Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

w trakcie kwitnienia?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Kwiaty już opadały gdy go przesadzałam ;) teraz juz nie kwitnie, więc rozumiem, ze łodyga robi się żółta ale czarnej nigdy nie miałam, dlatego przestraszyłam się i w razie czego odłożyłam go do innego pokoju.. Czy ktoś tak miał, ze po kwitnieniu łodyga czerniała? Wiedziałabym przynajmniej czy wiązać to jakoś ze stanem liści, czy to raczej normalne :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

ja tak nie mialam nigdy ale moze to normalne ,moze ten storczyk tak ma?normalnie lodygi zolkna ,potem schna....ale skoro liscie stracily turgor to moze faktycznie zachorowal.dobrze zrobilas izolujac go.skad go masz?
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziwiam wszystkie Twoje storczyki. ;:oj Miniaturka mnie zachwyciła.
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renio bardzo dziękuję :* dzisiaj porobiłam trochę fotek, ale niestety pora dość późna na robienie fotek.. w każdym razie widać proporcję pomiędzy miniaturka a zwykłym Phalaenopsis :) jak widać jest niewiele większy od świeczki ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek

Actus popatrz na fotki, wkleję te łodygi ;:174 odcięłam je już, tzn. to co czarne i żółte a tak sobie myślę, ze liście to może być moja wina ;:124 przesadzałam ją do suchego podłoża, choć korzenie były wcześniej namoczone a później nie było mnie dwa tygodnie i w tym czasie mama tylko delikatnie przelała storczyki.. Innym susza nie dała się we znaki bo miały w miarę wilgotne podłoże a ta była posadzona do suchego.. ehh.. no ale popatrzcie na te łodygi i powiedzcie czy ktoś miał taką sytuację, lepiej dmuchać na zimne :)

Obrazek Obrazek

Moje Dendrobium phalaenopsis wypuszcza pęd

Obrazek Obrazek

Wykorzystując fakt, że jestem w domu, zrobiłam jeszcze kilka fotek storczyków, które kwitną.. Multiflorka biało-różowa co prawda zrzuca kwiaty, ale część się jeszcze ostała, ponadto każde rozgałęzienie przedłuża i wypuszcza kolejne rozgałęzienie :)

Obrazek Obrazek Obrazek

I piegusek

Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz storczykowy parapecik na mieszkaniu studenckim. Pokój jest na prawdę ciemny, więc trudno było zrobić zdjęcie :/ Kupiłam 5 kremowych ceramicznych osłonek, resztę mam zamiar dokupować systematycznie ;:306 Na parapecie widać cztery ponieważ w piątek stoi Nelly na półce :)

Obrazek

Oprócz tego, mam w innym pokoju jeszcze 4 falki. Ciągle czekam na rozwiniecie pączków u pięciu hybrydek i każdego ranka mam nadzieję, że nastąpi to właśnie dziś :lol:

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

dalas czadu z ta miniaturka.najladniejsza jaka dotychczas spotkalam ;:138 .te pedy jednak mnie martwia.dobrze ze odseparowalas.moze Jowvanka zajrzy i sie wypowie?? mnie sie to nie podoba.co do dendrobium to mowilam!!!!!mowilam ze ruszy :tan .i piegusa tez masz super ;:167
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kochana ;:168 Tak, to prawda, wierzyłaś w moje Dendrobium bardziej niż ja sama, ale nie chcę zapeszać ;) Druga pseudobulwa, na której też ostała się garstka listków, chyba znów będzie je zażółcać ;:219 no ale to jest pseudobulwa już po kwitnieniu, także.. byleby ta wypuszczająca łodygę nie poszła w ślady starszej ;:oj Piegusek na każdym zdjęciu wychodził inaczej, używałam lampy, więc kolor zawsze wychodził inny ;] Widać tę różnicę nawet na ostatnim zdjęciu.. no ale cóż.. Szok odnośnie rozmiarów miniaturki, chyba powoli mija i zaczynam się cieszyć z jej kwiatów, są dla mnie słodkie :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

miniaturki sa slodkie ,ja je uwielbiam naprawde:)jak twoja bedzie miala kiedys "dzieci" to ja sobie od razu zaklepuje ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

actus pisze:miniaturki sa slodkie ,ja je uwielbiam naprawde:)jak twoja bedzie miala kiedys "dzieci" to ja sobie od razu zaklepuje ;:306
odnotowane! :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Ja też chętnie jakieś bobasy piegowate przygarnę.. :lol:
Co do czarnych pędów.. nie jestem pewna, czy mojemu jednemu też nie czerniały.. chodzi mi o tego, którego straciłam, ale uważam, że powinnaś wstawić zapytanie na główny dział :wink:

Gratuluję pędzika na dendrobium :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
actus
1000p
1000p

Post »

sie podzielimy ,sie dogadamy ;:215 ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3velyna pisze: Co do czarnych pędów.. nie jestem pewna, czy mojemu jednemu też nie czerniały.. chodzi mi o tego, którego straciłam
No niezbyt to optymistyczne :( Powiem tylko, że jak obcięłam tą czarną łodygę to w środku wyglądała zdrowo, tzn. nie było żadnej dziwnej substancji czy jakichś ciemnych plam, wszystko było zielone.. poobserwuję ją jeszcze ze dwa dni i ewentualnie zgłoszę się na główny dział. On w miejscach, w których kwiaty opadły jak do mnie przyszedł tez miał takie czarne zabarwienia, więc może ten storczyk tak się zachowuje po kwitnieniu? Dziwna sprawa ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

No to wtedy chyba jest ok. Jak ja przecięłam taki pęd, to był mocno zgnity :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i musiałam dzisiaj przesadzić mini bo korzonki z wierzchu pokrywały się pleśnią :/ takie małe białe włoski/kłaczki.. no nie mam ja szczęścia do sphagnum.. w dodatku zaczyna zrzucać kwiaty, nie wiem czy to już pora czy tak zareagowała na przesadzanie do świeżego mchu, no a teraz do podłoża.. czy tylko ja mam ten problem z pleśnią? :/ Dlaczego inni cieszą się takim powodzeniem jeżeli chodzi o mech nowozelandzki? Wsadziłam ją w taką mieszankę jak sadzonkę Violki czyli Grubsze kawałki kory, grubsze kawałki chipsów i mech.. z wierzchu skorupki aby wypełniły szczeliny :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

a moje wszystkie maluchy wyladowaly w spagnum :D te ktore byly w spagnum puscily super korzonki a tamte w korze nic a nic :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”