Mam sześć zdolnych łapekgracha pisze:Muszę pochwalić pierniczki,pięknie udekorowane ,masz zdolne łapki

dwie rusałki gdzieś tam biegająbaasik pisze:Śliczna fotka leśnych mgieł - tylko Rusałki brakuje

To jeszcze trochę tych pierniczków z przepisem specjalnie dla Moniki ale może ktoś będzie chciał skorzystać

Pierniczki
składniki
1 kg mąki
8 żółtek, 3 białka
1 ? szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany (200 ml)
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy, ? łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu)
1 kostka margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400g)
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie.
3. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Po dodaniu sody smietana zwieksza swa objetosc. Smietana powinna miec temperature pokojowa.
4. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.
5. Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dosc rzadkie.
6. Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciagu 24 godzin ciasto gestnieje.
7. Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejaca dlatego maki nie zalowac, bardzo ladnie wchlonie sie w ciasto.
8. Blachę wyłożyć papierem lub folią, \"przykurzyc\" mąką. Pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie, bo sporo rosna nie tylko w gore.
9. Male lub \"dziurawe\" piec w temperaturze ok. 180 stopni 7-8 minut, duze pelne bez wyciec w srodku około 10-12 minut.
10. Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Po wyschnieciu lukru przelozyc do puszek i nie zagladac do Świat.
Uwaga1:Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją a na koniec znow miekna. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach.
Uwaga2: Pierniczki można nadziewać (marcepanem, marmoladą, masą orzechową, powidłami) wykrawając kształt foremką, nakładając nadzienie, przykrywając drugą warstwą ciasta i zlepiając brzegi - mi osobiście smakują z powidłami śliwkowymi i polane czekoladą
Lub da osób lubiących zdecydowane smaki
Pierniczki bardzo Imbirowe
składniki
1 szklanka melasy(ewentualnie miód)
1/2 szklanki brazowego cuckru
1/2 szklanki cukru
4 lyzeczki zmielonego imbiru
4 lyzeczki cynamonu
3/4 lyzki sody
1 kostka masla
2 jajka
6 szklanek maki
W rondelku mocno podgrzac melase, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier sie rozpusci, dodac sode i dobrze wymieszac (masa bardzo sie spieni) i zdjac z palnika. Maslo umiescic w misce miksera, wlac goraca mase, wymieszac i lekko przestudzic. Dodac jajka po jednym ciagle ubijajac i stopniowo wsypywac make. Rozgrzac piekarnik do temperatury 165?C. Podzielic ciasto na 3-4 czesci, kazda walkowac na zadana grubosc i wycinac dowolne ksztalty, ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Piec w zaleznosci od grubosci ciasteczek 12-20 minut, az zmienia kolor.Wystudzic i polukrować.Miękną około tygodnia
I piernik dojrzewający - przepis podawałam wcześniej- w tym roku jeszcze nie zrobiony


ponieważ udało mi się wreszcie wyjechać na "ranczo" -

