Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]
Jagusia dla czego Ty takie trudne pytania zadajesz, muszę pójść i popatrzeć dokładnie jakie ma liście ta moja.A Ty masz dwa rodzaje zielonej?
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
No nie... mam dwie kokoryczki: jedna, tak którą się dzielę ma takie jasnożółte brzegi liści a druga to ta z tego postu wyżej. Nie mam pojęcia czy są jeszcze jakieś inne odmiany...
A w ogóle to zapraszam serdecznie [ nawet nie po kokoryczkę
] - dopiero zauważyłam, że nie odpowiedziałam na twoje... może się wybiorę .... ale wiesz, że jesteś mile widziana bez zaproszenia też 
A w ogóle to zapraszam serdecznie [ nawet nie po kokoryczkę

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- jola1
Beatko zawsze chętnie się do Ciebie wybiorę i bez zaproszenia i bez pretekstu.Teraz mamy trochę obowiązków rodzinnych ale jak się przewali to nawiedzę Cię i przywiozę moją kokorycz dla porównania.
Przyleciałam na chwilkę się przywitać
i uciekam bo syn woła jeść.

Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny i kolorowy ogródek pokazujesz .............śliczne fotki
Różnorodność roślin powalająca
Płomyk dla Ciebie zapisany ........moja wisteria czwarty rok i żadnego kwiatka 

- Jagusia
- 1000p
- Kontakt:
Aniu 
No wreszcie wylazłaś z tych zasp śnieżnych... bo już myślałam że cię polecę odkopywać
Syn ważna rzecz....czasem karmić trzeba
Romciu
Dziękuję... za wszystko...
Pokazuję, bo jest coraz więcej do pokazywania... nareszcie.. z dnia na dzień coś nowego wyrasta, rozkwita...
_______________________________________________________________________________________
Mój nowy kawałek skarpy przeżył szczęśliwie wielką nawałnicę z deszczem, wichrem, grzmotami i piorunami:

W pniaczkach wszystko się przyjęło:

wilczomlecz miałam już wywalić... podoba mi się, ale strasznie się zaczął rozłazić - w ostatniej chwili przypomniałam sobie, że mogę ukrócić jego imperialne zapędy:

i jeszcze coś takie płożące... nie wiem co... też dostałam od kogoś :

i pierwsze kwitnące na tejże skarpie - oczywiście skalnice:

taka różowa

i taka biała:

nie wiem sama która piękniejsza

a na zakończenie, już nie ze skarpy ale ze zwykłej rabatki.... teraz "piękna inaczej" sasanka:

a nie jeszcze nie koniec... może mi ktoś doradzi... na zdjęciu poniżej moja łąka [bo jak rosną tam trawy to przecież nic innego to nie może być...] i na samym dole rośnie kostrzewa sina:

co robić ze starymi liśćmi, one takie brązowe, pousychane....brzydko to wygląda... zostawić jak jest czy co? A między nimi już wyrastają nowe źdżbła...

No wreszcie wylazłaś z tych zasp śnieżnych... bo już myślałam że cię polecę odkopywać

Syn ważna rzecz....czasem karmić trzeba

Romciu

Dziękuję... za wszystko...
Pokazuję, bo jest coraz więcej do pokazywania... nareszcie.. z dnia na dzień coś nowego wyrasta, rozkwita...
_______________________________________________________________________________________
Mój nowy kawałek skarpy przeżył szczęśliwie wielką nawałnicę z deszczem, wichrem, grzmotami i piorunami:
W pniaczkach wszystko się przyjęło:
wilczomlecz miałam już wywalić... podoba mi się, ale strasznie się zaczął rozłazić - w ostatniej chwili przypomniałam sobie, że mogę ukrócić jego imperialne zapędy:
i jeszcze coś takie płożące... nie wiem co... też dostałam od kogoś :
i pierwsze kwitnące na tejże skarpie - oczywiście skalnice:
taka różowa
i taka biała:
nie wiem sama która piękniejsza

a na zakończenie, już nie ze skarpy ale ze zwykłej rabatki.... teraz "piękna inaczej" sasanka:
a nie jeszcze nie koniec... może mi ktoś doradzi... na zdjęciu poniżej moja łąka [bo jak rosną tam trawy to przecież nic innego to nie może być...] i na samym dole rośnie kostrzewa sina:
co robić ze starymi liśćmi, one takie brązowe, pousychane....brzydko to wygląda... zostawić jak jest czy co? A między nimi już wyrastają nowe źdżbła...
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale fajne rabatki
Skalnica o tej porze,jak kwitnie jest najpiękniejsza

