Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 22

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 22

Post »

Małgosiu, dobry wieczór! Prognozy są optymistyczne i pokazują dodatnie temperatury w kolejnych dniach - oby oznaczały prostą drogę do wiosny. Do Obi i ja muszę podjechać.... chciałabym się za kilkoma roślinami rozejrzeć, muszę też kupić szklarenki do wysiewów.
Dobrze, że poprawiłaś sobie humor :) Dokąd dzieci wyjechały?
Pat, mam nadzieję, że czujesz się już lepiej?
U mnie świat wciąż pod grubą warstwą śniegu - nie ma mowy nawet o ździebku zieleni, nie sądzę też by cokolwiek kiełkowało; były jednak silne mrozy. Liczę, że stopniowo białe zniknie, a my po krótkim lutym już na początku marca ruszymy do ogrodów. Bardzo tęsknię za wszelkimi pracami!
Kochana, przytulam do siebie i do kominka, przy okazji zapytowywując o kolor orlików, które mogłabym od Ciebie mieć :)
Ewo, deszcz to z całą pewnością zapowiedź ocieplenia - oby przyszło w sposób stonowany (roztopy), ale zdecydowany :)
Pozdrawiam!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś, moje dzieciaczki porozjeżdżały się w dwa różne kierunki. Zuza do Łeby, Dan do Zakopca. Dzwonił przed chwilą i jest zdegustowany, że śniegu nie ma ;:185 Muszę mu podesłać, bo u nas pod dostatkiem :D
A w Obi widziałam szklarenki, nawet spory wybór mieli. Ja osobiście nie używam, ale dość długo przy nich stałam. W końcu przemyślałam, że jednak zostanę przy swoich :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguniu, mam miks pastelowy niebieskie, jasnofioletowe i różowe oraz wymieszane żółte i czarne (de facto bardzo ciemno fioletowe) - te drugie to chyba nie dla Ciebie, bo żółty jest :wink: A łubin mam ciemnoróżowy, jakbyś też reflektowała.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie śniegu niedużo, więc może się topić, kiedy zechce :D Mam dosyć siedzenia w domu, a do tej pory jak koty-zawracałam od drzwi czując ostre powiewy wiatru.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---

Post »

Ewo, u nas dla odmiany śniegu full! Mam wrażenie, że w tym roku wyjątkowo zima w Wawie i okolicach najsroższa...
Ale idzie odwilż, i dobrze!
Pat, a z tych orlikowych pastelowych nasionek da się wyselekcjonować jasnofioletowe i różowe czy masz mix-mix?
Łubin różowy dostałam od Agi789, zatem dziękuję :)
Małgosiu, jakże chętnie pojechałabym teraz nad morze! Nigdy nie byłam zimą, a bardzo chciałabym móc je zobaczyć o tej porze roku... Może kiedyś się uda :) Udanych ferii dla młodych!
Szklarenek nie używasz, a w zamian za nie, co stosujesz do wysiewów?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś ;:196
Bardzo brakowało mi Twojego zielonego zakątka wsród brzóz i ogromnie się cieszę, ze znowu jesteś aktywna 'ogrodowo' :D
Wielu z tych fotek nie widziałam w sezonie, więc odkrywam Twoj ogrod na nowo ;:170
Razem z Tobą wyczekuję symptomów wiosny ;:138
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko późno trochę, ale przeczytałam że będzie sianie w tym roku! na pewno się uda tylko rośliny zakwitną w następnym roku (jak dobrze pójdzie). Orliki czasem nawet po dwóch latach. Jednak emocje jakie towarzyszą wysiewanym roślinom warte są tego, bo wiesz że nasiona często nie powtarzają cech rośliny macierzystej. Właśnie dzisiaj przeczytałam w którymś wątku o łubinie, ale za to możesz uzyskać jakieś niespotykane kolory :lol: Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Słoneczne, poniedziałkowe dzień dobry.
Aguś przeczytałam, że zamierzasz siać i planujesz zakup mini szklarenek - uważaj na ceny w Obi, pamiętam, że w zeszłym roku mieli kilka razy drożej. Ja wypraktykowałam, że najtaniej jest w okolicznych sklepach ogrodniczych, u Ciebie pewnie byłyby w tym ogrodniczym przy rondzie w N. Mnie też ręce już swędzą, ale na razie nie mogę, chyba, że wszyscy obtrąbią wiosnę i z nart nici... wtedy i ja zacznę siać.
Pięknie błękitne niebo jest...
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Aguniu, da się..bo tam niebieskich nie ma...nie wiem, czemu to napisałam, chyba namiętność do niebieskiego freudzikiem mi w słowie pisanym wyszła ;:306 Kolory takie, jak tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p3917204 mogą być ciemniejsze odcienie dodatkowo. Aczkolwiek, jeśli nasiona nie powielają cech roślin matecznych to mogą wyjść i zielone w czerwone paski... :)
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Witam z kawką w ten pięknie zapowiadający się dzień, słonko nieśmiało wychyla się za chmur, temp. oscyluje w granicach -4*, wiatr chyba ustał :wink:
Aga ja nadal na L4, ale najważniejsze że już w domku ;:167
kochana na ognisko z przyjemnością wpadnę ale nie koniecznie takie z kuligiem ;:306 bo wiesz ja straszny zmarzluch jestem i sama rozumiesz :wink:

czytam o wysiewach, u mnie też nasionka czekają na moją wenę wiosenną ;:173 co będziesz siać ?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Agnieszko :wit
Od jakiegoś czasu "ujawniam się" na forum i w końcu zawitałam też do Ciebie :D Twojego bloga podczytywałam już wcześniej z wielkim zainteresowaniem, ponieważ mój ogród jest w dużej części zacieniony. Planowałam podpatrzeć u Ciebie jakieś rozwiązania :oops: Jestem pod wrażeniem ogromu pracy, który włożyłaś w swój ogród, ale opłaciło się - cudnie jest u Ciebie ;:108 Będę częstym gościem, jeżeli pozwolisz :D
Pozdrawiam, Ejka
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Nad morzem, w tej chwili sypie śnieg. Jeżeli lubisz biel i niekończące się szarości w różnych odcieniach to spacer plażą Agnieszko powinien Ci się podobać.
Czytam Twojego bloga Ogród w cieniu brzóz, zaglądam do Twego ogrodowego wątku na tym Forum bo to jeden z moich ulubionych. Nie chciałabym być skrytoczytaczem ale noszę w sercu żałobę po swoim niedokończonym ogrodzie więc nie zabieram głosu na temat siania roślinek, planowania wiosennych nasadzeń itp. Przyszłam się tylko przywitać :wit :wit :wit i zachęcić Cię do spaceru po zimowej plaży.
x-ag-a
---

Post »

Witam Was słonecznie w nowym tygodniu!

Na termometrze tylko -3 stopnie, a dzięki promieniom słońca z pewnością się jeszcze ociepli. Świat wygląda bardzo optymistycznie, mimo że okolica wciąż pod śniegiem. Czuć jednak jakąś zmianę w powietrzu, w sercu chyba też - wszak to już 3 lutego w kalendarzu i do marca coraz bliżej.

Dobrego tygodnia Wam życzę!

