Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Monia, ależ się u Ciebie dzieje!
Kryzys związany z fantazją fryzjera opanowany, podłogi drewniane w domu piękne (egzotyk to jest to ;:333 ), a plany na nasadzenia w ogrodzie dojrzewają!
Jak wielu moich przedmówców popieram asymetryczne nasadzenia, ostatnia wersja planu przemawia do mnie bardziej niź opcja z Palibinami ;:108
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu- śmieje się, ale tak trochę z kwaśną miną.. U Mamy ok 10 lat temu był remont- całkowita wymiana instalacji wod-kan. nowy piec z zasobnikiem.. Ostatnio zasobnik odmówił posłuszeństwa, a teraz coś z piecem się dzieje.. Wiadomo- w domu zawsze jest coś do zrobienia, ale z naszym tempem wykańczania się i domu :wink: - gładko wejdziemy w remonty :;230
Januszu- wiadomo, mało kto może sobie pozwolić na zrobienie wszystkiego od razu, zwłaszcza jak usilnie się chce realizować swoje pomysły i marzenia, a nie opływa się w majątki. Podliczyliśmy z Mężem, że gdybyśmy spuścili z tonu w łazienkach, kuchni i z kominkiem- mielibyśmy już wszystko pozostałe. A że się upieramy, żeby robić to co chcemy- a i to w granicach rozsądku bo na wiele rzeczy nie możemy sobie pozwolić- to tak to wygląda, że wprowadzimy się do domu bez większości drzwi wewnętrzynch i bez podłogi w 3 pokojach na piętrze ;:14
Jednak jak staliśmy przed wyborem- zrobić kominek np. za 8tyś, jaki nam się średnio podoba, czy za 11 taki, który wolimy.. to zróbmy droższy- i tak jest na dziesiąt lat więc niech nas cieszy..- dzięki tej decyzji odpłynęły 3 komplety drzwi.. i tak z całą resztą :D
Nie martwimy się zbytnio, bo mamy w domu wszystko tak, jak byśmy chcieli, a reszta też powoli się pojawi. Ostatnio Mąż mnie zapytał, czy cos bym zmieniła- a ja powiedziałam, że tak.. jedną z sąsiadek :;230
Kasiu- tak, u nas jak w kalejdoskopie, ciągle coś. Ja tylko rysuję w puzzlach i serce mnie boli na myśl o tym, ile czasu będzie kupować te rośliny. Przydałby się skok na bank ;:306

Weekend ponury, ale to dobrze, bo w domu posiedziałam, a z nudów wzięłam się za gruntowne porządki, bo i tak czasu zbytnio nie mam, a jak świeci słońce to w domu nie usiedzę :D
Korzystając z mokrej aury podsypałam u Mamy pod azalie, rododendrony i hortensje osmocote. Nie dowierzałam deszczowi i sama jeszcze nieco podlałam.
Muszę jeszcze poszukać w ogrodniczych chelat żelaza dla naszego mizernego rododendrona- kwitnie jak szalony ale liście ma takie blade :? Czy cheleat bywa dostępny w ogrodniczych, czy to jakiś rarytas..?

Wczoraj był paskudny wiatr- kwitnące krokusy potargane i wymęczone. Dobrze, że jeszcze kilka było w powijakach- te się uchowały.. Jest stosunkowo ciepło- w ciągu dnia 4-6 stopni, nocami też nie ma przymrozków.. Za kilka dni ma się robić ok 10*, więc po tych deszczach rośliny szybko wybuchną- do tej pory, mimo słońca i dodatnich temperatur wszystko tak leniwie się budziło- teraz powinno dostać kopa :lol:

