Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Zablokowany
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Post »

Andrzej pamiętasz pewnego notocactusa po przejściach?
Obrazek
Poznajesz?
A może dla kompletu....
Obrazek
Siedzą sobie w największym słońcu jakie tylko może być i widać daje im to kopa. Z przodu jest widoczny Echinopsis Multipex który mając 8cm średnicy tworzy pąki. Zadaje to w wątpliwość twierdzenie ze są to zdegenerowane echinopsisy kwitące dopiero gdy osiągną wielkie rozmiary.... Po prostu najczęściej spotykane sztuki są trzymane w złych warunkach i nie dają kwiatów rosną przy tym zdeformowane.... stąd pogardliwie określenie dziadopisisy....

Obrazek
Obrazek
Dla skali to doniczka kwadratowa tego mniejszego ma 15 cm

Artur już sobie siedzą w kwadratach.....
Obrazek

Na koniec to co chyba każdy lubi najbardziej
Obrazek
noto się popisał co potrafi....
Trzeba będzie kiedyś zrobić porządzę zdjęcia wszystkiego co mam bo sporo nowości jest do tej pory niepokazanych..... jak i siewów
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

To mój pierwszy post w Twoim wątku mimo obserwacji od dłuższego czasu :)
Rośliny masz piękne. Widać, że im u Ciebie dobrze. Echinopsis bardzo ma u Ciebie "patelnię"? Ja posiadam dwa kaktusy z tego rodzaju. Echinopsis eyriesii i Echinopsis leucantha. Niestety nie zauważyłem na nich nic co by zwiastowało produkcję pąków. Echinopsis eyriesii jest już dość duży i powinien kwitnąć. Wcześniej niekoniecznie miał dobre warunki by uraczyć mnie kwiatem ale teraz myślę, że się bardziej postarałem. Miał przez cały sezon pełne słońce + zimowanie przez pół roku w temp. 10-12*C. U większości widzę pąki na echinopsisach, a u mnie cisza. Myślisz, że ten E. eyriesii jest zdegenerowany czy może jeszcze mnie zaskoczy?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Możliwość degeneracji w przypadku tych popularnych, parapetowych echinopsisów (E. multiplex, E. eyriesii) jest dość duża mając na uwadze, że są rozmnażane głównie lub tylko przez odrosty. U siebie już miałem 2 takich delikwentów, odrostowały ale nie kwitły. Za to echinopsisy (również hybrydy) z nasion nie miały z tym problemów.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Matusz witaj najmniejszy z kwitnących multiplexów ma u mnie 8 cm średnicy i ma tendencje to ciągłego powiększania średnicy... właśnie z uwagi na taką patelnie w jakiej się znajduje. W ich przydatku trochę łatwiej ocenić stan rośliny bo niejako wskaźnikiem dodatkowym jest tu długość kolców które w najdorodniejszych przekraczają nieznacznie 3 cm u tego mniejszego mają 2,5cm. Co do zimowania w temp 10-12 to o ile nie rośnie wtedy w efekcie czego nie ma wybrzuszeń i przewężeń to powinno być dobrze. Moje były czasem nawet źle zimowane ale kwitły....tylko nie tak wcześnie w sezonie jak i nie takie małe. Obecnie siedziały sobie długo w 4 stopniach i jak widać mają się dobrze.
Generalnie jaki jest stan okazów czy są po przejściach? Albo jeśli były to czy mają nowe dobrze grube soczyste przyrosty (szczególnie E. Eyriesii) Może im się zwyczajnie nie spieszyć. Mam kilka innych trzymanych w wyższej temperaturze zimą 12 jak nie więcej i im się teraz nie spieszy z kwiatami ale to tylko kwestia czasu bo co roku kwitną.
Co do Echinopsis leucantha ciężko mi się wypowiadać bo nie miałem styczności. Może już go posiadam bo zdobyłem jakieś maleńkie odrosty czegoś co podobnie wygląda. Zrobię zdjęcie rośliny matecznej do rozpoznania to się dowiem.... i zobaczymy jak to się ma i co u mnie za kilka lat pokaże.
Najważniejsze to jednak dać im rosnąć a nie wymagać od nich wysiłku aby poszły w kwiaty... Puści taki 1 kwiat a potem długo nic.... Niech urośnie będzie z niego pociecha jak kiedyś naraz puści kilkanaście kwiatów. Nie wiem jak z innymi gatunkami ale wobec tych co ja posiadam sprawdza się trzymanie młodych okazów w normalnej ziemi wraz z innymi kwiatkami które nie lubią przesuszania (wiem że piszę dla wielu herezje ale to prawda) rośnie taki zdrowo i szybko tylko musi być na powietrzu i mieć dużo słońca bez cienia.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Fajnie się zapowiada kolekcja Echinopsis i Lobivia.
E. multiplex: jak jej nie lubić, a kwiaty ma urocze no i pachnące.
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Noto przecudny :D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale cudny ten Notocactus. Jeśli mój kiedyś też tak zakwitnie to byłby to mój najlepszy markeciak. Kupując go nawet nie rozpoznałam jaka to rodzinka, ale podobał mi się jego pokrój i kolce oraz soczysta zieleń. Na czubku miał kilka zaschniętych pąków, więc dawał nadzieję na jakieś tam kwitnienie - ale żeby aż tak cudne.
A Echino masz cudne, widać, że im dobrze u ciebie. Barwy kwiatów piękne. Moje dwa to klasyczne białe i pewnie z jednego matecznika, bo dostałam je od sąsiadki - pewnie z odrostów, bo sama też dawałam potem komu się tylko dało.
Czy te ostatnie zdjęcia Echinopsisów to takie aktualne z teraz? Bo Mają taką cudną soczystą zieleń i jak piszesz nie ograniczasz im kąpieli słonecznych. Bo moje tak się wybarwiają dopiero w sierpniu. Może Multipleksy lepiej znoszą wysoką temperaturę i nasłonecznienie, a może moje mają za ciepło zimą. A może ja coś innego źle robię?
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

