Minibotanik Jacka cz.8
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.8
Ruby frost u mnie nie przezimował
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Cieszę się, że nachyłek 'Sunray' trafił w dobre ręce
.
Mam jeszcze jednego "osobnika" z tego gatunku, choć pani, od której kupowałam go, twierdziła, że to nie jest nachyłek. Jeżeli możesz to pomóż w identyfikacji tej rośliny.

Mam jeszcze jednego "osobnika" z tego gatunku, choć pani, od której kupowałam go, twierdziła, że to nie jest nachyłek. Jeżeli możesz to pomóż w identyfikacji tej rośliny.

Pozdrawiam Hala
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysia pomyliła karteczki i wysłała Ci "Dahlietta Surprise Louisa" ;-)
Nachyłki urocze! Niezła kolekcja tojeści
Nachyłki urocze! Niezła kolekcja tojeści

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dorotko, nachyłek 'Moonbeam' zimuje bez okrycia. Możesz być spokojna
Iwonka, 'Ruby Frost' piękny! Widziałem u Ciebie. Niestety z zimowaniem tych ciemnych nachyłków nie mam dobrych doświadczeń. Są jednak jednoroczne nachyłki bordowe i poluję na nasiona.
'American Dream' - taki odmieniec i za to go lubię. Poza tym nie stwarza problemów
Halinko, jeszcze raz dziękuję
Ten na zdjęciu z budowy liścia i kwiatu wygląda jak nachyłek. Sprawdziłem jednak wszystkie podawane w Wikipedii nachyłki i takiego nie znalazłem. Może on tylko podobny do nachyłka? Nie pomogę Ci ale piękny jest!
Miłko, wielkie dzięki za nazwę dalii. Już poprawiłem. Gdybym wiedział -nie posadziłbym ją z wysokimi daliami. Ale dzielnie sobie radzi i cieszę się z tej pomyłki

Iwonka, 'Ruby Frost' piękny! Widziałem u Ciebie. Niestety z zimowaniem tych ciemnych nachyłków nie mam dobrych doświadczeń. Są jednak jednoroczne nachyłki bordowe i poluję na nasiona.
'American Dream' - taki odmieniec i za to go lubię. Poza tym nie stwarza problemów

Halinko, jeszcze raz dziękuję

Ten na zdjęciu z budowy liścia i kwiatu wygląda jak nachyłek. Sprawdziłem jednak wszystkie podawane w Wikipedii nachyłki i takiego nie znalazłem. Może on tylko podobny do nachyłka? Nie pomogę Ci ale piękny jest!
Miłko, wielkie dzięki za nazwę dalii. Już poprawiłem. Gdybym wiedział -nie posadziłbym ją z wysokimi daliami. Ale dzielnie sobie radzi i cieszę się z tej pomyłki

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku ,,żółtki,, śliczne i jak zawsze całe kolekcje..... zresztą u Ciebie nie może być inaczej
Pełzająca po skalniaczku tojeść super, bardzo mi się podoba, ale niestety musiałam się jej pozbyć, bo była zbyt ekspansywna w moim niewielkim ogrodzie i pochłaniała coraz większe połacie, zabierając miejsce innym roślinkom....

Pełzająca po skalniaczku tojeść super, bardzo mi się podoba, ale niestety musiałam się jej pozbyć, bo była zbyt ekspansywna w moim niewielkim ogrodzie i pochłaniała coraz większe połacie, zabierając miejsce innym roślinkom....
- JacekP
Witaj Agnieszko
Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzasz
Żółte kwiaty to kwintesencja lata ale każdy może tworzyć własne mądrości związane z żółtym na każdą porę roku, bo i wiosna i jesień też bez żółtego nie może się obyć
Czytam, że są i tacy, którzy żółtych kwiatów nie lubią
Na szczęście Ty do nich nie należysz i mam nadzieję, że ze zrozumieniem obejrzysz kolejną serię "żółtków" - rudbekie
A co do tojeśći rozesłanej - tę zwykłą wyrugowałem w dalsze zakątki, gdzie pięknie zadarnia miejsca nieprzydatne dla innych roślin. 'Aurea' może troszkę poszaleć na skalniaku ale też nadmiar wyrywam
rudbekie pochodzą z Ameryki Płn ale zadomowiły się również dziko w Europie. Jest ich 15 gatunków, a odmian bez liku. Nazwę im nadał sam Karol Lineusz

