Tropiki (triki) cz.2
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tropiki (triki) cz.2
Pierwsza z mini szykujących się do kwitnienia, dziś wygląda tak:gianna pisze:Słuchajcie, przeurocze jesteście w tym typowaniu koloru kwiatków. Dzięki Wam uruchamiam również swoją wyobraźnię. Toteż obstawiam, że moja miniaturka będzie miała kwiatki.... białe

Znając moje szczęście do białasków, nie mogłam trafić inaczej
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Brendii
- 500p

- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będzie śliczna. Ja mam nadzieję, że jedna z moich mini-niespodzianek będzie biała 
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Hihi, białe też piękne
Ja typuję sogo vivien u tych ode mnie, bo widziałam ich dość sporo w sprzedaży
P.s. Masz śliczną oprawkę ( zabrakło mi słowa
) do tej mini! Gdzie kupiona? 
Ja typuję sogo vivien u tych ode mnie, bo widziałam ich dość sporo w sprzedaży
P.s. Masz śliczną oprawkę ( zabrakło mi słowa
Brendii, jeśli żadna z Twoich mini nie będzie biała, to u mnie już trzy, zawsze mogę się wymienić
Jak znam życie, to jeszcze kilka zakwitnie na biało. Kupując z wyprzedaży, obawiam się, że jednak większość to białe. Nietypowe kolorki pewnie chętniej klienci marketów wykupują.
Kasia, oby jedna z Twoich, okazała się Sogo Vivien. Co prawda jedną już mam, ale ja je bardzo lubię. Jednak jest pewne ale.... Jako, że Sogo mogę oglądać codziennie, to też mam możliwość porównania. Ona jest taka mięsista, listki grube, zwarto przylegające do siebie. Żadna z Twoich tak nie ma. Dobra strona jest taka, że może będzie jakaś o seledynowych kwiatkach, albo w ciapeczki... Och, rozmarzyłam się.
Osłonka, zakupiona w second hand u mojego znajomego.
Kasia, oby jedna z Twoich, okazała się Sogo Vivien. Co prawda jedną już mam, ale ja je bardzo lubię. Jednak jest pewne ale.... Jako, że Sogo mogę oglądać codziennie, to też mam możliwość porównania. Ona jest taka mięsista, listki grube, zwarto przylegające do siebie. Żadna z Twoich tak nie ma. Dobra strona jest taka, że może będzie jakaś o seledynowych kwiatkach, albo w ciapeczki... Och, rozmarzyłam się.
Osłonka, zakupiona w second hand u mojego znajomego.
Z pozdrowieniami - Janka
Białe też urocze, takie hmm nieskazitelne. Ale też mam wrażenie, że białe najczęściej się ostają albo takie o mdłych/wypłowiałych kolorach. A te wyraziste i oryginalne znikają szybko, no chyba że coś z nimi jest nie tak lub mają mało kwiatków.
Sogo wyglądają ślicznie, może kiedyś na taką trafię ^^
Sogo wyglądają ślicznie, może kiedyś na taką trafię ^^
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Białe mają jeszcze jeden plus - chętniej kwitną i często puszczają po dwa pędy na raz 
O? To nie wiedziałam, że białe są takie sprytne 
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ Wy sobie Dziewczyny robicie niespodzianki,no,no
Ale trzeba przyznać,że ciekawe i może nawet godne naśladownictwa
Niespodzianka wyjątkowej urody na super fotkach a mini białasek wyjątkowy
Pozdrówka
Niespodzianka wyjątkowej urody na super fotkach a mini białasek wyjątkowy
Pozdrówka
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Janeczko jak cudnie mini Ci zakwitło
A że, białe ... i tak cudny 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa o mojej białej mini
Dziś wyglądała uroczo! Zrobiłam jej kolejną foteczkę.

Moje storczyki kończą kwitnienie niestety, coraz więcej kwiatków opada.
Oncidium wprawdzie kwitnie długo. 16 października odebrałam przesyłkę, wówczas już ładnie kwitło. Ale teraz wszystkie paczki już rozpękły, więc pewnie do Świąt kwiatki opadną.

Phalaenopsisy z kolekcji różowej (aranżacja z michami) coraz mniej atrakcyjne.

Identycznego różowego oddała mi koleżanka, też imieninowy
Wprawdzie przekwita, ale ma aż trzy pędy.

Ten na fotce poniżej właśnie zwiesił dwa kwiatki, pewnie za kilka dni opadną

Amarantowy tygrysek zakwitł na odbiciu, na razie będą cztery kwiatki.

Za to moja holenderska midi jest niezmordowana. Kwitnie od początku września, też na odbiciu. I chyba nie zamierza póki co kończyć kwitnienia. Teraz kwiatki przyjęły bardziej fioletowe barwy.

Amarantowy (bordowy?) z wymiany z Kamą, teraz ma dwa kwiatuszki na przedłużeniu pędu

Natomiast żółtasek na przedłużeniu rozwinął tylko 1 kwiatek.