Ja nadal bawię się w puzzlach. Odchodzę coraz bardziej od symetrii- tzn, mentalnie odchodzę :D Wymyśliłam za to coś innego- nie będzie symetrii, ale powtórzenia. Przykładowo na prawej rabacie, pod wiązem Wredei planuję posadzić jakieś kosodrzewiny- 3 sztuki, i jedną sztukę tej samej odmiany na rabacie po lewej stronie..
Przy schodach po lewej mały cyprysik filifera nana, po prawej stronie filifera- duża odmiana..
Nie wiem, co posadzić pod lewym oknem, obok thui Szmaragd.. Wstawiłam iglaka szczepionego, ale ciągle się waham.. Na razie szczepiony, a pod nim 3 małe hortensje bukietowe.
Bawię się rysowaniem podjazdu i chodniczka, ale on powstanie dopiero w czerwcu/lipcu- zależnie od terminów wykonawcy..
Mam dziwne przeczucie, że gubię rozmiary na rysunkach i rabaty rysuję chyba zbyt wąskie w stosunku do tego, co jest zaplanowane..

Obrazek

Między furtką i bramą na rabacie posadzę iglaka miniaturkę, a przy furtce z drugiej storny będzie mini rabatka, przechodząca w podłużną, ciągnącą się wzdłuż ogrodzenia- na tym pasku kory będzie po ogrodzeniu piąc się kilka powojników, a co posadzić na brzuszku przy furtce- jeszcze nie wiem :D

