Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Ruby frost u mnie nie przezimował
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Cieszę się, że nachyłek 'Sunray' trafił w dobre ręce :D .
Mam jeszcze jednego "osobnika" z tego gatunku, choć pani, od której kupowałam go, twierdziła, że to nie jest nachyłek. Jeżeli możesz to pomóż w identyfikacji tej rośliny.

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysia pomyliła karteczki i wysłała Ci "Dahlietta Surprise Louisa" ;-)

Nachyłki urocze! Niezła kolekcja tojeści :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dorotko, nachyłek 'Moonbeam' zimuje bez okrycia. Możesz być spokojna 8-)

Iwonka, 'Ruby Frost' piękny! Widziałem u Ciebie. Niestety z zimowaniem tych ciemnych nachyłków nie mam dobrych doświadczeń. Są jednak jednoroczne nachyłki bordowe i poluję na nasiona.
'American Dream' - taki odmieniec i za to go lubię. Poza tym nie stwarza problemów 8-)

Halinko, jeszcze raz dziękuję :)
Ten na zdjęciu z budowy liścia i kwiatu wygląda jak nachyłek. Sprawdziłem jednak wszystkie podawane w Wikipedii nachyłki i takiego nie znalazłem. Może on tylko podobny do nachyłka? Nie pomogę Ci ale piękny jest!

Miłko, wielkie dzięki za nazwę dalii. Już poprawiłem. Gdybym wiedział -nie posadziłbym ją z wysokimi daliami. Ale dzielnie sobie radzi i cieszę się z tej pomyłki :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku ,,żółtki,, śliczne i jak zawsze całe kolekcje..... zresztą u Ciebie nie może być inaczej ;:oj ;:180
Pełzająca po skalniaczku tojeść super, bardzo mi się podoba, ale niestety musiałam się jej pozbyć, bo była zbyt ekspansywna w moim niewielkim ogrodzie i pochłaniała coraz większe połacie, zabierając miejsce innym roślinkom....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko :!: Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzasz :tan
Żółte kwiaty to kwintesencja lata ale każdy może tworzyć własne mądrości związane z żółtym na każdą porę roku, bo i wiosna i jesień też bez żółtego nie może się obyć :lol: Czytam, że są i tacy, którzy żółtych kwiatów nie lubią ;:oj Na szczęście Ty do nich nie należysz i mam nadzieję, że ze zrozumieniem obejrzysz kolejną serię "żółtków" - rudbekie ;:3
A co do tojeśći rozesłanej - tę zwykłą wyrugowałem w dalsze zakątki, gdzie pięknie zadarnia miejsca nieprzydatne dla innych roślin. 'Aurea' może troszkę poszaleć na skalniaku ale też nadmiar wyrywam

rudbekie pochodzą z Ameryki Płn ale zadomowiły się również dziko w Europie. Jest ich 15 gatunków, a odmian bez liku. Nazwę im nadał sam Karol Lineusz ;:180
Obrazek

rudbekie hirta sieją się bardzo łatwo i urosną niemal wszędzie. U mnie pozwalam im rosnąć jak chcą w irysach, dzięki czemu to miejsce nie straszy pustką
Obrazek

Obrazek

te rudbekie są bardzo wysokie; nadają się raczej do dużych ogrodów albo na tyły rabat
Obrazek

Obrazek

ta tworzy żółte dywany
Obrazek

i jeszcze jedna; dla mnie na razie zagadka gatunkowa. Jest szorstka jak rudbeckia hirta ale kwiaty ma takie jak rudbeckia fulgida i tak jak ona jest bylinowa :idea:
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Uwielbiam wszelkie "żółtki" kwiatowe na rabatkach, choć przyznaję, do niedawna nie doceniałam tych barw w ogródku.
Twoja słoneczna kolekcja jest spora. Wiesiołki, tojeści, nachyłki, rudbekie... Ciekawe co nam jeszcze pokażesz?
Nie mogę dochować się własnych siewek rudbekii owłosionej. Chyba zbyt dokładnie pielę :wink: Jeżeli nie sprawi Ci kłopotu, to poproszę o zebranie nasion tej roślinki. W zamian proponuję nasiona jednorocznej trawy 'Purple Majesty'.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rudbekie teraz mają swój czas, więc nic dziwnego, że wklejasz całą kolekcję.
Super rośliny, które warto mieć w ogrodzie, bo nie wymagają zadnych ekstra zabiegów i same potrafią o siebie zadbać. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku Twoje kolekcje kwiatowe są nie samowite. ;:138
Tak cudownie grupujesz kwiaty poszczególnych gatunków do zdjęcia. Nawet takie niby zwykłe kwiaty u Ciebie nabierają szczególnego uroku. ;:108
Tojeść Orszelinowa jest moim marzeniem, ale już mam obiecaną. ;:138
Nachyłka pełnego Sunray wyhodowałam z nasion, ale po dwóch latach także mi wypadł. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, 'Purple Majesty' chodzi o penisetum glaucum? Super! Bardzo chętnie się wymienię, bo nie mam tej trawy :tan Rudbekii to bym nawet siewki przesłał ale one tak szybko więdną, że nasiona faktycznie lepiej.
Ze słonecznych serii zgodnie z zapowiedzią pozostały do pokazania słoneczniki wraz ze słoneczniczkami. A potem będzie jeszcze bonus, czyli wszystkie pozostałe żółtki, obecnie kwitnące :lol:

Grażynko, dokładnie tak jak piszesz! Im nawet obecne susze nie straszne! Nigdy nie podlewałem rudbekii.

Witaj Tajko :!: Rośliny grupują się same wg systematyki więc żadna w tym moja zasługa ;:170 A że nie sposób wszystkiego pokazać - to pokazuję pogrupowane :lol:
Nie strasz mnie z nachyłkiem 'Sunray' - już go raz straciłem :?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku nie straszę Cię z nachyłkiem, ale tak było . :oops:
Miałam całe poletko z wysianych w domu nasion, wiosną przesadziłam do ogrodu, a po zimie zniknęły . Zostały tylko pojedyncze żółte i takie z brązowym środkiem .
Ale Ty z pewnością będziesz umiał zapobiec zniknięciu po ostatniej porażce. :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jacku zupełnie inaczej dzisiaj wieczorem spojrzałam na moje rudbekie :roll: zaczynają kwitnąć rudbekie błyskotliwe, natomiast trójklapowa u mnie jest co drugi rok teraz mam siewki, a kwiatki za rok :lol:
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj Jacku!
Piękne i różnorodne kwiaty, ale najbardziej zaciekawiło mnie rozmnażanie dalii. Długo je uprawiam, ale zawsze rozmnażałam je przez podział karp. Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko temu, to chętnie będę zaglądać do Twojego ogrodu.
Pozdrawiam, Lidka.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Chyba we wszystkich ogrodach teraz się żółci od rudbekii , od ciebie też już kwitnie .. Nie boją się suszy i może za mocno się rozsiewają .. U mnie zaczynają kwitnąć dżelżany żółte ,chyba za wcześnie ale ten upał zmusza późne kwiaty do kwitnięcia ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kolejna z Twoich kolekcji Jacku zachwycająca, ja mam tylko błyskotliwą i bardzo ją lubię.... tworzy przepiękną złocistą bujną kępę :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”