Jakie drzewa wybrać,posadzić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

No widzisz - piszesz "chyba raczej nie da się formować". A może jednak się da? Ja ten mój potrójny dąb też musiałem trochę przyformować i to zaakceptował :)
to ja, Wojtek :)
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Igielka78, jaki masz gatunek lipy?
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten najpopularniejszy - lipa drobnolistna.
W tym rozpędzie drzewnym skusiłam się jeszcze na klona jesionolistnego Odessanum, bo na stronie o klonach napisali, że to drzewo dla niecierpliwych. Czy ktoś może posiada takowego i podzieli się doświadczeniami? Mój na razie jest niestety tyci...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oooo, ja też mam klona, tylko zwykłego :D Kupiłam go w zeszłym roku, całkiem sporego, bo ponad 2 m, może prawie 3, za 4 zł :wink: Tylko cienki pień straszliwie. Niestety na jesieni musieliśmy go przesadzić, więc znów trochę osłabiony. Ale liście ma już duże. Też mam go zamiar przycinać, żeby ładnie się rozrósł.

Obejrzałam sobie twój klon, ma śliczne liście! Napisane jest, żeby nie sadzić go w pełnym słońcu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Klony? A szukałyście na naszym forum? Pewnie nie...

Tylko popatrzcie!!!
- Wszystko o moich klonach
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A owszem, szukałam, ale jakoś nikt nie dzieli się uwagami z uprawy odmiany Odessanum - takze jak ktos ma i chciałby szepnąc słówko w tym temacie to będę wdzięczna. A może jeszcze coś o klonie strzępiastokorym, bo spotkałam się z dwoma odmiennymi informacjami: jedną, że dorasta do 10 m, a drugą że do 3-4. I komu tu wierzyc? A jak jest z jego szerokością?
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

igielka78 pisze:A owszem, szukałam, ale jakoś nikt nie dzieli się uwagami z uprawy odmiany Odessanum - takze jak ktos ma i chciałby szepnąc słówko w tym temacie to będę wdzięczna. A może jeszcze coś o klonie strzępiastokorym, bo spotkałam się z dwoma odmiennymi informacjami: jedną, że dorasta do 10 m, a drugą że do 3-4. I komu tu wierzyc? A jak jest z jego szerokością?

No to ja się podzielę. 'Odeessanum' mam od 5-ciu lat. Ma 1m, ledwo zipie, słoneczne miejsce sucho (sucho przez rosnące kilka m dalej lipy m.in., strasznie żłopią wodę). Przypala się jak diabli i właściwie jest mniejszy teraz niż wtedy gdy go kupiłam. Rosnący w tych samych warunkach, posadzony trochę wcześniej 'Variegatum' to już piękne ładne drzewo, dosadzony, w tym samym roku co 'Odessanum', 'Aureomarginatum' goni 'Variegatum' i rośnie świetnie. Może ja trafiłam na jakiś 'przeziębiony' egzemplarz, nie wiem. W tym żółtolistny roku powędruje do cienia.
Natomiast ja jestem zachwycona moim 'Variegatum'. Ozdobny przez cały rok. Ładne liście, pięknie kwitnie, ozdobne nasienniki, same zalety jednym słowem. Nie chce mi się wklejać zdjęć, tutaj są fotki mojego: http://kattka.blogspot.com/2008/09/acer ... gatum.html
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No toś mnie nie pocieszyła :?
Skusiłam się na niego, bo na stronie poświęconej klonom napisali, że to drzewo dla niecierpliwych ogrodników, a ja strasznie chciałam miec w ogrodzie jakieś spore drzewo (tak to jest jak się buduje w polu) - a tu takie rewelacje!!! No cóż, zobaczymy jak mu pójdzie - jak coś to go przesadzę w jakiś zapadły kącik.
A swoją drogą to piękną masz kolekcję roślin (pooglądałam co nieco :lol: ). Mogę spytac jak duży jest twój ogród?
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

igielka78 pisze: A swoją drogą to piękną masz kolekcję roślin (pooglądałam co nieco :lol: ). Mogę spytac jak duży jest twój ogród?
Dzięki, bardzo:)
Coś ok 30 arów. A blog w powijakach na razie. Nadgryzam to to, to tamto, w tym roku na pewno nie opiszę wszytskiego, nie wiem czy się w przyszłym uda.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

igielka78 pisze:No toś mnie nie pocieszyła :?
Skusiłam się na niego, bo na stronie poświęconej klonom napisali, że to drzewo dla niecierpliwych ogrodników, a ja strasznie chciałam miec w ogrodzie jakieś spore drzewo (tak to jest jak się buduje w polu) -
Z drzew, które u siebie mam, chyba najszybciej rośnie klon A. platanoides 'Fasssen's Black', polecam zakup, nalepiej wysoko zaszczepionego. I się nie przypala, bo jest czerwony.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

A ja polecam królewskie drzewo naszych lasów czyli dęba :). Najlepiej już wiekszą sadzonke bo przez kilka pierwszych lat dęby bardzo wolno rosną ale później bardzo pszyspieszają tempo wzrostu.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę ci tych 30 arów, przynajmniej jest gdzie się rozwinąc. U mnie działka 12,5 ara, ale jak sie odliczy dom, podjazdy itp. to niewiele zostaje. A na początku wydawało sie tak dużo.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

igielka78 pisze:Zazdroszczę ci tych 30 arów, przynajmniej jest gdzie się rozwinąc. U mnie działka 12,5 ara, ale jak się odliczy dom, podjazdy itp. to niewiele zostaje. A na początku wydawało się tak dużo.
Chociaż zadbasz o wszytsko, ja nie wyrabiam, za dużo mam :)
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj z tym zadbaniem to nie jest prosto. Działka leżała ugorem przez wiele lat i teraz wychodzi wszelkie świństwo. A dodatkowo po bokach wszędzie ugory, więc zielsko się sieje...
Tak więc jak kończę plewi ostatni kawałek to od razu muszę zaczynac pierwszy. :roll:
Awatar użytkownika
jendrek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2009, o 21:11

Post »

Ja polecam wierzby, szybko rosną, wystarczy uciąć gałązke i wsadzić do wody. na pewno wypuści korzenie. A nawet to nie jest konieczne, wystarczy wsadzić i podlać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”