Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Małgoś, do zaśnięcia jeszcze trochę czasu. Pomyślałam, że jak do siebie pogadam w wątku to jakaś dobra duszyczka mnie usłyszy . Efekt osiągnięty :D .Fioletowa roślina to heliotrop, jest jednoroczna i pięknie pachnie. ;:196

Agunia, nie zazdroszczę takich wypraw. Sama nie lubię prowadzić auta, a co dopiero we mgle. ;:196

Rabatą wzdłuż ścieżki nie zaskoczę, bo mam zamiar posadzić przede wszystkim mniejsze hortensje bukietowe np. Bobo, ukochane liliowce, szałwie może tak jak podpowiada Aga róże okrywowe.

Małgosia, kupowałam sadzonki. Przez lato ładnie kwitły i pięknie pachniały. na pewno zadbasz o swoje maleństwa jak należy. ;:196
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, no :heja ładnie, ładnie Edytko!
To tak kombinujesz, ale udał Ci się i to skutecznie ;:215 , od razu worek z gośćmi się rozsypał ;:333
Jeśli ten heliotrop to takie cudo, to super, mam zamówione nasionka ;:138
;:168 Edytko
Małgoś
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Umiejętnie robisz zdjęcia skoro bałaganu nie widać, albo też wcale go nie masz ;:306 . Siałam heliotrop rok temu ,pięknie udały mi się sadzonki. W tym roku wyjeżdżam i nie dam rady go wysiać ;:145
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ty po feriach, ja przed. Miałam mieć urlop od 17, ale niestety w tym terminie nie dostanę. Może uda się w następnym tygodniu
Czytam o planach rabatki. Jak ja zazdroszczę konsekwencji. No i ograniczonej liczby roślin. Ja nie potrafię się powstrzymać i sadzę wszystko co się da
Eda_S
500p
500p

Post »

Małgoś :wit , ja kupuję sadzonki, bo nie mam cierpliwości do pikowania. Szczerze podziwiam osoby, które same robią je w domu. Choć w poprzednim sezonie robiłam rozsadę lwich paszczy i pomidorów to i tak uważam, że mam do tego dwie lewe ręce. Faktem jest też, że u mnie jednorocznych na rabatach niewiele się zmieści, więc koszt zakupu gotowych aż tak bardzo nie zaboli. Satysfakcja ze swojej rozsady - bezcenna :D .

Ela :wit , zdjęcia robione telefonem, mniejszy rozmiar w fotosiku i bałaganu nie widać. Wiosną mam zamiar uwieczniać mój ogródek aparatem fotograficznym, to wyjdzie szydło z worka :D .

Gosia :wit , w pracy zawsze miałam problem z tym, żeby urlop dostać wtedy, kiedy mi pasowało. W ferie czy wakacje nic nie można było zaplanować. Trzymam więc kciuki za Twoje plany urlopowe :wink: .
Zachować konsekwencję i u mnie jest bardzo trudno. Wiem jednak z własnego doświadczenia, że jak posadzę za dużo na małej powierzchni to i tak będę przesadzać. A różnorodność w innych ogrodach zupełnie mi nie przeszkadza. Czasami zastanawiam się, czy ze mną jest wszystko w porządku :lol: .

Moje ukochane liliowce...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Bardzo lubię liliowce, ten pierwszy podobny do mojego. Kupiłam 3 lata temu i nie wszystkie jeszcze mi kwitły, dlatego jesienią przesadziłam prawie wszystkie. Edyta Twoje ile mają latek ;:65
Pozdrawiam.Elżbieta.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Polubiłam liliowce, kiedy odkryłam ile jest odmian. Co jedna to piękniejsza. Na razie zgromadziłam....3 różne, z czego jedna zakwitła w zeszłym roku po raz pierwszy :) Dwie pozostałe były jeszcze młode, może w tym roku pokażą jakie są ( bo już zapomniałam jakie kupowałam). :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edziu, piękny ten liliowiec na ostatnim zdjęciu - kolor cudnie odcina się od Luteusa...
Nie mam w ogrodzie tych fantastycznych kwiatów, ponieważ jakoś nie potrafię ich wkomponować w całość... Może się uda w tym roku wpaść na jakiś dobry pomysł.
Pozdrowienia popołudniowo-wieczorne! ;:196
Eda_S
500p
500p

Post »

Ela :wit , pierwszy liliowiec to "Moonlit Masquerade". Stare odmiany "Pink Damask", "Franz Hals" i "Autumn Red" mają ok. 4 lat i są to duże kępy. Nowsze odmiany to ok. 2-latki i z zeszłego sezonu, nie wszystkie kwitły. :)

Małgosia :wit , odmian liliowców jest naprawdę ogrom i każdy może znaleźć wśród nich odmianę dla siebie. Najbardziej efektowne są kilkuletnie kępy. :)

Agunia :wit , liliowce ładnie wyglądają jako wstęga wzdłuż ścieżki, nad oczkiem wodnym. Kiedy nie kwitną dekoracją są ich wąskie liście. Kolor ostatniego liliowca też bardzo mi się podoba, to miniatura z zeszłego sezonu. :)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Edyta :wit
Może do tej rabatki dorzucisz kilka żurawek lubiących słoneczne stanowiska .Mogłaby być ciekawa obwódka koło ścieżki .
Z niższymi hortensjami mogą stworzyć fajne połączenie
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Edi ogród wspaniały a liliowce też lubię dwa lata temu kupiłam na all kilka odmian pozostały mi dwie i na dodatek takie same :evil:
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Eda_S
500p
500p

Post »

Andrzej :wit , po prawej stronie ścieżki rosną hortensje i są posadzone żurawkami w dwóch odmianach. Tak więc Twój pomysł dopisuję do listy, muszę tylko spradzić na jaką szerokość rabaty mogę sobie pozwolić. :D

Ula :wit ,ja też kupuję na all , ale od mojego sprawdzonego sprzedawcy i zawsze wyrasta to co zamawiam. :)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Symetria może być dobra opcją :wink:
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Edytko to mogę prosić o link do niego na pw
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Eda_S
500p
500p

Post »

Andrzej, u mnie symetria jak najbardziej wskazana :wink:

Ula, podam Ci jutro, bo dziś nie mogę dopchać się do komputera (piszę na telefonie) :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”