Dalie wymagania,problemy - cz.3
Re: Dalie - cz.3
Pomyślcie o zabezpieczeniu swoich roślinek ,zapowiadają przymrozki przez następne trzy noce 

Pozdrawiam ED.
Jak zobaczyłem prognozy, gdy tylko się rozpogodziło, pognałem na działkę zabezpieczyć te dalie których pędy już wyjrzały z ziemi.
Najpierw podniosło mi się ciśnienie, jak zobaczyłem u sąsiadów zmarznięte kwiatki, ale jak się okazało moje dalie przetrzymały.
Nałożyłem na każdą wystającą z ziemi sadzonkę, obciętą butelkę PET.
Żeby im cieplej było W środek butelki włożyłem siano ze skoszonej trawy.
Najpierw podniosło mi się ciśnienie, jak zobaczyłem u sąsiadów zmarznięte kwiatki, ale jak się okazało moje dalie przetrzymały.

Nałożyłem na każdą wystającą z ziemi sadzonkę, obciętą butelkę PET.
Żeby im cieplej było W środek butelki włożyłem siano ze skoszonej trawy.
pozdrawiam
Tomek
Tomek
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witajcie mili miłośnicy dalii
Tak wyglądają "moje koszulki" założone na dzisiejszą noc!Nic jednak nie wskazuje by w Poznaniu był przymrozek jutro rano!Teraz jest 10 stopni! Na 100% jestem pewien że przymrozku nie będzie!!!
Kolega Grzegorz kazał mi włożyć jeszcze gazety do środka butelek!

Tak wyglądają "moje koszulki" założone na dzisiejszą noc!Nic jednak nie wskazuje by w Poznaniu był przymrozek jutro rano!Teraz jest 10 stopni! Na 100% jestem pewien że przymrozku nie będzie!!!

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Ja trzymam swoje dale pod folią ,jutro o 6 ma być -2 ,a na" zimną zośkę" zapowiadają +30 

Pozdrawiam ED.
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Ja karpy sadziłem 30 kwietnia/1 maja więc o nie się nie obawiam ale ma balkonie mam sadzonki wyhodowane z nasion które posadzę po tych wczesnych "zimnych ogrodnikach" bo później już żadne prognozy nie przewidują niepokojącego ochłodzenia.
Temperatura poniżej 0 spadła już w woj. podlaskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim (w Warszawie wynosi od -0.5 w części północno-wschodniej do +4.4 w centrum) i warmińsko-mazurskim... Najgorsza noc jutro choć ma być ciut cieplejsza niż wcześniej prognozowano.
Temperatura poniżej 0 spadła już w woj. podlaskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim (w Warszawie wynosi od -0.5 w części północno-wschodniej do +4.4 w centrum) i warmińsko-mazurskim... Najgorsza noc jutro choć ma być ciut cieplejsza niż wcześniej prognozowano.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Wiosna przyszła wcześniej, to i "Zimna Zośka" jest dwa tygodnie przed czasem.
Ale to w zasadzie dobrze, będzie można wcześniej wysadzać rośliny w ogórku.
Ale to w zasadzie dobrze, będzie można wcześniej wysadzać rośliny w ogórku.
pozdrawiam
Tomek
Tomek
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Ja miałam swoje dalie sadzić w połowie kwietnia i teraz ciesze się ,że nie miałam czasu . Wytrzmały do tej pory to myśle ,że wytrzymają jeszcze kilka dni
Pozdrawiam

Ja miałam swoje dalie sadzić w połowie kwietnia i teraz ciesze się ,że nie miałam czasu . Wytrzmały do tej pory to myśle ,że wytrzymają jeszcze kilka dni
Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Rysiurys11 pisze:Witajcie mili miłośnicy dalii
Tak wyglądają "moje koszulki" założone na dzisiejszą noc!Nic jednak nie wskazuje by w Poznaniu był przymrozek jutro rano!Teraz jest 10 stopni! Na 100% jestem pewien że przymrozku nie będzie!!!Kolega Grzegorz kazał mi włożyć jeszcze gazety do środka butelek!

Bodajże 3 lata temu sadziłem dalie trochę wcześniej i w połowie maja na zimną Zośkę wystąpiły u mnie przygruntowe przymrozki .Niektóre odmiany miały już 20-30 cm łodyżki.Zabezpieczyłem je coś na Twój wzór , butelki, doniczki co było pod ręką.Jakie było moje rozczarowanie kiedy przez dzień po odkryciu zabezpieczeń okazało się że listki niektórych pędów dalii są jakby liźnięte przez mróz .Wynika z tego że nie do końca na 100% butelki zabezpieczają przed mrozem.
,,Stary ogrodnik,, po sąsiedzku powiedział mi że gdybym wsadził do środka butelki czy doniczki gazetę to by się to nie stało.
Dla tego dzielę się z Wami radą ,, starego ogrodnika,,

A tak poza nawiasem u mnie w nocy było ok. 2 stopnie na +
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja pisałam w wątku Stanislawa ,że sąsiadka moich rodziców sadziła dalie bardzo wcześnie ,a było to w czasach kiedy zimy były takie jak należy przykrywała je tylko gazetami .I miała zawsze najwcześnie kwitnące dalie i nigdy jej nie zmarzły . Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witam sympatyków dalii!
Tak wyglądają pędy z listkami dalii, która nie została przykryte po dzisiejszym przymrozku!

A tak wygląda dalia, która miała nałożoną plastykową butelkę i w środku włożoną gazetę!Jestem jednak dobrej myśli że to już ostatnia faza przymrozków w maju!

Tak wyglądają pędy z listkami dalii, która nie została przykryte po dzisiejszym przymrozku!

A tak wygląda dalia, która miała nałożoną plastykową butelkę i w środku włożoną gazetę!Jestem jednak dobrej myśli że to już ostatnia faza przymrozków w maju!

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Na obu zdjęciach rośliny chyba po trochu oberwały od mrozu. Patrzyłem aż ,czy u mojej też tak liście wyglądają, ale nie, są twarde i omszone. Przykrywam swoje doniczkami z dziurkami na górze, w środku nie podkładam nic. Jak dobrze pójdzie, to może wytrzyma te mrozki i zakwitnie pięknie, czego i wam życzę. Pozdrawiam. 

Pozdrawiam, Robert.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobnie jak Robert - przykrywam swoje dalie na noc dużymi doniczkami z otworami, a na to jeszcze włókninę.....Przed południem odkrywam i tak w kółko.Po przeczytaniu kilku wcześniejszych postów , humor poprawiło mi prognozowanie "Zimnej Zośki" .... 

- Muszelka 102
- 200p
- Od: 20 lut 2011, o 17:05
Moje niestety też dzisiejszy przymrozek lekko ściął
, dzisiaj przykryłam plastikowymi pojemnikami.

Serdecznie pozdrawiam Bożena