Mój rabarbar to tylko 4 czerwone kulki przy ziemi (z których pewnie w przyszłości będą liście). Posadziłam go w zeszłym roku i był marny.
Podpędzenie by mu nie zaszkodziło, nie mogę się doczekać ciasta i kompotu Spróbuję z agrowł.
Jeśli jest marny, to podpędzenie raczej by mu właśnie zaszkodziło. Pędzenie to przyspieszanie wzrostu, nie poprawienie kondycji. Uzyskasz kilka ogonków liściowych ale roślina nic z tego mieć nie będzie, osłabi się tylko nadmiernie.
Witam
Jak tam z waszymi rabarbarami ? U mnie zasiany 3-4 lata temu już wyszedł (okryję go dzisiaj agrowłokniną) a "staruszek" ( moja babcia oszacowała jego wiek na co najmniej 30-40 lat) jeszcze nawet z ziemi nie wyszedł . Obie odmiany - malinowe . Dziwi mnie tylko jeden fakt mój rabarbar w ogóle nie kwitnie . Na jesień dostał sporą dawkę obornika.
Już się kompocika z rabarbaru doczekać nie mogę
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Ja dostałam w zeszłym roku i 2 lata temu po karpie rabarbaru. Obie ładnie się przyjęły. Ta dwuletnia, ma trochę cienkie łodygi, ale dośc sporo ich. Z kolei ta młodsza ma grube malinowe łodygi, ale jest ich mało.
Zobaczymy jak w tym roku będa wyglądały. Póki co ładnie wyszły z ziemi oba rodzaje.
U mnie te wysiewane mają coraz większe łodygi . Na początku były cienkie ale po kilku latach są coraz większe
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Mam w ogrodzie starą kępę rabarbaru,chcę ją przenieść do nowego ogrodu ,czy mogę zrobić to teraz?Kępa jeszcze nie kwitnie,ma bardzo małe listki,jest okazja ją odmłodzić i rozmnożyć.Uda się to?
jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
Moje doświadczenia z rabarbarem wskazują na to, że lubi ziemię dobrą, zaprawioną obornikiem. Swojemu kilka razy zmieniałam ogrodowy adres i wydaje mi się,że lepiej znosi przeprowadzki wczesną jesienią, ale i wiosenne przetrzymał. Wymagał wtedy więcej pielęgnacji, a właściwie podlewania, bo u mnie sucho.
Przesadzałam rabarbar pod koniec czerwca 2010 na miejsce gdzie dałam baaaardzo dużo kompostu. Termin nieciekawy ale nie miałam wyjścia - przesadzić lub wyrzucić. Przyjął się, w 2011 zjadłam kilka jeszcze cienkich łodyg. Wczoraj jadłam pyszne ciasto z rabarbarem z ładnych grubych łodyg .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
W zeszłym roku wiosną posadziłam małą sadzonkę rabarbaru, a w tym roku mam już duży krzak. Jednak łodyżki są krótkie i nie za bardzo byłoby co wycinać do zjedzenia, bo po ok 15-20 cm zaczyna się już liść. Za to kępa miała chyba z 6-7 pąków kwiatowych, które wycięłam.
Czy coś z tym rabarbarem powinnam zrobić żeby łodygi były dłuższe? A może jeszcze za wcześnie na zbieranie łodyg bo dopiero w przyszłości będą dłuższe? Proszę o pomoc
Ja w tym roku posiałam rabarbar.Na 5 nasion mam 2 zdrowe, piękne roślinki.Mają już po parze liści i zastanawiam się kiedy je wysadzić na miejsce stałe?
pozdrawiam, Justyna
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4