Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Reniu - ja także wykonuję wiele bukietów z suchych kwiatów - z różnych przyczyn. Stosuję też różne techniki - kąpałaś może kiedyś np suche pąki róż w wosku? Bardzo lubię tę technikę - z ciemno bordowych wychodzą prawie czarne i są świetne do kompozycji.
Ładnie suszy się eukaliptus no i sama wiesz doskonale co jeszcze. Wczoraj kupiłam nasiona gipsówki, potem też posuszymy małe co nieco.

A 25 kg azofoski to bym miała na dłużej niż 5 lat... Ależ Ty masz tam tego do podsypania, pozazdrościć tylko ;:65
Na poprzednią działkę / 4 a/ kupowałam mały woreczek i zostawało na "zaś". :tan
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko nigdy nie stosowałam takiej techniki suszenia róż przez zamaczanie w wosku ,opisz proszę , nie wiem jak na Twojej wsi , ale u mnie przy polu rośnie ostróżeczka polna ,cudne kwiecie , które zasusza się fantastycznie i zachowuje kolor całą zimę
Obrazek
Teraz też masz super czas w oczekiwaniu ,żeby zorientować się w roślinach ich kwitnieniu , wzroście i chorobach i wybrać najlepsze dla siebie zobacz jakie piękne rośliny są na e-clematis .com.pl
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ciebie też przekonają do róż, zakład?
Kochana nie ma szans. Miałam ok 10sztuk, została jedna. Ewidentnie mnie nie lubią, mimo że mi się podobają nie zainwestuje w nie ;:185 Szkoda pieniędzy
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beaby pisze:Agatko - piękny ten zakątek z bergeniami, dzięki ....

Odpowiadam tutaj, bo gdzie ja tam z moim winem do tych szkockich widoków.... :oops:

Taki mam plan z tym winem i obiecuję, że będzie wykonywany rzetelnie, co roku w odkładkę wino z danego kolejnego roku.

We własne wino bawiłam się jeszcze jakieś 10 lat temu, ale z różnym efektem, więc dałam sobie spokój. Będzie kupne - ale jest w czym przecież wybierać.
Co roku jednakże przygotowuję nalewki - przeróżne. Zawsze wychodzą, zawsze smakują.
Swojskie wino lepsze niż obce widoki :lol: więc bez obaw :uszy
Naleweczki - brzmi smakowicie ;:224
Moj tato też robi nalewki i winiaki - pyyycha, uwielbiam je :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula - być może i ja za niedługo będę wypowiadała Twoje słowa co do róż. Ale jest szansa, ,ze będzie inaczej bo do tej pory kupowałam takie, które mi się podobały. Teraz stawiam na pewniaki. Zobaczymy czy i u mnie pewniakami będą.

Agatko - no to połączmy to w jedną całość - "jakże piękne sa widoczki po swosjkim winie" ;:306
Ja się nie zarzekam, że nie zacznę teraz bawić się znowu w wino. Baniaczki na strychu nam pozostawiono... Więc nic jeszcze nie jest przesądzone.
Ale z nalewek i tak nie zrezygnuję. Natomiast domowego winiaku jeszcze nie kosztowałam od nikogo. Teraz od sąsiada przelatują do mnie orzechy - więc "orzechówka będzie już bez problemu.
A na zaostrzenie apetytu napiszę, że przesłkę otrzymałam dzisiaj rano - nóż do krawędzi trawnika jest rzeczywiście ok.

Reniu - ja mieszkam w małym mieście, ale domek jest tak stary i w takim meijscu, że można się poczuć iście swosko,
A wiesz, że jakoś nie spostrzegałam wcześniej tych polnych ostróżek? Są śliczne a jeszcze to, że fajnie się trzymają.
Bardzo chętnie zerknę sobie na podaną stronkę - bardzo dziękuję!
O wosku i suchych kwiatach zapodam Ci osobiscie :roll:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj byłam zobaczyc co tam w stylu peryskopa z trawy się wychyla - no i szok. Tam jest jazda bez trzymanki. Byle gdzoe rabarbar, byle gdzie szczypiorek. Tworzą się jakies kupki zieleninki i teraz juz nie wiem czy to chwasty czy coś ładnego. Jednym słowem wielki misz-masz. bardzo trudne to będzie do ogarnięcia.
Żeby ruszyć z pracami w ogrodzie nie mogę jednak czekać by sie zdążyły pokazać wszystke roślinki... Niestety, muszę już tam troszkę zaingerować by nadać całości jakies kształty.
W miejscu rudbekii okazuje się, że także są posadzone piwonie.
Ciężko będzie, ale próbowac trzeba.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie trzymam kciuki za róże. U mnie też niestety misz-masz się mały zrobił. W bodziszkach znalazłam siewki tulipanów jak mniemam. Oj ciężko coś robić w takich warunkach. Na następny raz, powtykaj sobie wskaźniki, zawsze łatwiej na wiosnę
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Fajnie ze z zakupu jesteś zadowolona - mysle że i z efektu prac tez będziesz ;:108 Paula dobrze radzi z tymi znacznikami. Wiosną łatwiej sie potem odnaleść w tych wszystkich nasadzeniach :lol: Dobrze jest też cyknąc sobie taka fotkę poglądową, zeby wiedziec co i gdzie człowiek nawtykał :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Agatko - zanosi się, że będę zadowolona z oczekiwanego efektu krawędzi trawnika - oby. Może wypróbuję choć na kawałeczku w sobotę, może się uda.