Skalnica o tej porze,jak kwitnie jest najpiękniejsza

-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Przepiękne rabatki, najbardziej podobają mi się te z słupkami drewnianymi
, też znosze na moja działkę wszelkie konary i korzenie (jęsli masz ochotę zobaczyć to zapraszam). Każdy korzeń i kawałek drewna jest dla mnie ciekawym akcentem na rabacie.
gratulacje

gratulacje
- jola1
Beatko mam ten sam problem z kostrzewą ja zostawiam i w ciągu sezonu zarasta.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Wisiterię masz fantastyczną - jest na co patrzeć. Moja jak do tej pory jeszcze nie kwitła. A mam ją przynajmniej 3 lataJagusia pisze:Przemku
Glicynia dopiero zaczyna... strąki są rozkwitłe tak w połowie.... moja glicynia nie jest z tych szlachetnych odmian więc jej strąki nie są tak długie jak u innych - za to kwitnie co rok i nie boi się nawet dużych mrozów.
Zawilce pełne są u mnie dopiero pierwszy rok - kupiłam je od naszego forumka Xipe i zakwitło ich tylko kilka...
____
3.
4.
5.![]()

____
Jeżeli chodzi o rośliny to wg mnie 3. Forsycja pośrednia 4. Pęcherznica kalinolistna 5. Tawułka Arendsa (Astilbe × arendsi)i
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Jagusiu
Pięknie
Skarpa , hostowisko , łąka - super
Wisteria - cudna
poleciałam pooglądać moja ale ani jednej szyszki nie ma
a miałam taką cichą nadzieje
Wszystko tak dopracowane , dopieszczone i tyle różnorodnych kwiatuszków

Skarpa , hostowisko , łąka - super

Wisteria - cudna

Wszystko tak dopracowane , dopieszczone i tyle różnorodnych kwiatuszków

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Biała skalnica??? Pierwsze widzę. U nas rózne odcienie rózu, ale białej nie widziałam.
To zwisające coś w pniaku wygląda mi na Tawulec pogięty, bez zbliżenia nie jestem pewna.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- Jagusia
- 1000p
- Kontakt:
Aniu 
Dziękuję....
Skalnica podoba mi się jeszcze bardzo w takiej wczesnej fazie, zanim zakwitnie:

Madzik
Byłam, widziałam - podoba mi się. Ja lubię zestawienie kamieni i drewna... a żebyś wiedziała z jakim politowaniem teścio się patrzył jak tacham te pniaczki puste do samochodu
Jolu
To i dobrze. Zostawię tak jak jest, skoro zarasta...
Przemku
Chyba trafiłeś w 100% - gratuluję wiedzy.
Forsycję taką niską chciałam i pewnie od kogoś dostałam - jakby kwitła to bym problemu z identyfikacją zapewne nie miała
. Pęcherznica kalinolistna -teraz sobie przypomniałam że taka nazwa się obiła o uszy w związku z tą roślinką
a tawułą arendsa -całkiem podobna do tych w necie - ale to się potwierdzi jak zakwitnie. Swoją droga ciekawe jak: ja bym chciała taki żywy czerwony kolor.... Przemku, zapomniałeś im podać namiary do siebie 
Misiu
Skarpa mam nadzieję będzie się rozrastać i będzie z roku na rok coraz piękniejsza
U mnie już tylko kilka host ma kły. Zrobiłam kolaż, żeby nie wstawiać tylu zdjęć na raz... nawet nie wiedziałam że mam tyle różnych odmian host...

