Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

survivor26 pisze:Harujesz jak wół na ugorze, uprawy pięknie Ci wychodzą, nie rozdawaj za darmo! Przyzwyczaisz znajomych, ze u Ciebie darmowa aprowizacja i na wstępie do biznesu rolniczego tracisz sporo klientów, bo jak raz dostali za darmo, to potem też będą oczekiwali, a nie kupią
Podpisuję się pod tym co napisała Pati, a w ogóle to jesteś tytanem pracy, niemożliwym jest dla mnie żeby TYLE zrobiła kobieta, ja ostatnio to się już czołgam po ogrodzie. Gratuluję siły i energii i niech się dobrze ekobiznes rozwija, z czasem można również sprzedaż internetową prowadzić :D , miłego dnia.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ałło-w związku z Dniem Matki byłam na giełdzie kwiatowej,bo postanowiłam Jej dać dwie skrzynki obsadzone kwiatami-na północno wschodnie okno dłuższą z niecierpkami nowogwinejskimi,na zachodnie krótszą z pokrzywnikiem Blumego.Koleusy były pod koniec sprzedaży czyli o 8 rano po 3-4 zł( i tylko u jednego sprzedawcy,który chciał pozbyć się reszty towaru),rokoko -te o falbaniastym brzegu liścia po 5 zł albo skrzynka 30 sztuk naprawdę małych za 60 zł.Kto kupi skrzynkę u ogrodnika/hurtownika i stanie z nią na placu targowym będzie sprzedawał po 6-7 zł za sztukę,w ogrodnictwie widziałam wprawdzie nieco podhodowaną sadzonkę za 10 zł za sztukę, na Forum można kupić kawałek do ukorzenienia po 2.50-3 zł plus koszty przesyłki.To do przemyślenia,bo ja też jak tylko mam to rozdaję. :D
O czarcie żebro dla kozy spytam w Herbapolu,może mają suszone?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, no to potraktujmy ten rok jako szkoleniowy :D , na następny, jak Pan Bóg pozwoli, wyhoduję dla Was piękne koleusy i pelargonie :tan bo te koleusy co u mnie rosną, były najmniejsze, większe porozdawałam :roll: to u dziewczyn już są rozmiaru dłoni ;:138 i też mienią się różnistymi kolorami a pelargonie już mają pączki, miałam wielokwiatowe czerwone, łososiowe i białe, jestem ciekawa jak białe będą wyglądać.

Muszę Wam się pochwalić, bo sama nie mogę wyjść z podziwu, że nam udało się tak pięknie przechować warzywa. Może dla kogoś to normalka i nic takiego ale ja się cieszę jak głupia, bo kiedyś miałam warzywa z supermarketu i tyle co do lodówki można było włożyć a teraz swoje, własne i do tej pory są jędrne i zdrowe ;:138 ;:138

Pani Marchewki (odmiana "karotka") z panami Burakami (odmiana "tytus") Będzie sałatka buraczana :D

Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Tak pięknie przechowane warzywa o tej porze roku to naprawdę tylko pogratulować ;:138
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

