Jakie drzewa wybrać,posadzić?
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Oooo, ja też mam klona, tylko zwykłego
Kupiłam go w zeszłym roku, całkiem sporego, bo ponad 2 m, może prawie 3, za 4 zł
Tylko cienki pień straszliwie. Niestety na jesieni musieliśmy go przesadzić, więc znów trochę osłabiony. Ale liście ma już duże. Też mam go zamiar przycinać, żeby ładnie się rozrósł.
Obejrzałam sobie twój klon, ma śliczne liście! Napisane jest, żeby nie sadzić go w pełnym słońcu.

Obejrzałam sobie twój klon, ma śliczne liście! Napisane jest, żeby nie sadzić go w pełnym słońcu.
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A owszem, szukałam, ale jakoś nikt nie dzieli się uwagami z uprawy odmiany Odessanum - takze jak ktos ma i chciałby szepnąc słówko w tym temacie to będę wdzięczna. A może jeszcze coś o klonie strzępiastokorym, bo spotkałam się z dwoma odmiennymi informacjami: jedną, że dorasta do 10 m, a drugą że do 3-4. I komu tu wierzyc? A jak jest z jego szerokością?
igielka78 pisze:A owszem, szukałam, ale jakoś nikt nie dzieli się uwagami z uprawy odmiany Odessanum - takze jak ktos ma i chciałby szepnąc słówko w tym temacie to będę wdzięczna. A może jeszcze coś o klonie strzępiastokorym, bo spotkałam się z dwoma odmiennymi informacjami: jedną, że dorasta do 10 m, a drugą że do 3-4. I komu tu wierzyc? A jak jest z jego szerokością?
No to ja się podzielę. 'Odeessanum' mam od 5-ciu lat. Ma 1m, ledwo zipie, słoneczne miejsce sucho (sucho przez rosnące kilka m dalej lipy m.in., strasznie żłopią wodę). Przypala się jak diabli i właściwie jest mniejszy teraz niż wtedy gdy go kupiłam. Rosnący w tych samych warunkach, posadzony trochę wcześniej 'Variegatum' to już piękne ładne drzewo, dosadzony, w tym samym roku co 'Odessanum', 'Aureomarginatum' goni 'Variegatum' i rośnie świetnie. Może ja trafiłam na jakiś 'przeziębiony' egzemplarz, nie wiem. W tym żółtolistny roku powędruje do cienia.
Natomiast ja jestem zachwycona moim 'Variegatum'. Ozdobny przez cały rok. Ładne liście, pięknie kwitnie, ozdobne nasienniki, same zalety jednym słowem. Nie chce mi się wklejać zdjęć, tutaj są fotki mojego: http://kattka.blogspot.com/2008/09/acer ... gatum.html
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No toś mnie nie pocieszyła
Skusiłam się na niego, bo na stronie poświęconej klonom napisali, że to drzewo dla niecierpliwych ogrodników, a ja strasznie chciałam miec w ogrodzie jakieś spore drzewo (tak to jest jak się buduje w polu) - a tu takie rewelacje!!! No cóż, zobaczymy jak mu pójdzie - jak coś to go przesadzę w jakiś zapadły kącik.
A swoją drogą to piękną masz kolekcję roślin (pooglądałam co nieco
). Mogę spytac jak duży jest twój ogród?

Skusiłam się na niego, bo na stronie poświęconej klonom napisali, że to drzewo dla niecierpliwych ogrodników, a ja strasznie chciałam miec w ogrodzie jakieś spore drzewo (tak to jest jak się buduje w polu) - a tu takie rewelacje!!! No cóż, zobaczymy jak mu pójdzie - jak coś to go przesadzę w jakiś zapadły kącik.
A swoją drogą to piękną masz kolekcję roślin (pooglądałam co nieco

Z drzew, które u siebie mam, chyba najszybciej rośnie klon A. platanoides 'Fasssen's Black', polecam zakup, nalepiej wysoko zaszczepionego. I się nie przypala, bo jest czerwony.igielka78 pisze:No toś mnie nie pocieszyła![]()
Skusiłam się na niego, bo na stronie poświęconej klonom napisali, że to drzewo dla niecierpliwych ogrodników, a ja strasznie chciałam miec w ogrodzie jakieś spore drzewo (tak to jest jak się buduje w polu) -