Tydzień to chyba zbyt krótko żeby ruszyła poczekaj jeszcze spokojnie z 2 tygodnie albo daj fotkę może będzie łatwiej to ocenić.Whiskey River pisze:Moja chyba umarła. Stoi w domu już tydzień i nie daje żadnych oznak.
Nie wiem jak powinna wyglądać po zimowaniu, ale chyba nie tak. Wygląda jakbym ją ususzył
Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
Re: Datura
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Cieszy mnie, że datura nie gubi liści i listków. Nie wygląda gorzej.
Obecnie ma inną ziemię (suchą) -- i mnóstwo dziurek palcem zrobiłam, aby powietrze miało łatwiejszy dostęp do poniższych warstw ziemi.
Myślałam o zasileniu biohumusem -tą dawką mocniejszą; ale dopiero za jakiś czas, aby teraz nie narażać korzeni na jakikolwiek kontakt z wodą.
Obecnie ma inną ziemię (suchą) -- i mnóstwo dziurek palcem zrobiłam, aby powietrze miało łatwiejszy dostęp do poniższych warstw ziemi.
Myślałam o zasileniu biohumusem -tą dawką mocniejszą; ale dopiero za jakiś czas, aby teraz nie narażać korzeni na jakikolwiek kontakt z wodą.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Co do przechowywania - ja swoje od kilku lat przechowuję w ciemnej piwnicy z dobrym skutkiem . Po wystawieniu na dwór w maju , część liści faktycznie opada a pozostałe nabierają pięknego koloru . Byle by nie miały zimno i nie zasuszyć , to dają sobie spokojnie radę .
Ja też kupiłam identyczną (takie samo pudełko)
i też miałą inne mechowate liście,
ale zakwitła niestety na zwykły jasny róż.
No ale trzymam kciuki, może trafi Ci się coś fajnego ;)
Zawsze fajnie czekać ;)
i też miałą inne mechowate liście,
ale zakwitła niestety na zwykły jasny róż.
No ale trzymam kciuki, może trafi Ci się coś fajnego ;)
Zawsze fajnie czekać ;)
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie Wildfire 
Na obrazku jest najprawdopodobniej jakaś Sanguinea czy jej mieszaniec.
Liście włochate (jeśli nie są bardzo włochate to nie jest to odmiana z obrazka)
Stanowisko w półcieniu
Podlewanie bardzo umiarkowane
Podłoże bardzo przepuszczalne i doniczki nie mogą być bardzo duże .Przesadzanie jak w doniczce są tylko korzonki
.
Jedna z moich zimnych która ma 4 lata jest dopiero w 10 L donicy
Kwitnienie jest najobfitsze gdy jest chłodniej (jesień-zima-wiosna) .
Wstawcie zdjęcia i będzie po problemie

Na obrazku jest najprawdopodobniej jakaś Sanguinea czy jej mieszaniec.
Liście włochate (jeśli nie są bardzo włochate to nie jest to odmiana z obrazka)
Stanowisko w półcieniu
Podlewanie bardzo umiarkowane
Podłoże bardzo przepuszczalne i doniczki nie mogą być bardzo duże .Przesadzanie jak w doniczce są tylko korzonki

Jedna z moich zimnych która ma 4 lata jest dopiero w 10 L donicy
Kwitnienie jest najobfitsze gdy jest chłodniej (jesień-zima-wiosna) .
Wstawcie zdjęcia i będzie po problemie

- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ktoś już wysadził datury do gruntu w ogrodzie? Czy czekacie aż zimna Zośka minie?
Mnie już korci od dawna żeby wystawić swoje datury ale jeszcze te kilka dni przeczekam tym bardziej że ostatnie dwie noce były zimne po niżej 0. 

- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Ja już wystawiłam swoje datury na balkon. Stoją tam sobie już trzy dni. Pogoda dobra tak więc nic im się nie dzieje poza tym że teraz ładnie ruszyły z wypuszczaniem nowych gałązek i liści.
Moje datury powróciły w maju do piwnicy. Pochowane ostatnią noc. Bo zimno. Na weekendzie dokupiłam dwie (ciekawe jakie faktycznie będą) i nie wiedziałam czy były hartowane, dlatego też poszły do piwnicy. Mrozy dookoła
Oby to były ostatnie!
3 tygodnie temu zaczęłam ukorzeniać przycięte gałązki (te co były takie giętkie... jednak to chyba była wina wiatru i inne). Na niektórych łodyżkach widzę białe kropeczki. Za niedługo planowo powinny pojawić się korzonki. Dlatego zapytam Was wcześniej, aby już wiedzieć:
Jakiej minimalnej długości korzonki można już wsadzać do doniczki z ziemią? Lepsza ziemia uniwersalna czy kompostowa?

3 tygodnie temu zaczęłam ukorzeniać przycięte gałązki (te co były takie giętkie... jednak to chyba była wina wiatru i inne). Na niektórych łodyżkach widzę białe kropeczki. Za niedługo planowo powinny pojawić się korzonki. Dlatego zapytam Was wcześniej, aby już wiedzieć:
Jakiej minimalnej długości korzonki można już wsadzać do doniczki z ziemią? Lepsza ziemia uniwersalna czy kompostowa?
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01