Paula - zniewoliło mnie Twoje poczucie humoru. Cały czas się z tego śmieję, że zażartowałaś iż nie wtyknęłam jakiś tabliczek z napisami co gdzie posadziłam, ech, Paula, Paula. Cieszę się, że dobry nastrój jest u Ciebie częstym gościem.
Ale powaga - wszystko jest tak porozstrzeliwane po ogrodzie, że szok.
To co zdąrzy wyjrzeć samo - zostanie przesadzone, reszta - no cóż... Nie jestem w stanie czekać do października żeby mieć pogląd na cały rok (co gdzie jest posadzone). Bo przecież ogród przejęłam w październiku ubiegłego roku, w dodatku był totalnie skoszony....

A co do drzewek owocowych to jest jeszcze brzoskwinia - ale zobaczymy czy pozostanie, czy nie. "Kazano" mi ją ściąć, ale ja się wstrzymuję i tak i tak. Teraz tak pięknie kwitnie.... Ale może wystarczy, że się ją przesadzi w odpowiedniejsze miejsce, mam czas na tę decyzję.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pokazuj zdjęcia-jest szansa, że ktoś rozpozna, co Ci wyrosło :D
Cięcie róż w czasie kwitnienia to sama przyjemność, to cięcie wiosenne po zimie może sprawić kłopot. Jednak znając odmianę róży, możesz się upewnić choćby na forum, jak z nią postąpić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zniewoliło mnie Twoje poczucie humoru
. Bo przecież ogród przejęłam w październiku ubiegłego roku
Faktycznie to mi umknęło. Wiedziałam ale umknęło :D Powoli się odnajdziesz, tak jak radzi Ewa wstawiaj zdjęcia tego co wyjdzie, może ktos będzie znał :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula na prawdę wzięłam to za żart, udany żart, bo się uśmiałam...

Macie rację, kochane - chyba bez pomocy mi się nie uda wszystkiego odgadnąć. Jak będzie jutro pogoda to będę na działce, więc popstrykam kilka zdjęć.
Na razie zamiast tulipanów mam łany rzepaku .... ;:oj

Cieszę się, Ewo, że cięcie podczas kwitnienia jest i przyjemne i w sumie jednolite dla wszystkich róż. Co do wiosennego - ok, będę pytać co i jak.

No i właśnie otrzymałam odpowiedź, że brzoskwinię trzeba jednak przesadzić w odpowiedniejsze miejsce - jeszcze raz dzięki za radę!

Początkiem kwietnia będą zakupy krzewów, no więc pilnie muszę podjąć decyzję co tam posadzić przy furtce.... ;:124
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Teresę Bugnet :D Będę się upierać, że to róża dla każdego, pachnąca, a kwitnie wiosną szaleńczo (potem tylko trochę). Natomiast nawet zimą czerwone pędy są ozdobne. Szybko startuje, nie wymaga szczególnej ochrony przed mrozem. Ale ja mam fijoła różanego, więc weź pod uwagę także inne opcje :wink:
Teresy nie trzeba ciąć :D Tylko okwitłe kwiaty, ale jak wspomniałam, to sama przyjemność :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez czarny! :D
Patrz jak my Ci tutaj urządzamy. Uderz w stół a nożyce się odezwą :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - do wosku daję jak już są dobrze ususzone. Spróbój - może akurat Ci się też spodoba ta metoda tak jak i mnie.
Różne kolory różnie się potem prezentują, ale sama wybierzesz.

Paula, Ewo - urządzajcie, urządzajcie! Bardzo prosiłam o pomoc w tym temacie. Siłę przekonywania macie obie taką samą - działa na mnie ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”