to daj przepis jak je przechowywać u nas buraczki to juz w grudniu są obkurczone i take bleeeee
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Dlaczego rozdajesz owoce swojej ciężkiej pracy? No chyba, że zamiana na inny towar. Jak tak będziesz rozdawać to odwiedziny znajomych nigdy się nie skończą :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ałło-świetnie przechowane-masz prawo pękać z dumy! W kopcu ziemnym?No i chętnie zapoznam się z przepisem na sałatkę z buraków i marchewki.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Mnie również bardzo interesuje przepis na sałatkę :D
Warzywa widać, że są świetnie przechowane. Moje w tym roku też zniosły zimę nie najgorzej . Ja mam dość dużą piwnicę, która jeśli tylko nie zbierze wody gruntowej (bywały takie lata) to super spełnia swoją rolę.
Przeczytałam Twój wątek, gratuluję wspaniałej decyzji jaką uważam było przeniesienie się na wieś :wink: , poniekąd sama tak zrobiłam, tylko, że ja wróciłam do korzeni. Mój warzywnik jest również bardzo duży ale jakoś nie umiem się ograniczać :D
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Alu tobie ziemiaństwo jest pisane , jak patrzę na Twoje poczynania i rezultaty to jestem w szoku -zwłaszcza że ciągle się czegoś o uprawie uczycie ;:180 ;:180 ;:180 masz rękę do ziemi , a ona to odwzajemnia ;:138
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Fajnie masz, ale pracy nie zazdoszczę. Mam wszystkiego duzo mniej, a odpoczynku żadnego.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Aluniu - masz ogrom warzyw, ja myślałam, że mam dużo, ale w porównaniu z Tobą to jestem cienki bolek ;:306 Przepięknie wyglądają Twoje uprawy!
Ja też prawie wszystko rozdaję (na razie), ale jakoś muszę się przestawić w głowie. 2 razy sprzedałam po 10 jajek tylko...
Koleżanka z którą pracuję, ma córeczkę, która ciągle choruje i wciąż na antybiotykach, aż lekarze kazali diametralnie zmienić jej dietę. Żadnych sklepowych produktów żywnościowych - musi zostać po prostu odtruta.
Kazali im poszukać kontaktu na wsi i kupować z gospodarstwa warzywa. owoce, mięso - wszystko! Ta dziewczyna była załamana na początku, ale jakoś się z tym ogarnęła i zawsze mi powtarza, ze chętnie by kupiła warzywa, czy kurę.
Takich ludzi w mieście jest mnóstwo.
A mnie się na początek marzy choćby to, żebym sprzedawała tyle jajek, ile wydaję na ziarno dla moich kurek.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już odpowiadam :D

Sposób na przechowywanie warzyw jest taki. Wzięliśmy stare szafki kuchenne, wiszące, M. zrobił z nich skrzynie, które wstawiliśmy do takiego pomieszczenia, które nazywamy lochem ale nim nie jest :D , kiedyś tam był kurnik, M. jeszcze podkopał trochę, żeby jak najwięcej wejść w ziemie, zrobił z folii coś w rodzaju wanienki na podłodze (mamy wysoko wody gruntowe), zalał posadzkę no i wyszła taka niby chłodnia, więc wstawiliśmy tam te skrzynie i robiłam tak: warstwa lekko wilgotnego piasku, warstwa warzyw poukładanych jak żołnierzyki i tak do samego wierzchu, na górze piasek, przykryłam to jeszcze dwoma workami zbożowymi, żeby nie wysychało raz i żeby koty sobie kuwety nie zrobiły, dwa. W miarę wybierania warzyw odsypywałam piasek do wiaderka, które M. zanosił kurkom ( w zimie jak znalazł dla nich! ) i takim oto sposobem mamy do dzisiaj marchewkę, buraczki, pietruszkę i pasternak :tan

Teraz sałatka. Sałatka jest wielowarzywna z przewagą buraczków. Na Ukrainie jest tak samo popularna jak w Polsce warzywna z majonezem.

Oto składniki, brakuje tylko fasoli - jasia bo pryczy jeszcze w garnku.

Obrazek

Wszystko kroimy w dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy, polewamy obficie olejem, dobrze dodać kilka łyżek rzepakowego, prawdziwego i pachnącego, czasami dodaje łyżkę cukru do smaku lub troszeczkę octu ... gotowe, smacznego.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze chlebkiem Was poczęstuję, jeszcze ciepły :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

u nas w domu też mama pieczę chleb od jakiś 6 miesięcy jak dostaliśmy "zaczyn" innego nie jadam chyba że akurat domowego już nie ma. Polecam wszystkim pieczenie takiego chleba samo zdrowie. :):):)
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Sałatka wygląda apetycznie, zrobię ją na pewno. Chlebek piekę od czasu do czasu, a za każdym razem jak mi się trafi paskudny dmuchany ze sklepu, obiecuję sobie że to koniec i zaczynam piec regularnie i niestety na obietnicach się kończy, na Twój chlebek aż ślinka mi cieknie, taki z masełkiem i posypany solą i nic więcej :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”