od rodzaju rośliny różniących się kolorem doniczkach i dlatego w ogóle się zaczęłam zastanawiać nad zmianą, bo jak wsadzę jedną roślinę z tego samego rodzaju do inne doniczki, to nie wytrzymam i zmienię resztę! Tylko właśnie tej odpowiedniej "reszty" nie miałam i stąd rozważania.
A już na temat wyższości kwadratowych nad okrągłymi dyskusja na Forum była... :D
Dzięki Kochani za wizyty - lecę przesadzać co mogę - czego nie mogę też ;:306 - a jeszcze mam trochę pracy na jutro do zrobienia. Pojawię się...jakoś ;:306
Spis moich wątków
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Melduję się też u Ciebie Żanetko,mammillarki są zawsze ładne,tak samo u mnie kwitną tylko z roku na rok mają więcej kwiatuszków
i za to ich lubimy ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:(...) ja mam wszystko w niemal takich samych, w zależności od rodzaju rośliny różniących się kolorem doniczkach i dlatego w ogóle się zaczęłam zastanawiać nad zmianą, bo jak wsadzę jedną roślinę z tego samego rodzaju do inne doniczki, to nie wytrzymam i zmienię resztę! Tylko właśnie tej odpowiedniej "reszty" nie miałam i stąd rozważania.
A już na temat wyższości kwadratowych nad okrągłymi dyskusja na Forum była... :D
Przesadzać - nie przesadzać - oto jest pytanie... ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już przesadziłam ;:138 Ale mam fajnie, w dodatku obejszło się bez drastycznych zmian :heja
Jutro jak dojdą doniczki, przesadzam pachypodia. Nowości nabierają wyglądu po podróży, więc jak się ogarną, to je przedstawię.
Leszku - dzięki za wizytę ;:180
Lucynko - do Ciebie teraz ja wpadnę "na kawę" i chyba z piwem, również na spokojnie ;:196
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”