Ogród z furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z furtką

Post »

Aniu chyba Zbyszek Cię dzisiaj wywołał bo pytał co u Ciebie słychać.
Bardzo mi się podoba ta rabata z białymi tulipanami.
Ja też jestem zniechęcona tą pogodą, miałam w planach zajęcie się żurawkami ale tak wieje i tak zimno że nie chce mi się wychodzić na dwór.
Na brak zajęć w domu nie narzekam, dostałam sporą partię skrętników ,listków i sadzonek i trochę czasu mi zajęło ogarnięcie tego ale jak było przyjemnie :D
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, miło mi że o mnie nie zapominacie.
Na tej rabatce są też inne tulipany. Te białe wcześnie startują, a po nich zaczynają kwitnąć w odcieniu śmietany i trzymają się bardzo długo, aż zacznie wychylać się zza bukszpanów lawenda.
Podziwiam twoją nową rabatkę liliowców, czuję ze w lecie dopiero dadzą czadu.
Ja niestety mało udzielam się w ogrodzie, bo czuję się coraz gorzej :( .
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu mimo że jak piszesz masz zaległości w porządkowaniu ogrodu i tak wygląda on pięknie i wcale tego nie widać, wiosna w pełni choć i tak najpiękniej w Twoim ogrodzie to chyba jest jak kwitną hortensje. Zdrówka i ciepełka życzę :wit
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Anusia, trzymaj się i nie dawaj chorowaniu - z całego serca życzę powrotu sił.
Bardzo elegancko wygląda to połączenie tulipanowo bukszpanowe i jak piszesz kwitnienie w ogrodzie zgrane idealnie.
Pomidorki koktajlowe mam co roku w donicy na balkonie, licząć na to, że w końcu dzieci się przemogą i z ciekawości zaczną jesć pomidory ;) Rożne siałam: czerwone okrągłe (Red Cherry), żółte gruszkowate (Perun). Wszystkie smaczne i łatwe w uprawie.
Ostatnio posadzilam je w ziemi z dodatkiem hydrożelu, bo trzeba ciągle podlewać, a hydrożel przynajmniej na początku magazynuje wodę i rośliny lepiej wytrzymują. Aha, nawet do tych niskich odmian daję podpórkę, bo jak jest dużo owoców, to silniejszy wiart łamie.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko jak wszyscy ogrodnicy cieszę się każdym kwitnącym kwiatem od początku wiosny.
W tym roku po raz pierwszy obficie zakwitła magnolia, ale tak krótko, że nie zdążyłam jej zrobić zdjęć i się nią nacieszyć. Prawdą jest, że rośnie w miejscu gdzie bardzo wieje, a one tego nie lubią i może dlatego tak szybko zrzuca płatki kwiatów.
Klaro dopiero teraz zaczyna się u mnie tulipanowy festiwal. pierwsze już zaczynają przekwitać, ale większość jest w pękających pąkach.
Wczoraj zauważyłam, że w niektórych miejscach są luki w nasadzeniach i zaraz odkryłam sprawcę. To nornica zrobiła spustoszenie, zostawiają tylko więdnące i poobgryzane kwiaty.
Pomidorki sadzę pierwszy raz w donicach i chętnie skorzystam z twojego sposobu i też dodam do ziemi hydrożelu. Czy on jest w dużych opakowaniach?
Czy wystarczy jeden palik w środku rośliny, aby ją podtrzymać i kiedy się go wkopuje?

