Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
w trakcie kwitnienia?
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwiaty już opadały gdy go przesadzałam ;) teraz juz nie kwitnie, więc rozumiem, ze łodyga robi się żółta ale czarnej nigdy nie miałam, dlatego przestraszyłam się i w razie czego odłożyłam go do innego pokoju.. Czy ktoś tak miał, ze po kwitnieniu łodyga czerniała? Wiedziałabym przynajmniej czy wiązać to jakoś ze stanem liści, czy to raczej normalne 

ja tak nie mialam nigdy ale moze to normalne ,moze ten storczyk tak ma?normalnie lodygi zolkna ,potem schna....ale skoro liscie stracily turgor to moze faktycznie zachorowal.dobrze zrobilas izolujac go.skad go masz?
Podziwiam wszystkie Twoje storczyki.
Miniaturka mnie zachwyciła.

- Dufin
renio bardzo dziękuję :* dzisiaj porobiłam trochę fotek, ale niestety pora dość późna na robienie fotek.. w każdym razie widać proporcję pomiędzy miniaturka a zwykłym Phalaenopsis
jak widać jest niewiele większy od świeczki

Actus popatrz na fotki, wkleję te łodygi
odcięłam je już, tzn. to co czarne i żółte a tak sobie myślę, ze liście to może być moja wina
przesadzałam ją do suchego podłoża, choć korzenie były wcześniej namoczone a później nie było mnie dwa tygodnie i w tym czasie mama tylko delikatnie przelała storczyki.. Innym susza nie dała się we znaki bo miały w miarę wilgotne podłoże a ta była posadzona do suchego.. ehh.. no ale popatrzcie na te łodygi i powiedzcie czy ktoś miał taką sytuację, lepiej dmuchać na zimne 

Moje Dendrobium phalaenopsis wypuszcza pęd

Wykorzystując fakt, że jestem w domu, zrobiłam jeszcze kilka fotek storczyków, które kwitną.. Multiflorka biało-różowa co prawda zrzuca kwiaty, ale część się jeszcze ostała, ponadto każde rozgałęzienie przedłuża i wypuszcza kolejne rozgałęzienie

I piegusek

Oraz storczykowy parapecik na mieszkaniu studenckim. Pokój jest na prawdę ciemny, więc trudno było zrobić zdjęcie :/ Kupiłam 5 kremowych ceramicznych osłonek, resztę mam zamiar dokupować systematycznie
Na parapecie widać cztery ponieważ w piątek stoi Nelly na półce 

Oprócz tego, mam w innym pokoju jeszcze 4 falki. Ciągle czekam na rozwiniecie pączków u pięciu hybrydek i każdego ranka mam nadzieję, że nastąpi to właśnie dziś

Actus popatrz na fotki, wkleję te łodygi

Moje Dendrobium phalaenopsis wypuszcza pęd

Wykorzystując fakt, że jestem w domu, zrobiłam jeszcze kilka fotek storczyków, które kwitną.. Multiflorka biało-różowa co prawda zrzuca kwiaty, ale część się jeszcze ostała, ponadto każde rozgałęzienie przedłuża i wypuszcza kolejne rozgałęzienie

I piegusek

Oraz storczykowy parapecik na mieszkaniu studenckim. Pokój jest na prawdę ciemny, więc trudno było zrobić zdjęcie :/ Kupiłam 5 kremowych ceramicznych osłonek, resztę mam zamiar dokupować systematycznie

Oprócz tego, mam w innym pokoju jeszcze 4 falki. Ciągle czekam na rozwiniecie pączków u pięciu hybrydek i każdego ranka mam nadzieję, że nastąpi to właśnie dziś

dalas czadu z ta miniaturka.najladniejsza jaka dotychczas spotkalam
.te pedy jednak mnie martwia.dobrze ze odseparowalas.moze Jowvanka zajrzy i sie wypowie?? mnie sie to nie podoba.co do dendrobium to mowilam!!!!!mowilam ze ruszy
.i piegusa tez masz super 

- Dufin
Dzięki Kochana
Tak, to prawda, wierzyłaś w moje Dendrobium bardziej niż ja sama, ale nie chcę zapeszać ;) Druga pseudobulwa, na której też ostała się garstka listków, chyba znów będzie je zażółcać
no ale to jest pseudobulwa już po kwitnieniu, także.. byleby ta wypuszczająca łodygę nie poszła w ślady starszej
Piegusek na każdym zdjęciu wychodził inaczej, używałam lampy, więc kolor zawsze wychodził inny ;] Widać tę różnicę nawet na ostatnim zdjęciu.. no ale cóż.. Szok odnośnie rozmiarów miniaturki, chyba powoli mija i zaczynam się cieszyć z jej kwiatów, są dla mnie słodkie 

miniaturki sa slodkie ,ja je uwielbiam naprawde:)jak twoja bedzie miala kiedys "dzieci" to ja sobie od razu zaklepuje 

- Dufin
odnotowane!actus pisze:miniaturki sa slodkie ,ja je uwielbiam naprawde:)jak twoja bedzie miala kiedys "dzieci" to ja sobie od razu zaklepuje

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też chętnie jakieś bobasy piegowate przygarnę..
Co do czarnych pędów.. nie jestem pewna, czy mojemu jednemu też nie czerniały.. chodzi mi o tego, którego straciłam, ale uważam, że powinnaś wstawić zapytanie na główny dział
Gratuluję pędzika na dendrobium

Co do czarnych pędów.. nie jestem pewna, czy mojemu jednemu też nie czerniały.. chodzi mi o tego, którego straciłam, ale uważam, że powinnaś wstawić zapytanie na główny dział

Gratuluję pędzika na dendrobium

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
sie podzielimy ,sie dogadamy

- Dufin
No niezbyt to optymistyczne3velyna pisze: Co do czarnych pędów.. nie jestem pewna, czy mojemu jednemu też nie czerniały.. chodzi mi o tego, którego straciłam

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to wtedy chyba jest ok. Jak ja przecięłam taki pęd, to był mocno zgnity 

Pozdrawiam! Ewelina
- Dufin
No i musiałam dzisiaj przesadzić mini bo korzonki z wierzchu pokrywały się pleśnią :/ takie małe białe włoski/kłaczki.. no nie mam ja szczęścia do sphagnum.. w dodatku zaczyna zrzucać kwiaty, nie wiem czy to już pora czy tak zareagowała na przesadzanie do świeżego mchu, no a teraz do podłoża.. czy tylko ja mam ten problem z pleśnią? :/ Dlaczego inni cieszą się takim powodzeniem jeżeli chodzi o mech nowozelandzki? Wsadziłam ją w taką mieszankę jak sadzonkę Violki czyli Grubsze kawałki kory, grubsze kawałki chipsów i mech.. z wierzchu skorupki aby wypełniły szczeliny 

a moje wszystkie maluchy wyladowaly w spagnum
te ktore byly w spagnum puscily super korzonki a tamte w korze nic a nic