Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Powiem Wam, że dziś się trochę zmartwiłam. Poszłam rano na nasz lokalny targ a tam pomidory: piękne, ciemnozielone, grube, krępe. Zdziwiło mnie ale rosły w malutkich pojemniczkach coś jak 3/4 kubka 200 ml. U nikogo na forum nie widziałam tak dorodnych sadzonek. Do taj pory myślałam, że moja rozsada nawet jakoś się trzyma ale gdzie jej do tych z targu! I tak teraz myślę gzie tu jest pies pogrzebany 

W szklarni. A poważnie mówiąc w domu nie mamy warunków optymalnych dla pomidorów, tylko dla nas. A w szklarni są warunki dostosowane idealnie dla pomidorów / temp., wilgotność, oświetlenie/ i dlatego sadzonki są dorodne. Ale plony z naszych rozsad wcale nie są gorsze, więc nie ma się czym martwić.
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Japanese z tego co widziałam u innych, (np. forumowicz w którymś wątku pokazywał) to były takie.GunnarSK pisze:Tak, tak samo jak Japanese Black Triele.PaulaPola pisze:Czy Yellow Brandywine nie powinien mieć ziemniaczanych liści? Piekne sadzonki.
A co do Brandywine to nie wiem. Mam je pierwszy raz.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Brandywine Yellow ma na 100% liście ziemniaczane. Miałam go w zeszłym roku - super smak, tylko ma kłopoty z wiązaniem owocków.
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
A ja miałam nasiona z akcji 2011 od Ewela i były liście regularne .
Był średniopóźny i problemów z zawiązywaniem nie zauważyłam u niego .
Był średniopóźny i problemów z zawiązywaniem nie zauważyłam u niego .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Z Brandywine Yellow, namieszało się u nas w akcji na 2011.
Z akcji tej, ja i pewnie nie tylko, dostałem nasiona, pod tą nazwą.
Wysiałem. Okazało się, że, liście, były tradycyjne.
Tymczasem, Br Yellow, to dwa różne szczepy z liśćmi PL- ziemniaczanymi. Yellow i Platfoot.
Jest podobno, coś takiego, jak Abundant. Ten ma liście tradycyjne.
Czy właśnie ten szczep, trafił na akcję 2011, od eweli ? Tego nie wiem.
Owoce, tego od eweli, były całkiem, całkiem.
Jeśli, ktoś ma takiego właśnie BY, to może, niech roboczo, tak go właśnie nazywa :
Brandywine Yellow (Abundant Life ?)
http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... dant_Life)
Z akcji tej, ja i pewnie nie tylko, dostałem nasiona, pod tą nazwą.
Wysiałem. Okazało się, że, liście, były tradycyjne.
Tymczasem, Br Yellow, to dwa różne szczepy z liśćmi PL- ziemniaczanymi. Yellow i Platfoot.
Jest podobno, coś takiego, jak Abundant. Ten ma liście tradycyjne.
Czy właśnie ten szczep, trafił na akcję 2011, od eweli ? Tego nie wiem.
Owoce, tego od eweli, były całkiem, całkiem.
Jeśli, ktoś ma takiego właśnie BY, to może, niech roboczo, tak go właśnie nazywa :
Brandywine Yellow (Abundant Life ?)
http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... dant_Life)
- jode22
Jeżeli jest Brandywine Yellow z liśćmi tradycyjnymi, dużymi smacznymi owocami i na dodatek łatwo wiążący to koniecznie proszę zbierajcie nasiona i oczywiście w jakiś sposób zapiszcie tą odmienność 

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Poszłam nawet sprawdzić czy nie pomieszałam krzaczków w odmianami albo zdjęć. Ale nie. Wszystkie podpisane jako Brandewine Yellow są takie. A co wyrośnie zobaczymy. Nasiona nie są z akcji wymiany.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Platfoot aka Brandywine Yellow, Platfoot strain, jest po prostu Brandywine Yellow, żeby tak powiedzieć, najwłaściwszy.
pozdrawiam, Gunnar
Mógłbyś jaśniej ?
Sugerujesz, że to ten sam pomidor ?
Sugerujesz, że to ten sam pomidor ?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
U mnie wszystkie sadzonki Yellow Brandywine mają ziemniaczane liście.
- jode22
Krótko mówiąc są dwa rodzaje Brandywine, ale żeby stwierdzić czy są w zachowaniu i smaku takie same bądź różne, trzeba by na jednej działce, w takich samych warunkach mieć oba
.

- jode22
A teraz pochwalę się swoimi sadzonkami. Przesadzone w większe pojemniki 9 dni temu, część z późniejszego siewu 3 dni temu. Sadzonki stawiałam na dnie pojemnika i sypałam ziemi do oporu, ponad uszczykiwane liścienie. Te starsze od tygodnia stoją całą dobę na balkonie. Nie rosną wzwyż ale łodygi wszerz, mężnieją. Zrobiły się takie ciemnozielone. Ta skrzynka na pierwszym planie to rzecz jasna nie są pomidory

A tu dwie sadzonki. Jedna z lewej strony to przykładowa (akurat w tym przypadku Saint Pierre) a druga z moich starych nasion, uprawiana dawno temu odmiana NN nazwana przeze mnie paprykowy. Już po sadzonce widać, że to odmiana typowo generatywna, zdechlaczek. Najbardziej się też wyciągała i ma długie międzywęźla.

A tu dwie sadzonki. Jedna z lewej strony to przykładowa (akurat w tym przypadku Saint Pierre) a druga z moich starych nasion, uprawiana dawno temu odmiana NN nazwana przeze mnie paprykowy. Już po sadzonce widać, że to odmiana typowo generatywna, zdechlaczek. Najbardziej się też wyciągała i ma długie międzywęźla.

Pauluś, nie Yellow Brandywine, tylko Brandywine Yellow. Swoją drogą szkoda, że nie mam i tego z regularnymi liśćmi. Ja mam z ziemniaczanymi. Porównałabym chętnie obie wersjePaulaPola pisze:U mnie wszystkie sadzonki Yellow Brandywine mają ziemniaczane liście.

A to moje pomidorki w namiocie. Prawie wszystkie mają pączki