rudbekie hirta sieją się bardzo łatwo i urosną niemal wszędzie. U mnie pozwalam im rosnąć jak chcą w irysach, dzięki czemu to miejsce nie straszy pustką

te rudbekie są bardzo wysokie; nadają się raczej do dużych ogrodów albo na tyły rabat

ta tworzy żółte dywany

i jeszcze jedna; dla mnie na razie zagadka gatunkowa. Jest szorstka jak rudbeckia hirta ale kwiaty ma takie jak rudbeckia fulgida i tak jak ona jest bylinowa

Żółte kwiaty to kwintesencja lata ale każdy może tworzyć własne mądrości związane z żółtym na każdą porę roku, bo i wiosna i jesień też bez żółtego nie może się obyć

A co do tojeśći rozesłanej - tę zwykłą wyrugowałem w dalsze zakątki, gdzie pięknie zadarnia miejsca nieprzydatne dla innych roślin. 'Aurea' może troszkę poszaleć na skalniaku ale też nadmiar wyrywam
rudbekie pochodzą z Ameryki Płn ale zadomowiły się również dziko w Europie. Jest ich 15 gatunków, a odmian bez liku. Nazwę im nadał sam Karol Lineusz

rudbekie hirta sieją się bardzo łatwo i urosną niemal wszędzie. U mnie pozwalam im rosnąć jak chcą w irysach, dzięki czemu to miejsce nie straszy pustką

te rudbekie są bardzo wysokie; nadają się raczej do dużych ogrodów albo na tyły rabat

ta tworzy żółte dywany

i jeszcze jedna; dla mnie na razie zagadka gatunkowa. Jest szorstka jak rudbeckia hirta ale kwiaty ma takie jak rudbeckia fulgida i tak jak ona jest bylinowa

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Uwielbiam wszelkie "żółtki" kwiatowe na rabatkach, choć przyznaję, do niedawna nie doceniałam tych barw w ogródku.
Twoja słoneczna kolekcja jest spora. Wiesiołki, tojeści, nachyłki, rudbekie... Ciekawe co nam jeszcze pokażesz?
Nie mogę dochować się własnych siewek rudbekii owłosionej. Chyba zbyt dokładnie pielę
Jeżeli nie sprawi Ci kłopotu, to poproszę o zebranie nasion tej roślinki. W zamian proponuję nasiona jednorocznej trawy 'Purple Majesty'.
Twoja słoneczna kolekcja jest spora. Wiesiołki, tojeści, nachyłki, rudbekie... Ciekawe co nam jeszcze pokażesz?
Nie mogę dochować się własnych siewek rudbekii owłosionej. Chyba zbyt dokładnie pielę

Pozdrawiam Hala
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Rudbekie teraz mają swój czas, więc nic dziwnego, że wklejasz całą kolekcję.
Super rośliny, które warto mieć w ogrodzie, bo nie wymagają zadnych ekstra zabiegów i same potrafią o siebie zadbać.
Super rośliny, które warto mieć w ogrodzie, bo nie wymagają zadnych ekstra zabiegów i same potrafią o siebie zadbać.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jacku Twoje kolekcje kwiatowe są nie samowite.
Tak cudownie grupujesz kwiaty poszczególnych gatunków do zdjęcia. Nawet takie niby zwykłe kwiaty u Ciebie nabierają szczególnego uroku.
Tojeść Orszelinowa jest moim marzeniem, ale już mam obiecaną.
Nachyłka pełnego Sunray wyhodowałam z nasion, ale po dwóch latach także mi wypadł.

