300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Post »

No właśnie, Any wyraził też i moje refleksje ;:224.
Świat zmierza ku samozagładzie przez durnotę i chciwość ludzi.
Na szczęście ogrodnicy mają szansę ten świat ocalić.
A że nie będziesz się wozić z warzywami, to Ci tylko na zdrowie wyjdzie ;:306.

;:215 ja z Tobą, Ruda - Jagoda
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No a pomidorki :?: Ja też dzisiaj sadziłam poziomki bo już tydzień stały w doniczkach ;:7 Zmordowałam się ale mam już to z głowy ;:108 Posadż sobie glicynie to będziesz na drzewo wchodzić jak ja żeby ją powąchać a obrośnie Ci altanki ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Marianka
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 23:28

Post »

Wlazłam z okazji dzielenia nadopiekuńczości poziomkowej i przeryłam cały wątek. Masz przepiękną działkę, świetnie piszesz, rewelacja!
Też jestem dziecię ekologiczne - tak prowadzę mój dom i tak mam zamiar prowadzić mój ogród. Naczytałam się o opryskach pomidorów mlekiem i czosnkiem, póki co mam zamiar nabyć opryskiwacz i profilaktycznie psiknąć moją dzieciarnię, bo ma jakieś plamki na liściach - wygląda mi to bardziej na poparzenie nawozem, niż chorobę, jednak wolę dmuchać na zimne.

W kwestii ślimakowej - truskawy mam w skrzynkach, poza tym wysypię je trocinami, to samo mam zamiar zafundować pomidorom i poziomom, o ile te ostatnie w ogóle zaczną rosnąć... Mamy też jeża na występach gościnnych i jemu zostawiam wodę i co drugi dzień mięsko, żeby się skubaniec przyzwyczaił, odwiedzał często i żarł ślimaki w przerwach między kocim jedzeniem i wołowinką. Może rodzinę przyprowadzi, aczkolwiek nasz kociostan by chyba nie pochwalił...
Pozdrawiam - Katarzyna
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kochani Goście dziękuję za wizytę ;:196
Basiu cieszę się nieustająco z tego, że moje dziecko nie zostało np. żołnierzem lub policjantem. Tak "przejmuje się rolą", że na baczność cały dzień bym stała ;:306 ...... albo pompki robiła. Iiiii tam, życie go przeczołga - nabierze dystansu.
Cieszę się, że pomysł na "świątynkę" podoba Ci się.
Posadziłam przy niej dziś 2 passiflory i zamówiłam w Ros....m 2 szt. różyczki Perennial Blue.

Any, Jagódko, Marianko zauważyłam dziś, że pracowicie wycinana w styczniu trzcina powoli ...... zapełnia się lokatorkami ;:138 . Dzikie pszczoły zajmują mieszkanka. Moje ule są wysoko pod dachem - trudno uchwycić aparatem "dla wariatów"
Obrazek

Ale...... widać na dole zdjęcia jedną uprzejmie pozującą
Obrazek

Tylko mi nie mówcie, że to bzygi ;:223 . Zresztą - nie ważne. I tak się cieszę :D Dla nich posadziłam kolczurkę klapowaną i miododajne różyczki Bienenweide Rot.

Elunia wielkie zero pomidorów, ogórków, dyń i kabaczków. Nasiona tykwy od Ciebie wsadziłam w domu w tak dobre miejsce, że znaleźć nie mogę ;:223 . Podejrzewam, że przy sprzątaniu na Boże Narodzenie - odnajdę ;:219
Tymczasem - niech żyją kwiaty ;:138

Przylazło do mnie od sąsiadki parzydło leśne. Zlikwidowała je zanim poprosiłam o nie. Żałowałam bardzo i ..... i mam
Obrazek

Przelazła pod siatką porzeczka. Biała. Lubię
Obrazek

Kwitnie tymianek
Obrazek

i prawie, prawie lawenda wąskolistna
Obrazek

A to krzaczek, który został krótko przycięty miesiąc temu - pięknie odbija - trzeba ciąć każdej wiosny. Cięcie wzmacnia ;:333
Obrazek

