Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie
Aniu,ile lat masz swoją koreankę?Moja ma 4 lata i jeszcze ani razu nie miała szyszek,a tak czekam na nie.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju! Myślę, że za jakiś czas spróbuję, ale na razie moje sosenki i kosodrzewina sa małe i żal mi je skubać. Generalnie moje drzewa są małe, choć przyznam, że te posadzone 2 lata temu znacznie zmeżniały,co bardzo mnie cieszy. Co do domowych sposób leczenia, jak najbardziej stosuje. "Miód" z mniszka gotowy, a syrop z cebuli robię, kiedy zajdzie taka potrzeba. Z Tatą także robimy soki malinowe. W zeszłym roku obie a Agą byłyśmy tylko raz u lekarza i to ja z zapaleniem krtani, a Aga - tchawicy. Tak to leczymy się w domu. Piotr ZYła jest znany z nietuzinkowych wypowiedzi. Mimo niedostatków bardzo lubię jego niepochamowaną radość zycia i humor. Skoki także lubię 
Krysiu (Ignis05)! Te malutkie floksy są słodkie i zawsze jak jestem w ogrodniczym zaglądam, czy nie pojawiła się jakaś nowa odmiana. Pomieszana ze skalnicą daje na rabacie fajny efekt.

Tu rosną poza małymi iglakami głownie skalnice i floksy, z domieszką irgi, dąbrówki rozłogowej, barwinka i punktowo innymi. Tak, by było różnorodnie.
Ulu (lawenda)! Nie przycinam i nie widziałam, by sąsiadki to robiły, a mają bardzo ładne. Może pomyliłaś floksy? Bo ja ucinam kwiaty floksom wiechowatym, by powtarzały kwitnienie.
Milenko (Mandragora)! To znaczy, że wieśniar jest więcej lub też nie jest to bynajmniej objaw wieśniactwa
Żaba jak widać chciała mieć dom, choć w garażu. A to, że salamandry wychodzą po deszczy czy rosie to naturalne. W końcu to płazy. Poza tym salamandra plamista to zwierzę wyjątkowo wilgociolubne. Dlatego jej aktywność przypada na noc, a wyjątek stanowią samice podczas sezonu rozrodczego i zwierzęta obu płci podczas deszczowej pogody. Na łowy wychodzi tylko nocą lub w ciepłe pochmurne i deszczowe dni. Nie znosi upałów i jest wtedy nadzwyczaj osowiała, apatyczna. To drapieżnik, który poluję na nagie ślimaki. M.in. dlatego chciałabym je mieć
Ale muszę zadowolić się zwinkami. Tu w okolicy wejścia do domu. Gdzieś tu mają norę.

Misiu (lora)! Wcale tak nie uważam
Miło, ze zaglądasz, a to że nie piszesz... I ja mam z tym problem. Szybko przeglądam i biegnę do jakiejś pracy. Teraz jest jej wyjątkowo dużo. Zaglądaj, kiedy masz ochotę i niech Ci się podoba. Co do zmagań, to sama nie moge uwierzyć, że mój ogró kiedyś tak wyglądał. Zawsze się zastanawiam, zy znowu dałabym radę.
Olu (maliola)! Ładny awatarek
Te kapustki są kupne, bo te z siewu makie mike, że nie ma czego pokazywać. Na panią z targu bym się nie obrażała, bo może ma inne fajne, wiejskie kwiatuchy. A przy tym wilczomlecz nie wydaje mi sie być wyszukana rośliną. A może się mylę? Posiałam jeszcze wilczomlecza obrzezonego. No i mam jeszcze od Marty - koziorozca.
Pacynko! Skalnice rozrastają się i to bardzo ładnie. Tak wygląda pojedyńcza, mała sadzonka po niespełna 2 latach

Tulipanom usuwam również łodygi i nie zauważyłam, by im to szkodziło. Wiczomlecze także zamówiłam u Marty i już się przyjęły
Jadziu (e-babcia)! Tobie życzę również miłej niedzieli, choć u mnie z ogrodu nici. Mokro i ponuro. Za to moim nowoposadzonym roślinom jest z tego powodu dobrze
Teresko! Absolutnie się z Tobą zgadzam
Małgosiu (Małgocha1960)! Moja koreanka została wsadzona wiosną 2012r., bo w grudniu 2011r. stałą na ganku jako choinka świąteczna. I zaraz w pierwszym roku miała śliczne, różowe szyszki. Nie mam pojęcia, dlaczego Twoja nie ma. Może to jakaś inna odmiana?

Krysiu (Ignis05)! Te malutkie floksy są słodkie i zawsze jak jestem w ogrodniczym zaglądam, czy nie pojawiła się jakaś nowa odmiana. Pomieszana ze skalnicą daje na rabacie fajny efekt.