Tak cudownie grupujesz kwiaty poszczególnych gatunków do zdjęcia. Nawet takie niby zwykłe kwiaty u Ciebie nabierają szczególnego uroku.

Tojeść Orszelinowa jest moim marzeniem, ale już mam obiecaną.

Nachyłka pełnego Sunray wyhodowałam z nasion, ale po dwóch latach także mi wypadł.

- JacekP
Halinko, 'Purple Majesty' chodzi o penisetum glaucum? Super! Bardzo chętnie się wymienię, bo nie mam tej trawy
Rudbekii to bym nawet siewki przesłał ale one tak szybko więdną, że nasiona faktycznie lepiej.
Ze słonecznych serii zgodnie z zapowiedzią pozostały do pokazania słoneczniki wraz ze słoneczniczkami. A potem będzie jeszcze bonus, czyli wszystkie pozostałe żółtki, obecnie kwitnące
Grażynko, dokładnie tak jak piszesz! Im nawet obecne susze nie straszne! Nigdy nie podlewałem rudbekii.
Witaj Tajko
Rośliny grupują się same wg systematyki więc żadna w tym moja zasługa
A że nie sposób wszystkiego pokazać - to pokazuję pogrupowane
Nie strasz mnie z nachyłkiem 'Sunray' - już go raz straciłem

Ze słonecznych serii zgodnie z zapowiedzią pozostały do pokazania słoneczniki wraz ze słoneczniczkami. A potem będzie jeszcze bonus, czyli wszystkie pozostałe żółtki, obecnie kwitnące

Grażynko, dokładnie tak jak piszesz! Im nawet obecne susze nie straszne! Nigdy nie podlewałem rudbekii.
Witaj Tajko

Nie strasz mnie z nachyłkiem 'Sunray' - już go raz straciłem

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jacku nie straszę Cię z nachyłkiem, ale tak było .
Miałam całe poletko z wysianych w domu nasion, wiosną przesadziłam do ogrodu, a po zimie zniknęły . Zostały tylko pojedyncze żółte i takie z brązowym środkiem .
Ale Ty z pewnością będziesz umiał zapobiec zniknięciu po ostatniej porażce.

Miałam całe poletko z wysianych w domu nasion, wiosną przesadziłam do ogrodu, a po zimie zniknęły . Zostały tylko pojedyncze żółte i takie z brązowym środkiem .
Ale Ty z pewnością będziesz umiał zapobiec zniknięciu po ostatniej porażce.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Jacku zupełnie inaczej dzisiaj wieczorem spojrzałam na moje rudbekie
zaczynają kwitnąć rudbekie błyskotliwe, natomiast trójklapowa u mnie jest co drugi rok teraz mam siewki, a kwiatki za rok 

-
- 200p
- Od: 24 lut 2013, o 22:22
Witaj Jacku!
Piękne i różnorodne kwiaty, ale najbardziej zaciekawiło mnie rozmnażanie dalii. Długo je uprawiam, ale zawsze rozmnażałam je przez podział karp. Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko temu, to chętnie będę zaglądać do Twojego ogrodu.
Pozdrawiam, Lidka.
Piękne i różnorodne kwiaty, ale najbardziej zaciekawiło mnie rozmnażanie dalii. Długo je uprawiam, ale zawsze rozmnażałam je przez podział karp. Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko temu, to chętnie będę zaglądać do Twojego ogrodu.
Pozdrawiam, Lidka.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Chyba we wszystkich ogrodach teraz się żółci od rudbekii , od ciebie też już kwitnie .. Nie boją się suszy i może za mocno się rozsiewają .. U mnie zaczynają kwitnąć dżelżany żółte ,chyba za wcześnie ale ten upał zmusza późne kwiaty do kwitnięcia ..
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Kolejna z Twoich kolekcji Jacku zachwycająca, ja mam tylko błyskotliwą i bardzo ją lubię.... tworzy przepiękną złocistą bujną kępę