Clematisy - poszalały ( tfu, tfu na psa urok :roll: )
Obrazek

Bardzo jestem ciekawa kwiatów tego malucha (Diamond Ball )
Obrazek

Coś bardzo złego dzieje się z moimi pnącymi różami "Sympathie". Liście robią się białe. Nie odszyfrowałam choróbska ;:223
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Oj, tej róży źle z oczu patrzy, nie ma przy niej czasem białych muszek :?:
Też bym chciała zrobić takie domki dla dzikich pszczół, mam kłopot tylko z daszkiem.
Nie mam zadaszonego miejsca ;:174. Czy te rurki mają otwory na wylot, czy niekoniecznie :?:
Zrobiłabym domki z miskanta olbrzymiego, co Ty na to :?:

;:196 Jagoda
PS. Skoro niczego nie chcesz ode mnie - bierz te przybłędy, co się przez płot pchają ;:306.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Moje róże też maja takie jasne przebarwienia i czekam kiedy przestanie lać aby je spryskać admiralem.
Twoje clemki jakies wieksze od moich czym je karmisz?
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Mariola odwróć listek i sprawdz, czy nie ma tam czegoś w rodzaju jajeczek wkształcie przecinków, jeżeli bedą to skoczek, niestety o ile wiem tylko oprysk moze pomóc. Dla mnie 100% skoczek, Decis jest skuteczny tylko musisz szybko zadziałać, bo wszystkie soki Ci z niej wyssie.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beata68 pisze:Mariola odwróć listek i sprawdz, czy nie ma tam czegoś w rodzaju jajeczek wkształcie przecinków, jeżeli bedą to skoczek, niestety o ile wiem tylko oprysk moze pomóc. Dla mnie 100% skoczek, Decis jest skuteczny tylko musisz szybko zadziałać, bo wszystkie soki Ci z niej wyssie.
a admiral?
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Ewa to admiral to jakiś środek na opryski? Niestety nie wiem nic na jego temat.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Mariola widzę że sąsiedzi pchają Ci się przez siatkę ;:306
Fajniasto wykorzystałaś ten pniak z duuużą donicą :)
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie fajni sąsiedzi, tak wszystko posyłają pod siatką :wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny dzięki za rady ;:196 . Macie w 100% rację. To skoczek. Deirde poradziła Mospilan (mszyce, skoczek, bruzdownice)
Sprawdzę także Decis i Admiral - kupię to, co będzie najmniej inwazyjne. Niech je cholera te skoczki.
Śmiejcie się, śmiejcie ale żebyście widziały minę sąsiadki, gdy ucieszona powiedziałam jej, że parzydło przeszło do mnie. Ona wyrwała to jako chwast ;:oj .
Porzeczka to tak niechcąąący ;:131 ale skoro wpadła z wizytą - niech zostanie
Teraz na działce nic się nie dzieje z moim udziałem bo .... bo leje i jest zimno. Wiosna opóźniona to i zimny front (3 ogrodników ) przechodzi trochę później ;:131
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że już od jutra lepiej będzie z pogodą u nas słoneczko zawitało chociaż zimnica. Moi sasiedzi tylko thuje uprawiają... ;:306 przy lisciastych za dużo roboty jesienią. :uszy
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam takich sąsiadów ............cały czas w karty grają i na huśtawce leżą :wink: A do mnie .....
to znaczy do moich prac ogrodowych, jakieś prześmieszki ;:134 ;:134
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja natomiast mam takich, którzy przez całe dnie pielą, pielą, pielą ;:131 . Chcę przez to powiedzieć, że naprawdę wyrywają chwasty. Są zgorszeni widząc mnie czytającą książkę ;:306 . Na działce trza robić. I skubią takie maluśkie chwaściki ;:219 .
Ewciu ja też myślę, że jutro będzie lepsza pogoda ;:333
Romciu wiesz jak jest. Są ludzie i parapety. Ludzie zrozumieją, parapetu nie przekonasz.

A ja dziś (po sprawdzeniu w Meteo.pl ) pognałam na działkę i rozprawiłam się z kolegą skoczkiem. Ten Mospilan okazał się najmniej inwazyjny dla środowiska. Spryskałam róże i powojniki (przeczytałam, że skoczek atakuje właśnie te rośliny - pnące. W ciepłych, zacisznych miejscach ). Kupując oprysk nie mogłam oprzeć się roślinom i nabyłam 2 x 6-paki. Kupiłam portulakę i lobelię niebieską. Lobelia już okrywa "nogi" moich passiflorek a portulaka ..... zasiedliła rabatę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”