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, powtórzenia - to jest to ;:215
Ostatni projekt chwyta za serce! Super to wymyśliłaś ;:196
Małymi kroczkami, dacie radę ;:168
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cały czas nie mam dostępu do puzzli, Tobie to coraz lepiej wychodzi.
Ja uwielbiam ten etap budowy. Coraz więcej widać, coraz więcej się dzieje i coraz bliżej do przeprowadzki :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Moniś i znowu biję się w pierś i nadrabiam zaległości.
Widzę, że nie próżnujecie i dzieje się wiele na płaszczyźnie wykończenia domu jak i projektów ogrodowych.
Przed wami najpiękniejszy okres wykańczania domu, wszak już termin przeprowadzki zbliża się wielkimi krokami. Co do koloru podłogi, zawsze byłam za stonowaną klasyką, widzę, że i ty taką kolorystyke preferujesz.
Co do projektów ogrodowych, ostatnia wizualizacja jest świetna ;:138
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Moniś ten ostatni projekt wygląda super-i wstawiłaś tam i iglaki i liściaste i kwitnące-bardzo tak lubię bo ogród każdą porą roku wygląda inaczej. Fajnie :)
Co do domu-deski podłogowe macie rewelacyjne i bardzo dobrze, że poczekacie i zrobicie resztę powolutku, ale tak jak chcecie. Nie ma co kupować niczego na siłę tylko dlatego, że na to co wam się podoba brak na razie funduszy. Ja też tak robię. Do tej pory na górze mam jeden pusty pokój i brak lamp. Jedynym miejscem gdzie złamałam zasadę jest wiatrołap gdzie kupiłam na szybko szafkę z lustrem z płyty (wprowadziliśmy się późną jesienią i brak miejsca na kurtki strasznie drażnił). Teraz patrzę na ten wiatrołap i patrzę i mi nie pasuję. Nic nowego jednak nie kupię bo są ważniejsze wydatki. I tym sposobem sprawdza się zdanie, które gdzieś kiedyś przeczytałam, że prowizorki są prowizorkami tylko z nazwy i wrastają tak w życie, że czasem przeżywają bardzo długie lata.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Wspaniale! Przedstawiając to właśnie w takich dwóch perspektywach jak te doskonale widać jaki rodzaj roślinności był potrzebny :D
Masz rację, ponieważ na tym programie nie możesz nanieść niczego w skali lecz wyłącznie szacunkowo. Mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się że jest za pusto to trzeba pamiętać, roślinność będzie się rozrastać.
Może jest w tym metoda, najpierw obsadzić front domu większymi wysokościowo i gabarytowo roślinami a w dalszej kolejności widząc pierwszy efekt uzupelniać średnimi i na końcu małymi, co myślisz?
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Kasiu- Kochana, bardzo dziękuję za słowa otuchy. No jak Tobie się podoba, to znaczy, że choć troszkę mi się udało.. ;:131 Wybaczasz mi, mam nadzieję, brak serca do róż w moim ogrodzie.. :oops: W Twoim je kocham- piękne, bujne, zadbane i zestawione w niezwykle gustownych kompozycjach!! Ja nawet nie próbuję..
Gosiu- dlaczego nie masz dostępu do puzzli..? Ja za tą zabawę zapłaciłam 30pln smsem- za 6 miesięcy.. a ile frajdy z tego mam :D Może zerknij i spróbuj się zalogować.. Polecam ;:196
Agniesiu- witam, witam.. fajnie, że znalazłaś chwilkę ;:168 Bardzo jestem ciekawa ostatecznego koloru po polakierowaniu, ale z tego co mogę się domyślać, nie będzie zbyt ciemno.. Na taki efekt miałam nadzieję- soczystego koloru, ale niezbyt ciemnego. Pewno będzie ciemnieć z czasem- jednak do tego oko się przyzwyczaja, więc raczej tego nie zauważymy z biegiem czasu:wink:
W moim pokoju mam podłogę jesionową i ze zdziwieniem oglądam zdjęcia sprzed kilku lat, jaka była jasna.
Bardzo mi miło, że też widzisz jakiś potencjał w wizualizacji puzzlowej- z Twoim estetycznym okiem wysoko umieszczasz poprzeczkę ;:196
Aniu- dokładnie tak, jak mówisz.. Zastanawialiśmy się, czy podłogi w pokojach jakoś inaczej nie zrobić- ale wydać jakąś kwotę, żeby za chwile zrywać i robić od nowa- to szkoda tak pieniędzy wyrzucać w błoto.. Wolimy poczekać, a że dzieci nie mamy to i pokoje nie są potrzebne na razie. Staramy się nie kupować nic tymczasowo- bo później zawsze szkoda wyrzucić :lol: Dlatego też niewiele mamy ;:306
Planując te wejściowe rabaty staram się brać pod uwagę fakt, żeby nie było zupełnie łyso- dlatego mieszam.. Cieszę się, że i Tobie się podoba. Zawsze człowiek dostaje skrzydeł, jak usłyszy dobre słowo..
Januszu- ja się staram perspektywę łapać poprzez zmniejszanie roślin "na czuja", tak, jak mi się wydaje, że będzie to wyglądać w rzeczywistości..
Dokładnie taki mam plan, jak wspominasz. Ustawiam sobie drzewa i krzewy, ale zupełnie nie zastanawiam się nad drobnymi roślinkami typu jakieś cebulowe, czy drobne kwitnące. W tym programie to dla mnie nie ma sensu, a i tak najlepiej będzie widać na żywo. Na razie skupiam się nad ramami, które powoli będę kupować. Słowo powoli jest tu kluczowe ;:131
Zresztą cały ogródek do tej pory tak powstaje- posadzone główne rośliny, a nie ma jeszcze żadnych bylin- nie zastanawiałam się nad nimi, bo dopiero widząc zarys rabaty łatwiej się planuje..
Najgorsze to etap pustego miejsca, jak już wstawie jakiś główny punkt, to dookoła niego coś można powymyślać- z lepszym bądź gorszym efektem :wink: .

Życzę wszystkim udanego tygodnia- oby nam szybko zleciały dni w pracy, a weekend- wbrew prognozom- był słoneczny :wit
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Witam poniedziałkowo.
Nie dość, że początek nowego tygodnia pracy, to jeszcze pogoda pod psem.. Ponuro, deszczowo i wietrznie. Ech.,. byle do czwartku- ma się zrobić pięknie. 3mam kciuki, aby i weekend był wiosenny.

