Reasumując, po przesadzeniu w coś wyższego miałabym spokój na 2-3 lata, a dla niektórych nawet i więcej...A dostępne i w przystępnej cenie w naszym ogrodniczym są właśnie okrągłe i stąd to rozmyślanie...

Nic prostszego - kup farbę w spraju i w 2 sekundy będziesz miała pod ręką to, czego potrzebujeszpiasek pustyni pisze:Najgorsze, że mam zapas kwadraciaków, ale nie w tym kolorze co trzeba...
Dziękuję, Pati - właśnie przybyły następne, wcześniej niż doniczki i co ja mam teraz zrobić...?Filigranowa27 pisze:O matko ile cudownych odmian u ciebie aeonium![]()
To taki był Asiu mniej więcej zamiar i mniej więcej tak jest, tylko że wszystkie gruboszowate są w brązowych kwadraciakach. I teraz właśnie po części wpadłam na Twój pomysł, bo jadą do mnie doniczki, ale przesadzę pachypodia. To one tego bardziej potrzebują. Wysadzę je z tych brązowych i będzie z głowy.annaoj pisze:Jak chce Ci się bawić to do jednego kolorku - Aeonium, do innego- Adromischus, trzeci- Crassula, jeszcze inny - Pachypodium, albo wystrugać jakąś skrzynkę i wszystko wstawić do niej.
kospe pisze:Żaneta - ten Twój watek pędzi jak burzaaby nadążyć trzeba codziennie zaglądać inaczej powstają braki, duże braki
PS Pachypodium wstawię
brombiel pisze:Z doniczkami zawsze jest kłopot....ja swoje mam jasno błękitne, ale w tym roku takich nigdzie nie uświadczysz. Są granatowe ale mnie nie podobają się, a w drodze jest już 18 sadzonekkupiłam więc białe....piętrowe
dla małych roślinek mogą być....na wiosnę trzeba będzie przesadzać.....może będą już błękitne
Przesadzać - nie przesadzać - oto jest pytanie...piasek pustyni pisze:(...) ja mam wszystko w niemal takich samych, w zależności od rodzaju rośliny różniących się kolorem doniczkach i dlatego w ogóle się zaczęłam zastanawiać nad zmianą, bo jak wsadzę jedną roślinę z tego samego rodzaju do inne doniczki, to nie wytrzymam i zmienię resztę! Tylko właśnie tej odpowiedniej "reszty" nie miałam i stąd rozważania.
A już na temat wyższości kwadratowych nad okrągłymi dyskusja na Forum była...![]()