Przesadzanie dużych iglaków
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Duże iglaki - przesadzanie
Nie ma określonej daty i godziny.Ogrodem nie da sie zarządzać z zegarkiem w reku.Przesadzaj jak puszcza silne mrozy.Ostatni termin to połowa kwietnia.Musisz uważać na susze wiosenną.
Liściaste przesadzaj zanim rusza soki.Nawet teraz gdy puściły mrozy.
Liściaste przesadzaj zanim rusza soki.Nawet teraz gdy puściły mrozy.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
aha czyli generalnie rośliny już teraz można przesadzać ? Ewentualny mróz im nie zaszkodzi ???
Poczekaj ciut jak te błoto obeschnie.Obecnie rośliny są w fazie uśpienia.
Takim najlepszym miesiącem jest marzec , wtedy jest dość sucho ,ale wilgotno i robota lepiej idzie
Takim najlepszym miesiącem jest marzec , wtedy jest dość sucho ,ale wilgotno i robota lepiej idzie

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
To zależy na jakiej glebie, na lekkiej gdzie z reguły woda z roztopów szybko znika takie odwilże jak teraz gdy gleba całkowicie rozmarza są b. dobrym terminem szczególnie dla liściastych.Wiosną szybko na takich glebach robi się sucho.
Z cyprysikami poczekałabym do początku marca, ale nie dłużej.
No i radzę przemyśleć każde przesadzenie większego krzewu, to nie jest bez znaczenia dla jego rozwoju i urody.Czasem lepiej zmienić koncepcję niż rwać zaaklimatyzowane rośliny
Czasem lepiej kupić młodą sadzonkę, szczególnie z rodzaju szybko rosnących np. wierzby piennne niż męczyć stary,który i tak po kilku latach zacznie się degradować nawet jak bedzie sie wydawało, że się przyjął.
Z cyprysikami poczekałabym do początku marca, ale nie dłużej.
No i radzę przemyśleć każde przesadzenie większego krzewu, to nie jest bez znaczenia dla jego rozwoju i urody.Czasem lepiej zmienić koncepcję niż rwać zaaklimatyzowane rośliny

-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
A proszę jeszcze napisać czy przy przesadzaniu owych cyprysików warto sypnąć troszkę nawozu ? czy raczej nie jest to dobry pomysł przy przesadzaniu ???
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
- Napoleon
- 500p
Nie jest.Niech zregenerują korzeń.Niech walczą o pożywienie.Nawóz rozleniwi.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 mar 2011, o 10:45
Do _adams_
Czy mógłbyś relacjonowac stan twojego dużego drzewka po zimie no i w ogóle jak sie będzie miewało latem?
Czy zimowało w cieniówce?
Może warto tą cienówke utrzymac cały sezon niekoniecznie podwójną ale tak mysle ze troszke pomoże jeszcze
Czy mógłbyś relacjonowac stan twojego dużego drzewka po zimie no i w ogóle jak sie będzie miewało latem?
Czy zimowało w cieniówce?
Może warto tą cienówke utrzymac cały sezon niekoniecznie podwójną ale tak mysle ze troszke pomoże jeszcze
Przesadzanie dużych tui?
Muszę przesadzić duże tuje i to szybko. Obecnie rosną w ciężkiej glebie. Maja ok 2.5 metra wysokości. Brabant.
Są bardzo zdrowe i mimo gęstej plantacji 40cm nie posiadają żadnych zniszczonych części.
Jestem zmuszony je przesadzić z mojej starej posiadłości. Gdyż osoba która mój teren kupiła nie chce tych tuj. A mnie potrzeba się odgrodzić od sąsiada.
Co mogę zrobić aby zwiększyć szanse na przyjecie się tych roślin? 80 sztuk!
Mam zamiar dosypać im dobrą ziemię i zainstalować samo nawadnianie. Tak aby je podlewać co drugi dzień w ilości 5 litrów na tuje.
Dobrze czy źle? Czy zwiększyć odległość między nimi do 50 cm?
Są bardzo zdrowe i mimo gęstej plantacji 40cm nie posiadają żadnych zniszczonych części.
Jestem zmuszony je przesadzić z mojej starej posiadłości. Gdyż osoba która mój teren kupiła nie chce tych tuj. A mnie potrzeba się odgrodzić od sąsiada.
Co mogę zrobić aby zwiększyć szanse na przyjecie się tych roślin? 80 sztuk!
Mam zamiar dosypać im dobrą ziemię i zainstalować samo nawadnianie. Tak aby je podlewać co drugi dzień w ilości 5 litrów na tuje.
Dobrze czy źle? Czy zwiększyć odległość między nimi do 50 cm?
- Napoleon
- 500p
Re: Jak duze ryzyko przesadzania tuj?
Dobrze i źle.Przesadź teraz z jak największa bryłą.Podlewaj raz a porządnie.Nie co 2 dni po 5 litrów a raz na tydzień po 20L.Nie podlewa się roślin z zegarkiem w ręku.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Ja bym zwiększyła odległości między nimi-niegdyś swoje-także Brabanty- o wzroście zaledwie pół metra sadziłam w szpalerze co 70 cm.
Po posadzeniu należałoby je trochę przystrzyc, żeby ulżyć uszkodzonym i przyciętym podczas przesadzania korzeniom.
Po posadzeniu należałoby je trochę przystrzyc, żeby ulżyć uszkodzonym i przyciętym podczas przesadzania korzeniom.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Czy przystrzyżenie na pewno pomoże w zakorzenieniu się?
Czy tuja to wytrzyma?
Myślałem że tylko czubki się obcina...
Jeżeli podetnę od spodu to łysa będzie.
Czy tuja to wytrzyma?
Wątpię, że przesadzone tak duże żywotniki przeżyją. Korzenie mają spore, więc na pewno przy kopaniu uszkodzisz. Z dużym prawdopodobieństwem uschną i to możesz zobaczyć dopiero w następnym roku. Ale próbuj, przystrzyc trochę trzeba - góra, boki, żeby zmniejszyć zieloną masę, możesz to zrobić przed wykopaniem. Po przesadzeniu trzeba cały czas cieniować i zraszać
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2012, o 14:32
- Kontakt:
Przesadzałem 2 lata temu 2,5 metrowe świerki klujące i 3 metrowego cyprysika Lawsona, wszystko żyje , z tym że drzewka były bardzo mocno podlewane. Z tego co wiem to tuja ma zwarty i płytki system korzeniowy więc nie będzie problemu. Tylko jakaś silną pomoc trzeba sobie zapewnić.
Przesadzałam więc to nie teoria, z pięciu jeden żyje. Samo podlewanie nic nie da, a utopić korzenie można. Może jak teraz podłożem jest glina, korzenie nie będą tak rozległe. Ale ryzyk fizyk, jak mają być ścięte to ja bym przesadzała
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Szwedzio pisze: Czy przystrzyżenie na pewno pomoże w zakorzenieniu się?
Czy tuja to wytrzyma?
Czy na pewno-tego nikt nie zagwarantuje

Tak jak napisała Monika-ujmuje się zielonej masy, ale nie goląc od spodu, tylko strzygąc zwłaszcza czubki no i boki.
Ja proponowałabym strzyc po przesadzeniu-wtedy widać co się obłamało, co wystaje ze szpaleru i wtedy można strzyżeniem przy okazji skorygować linię żywopłotu.
Strzyżenie stymuluje rozwój uśpionych pączków, więc jest moim zdaniem nieodzowne

serdecznie pozdrawiam, judyta.