Uprzejmie donoszę, że pojawiają się chyba pierwsze efekty ukorzeniania patyczków hortensji.. Mam kilka odmian- jedna zupełnie śpi, pozostałe bardziej lub mniej- jednak puszczają listki. O ile dobrze widzę, to Vanilka ma korzonki ;:138 , a na patyczkach innych odmian chyba też coś się kluje.. Może coś z tego będzie ;:oj

Vanilka
Obrazek

i jej korzonki
Obrazek

Obrazek

Inne odmiany, korzonków tak widocznych nie ma, ale chyba coś się zawiązuje pod skórką..
Obrazek

Brak odpowiedzi z Pink Diamont i Silver Dolar- jeszcze czekam.. Waham się czy tych śpiących nie zmoczyć w ukorzeniaczu i nie przenieść do doniczki- skoro i tak nie ma odzewu, to co mi szkodzi poeksperymentować..?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Moniko! :wit

Wietrznie, deszczowo, momentami słonecznie - istna pogodowa sinusoida, i to dość gwałtowna w przebiegu.
Nic to, wytrzymamy do czwartku :)

Strasznie się cieszę, że patyczki ruszyły!
Jeśli chodzi o Silver Dollar, to są to moje (poza jednym) najmłodsze i najmniejsze jeszcze krzaczki... trzeba poczekać, a do ukorzeniacza wsadzić nie zaszkodzi!

Pozdrawiam Cię serdecznie! Puzzle świetne!
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Agnieszko- witam serdecznie.. U mnie za oknem to jakiś diabelski młyn w pogodzie- przed chwilą zacinał deszcz i wiał okropny wiatr- a teraz cisza i słońce..

Tez bardzo się cieszę, że coś udaje mi się osiągnąć z patyczkami- byłby straszny wstyd, jakby nic nie wyszło :oops: Kupiłam ukorzeniacz do sadzonek zdrewniałych- wg instrukcji moczy się patyczki przez chwilę w roztworze i wsadza do ziemi. Tak chyba zrobię z tymi śpiącymi- może jeszcze ruszą..? W sumie nic nie ryzykuję..

Ja chcę, żeby już był piątek ;:145 Mam strasznego lenia, kryzys zawodowy, nic mi się nie chce.. Najchętniej siedziałabym na budowie, ewentualnie robiła zakupy w ogrodniczych i dłubała w rabatach- a praca mi z tymi planami koliduje ;:134
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

A może jeszcze poczekaj... Albo jak masz ukorzeniacz w płynie to wlej troszeczkę do szklaneczki w której masz patyczki. W ziemi trudno utrzymać odpowiednią wilgotność i spece od ukorzeniania hortensji odradzają ten sposób.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Monika-Sz pisze:.... Ja chcę, żeby już był piątek ;:145 Mam strasznego lenia, kryzys zawodowy, nic mi się nie chce.. Najchętniej siedziałabym na budowie, ewentualnie robiła zakupy w ogrodniczych i dłubała w rabatach- a praca mi z tymi planami koliduje ;:134
No taaaak, teraz tak będzie niestety dla Ciebie coraz częściej, jak będziesz już mieszkać w domu i zrobi się naprawdę ciepło ;:oj
To samo miała przed dwoma laty pracująca jeszcze wtedy moja żona.
Jak było możliwe to urywała się wcześniej z pracy ;:306 wiedząc że w danym dniu jest w ogródku mnóstwo pracy.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Pociachałam swoje i również włożyłam do wody...i czekam na zalążki korzonków.
Widzę, że tobie się udało ;:138
Czyż kryzys nie jest spowodowany szaroburym kolorem nieba?
Ucałowania i garść pozytywnych myśli przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Monisiu ależ fajnie wyglądają Twoje patyczki hortensjowe ;:oj będą piękne krzaczorki do posadzenia w ogródku :D
Uwielbiam hortensje i bardzo żałuję, że nie mam miejsca, żeby posadzić więcej krzaczków...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”