Lusiu, witam Cię serdecznie w swoim ogrodzie!
Bardzo mi miło, że zaglądasz z ochotą do moich zakątków... blog wraz z wiosną nabierze powtórnie rumieńców - obiecuję :)
Za to dzięki Twojemu foto_bajaniu miałam możliwość przenieść się nad zimowe morze i obejrzeć fantastyczne ujęcia z okolic plaży.
Dziękuję za to! Móc mieszkać nad samym morzem - marzenie.
Nie wiem, co się stało z Twoim ogródkiem, ale postaram się doczytać. W każdym razie, jaki by nie był powód, przykro mi! Może jest szansa na inny kawałek ziemi?
Serdecznie pozdrawiam i do napisania!
Ejko, dzień dobry! Cieszę się, że mój ogród ma kolejnego gościa - zapraszam do częstych odwiedzin, zwłaszcza że wiosna niemal za pasem i z pewnością u każdego z nas zacznie się ciekawy ogrodowo okres wytężonych prac. Nie mogę się ich doczekać!
Mój ogród rzeczywiście miejscami jest ocieniony, na tyle jednak jasny, że promienie słoneczne przebijają się przez korony ażurowych brzóz. Sporo roślin przepada za takimi warunkami wystawowymi.
Ciekawa jestem bardzo jak to jest u Ciebie - wpadnę z ochotą obejrzeć Twój zakątek.
A zatem do napisania! Dzięki za słowa uznania pod adresem mojego ogrodu ;:196
Boniu, witam słonecznie!
Dobrze, że jesteś już w domu - to tu przecież najszybciej dochodzi się do zdrowia, wśród przyjaznego otoczenia i rodziny. Zdrowiej ;:196
Piękną dziś mamy aurę - oby była zapowiedzią przedwiośnia już w lutym.
Kochana, nie wiem jeszcze jak mi te wysiewy wyjdą, ale na pewno posieję orliki, łubin, pomidorki koktajlowe, macierzankę i może heliotrop. A Ty co planujesz?
Pozdrawiam serdecznie!
Pat, dziękuję za zdjęcia! Wydaje mi się, że ten fioletowy orlik jest nieco jaśniejszy od mojego, a różowy prześliczny - jeśli dałoby się coś uszczknąć z Twoich nasionek dla mnie, będę szczęśliwa :) Z góry dziękuję!
Wiem, że nasiona nie powtarzają cech rośliny matecznej... może wyjdą mi cudne biało-różowe falbanki, zamiast tych zielonych w czerwone paski, którymi straszysz ;-))
Bogusiu, witam w nowym tygodniu, który pięknie się rozpoczyna... czujesz tą energię płynącą ze słońca? :)
Dzięki za info o cenach... spojrzę najpierw na ceny szklarenek u siebie, a potem porównam z Obi - chyba mają też ceny w Internecie.
Co będziesz siać? Kwiaty i warzywa?
Miłego dnia!
Marysiu, dziękuję za wspierający wpis! Tak, wiem o właściwościach nasion, o których wspominasz... to dzięki temu powstaje tyle interesujących odmian. Jeszcze ze dwa tygodnie i zacznę wysiewy :) Czy zebrałaś nasiona cleome? Mnie się w ubiegłym roku same rozsiały i nawet zakwitły :)
Robaczku, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin! Cenię sobie Twoje rady ogromnie, stąd jesteś dla mnie ważnym gościem :)
Zdjęć w sezonie robimy dużo i zawsze można odkryć zaprzyjaźniony ogród na nowo. Miło mi, że masz takie wrażenia z obejrzenia ostatnich ujęć.
U mnie wciąż ogród pod śniegiem, ale się ociepliło i wyszło słońce. Liczę na szybką wiosnę!
Do zobaczenia :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

A u mnie bez zmian :( Ponuro, wietrznie, tylko mróz mniejszy niż zwykle, -1. No i co z tego, kiedy wiatr zimny? :evil: Słońca nie widać. Pozostaje mi tylko spędzić dzień na poszukiwaniu nasion w necie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Aguś, energię czuć i to bardzo, z kwiatów do siania są przewidziane tylko naparstnice i szałwia omączona, może jeszcze orliki, których 2 paczki leżą od roku już w lodówce. Natomiast z warzyw to papryka, pomidory, a potem już w kwietniu cukinia, dynia, ogórki. Chciałabym, aby to słonko zagościło na dłużej u nas...
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”