Teresko
Dziękuję, ale pochwały nie zasłużone - jeszcze tyle mam do zrobienia.... czasu brakuje na ogród jak sie pracuje do piętnastej... a i lenistwo nie pozwala za dużo naraz zrobić
Aniu
Dla mnie to też niespodzianka, tym bardziej, że jest to roślinka wysępiona na zlocie w ubiegłym roku, więc kompletnie nie wiedziałam jaka będzie.
a na ogródku pięknie rozkwitła nowo zakupiona skalnica:

taka mała a tyle kwiatów...

Ewciu
Dziękuję za identyfikację - zrobię mu jeszcze kilka zdjęć dla pewności...
A gdzie można zobaczyć Twój ogród - bo wizytówka zapowiada dużooooo fajnych widoczków. Olbrzymie, ukwiecone rh. I taki jeden zółciutki przykuł moją uwagę- cytrynkowy kolor to rzadkość....
A w ogóle to widać tam tylko 1/4 zdjęć albo i mnie - reszta mi się nie otwiera...
Uwielbiam twój podpis...taki to chyba powinien widnieć pod każdym ogrodnikiem... mało kto się może oprzeć.....

oczywiście nazwy odmianowe mi poginęły

więc jakby ktoś poznał....'

to proszę o uświadomenie mnie

nie wiem czy dobrze zrobiłam ale po zimie poobrywalam te stare, niezbyt ładne liście [tutaj jeszcze przed zabiegiem]:

i jeszcze kilka niekwitnących ale jakże pięknych... Uwielbiam tę żywą zieleń młodych przyrostów:

i na koniec taki żarcik
kwitnący rojnik?

Dziękuję....
Skalnica podoba mi się jeszcze bardzo w takiej wczesnej fazie, zanim zakwitnie:
Madzik

Byłam, widziałam - podoba mi się. Ja lubię zestawienie kamieni i drewna... a żebyś wiedziała z jakim politowaniem teścio się patrzył jak tacham te pniaczki puste do samochodu

Jolu

To i dobrze. Zostawię tak jak jest, skoro zarasta...
Przemku

Chyba trafiłeś w 100% - gratuluję wiedzy.
Forsycję taką niską chciałam i pewnie od kogoś dostałam - jakby kwitła to bym problemu z identyfikacją zapewne nie miała

Misiu

Skarpa mam nadzieję będzie się rozrastać i będzie z roku na rok coraz piękniejsza

Teresko

Dziękuję, ale pochwały nie zasłużone - jeszcze tyle mam do zrobienia.... czasu brakuje na ogród jak sie pracuje do piętnastej... a i lenistwo nie pozwala za dużo naraz zrobić

Aniu

Dla mnie to też niespodzianka, tym bardziej, że jest to roślinka wysępiona na zlocie w ubiegłym roku, więc kompletnie nie wiedziałam jaka będzie.
a na ogródku pięknie rozkwitła nowo zakupiona skalnica:
taka mała a tyle kwiatów...
Ewciu

Dziękuję za identyfikację - zrobię mu jeszcze kilka zdjęć dla pewności...
A gdzie można zobaczyć Twój ogród - bo wizytówka zapowiada dużooooo fajnych widoczków. Olbrzymie, ukwiecone rh. I taki jeden zółciutki przykuł moją uwagę- cytrynkowy kolor to rzadkość....
A w ogóle to widać tam tylko 1/4 zdjęć albo i mnie - reszta mi się nie otwiera...
Uwielbiam twój podpis...taki to chyba powinien widnieć pod każdym ogrodnikiem... mało kto się może oprzeć.....

więc jakby ktoś poznał....'
to proszę o uświadomenie mnie

nie wiem czy dobrze zrobiłam ale po zimie poobrywalam te stare, niezbyt ładne liście [tutaj jeszcze przed zabiegiem]:
i jeszcze kilka niekwitnących ale jakże pięknych... Uwielbiam tę żywą zieleń młodych przyrostów:
i na koniec taki żarcik