Jak już kiedyś wspomniałam, większość moich Phalaenopsis mają teraz pędy. Tylko mało mnie cieszą, gdyż te, które już wykształciły pąki, nie zawsze są w stanie je donosić. W mieszkaniu mam ciepło, sucho i trochę za ciemno jak na moje roślinki. Każdy storczyk stoi na podstawce z keramzytem i wodą, więc wilgotność może jest w porządku, ale muszę chyba zacząć doświetlać. Albo porozmawiać z roślinkami, aby wypuściły pędy dopiero wiosną.
Bordowy, wypuścił pęd z oczka, niestety z powodu mojego błędu. Wierzchołek złamałam latem. Na razie pąki nie opadają, ale nabrzmiałe są tylko dwa.

A tu pąki białaska, wyraźnie widać już jeden zasychający. To tylko przykład, takich jest więcej, ale nie miałam nastroju ich fotografować.

Niecierpliwie czekam na kwiatki pachnącego Oncidium (latem pachniało, ciekawe czy teraz też będzie) Mieke van Holm.
Mam cichą nadzieję, że ono nie będzie kaprysić.

Tyle prezentacji na dziś
Dziś wyglądała uroczo! Zrobiłam jej kolejną foteczkę.

Moje storczyki kończą kwitnienie niestety, coraz więcej kwiatków opada.
Oncidium wprawdzie kwitnie długo. 16 października odebrałam przesyłkę, wówczas już ładnie kwitło. Ale teraz wszystkie paczki już rozpękły, więc pewnie do Świąt kwiatki opadną.

Phalaenopsisy z kolekcji różowej (aranżacja z michami) coraz mniej atrakcyjne.

Identycznego różowego oddała mi koleżanka, też imieninowy

Ten na fotce poniżej właśnie zwiesił dwa kwiatki, pewnie za kilka dni opadną

Amarantowy tygrysek zakwitł na odbiciu, na razie będą cztery kwiatki.

Za to moja holenderska midi jest niezmordowana. Kwitnie od początku września, też na odbiciu. I chyba nie zamierza póki co kończyć kwitnienia. Teraz kwiatki przyjęły bardziej fioletowe barwy.

Amarantowy (bordowy?) z wymiany z Kamą, teraz ma dwa kwiatuszki na przedłużeniu pędu

Natomiast żółtasek na przedłużeniu rozwinął tylko 1 kwiatek.

Jak już kiedyś wspomniałam, większość moich Phalaenopsis mają teraz pędy. Tylko mało mnie cieszą, gdyż te, które już wykształciły pąki, nie zawsze są w stanie je donosić. W mieszkaniu mam ciepło, sucho i trochę za ciemno jak na moje roślinki. Każdy storczyk stoi na podstawce z keramzytem i wodą, więc wilgotność może jest w porządku, ale muszę chyba zacząć doświetlać. Albo porozmawiać z roślinkami, aby wypuściły pędy dopiero wiosną.
Bordowy, wypuścił pęd z oczka, niestety z powodu mojego błędu. Wierzchołek złamałam latem. Na razie pąki nie opadają, ale nabrzmiałe są tylko dwa.

A tu pąki białaska, wyraźnie widać już jeden zasychający. To tylko przykład, takich jest więcej, ale nie miałam nastroju ich fotografować.

Niecierpliwie czekam na kwiatki pachnącego Oncidium (latem pachniało, ciekawe czy teraz też będzie) Mieke van Holm.
Mam cichą nadzieję, że ono nie będzie kaprysić.

Tyle prezentacji na dziś
Z pozdrowieniami - Janka
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Ileż u ciebie pączuchów
Ta holenderska midi jest urokliwa
Ta holenderska midi jest urokliwa
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
u mnie podobnie z pączkami Janeczko jak u Ciebie, mimo, że mieszkam na 3 piętrze to wcale światła dużo nie mam.. a holenderska midi - u mnie zachowywała się podobnie, kwiaty z biegiem z czasu nabrały bardziej fioletowej barwy 
Kasiu, tą midi bardzo lubię. Szczególnie za to, że mało miejsca zajmuje
Aniu, martwię się o pozostałe pędy. Rosną szybko, więc już się domyślam jaka będzie kolej rzeczy. I teraz nie nacieszę się kwiatkami, a wiosną pewnie już moje Phal. nie wypuszczą pędów, skoro będą miały je zimą. A nawet jeśli, to nieliczne. Na szczęście mam jeszcze kilka roślinek odpoczywających, jest więc nadzieja na kilka kwitnień latem. Może miniaturki nie zrobią falstartu?
Aniu, martwię się o pozostałe pędy. Rosną szybko, więc już się domyślam jaka będzie kolej rzeczy. I teraz nie nacieszę się kwiatkami, a wiosną pewnie już moje Phal. nie wypuszczą pędów, skoro będą miały je zimą. A nawet jeśli, to nieliczne. Na szczęście mam jeszcze kilka roślinek odpoczywających, jest więc nadzieja na kilka kwitnień latem. Może miniaturki nie zrobią falstartu?
Z pozdrowieniami - Janka