Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc

Post »

Częstujcie się proszę- przygotowałam specjalne świąteczne wydanie kawki-piernikowej
gracha pisze:Muszę pochwalić pierniczki,pięknie udekorowane ,masz zdolne łapki ;:138
Mam sześć zdolnych łapek ;:224
baasik pisze:Śliczna fotka leśnych mgieł - tylko Rusałki brakuje :lol:
dwie rusałki gdzieś tam biegają :D

To jeszcze trochę tych pierniczków z przepisem specjalnie dla Moniki ale może ktoś będzie chciał skorzystać

Obrazek
Pierniczki
składniki
1 kg mąki
8 żółtek, 3 białka
1 ? szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany (200 ml)
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy, ? łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu)
1 kostka margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400g)
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie.
3. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Po dodaniu sody smietana zwieksza swa objetosc. Smietana powinna miec temperature pokojowa.
4. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.
5. Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dosc rzadkie.
6. Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciagu 24 godzin ciasto gestnieje.
7. Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejaca dlatego maki nie zalowac, bardzo ladnie wchlonie sie w ciasto.
8. Blachę wyłożyć papierem lub folią, \"przykurzyc\" mąką. Pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie, bo sporo rosna nie tylko w gore.
9. Male lub \"dziurawe\" piec w temperaturze ok. 180 stopni 7-8 minut, duze pelne bez wyciec w srodku około 10-12 minut.
10. Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Po wyschnieciu lukru przelozyc do puszek i nie zagladac do Świat.

Uwaga1:Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją a na koniec znow miekna. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach.
Uwaga2: Pierniczki można nadziewać (marcepanem, marmoladą, masą orzechową, powidłami) wykrawając kształt foremką, nakładając nadzienie, przykrywając drugą warstwą ciasta i zlepiając brzegi - mi osobiście smakują z powidłami śliwkowymi i polane czekoladą

Lub da osób lubiących zdecydowane smaki
Pierniczki bardzo Imbirowe

składniki
1 szklanka melasy(ewentualnie miód)
1/2 szklanki brazowego cuckru
1/2 szklanki cukru
4 lyzeczki zmielonego imbiru
4 lyzeczki cynamonu
3/4 lyzki sody
1 kostka masla
2 jajka
6 szklanek maki

W rondelku mocno podgrzac melase, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier sie rozpusci, dodac sode i dobrze wymieszac (masa bardzo sie spieni) i zdjac z palnika. Maslo umiescic w misce miksera, wlac goraca mase, wymieszac i lekko przestudzic. Dodac jajka po jednym ciagle ubijajac i stopniowo wsypywac make. Rozgrzac piekarnik do temperatury 165?C. Podzielic ciasto na 3-4 czesci, kazda walkowac na zadana grubosc i wycinac dowolne ksztalty, ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Piec w zaleznosci od grubosci ciasteczek 12-20 minut, az zmienia kolor.Wystudzic i polukrować.Miękną około tygodnia

I piernik dojrzewający - przepis podawałam wcześniej- w tym roku jeszcze nie zrobiony ;:185
Obrazek

