Zatrwian wrębny

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
piotr45
50p
50p
Od: 23 kwie 2017, o 15:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zatrwian wrębny

Post »

Cześć Witku
Przepraszam ale ja mam też mało czasu w związku z plantacją.Żona dziękuje,twoje bukiety są super.
Tak masz rację z żółtym to jest przekwitanie,wcześniej zasiliłem zatrwian dwa razy Calcinitem dolistnie,mam też żółte które nie brązowieją. Myśle że na jesieni i w zimę jak nam zdrowie pozwoli to sobie trochę popiszemy i wymienimy się doświadczeniami, jeśli będziesz miał ochotę
Pozdrawiam ;:138
piotr45
50p
50p

Post »

Cześć Witku
Mam takie pytanie do ciebie, po likwidacji zatrwianu chciałbym zasilić grunt roztworem calcinitu wapienno-magnezowego czy to ma sens?
Jeśli tak to na jesieni czy na wiosnę ? Ile deka na 10 litrów, oczywiście do podlania doglebowo?
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piotrze jak będziesz uprawiać zatrwian w przyszłym roku a myślę że tak to wapniowych zabiegów dolistnych Calcinitem o który pytasz czy teraz użyć i zasilić grunt wykonaj z 5-6.Calcinit przyda Ci się również do innych roślin kwitnących jeśli takowe macie z żoną a także do warzyw jeśli uprawiacie.Zarówno rośliny kwitnące jak i niektóre warzywa wręcz uwielbiają i bardzo dobrze reaguja na takie właśnie dolistne zabiegi.A co się tyczy nawożenia gleby to najlepiej zrób to wczesną wiosną aby przez zimę wapń który dostarczysz teraz do ziemi nie został wymyty z gleby i zamiast Calcinitu którego szkoda do tego celu użyj kredy albo nawozu wapniowo-magnezowego.Wybór w sklepach jest i na pewno coś odpowiedniego i w dobrej cenie znajdziesz.

Rok na zatrwian u mnie wyjątkowo udany i do dnia dzisiejszego pomimo ostatnich ciągłych deszczy kwitnie. ;:108 Bardzo w tym mu pomogło także na bieżąco usuwanie wszelakich chwastów,których to towarzystwa wręcz nie cierpi,nawet przez nie długi czas. ;:14

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
piotr45
50p
50p

Post »

Dzięki za odpowiedzi bardzo mi pomagasz.Żona cię pozdrawia
piotr45
50p
50p

Post »

Cześć Witku :wit
Jest pewna rzecz której nie mogę znależć w internecie lub nie mogę zrozumieć,mianowicie podpowiedz proszę ile wapna calcinitu wsypać do wody na opryski dolistne ?
Dotarłem do informacji takiej 1 kg.na 100 litrów to sobie przeliczyłem że 10 dkg.na 10 litrów.Czy to jest ok ?
Czy siewki po wschodach też można tym zasilać ?
Czytałem gdzieś że do podlewania siewek można stosować wodę z nadmanganianem potasu
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Piotrze.
Już Ci odpowiadam.Ja opryski dolistne Calcinitem zwykle zaczynam po ok. 2 tygodniach od wysadzenia zatrwianu w pole a dawki przez praktycznie cały sezon wynoszą 100 gram na 10 litrów wody.W okresie wykwitania intensywnego możesz zwiększyć do 150g./10 l.
siewek po wschodach a także do czasu wysadzenia niczym nie zasilam gdyż nie ma takiej potrzeby,rosną bez objawów niedoborów w ziemi z nawozem startowym który w zupełności na ten okres im wystarcza. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p
Od: 26 mar 2017, o 09:46

Post »

Dawno mnie tu nie było :)

Witku, przepiękne miałeś zatrwiany w zeszłym roku, nie mogłam oderwać oczu od Twoich zdjęć.
Moje niestety zaniedbałam w sierpniu z powodu totalnego braku czasu. Nie miałam ich dużo, ale na zgrabny bukiecik do wazonu starczyło.
piotr45
50p
50p

Post »

Super
Dzięki za odpowiedż będę się stosował do twoich rad
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powodzenia w uprawie w tym roku i cieszących oczy widoków życzę Piotrze. ;:108

Nic się nie trap Amelko
Jak w tym roku wygospodarujesz więcej czasu to i bukietów będziesz mieć więcej. ;:108 Najważniejsze to wygrać wojnę z chwastami,których to zatrwian nie cierpi.Wiem coś na ten temat.Powodzonka. ;:333

U mnie póki co przed paroma dniami zakupy poczynione,może uda mi się jeszcze jakiś kolor kupić,przynajmniej błękitny i czysto różowy.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Mnie się zatrwian w zeszłym sezonie udał i bardzo polubiłam te kwiaty :)

Zrobiłam dwa takie bukiety :)

Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Już część zatrwianu trzeba wysiewać, druga część w połowie marca, a nawet pod koniec wtedy ma się bukiety nieprzerwanie od początku lipca do mrozów. Z tym że te jesienne już nie są tak ładne. Zatrwiany to kwiaty słońca.

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję Dominiko udanej uprawy zatrwianu w ubiegłym roku i życzę Ci oby ten był równie dobry. ;:108 Jeśli polubiłaś go to myślę że i w tym nie zabraknie tych roślin w Twoim ogrodzie.Spodziewałem się właśnie kompozycji w takim kolorze.Takie odcienie są Tobie już przypisane,taki Twój znak firmowy. ;:333

emalia112
Nie sieję nigdy zatrwianu w dwóch terminach a to z prostej przyczyny że przez cały sezon letni do września rośliny kwitną dając soczyste kolory.Jesienna aura nigdy nie jest do przewidzenia a dłuższe deszcze potrafią w parę dni dokonać dzieła zniszczenia.To co zbiorę w sezonie w zupełności mi wystarcza aż nadto.
Jedynie jeden kolor (żółty) sieję trzy tygodnie później żeby zgrać w jednym czasie wykwitanie wszystkich kolorów.
Z terminem siewu też się nie spieszę,gdyż nie ma najmniejszej potrzeby tego robić.
Rok 2017 to siew wszystkich odcieni 20 marca a żółty jak wspomniałem trzy tygodnie później.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w zeszłym roku ponad 90% zatrwianu było koloru żółtego :roll:
No nic, dam mu szansę w tym rok bo bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celowa robota,czy kupowałeś mix?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupowałem mix z dwóch firm, wiedziałem że żółty kwitnie wcześniej, poza tym było kilka białych i chyba jeden niebieski o ile dobrze pamiętam .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”