Tu rosną poza małymi iglakami głownie skalnice i floksy, z domieszką irgi, dąbrówki rozłogowej, barwinka i punktowo innymi. Tak, by było różnorodnie.
Ulu (lawenda)! Nie przycinam i nie widziałam, by sąsiadki to robiły, a mają bardzo ładne. Może pomyliłaś floksy? Bo ja ucinam kwiaty floksom wiechowatym, by powtarzały kwitnienie.
Milenko (Mandragora)! To znaczy, że wieśniar jest więcej lub też nie jest to bynajmniej objaw wieśniactwa

Misiu (lora)! Wcale tak nie uważam

Olu (maliola)! Ładny awatarek

Pacynko! Skalnice rozrastają się i to bardzo ładnie. Tak wygląda pojedyńcza, mała sadzonka po niespełna 2 latach

Tulipanom usuwam również łodygi i nie zauważyłam, by im to szkodziło. Wiczomlecze także zamówiłam u Marty i już się przyjęły

Jadziu (e-babcia)! Tobie życzę również miłej niedzieli, choć u mnie z ogrodu nici. Mokro i ponuro. Za to moim nowoposadzonym roślinom jest z tego powodu dobrze

Teresko! Absolutnie się z Tobą zgadzam

Małgosiu (Małgocha1960)! Moja koreanka została wsadzona wiosną 2012r., bo w grudniu 2011r. stałą na ganku jako choinka świąteczna. I zaraz w pierwszym roku miała śliczne, różowe szyszki. Nie mam pojęcia, dlaczego Twoja nie ma. Może to jakaś inna odmiana?
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Aniu umiesz tak pięknie sportretować kwiatuszki że oczu nie można od nich oderwać
Są tak piękne że jesienią muszę kilka odmian pokupować
Czemu Okuś tak ukarany

Czemu Okuś tak ukarany

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aniu wszystkie malutkie kwiatuszki są śliczne i takie słodkie, czy to fiołki czy floksy czy skalnice i w tym czasie dodają ogrodowi kolorów
Moja koreanka jest już chyba dorosła a szyszki miewa tylko na górnych gałązkach i zaczęła je miewać dość późno. Jest to całkiem zwyczajna krzyżówka podobno z jakąś inną jodłą i dlatego tak późno zaczyna miewać szyszki. Sporo jest tych odmian.
Tulipanów masz całkiem sporo, moje już przekwitły ale też mam ich tylko kilka sztuk.

Moja koreanka jest już chyba dorosła a szyszki miewa tylko na górnych gałązkach i zaczęła je miewać dość późno. Jest to całkiem zwyczajna krzyżówka podobno z jakąś inną jodłą i dlatego tak późno zaczyna miewać szyszki. Sporo jest tych odmian.

Tulipanów masz całkiem sporo, moje już przekwitły ale też mam ich tylko kilka sztuk.

- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Aniu, witaj
Zapisuję sobie Twój nowy wątek
Kochana, jak masz kolorowo i prześlicznie w ogródku. Jakie tulipany ! Jeden piekniejszy od drugiego, aż wierzyć się nie chce, że zostawiasz je na zimę. Wszystkie roślinki niesamowite. I jaką fajną petunię zakupiłaś do kraników
Oryginalna bardzo. Jestem też pod wrażeniem Twoich rabat, ta ostatnia-powiększona nieźle się zapowiada, a obrzeża z kamieni bardzo ładnie wyglądają . Aniu, masz cudne rośliny i jakie zdrowe ! Fotografuj, na prawdę miło się wpatrywać w każdą piękność kwiatową.
Zwinka, śliczna

Zwinka, śliczna

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Josephine_83
- 200p
- Od: 23 wrz 2012, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu zgubiłam Cię chwilowo,ale jestem już. Piękne masz tulipanki 

Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
No nie wiem, nie wiem ? jakoś trudno wyobrazić mi sobie cały weekend spędzony na uważnym studiowaniu forum. :-P
Piękne fotki, piękne kwitnienia no i piękny jaszczur. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
Piękne fotki, piękne kwitnienia no i piękny jaszczur. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Kapustki ozdobne!!!sweety pisze:300 litrów ziemi trafiło na nową rabatę, po czym posadziłam na niej kupione dziś (żółty orlik, kapustki ozdobne, goździki)

Dziękuję!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Zdjęcia, jak zwykle mistrzostwo świata
Zwróciłaś uwagę, że na koreance są dwa rodzaje szyszek
wygląda, że są chłopcy i dziewczynki 

- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
Nareszcie trochę czasu, aby obejrzeć co u sąsiadki
No więc uważaj na żółtego orlika
Bo go dołączyłem do moich chciejstw
Pracy dużo, ale za to jakie efekty
A co do piesia, to ubrany świątecznie

Pracy dużo, ale za to jakie efekty

A co do piesia, to ubrany świątecznie

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Ostatnie podrygi tulipanków są przepiękne.
Skalnica bardzo się rozrosła. Kupię:). Bo teraz te malutkie, kolorowe plamki w ogrodzie są najpiękniejsze:).
Miłego niedzielnego popołudnia!
Skalnica bardzo się rozrosła. Kupię:). Bo teraz te malutkie, kolorowe plamki w ogrodzie są najpiękniejsze:).
Miłego niedzielnego popołudnia!
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Aniu!...witam cieplutko!
Twoje fotki ...cudo...fantastyczne.
Miło bywać u Ciebie , choć w sezonie tak mało czasu.
Pozdrawiam
Twoje fotki ...cudo...fantastyczne.
Miło bywać u Ciebie , choć w sezonie tak mało czasu.
Pozdrawiam

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu nie mogę się napatrzeć na Twoje kępy skalnic..... po prostu piękne
Bardzo lubię te roślinki, ale mam wiecznie problem z trawką która w nie wchodzi... teraz też moja duża kępa białej skalnicy została całkowicie zdominowana przez trawkę.... jak przekwitnie to będę musiała ją wykopać, dokładnie oddzielić i ponownie posadzić..... więc w przyszłym roku nie będzie zbyt ładna..... U Ciebie nie ma nawet źdźbła trawki

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Aniu
ta rabata skalnicowo-floksowa jest bajeczna.
A dlaczego Pańcia nie wzięła Okiego ? Takie smutne oczęta.

A dlaczego Pańcia nie wzięła Okiego ? Takie smutne oczęta.