Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Dorotko dziękuję ;:196
Różyce już zarezerwowane - prawie same "damy" Mme Plantier, Mme Ball, Mme Hardy :wink:
Oprócz nich zamówiłam oczywiście Artemisa ;:167 , Olivię Rose, Pashminę i Wedding Piano.
Moje "must have" to jeszcze Charles de Mills, Heritage i Giardina, muszę się rozejrzeć, gdzie kupić tę ostatnią bo dwie pierwsze już namierzone :tan No i New Dawn na ostatnia nogę pergoli :D
Zdecydowanie to już choroba :;230 :;230 :;230

Różowa NN ma około 60cm, kwiat tak na oko ma 8cm. Zgubiłam od niej etykietę, wydaje mi się, że może to być Warwick Castle - jej inne zdjęcie jest na 7 stronie.

Część winogronek już schrupana, to ich pierwszy plon po burzliwych początkach i wielokrotnym przesadzaniu, są pyszne ;:167

Gabi brawo ;:138 to powojnik Pistachio :D
Gabi, u mnie większość róż jest goła i wesoła, albo ma wszystkie liście porażone czarną plamistością. Pomponella dobrze się trzyma i zbudowała całkiem zgrabny krzaczek, Pirouette trochę podrosły - choć z Twoimi nie ma ich co porównywać, moje mają około 1-1,20m. Eden się trochę rozbudował. Muszę przez zimę porządnie się dokształcić, które różyce jak przyciąć wiosną, to będzie nie lada wyzwanie :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dziewczyny, a moje róże nawet nie kwitną! Jedynie Heritage, a pozostałe bieda aż przykro patrzeć, nie wiem czy to susza, czy co, w ogóle pędów po pierwszym kwitnieniu nie wypuściły :evil: Ciesz się Jolu, że Twoje chociaż pięknie kwitną (Pomponella jest super, takie małe prawdziwe kuleczki).
Dalie też piękne, zwłaszcza nr 1, a czerwona jak wspominałam podobna do mojej, ciekawe czy to ta sama odmiana.
Kiście winogron niby małe, ale owoce jakie duże, apetyczne :) Pszczoły nie konsumują ich?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jolu ta żółta dalia to Golden Sceptre, jest bardzo podobna do mojej. Wstawiłam ją u siebie to porównasz. W zasadzie to jestem pewna, że to ona.
Co do tej róży NN to możesz mieć rację, że to Warwick Castle. Jaka by nie była jej nazwa to i tak jest ;:167
Wow a zakupy różane ;:215 Też zamówiłam Weddig Piano, ciekawa jestem jak nam się będzie sprawować :roll: Moja pójdzie obok Piano i taki duecik będą tworzyć. Giardina jest w R, ale też w F. A Olivia Rose to angielka? Gdzie ją można zamówić?
Jesteśmy coraz bardziej chore :;230 Ja już zamówienie jesienne zamknęłam...chyba, że znów coś wypatrzę ;:306
Muszę jednak być twarda, bo co będę planować zimą jak wszystko teraz zamówię :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jolu, czy te zamówione "damy" to historyczne ?... kurcze... mam trzy, ale jakoś tak chyba nie przemyślałam zakupu.
Louise Odier kwitnie ładnie i obłędnie pachnie, ale to prawie potwór...no i z jej zdrowiem nie najlepiej.
Reine Des V... też mnie zawiodła... kwitnie słabo, choć równie pięknie pachnie... łapie mączniaka... a wychwalana Comte De Ch. też słabo kwitnie i choruje...
na dodatek wszystkie te róże krótko trzymają kwiaty... no i masz babo placek... ;:219
Ciekawa jestem tych Twoich...

Jolu, zajrzyj tam... jest tam zdjęcie Warwicka, może wreszcie zidentyfikujesz tą NN...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Prześliczne masz dalie,super różyczki,słowem cudowny ogród.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czołem ;:7
Coś ucichłyśmy wszystkie tej jesieni :wink: Trzeba jeszcze pokazać co kwitnie dopóki mrozów jeszcze nie ma. Ale na samą myśl o przymrozkach przerażam się, bo po tegorocznej suszy wszystko od razu "poleci". A jak u Ciebie dopadało trochę deszczu czy nie? Jak swoje nowe róże posadzisz w suche bryły... :wink:

P.S. Jak tam po złocie? :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jolu zamówiłaś 12 różyczek a wymieniłaś 7. No co tam jeszcze domówiłaś? Pochwal się :)
Jakieś angieleczki, a może jeszcze coś całkiem innego? :wink: Do mnie mają wysłać róże z R już w przyszłym tygodniu...zastanawiam się czy nie za wcześnie? Jeszcze dość ciepło jest.... ;:131
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Zaniedbałam Was nieco, przepraszam i już się poprawiam!!

Aluś moja Pomponella ma jeszcze mnóstwo pąków, mam nadzieję, że uda jej się wszystkie rozwinąć :D
Winogronka małe, ale pychota - wszystkie już zjedzone przez nas, pszczół nie widziałam :wink:

Dorotka różana choroba osiągnęła swój szczyt :;230 nie wiem, jak ja liczyłam te róże, ale w końcu zamówiłam 14 a mam zamiar dokupić kolejne 3 :roll:

Gabi przy wyborze róż kieruję się wyglądem kwiatów i szczerze mówiąc to nie wiem dokładnie czy te róże to historyczne czy nie :oops:
Moja Louise Odier wymaga ujarzmienia, ale nie chorowała zbyt mocno. Niestety uwielbiają ją mszyce :evil: Kwiaty trzyma długo i bosko pachnie.
Dziękuję za link ;:196 wygląda na to, że moja NN to Warwick Castle :D Swoją drogą, ta na zdjęciach z linku piękna - kiedy moja tak będzie wyglądać :roll:

Haniu dzięki za odwiedzinki :wit

Aluś witaj po raz drugi ;:196 U mnie cicho, bo nie mam czasu wyjść do ogrodu, żeby zdjęcia zrobić, a co dopiero coś więcej podziałać :roll: Coś tam kwitnie, ale szału nie ma... Kwitną obficie jedynie duże jasno fioletowe marcinki, na które nie mogę patrzeć bo tak okropnie wyglądają :evil: Już zdecydowałam i wywalam je jak tylko znajdę na to czas.
Deszczu jeszcze nie widziałam, pojęcia nie mam jak posadzę róże czy cebulowe - po prostu się nie da...
A po złocie bosko!! Siedzę co chwila u Igły i oglądam filmiki :D

Dorotko cieszę, się że zaglądasz mimo, że gospodyni brak :;230 Zamówiłam Olivia Rose, Lady on the Lake, 2szt Albrighton Rambler, 2szt Wedding Piano, 2szt Pashminy, Mme Plantier, Bobby James, Mme Ball, Mme Hardy, Artemis i Giardinę. To razem 14 sztuk :;230 Widzisz, sama się już nie mogę połapać w rachunkach :;230 Trochę wcześnie na róże, zazwyczaj wysyłali po 20tym chyba... Może ich poproś, żeby przesunęli wysyłkę?

W weekend obiecuję cyknąć nowe fotki!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

:wit Masz perfekcyjnie zaplanowany ogród ;:138 , roślinki takie dorodne i zdrowe ;:108 a właścicielka taka miła ;:180
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No, no to poszalałaś ;:138 , ale same ślicznotki zamówiłaś. Już się nie mogę doczekać przyszłego roku żeby zobaczyć jak u Ciebie będą pięknie kwitły ;:108
Te z R to tylko trzy przyjdą z gołym korzeniem...dwie angielki będą w donicach więc nie ma znaczenia, że tak wcześnie je przyślą. Natomiast z F będą po 20 października to może już będzie chłodniej.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry :wit
Zimno u nas z rana, choć dziś temperatura oscyluje około +5 stopni, to wczoraj było +1 i miejscami przymroziło. Na szczęście mój ogród ominęło tym razem - czekam jeszcze na kwitnienie kilku dalii i drżę przed każdą zapowiedzią przymrozku, że jednak nie uda mi się w tym roku zobaczyć, co to za jedne.
Weekend minął pracowicie, warzywnik uprzątnięty, zebrane pomidorki, papryka, buraki, marchew, maliny i pigwy. Pozbyłam się uciążliwego chmielu z wiaty na drewno i dwóch kalin, które bardziej szpeciły ogród niż go zdobiły. Wyleciał też żółty pięciornik, już nie mogłam na niego patrzeć (żółty to zdecydowanie nie mój kolor). Rabata lekko przejrzała i tym samym mam miejsce na nowe róże ;:108

Kilka migawek z jesiennego ogrodu:
Uwielbiam ten kolorek
Obrazek

rozplenica
Obrazek

marcinkowo i bzycząco
Obrazek

niestrudzona Pomponella
Obrazek

Fisherman's Friend nieprzerwanie kwitnie
Obrazek

dalie - Perfection (moja ulubiona)
Obrazek

patriotka
Obrazek

i NN
Obrazek

a to moje tegoroczne cebulowe zakupy - tu torebka, tam torebka i tyle się uzbierało :;230
Obrazek

Obrazek

Lecę pobuszować po Waszych ogrodach!

PS. Mati dziękuję za miłe słowa ;:168
PS2. Dorotko, ja też już z wytęsknieniem czekam na dostawę róż i ich sadzenie a w następnym sezonie będziemy je podziwiać :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Kwiatki . ;:167 zakupy ;:oj .Masz rozmach lepszy ode mnie . ;:191
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś pracowita z Ciebie dziewczyna :D wiele udało Ci się zdziałać przez weekend.
A z cebulami to poszalałaś :)
Fisherman's Friend jest śliczna... i ten kolorek, ja jej nie mam. Będę ją podziwiać w Twoim królestwie ;:108 A Pomponella daje ładny popis ;:333
Na dalie to mogę popatrzeć u Ciebie...moje chwycił przymrozek i ścięłam mnóstwo kwiatów :( , a jedna to już tylko do wykopania.
A propos... nie za wcześnie chcę ją wykopać?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze: Rabata lekko przejrzała i tym samym mam miejsce na nowe róże ;:108

(...)

a to moje tegoroczne cebulowe zakupy - tu torebka, tam torebka i tyle się uzbierało :;230
:;230 Hahaha, najlepsze edytowałam :D To jak, zrobiłaś miejsce na zamówione róże, czy jeszcze domawiasz? Kusi co, jak jeszcze zamówienie niezrealizowane.
Torebek dużo z cebulkami, ale i sadzenia będzie dużo...

Ja też co roku czekam do mrozów aż wszystkie dalie łaskawie pokażą swoje kwiaty i zawsze jakieś zostają nierozkwitnięte. Jedne kwitną aż miło popatrzeć, a drugie jak staną w miejscu z pakami tak nie drgną.
Pomponella faktycznie niestrudzona, kwitnie aż oczy same się do niej śmieją, śliczna.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Witaj, piękne róże zamówiłaś. Wedding Piano będzie chyba hitem, tyle osób już je zamówiło, że nie może nas zawieść .
Podglądam Twój ogródek i tak jak kiedyś dzięki Forum zakochałam się w różach, tak teraz nęcisz daliami. Masz je naprawdę zniewalające.
Widzę, że zaszalałaś też z tulipanami ;:224 , to dopiero będzie festiwal!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”