ponieważ udało mi się wreszcie wyjechać na "ranczo" - ;:306 klimaty trochę zimowe:
Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko , witaj :wit
Miejsce na ogród masz jak z marzeń. Fakt , że cieniste i kwaśne ,ale na o są sposoby. Takiego tła nie znajdziesz byle gdzie. ;:oj Żurawki polecam , konwalię odradzam. Też miałem w ogrodzie . Gdybym nie wyhamował ich wzrostu , zawaliły by pół ogrodu. Może znajdziesz gdzieś miejsce na uboczu , pod warunkiem, że jest tam trochę słońca . W całkowitym cieniu nie zakwitną.
Zdjęcie ''zamglony las'' niesamowite ;:oj takie sytuacje zdarzają się rzadko , kiedy można taką fotkę strzelić. I do tego czas trzeba mieć z rana. ;:131
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przychodzę z rewizytą,wpraszam się na kawkę a i pierniczkiem nie pogardzę-uwielbiam słodycze ;:223 a zdjęcie rzeczywiście rewelacyjne
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Mnie też zachwyciło zdjęcie z promieniami słonecznymi przebijające korony drzew ;:138
Pierniczki super, ja będę piekła dopiero w sobotę lub niedzielę. Mam przepis, gdzie ciastka nie muszą tak długo leżakować.
Widzę, że u Ciebie śniegu akurat tyle, co u mnie, ale to chyba tylko wspomnienie? U mnie dziś padał deszcz i po śniegu nie zostało ani śladu.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jaki fajny ten duży piernik, a jak ładnie ozdobiony bałwankiem ;:333. Zaintrygowały mnie imbirowe pierniczki. Tylko jak zmielić imbir? ;:202
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zimowe fotki bajeczne ;:333
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lulka pisze:Jaki fajny ten duży piernik, a jak ładnie ozdobiony bałwankiem ;:333. Zaintrygowały mnie imbirowe pierniczki. Tylko jak zmielić imbir? ;:202
ni musisz mielić :D kup w torebce suszony, mielony a pierniczki imbirowe pycha, można też trochę przyprawy do pierniczków dodać.
Tadziu- ja mam tylko czas rano albo wieczorem , przy małych dzieciach tak jest. Spędzaliśmy lato na działce wstawałam o 5 rano , robiłam sobie kawkę i z aparatem w ręku delektowałam się(kawką i przyrodą). Mam też ładne zdjęcia żurawi które rano podlatują pod 'płot' ale nie mogę zmniejszyć- szkoda warte zobaczenia. Czasem o 4 już piliłam grządki- sąsiadka się śmiała że ze wsi mnie pognają że o tej godz. w grządkach siedzę.
A wieczorem to już jak dzieci śpią- latem to późny wieczór. Kiedyś do północy wyrywałam pokrzywy- ale to nie był dobry pomysł po ciemku. ;:124
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko z przyjemnością podskubuję pierniczki , popijam pyszną kawką i podziwiam bajeczne zimowe zdjęcia..... są przepiękne....szczególnie to fotografowane do góry.....rewelacja....
Córunia prawdziwa ślicznota ;:167
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Dorotko z przyjemnością podskubuję pierniczki , popijam pyszną kawką i podziwiam bajeczne zimowe zdjęcia..... są przepiękne....szczególnie to fotografowane do góry.....rewelacja....
Córunia prawdziwa ślicznota ;:167
dziękuję za odwiedziny zapraszam częściej coś jeszcze przed świętami upiekę :heja
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Ale zapachniało u Ciebie Dorotko. Właśnie siadam na kawkę i pyszne pierniczki. :wit :heja
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Dorotka lubisz pichcić ;:oj jak minie letni sezon i nastają te bure dni, to wszystko
co smaczne jest najlepsze :;230 a do tego koniecznie kolorowe wspomnienia lata. ;:215
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mało zostało to jeszcze Wam coś upiekłam- już nie będę 'pierniczyła' tylko zapraszam na
Serniko-brownies

Obrazek

A żeby nie było że zaczęłam pichcić na forum ogrodniczym trochę wspomnień

poidełko dla ptaszków i
Obrazek

dokarmiamy ptaszki - niektórzy starają się dokarmić

Obrazek

A teraz przedstawiam Wam jedną z mojego tysięcznego stada- kumek.

Obrazek

prawda że piękny okaz ;:306
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Dzięki za serniczek ;(pachnie bardzo świętami u Ciebie ).
to u Ciebie już ma kto dokarmiać ptaszki ,a ten kumek to nie jakiś zaczarowany książę :?: :?: :;230 ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wiesz , jak mu tak głęboko spojrzeć w oczy , to rzeczywiście coś w nim królewskiego jest :;230 widzisz odblask tego błękitu w oczach , tak to musi być on ;:306
BasiaEm
100p
100p
Od: 22 lip 2013, o 19:49

Post »

dobry wieczór :wit
wpadłam z rewizytą i po prostu ... wpadłam ;:306 cudnie u Was, tak sielsko ...
Co prawda pierników nie lubię ale ciasta wyglądają apetycznie ;:215
Będę tu wpadać, obiecuję :wit

PS. skoro masz taki duży ogród to zabiorę też psy ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”