DAK pisze: Czy te ostatnie zdjęcia Echinopsisów to takie aktualne z teraz? Bo Mają taką cudną soczystą zieleń i jak piszesz nie ograniczasz im kąpieli słonecznych. Bo moje tak się wybarwiają dopiero w sierpniu. Może Multipleksy lepiej znoszą wysoką temperaturę i nasłonecznienie, a może moje mają za ciepło zimą. A może ja coś innego źle robię?
Tak wstawiłem tego samego dnia co zrobiłem.... Co do kolorów to różnica jest w gatunkach. E. Multiplex jest generalnie ciemniejszy ale zimne zimowanie robi swoje i w porównaniu z tymi trzymanymi cieplej jest obecnie ciemniejszy, ale już widać świeży jaśniejszy przyrost. Akurat moje mają kwiat lekko różowy więc typowy multiplex. Rozglądam się za białymi o pokroju multiplexa bo E. Eyriesii czy E. Subdenudata już zdobyłem młode sztuki.
Rejden pisze:Fajnie się zapowiada kolekcja Echinopsis i Lobivia.
E. multiplex: jak jej nie lubić, a kwiaty ma urocze no i pachnące.
Będzie więcej echino i lobivi właśnie ze względu na niską temperaturę zimowania, którą nie wszystko może znieść. Cześć już jest nawet ale za małe aby to pokazać. No i chyba pora przywrócić do łask multiplexa-bo to że kupę ludzi ma czyni go gorszym? ...inna sprawa co z nich powyrastało bo źle trzymane
Moja Galeria
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Również na Twoim wątku zrobiło się pięknie, kolorowo, ciekawie. Gratuluję ślicznych roślin oraz talentu i chęci do pisania o nich. Bo jest tu również co poczytać! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

Dawno tu nie zaglądałem :wit
Widzę że maluchy bardzo dobrze się u ciebie czują, tak trzymaj. ;:63
A noto ... super!!! ;:oj
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Podpatrzone....

Andrzej widok specjalnie dla ciebie
Obrazek
Czego to ludzie nie trzymają dziś w ogrodzie he he a na poważnie to całkiem fajna kolekcja tylko nie było dane tego dnia sfocić jej reszty i dać do rozpoznania wielu nabytków które dysponuje bo małe odrosty raczej się do tego nie nadają.... Artur był widział (mimo tego co widział) potwierdzi ze fajna stara kolekcja.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Jak tam czekam aż udostępni 'maluchy' :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

;:oj oj toż to istne potwory
Bardzo fajnie sie prezentują.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

wyciągnąłeś ciężkie działa.....superowe :)
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Miałem okazje coś strzelić w świetle dnia....
Mammilaria z wcześniejszych stron kwitnie....

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz większość siewów

mieszanka mammilarii
Obrazek
Obrazek

mieszanka różnych w tym echinopsisy rebutie thcelocactus....
Obrazek
Obrazek

Zbiorówka różnych głównie echinopsis
Obrazek
Obrazek
Obrazek

to ciekawe co z tego będzie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Spy... poznajesz?