Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

W tych beznadziejnych czasach nawet arystokratyczna przeszłość i uroda
nie gwarantują dobrego traktowania. Co ta biedna kicia musiała przeżyć
jak była kłębkiem filcu. Dobrze, że to już odległa przeszłość.
Pozdrawiam , Joanna
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kocia arystokratka niech przyjmie życzenia od kocich dachowców :lol:

Zuziu czytam o tych stolarzach i aż mi się brzytwa otwiera w kieszeni :twisted: ja podobnie jak Pati rzucałabym w nich nie tylko sprzętem ale i mięsem. Nie znoszę takich 'fachmanów' i zdecydowanie przegnałabym na 4 wiatry. Jak to mawiają młodzi: Life is brutal i zdarzają się takie indywidua ;:219
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ano, kicię trzeba było ostrzyc do gołego, ale od razu widać było, ze to kot domowy. Wszystkie kąty obeszła krocząc z godnością, po posłaniu łóżka od razu władowała się na poduszkę i sprawiała wrażenie, że mieszka u nas od zawsze. Nawet psu, wówczas poprzedniemu, kontrolnie dała po pysku :D

Panowie stolarze - łaskawcy, wykonali już stolarkę w dużym pokoju: zamaskowali belkami dębowymi pozostałości po wyburzonej ścianie działowej i zrobili taką ażurową konstrukcję z półkami w tym miejscu. Ale tylko na części powierzchni po byłej ścianie. Jaki jest sens rozbierać mur, żeby go potem odtworzyć z drewna... :D Jedna długa belka biegnie na suficie, maskując przewody elektryczne, druga maskuje przerwę w parkiecie, gdzie stała ściana. Dwie idą pionowo z góry na dół między nimi i wspierają kilka szerokich półek. No i trzecia pionowa okalająca były otwór drzwiowy. W ten sposób zaznaczony został podział pokoju na część jadalną i, powiedzmy, wypoczynkowo-telewizyjną. Nie wiem teraz, czy zostawić taki kolor jasnego dębu - konweniuje z kolorem klepki po cyklinowaniu, czy też wysmarować konstrukcję pod kolor mebli, czyli raczej na ciemny orzech. mam już futrynę w miejscu dawnych drzwi w korytarzu. Muszą jeszcze zabudować dziurę w ścianie byłej ( i mam nadzieje, że przyszłej garderoby). Poprzednio wstawiona była we wnękę taka stara garderoba z wieszakami, lustrem i szafeczką. Chyba odtworzymy ten stan, bo było to praktyczne i minimalizowało stan wiecznego braku wieszaków do kurtek.

A pogoda cudna, pranie rano wywiesiłam na tarasie :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuzanno bardzo się cieszę, że stolarz poszedł po rozum do głowy i wziął się do pracy...
A w Warszawie faktycznie pogoda cudowna, ja wyszłam dzisiaj z wnuczkami na spacer i zawędrowałyśmy....w pola prawdziwe :shock: Jak to dobrze, że moja córcia wyprowadziła się z centrum. Tutaj można naprawdę odetchnąć...
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu w pracy tęsknie patrzyłam przez okno... mam nadzieję, ze do weekendu pogoda wytrzyma.

Dziś pokażę (czytaj: pochwale się) zakupami nasiennymi. Warzywa są W. a kwiatki moje :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
szelma
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ooooo... kwiatów będzie więcej :tan
pozdrawiam
Kasia
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Ło mamuniu...ile nasionków ;:138 Ale będzie się działo :heja
Ja dzisiaj mam nadzieje wyjść sobie doładować akumulatorki do ogródka :wink:
Miłego dnia i słoneczka :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

W dużej części Twój koszyk nasion odpowiada mojemu :D Ale jeszcze się nie wzięłam za sianie. Zrobię to w weekend :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No to trochę pokupowałaś :wink: Czy to na nową wersję kwietnej łaki przed domem (oprócz pietruszki i rzodkiewki, rzecz jasna;) ?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kurczę, wlazłam w te regały z nasionami i do paluchów poprzyklejało się samo :D Posieję chyba kobeę teraz, jak już ten stolarzyna z Bożej łaski skończy robotę. Większość nasion rzeczywiście jedzie na wieś, po ocenie sytuacji pod kątem dalszych prac nad Albiczukowskim, wyznaczy się teren na kwietne łany. Mam jeszcze zebrane nasiona z cynii i aksamitek, ale były bardzo popleśniałe, więc nie wiem, jaką mają zdolność kiełkowania. Ponieważ rzodkiewki i marchew wyszły nam w ubiegłbym roku bardzo dobrze, spróbujemy i w tym. Posiadanie własnego warzywnika szalenie mi się spodobało!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od miłych forumek dostałam w sumie pół wiadra nasionek aksamitek różnych, mogę się podzielić.... :wink: Kobeę siej, bo czas najwyższy, moje zaczynają powolutku kiełkować.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

No, no, Albiczuk w niebie zaciera ręce ;:224.
A mnie najbardziej ujęły krasulki i krasnooczki ;:224.

:wit Jagoda
PS. Stolarza (ogólnie) i pomysłu na ażurowy podział przestrzeni zazdroszczę.
Kot majestatyczny ;:333.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ale będzie siania, super zakupy poczyniliście. Mam tą samą kobeę z Edenu, miałam sześć nasionek. Jeszcze się moczą, ale dzisiaj już muszę je posadzić.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Pat O, super, chętnie przyjmę :) Czytałam, że nie moczyłaś nasion kobei przed siewem a wyłażą. Spróbuję i tak i tak. Ja z kolei wyczytałam, że kobea powinna być zasilana nawozem fosforowo-potasowym a nie azotowym, bo azot powoduje "pójście w masę" a kwitnienie wtedy jest marne. Więc i ziemka nie powinna być nazbyt żyzna. A, i zapylają ja podobno także nietoperze :)
Jagi Krasulki fajne są, prawda ? :) To gatunek, który jest nazywany chyba setką różnych nazw, w samym polskim języku jest ich mnóstwo :)
Przez dwa i pół miesiąca przywykłam do szaleńczej przestrzeni 32 m2 pokoju a teraz mam znów coś na kształt podziału tejże przestrzeni ... Ale nie wygląda to źle, przy okazji regał przyda się na książki.
Justynko kobeę mieliśmy w ubiegłym roku na wsi, ale zanim rozkwitła, już zimne dni nastały, więc w tym roku ruszę wegetację wcześniej przez wysiew właśnie. Kupiłam dwa kolory, część namoczę a część wysieję "bez namaczania" :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to wyslę po weekendzie :wink: Na jaki kolor się zdecydowaliście? Ja bym optowała za ciemniejszym, ale mam zakręt na ciemne drewno, więc moja opinia nie jest miarodajna.. zdjęcia będą?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”