Dzisiaj uwieczniłam te, na których zatrzymują się nasze oczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale cudne zdjęcie z białymi tulipanami.Z początku myślałam , że jestem w jakimś parku 8-)
W grupie siła ;:oj
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Nornice to paskudne szkodniki. U mnie założyły państwo podziemne i co rusz dziura. Ryją tak, że świeżo posadzoną funkię wypchnęły do góry i leżała z korzeniami na wierzchu.
U Ciebie, przy regularnych nasadzeniach cebul na pewno bardzo wyraźnie widać miejsca ich działalności.
Moja Babcia mówiła, że cesarskie korony odstraszają nornice, ale też nie zawsze pasują do założeń, wręcz są bardzo wyraziste.
Co do hydrożelu, to znam tylko taki z Plantico, zamawiałam przez internet razem z nasionami od nich. Nie ma dużych paczek, ale taka jedna spokojnie wystarczy na kilka donic, bo to jest dodatek do ziemi.
Kołek daję jakikolwiek, byle usztywnić ale wbijam jak już pomidor się dobrze ukorzeni. Nie wiem czy to prawidłowo, ale działa.
:)
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo masz rację, że rośliny posadzone w dużych kępach tworzą malownicze plamy w ogrodzie. Na początku sadziłam po jednej lub kilka sztuk, dopiero niedawno zmieniłam to i widzę o wiele lepszy efekt.
Klaro korony cesarskie mają niezbyt ładny zapach i może to odstrasza nornice, ale ja nie jestem fanką tych roślin, dlatego spróbuję coś innego.
Poproszę męża by wyczesał naszą kotkę Szczotkę i jej futrem zapcham dziury po nornicach :D
Poszukam tego hydrożelu w sklepie ogrodniczym, a jeśli nie dostanę to zamówię przez internet.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzwoniłam do Ciebie oglądając Twoje zdjęcia z ogrodu i prawie oczyma wyobraźni widziałam Cię jak spacerujesz po ogrodzie.
Przeczytałam że będziesz szukała hydrożelu a ja polecam Ci wypełnienie z pampersów oczywiście takich nieużywanych.Pampersa przed rozerwaniem trzeba namoczyć na kilka minut w wodzie a potem wyjąć wkład i wymieszać z ziemią.Ja tak robiłam sadząc azalie pod sosnami.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy jeszcze nie słyszałam o takim zastosowaniu pampersów, akurat zostało nam kilka po teściowej. Dziwne to, ale spróbuję.
Dzisiaj święto, więc chodzę po ogrodzie , oglądam i robię plany na następny tydzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też dzisiaj połaziłam :wink: i może fotki jakieś zrobię. Mam nową komórkę z lepszym aparatem i jestem ciekawa efektów. ;:108 Cały czas sucho, ale coś się u nas chmurzy, może popada, a mnie w przyszłym tygodniu czeka podsypywanie korą i spóźnione opryski. ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Śliczne stokrotki ;:215 Uwielbiam ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

Ślicznie u Ciebie ;:138 Widzę styl Danusi-ogrodowiskowy.Hortensje,bukszpany,trawy."Żelazny zestaw".Też do siebie wprowadzam ten styl.Bardzo ładnie przearanżowałaś cały ogród ;:333 Proste rabaty bardzo wpasowały się w charakter ogrodu a hortensje pod domem niesamowicie okazałe i jakże przepiękne..
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No siostro przyznaj się co nakupiłaś w sobotę.Byłaś widziana w samochodzie wypchanym liściastymi zdobyczami, pewnie teraz sadzisz bo i pogoda sprzyja.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo jestem ciekawa przez kogo zostałam wyśledzona :D
Prawdą jest, że jechałam z drzewami, ale nic niestety nie kupiłam. Mój wyjazd był reklamacyjny.
Na jesieni kupiłam w szkółce w Żyrzynie dwie śliwy wiśniowe "Pisardii", które posadziliśmy przed płotem i cierpliwie czekaliśmy na pierwsze kwiaty lub liście, a tu połowa maja i nic.....Brak jakichkolwiek oznak życia.
Zrobiłam zdjęcie i pojechałam. Okazało się, że większość tych drzew w szkółce jest w takim samym stanie i tylko kilka wypuściło liście.
Właściciel bez problemu wymienił mi na "żyjące".
Drugą reklamację miałam u Kurowskich. W lecie kupiłam trzy tuje-kulki na pniu. Dwie rośnie i ma zielone czupryny a jedna już od jesieni zaczęła żółknąć, a teraz jest zupełnie sucha. I też wymieniono mi na zdrowy okaz.
W rewanżu kupiłam piękne sadzonki szałwii omszonej "Blue Quinn"
Starałam się szybko wrócić by poszaleć z nożycami szpalerowymi , bo moje tuje-stożki bardzo zarosły. Skończyłam równo z zachodem słońca i nawet nie miałam czasu zrobić jakichkolwiek zdjęć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”