Kwiaty w domu i na balkonie - Nomi Malone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p
Od: 8 sie 2012, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty w domu i na balkonie - Nomi Malone

Post »

przed wczoraj poszłam na spacer do OBI, chciałam pooglądać dekoracje świąteczne :tan bardzo lubię te światełka pierdółki , zawsze jest kolorowo. Przy okazji trafiła sie "okazja" . Wyprzedaż cebulowych roślinek, mnie oczywiście interesowały tulipany :heja kupiłam jedną paczkę (1,79zł w opakowaniu 5 szt :shock: ). Wsadziłam tego samego dnia, z nadzieją , że jeszcze przymrozków nie będzie a na wiosnę cos tam zakwitnie
Obrazek

No i pączuszki Oncidium zaczynaja pękać
Obrazek
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eleganckie tulipany :heja , Oncidium także pięknie się zapowaiad ;:108
Jak zdrówko? ;:167
Awatar użytkownika
Agaciu
500p
500p
Od: 24 paź 2012, o 17:20

Post »

Nie możliwe :roll: hmmmm to trzeba je jakoś ratować ;:202 Jakbyś mieszkała w łodzi to bym się zaoferowała pomocą i dojazdem jak pielęgniarka do chorego ;:108 . Gdybyś miała problem ze storczykami to warto zrobić zdjęcie i tutaj na forum w odpowiednim dziale wstawić opisać, na pewno ludziska pomogą. szkoda bidulków ;:168

No niestety nie mieszka koło Łodzi ale w Gdańsku ;:185 miałam ze dwa jak do tej pory w życiu (odziedziczone od babci) i dopóki nie dowiem się czegoś więcej o nich to nie kupię żadnego - nie chcę, aby umierały w męczarniach ;:145 ;:145
Pozdrawiam - Agnieszka
Moje "chwaściory" doniczkowe :)
Z innej beczki Pogaduchy u Magduchy
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Nomi...to może faktycznie zrobimy fotki naszym "zdechlakom" i wstawimy gdzieś jak radzi Agacia...? Bo ja tez nie wiem co robić, zostawiłam i stoją..o dziwo wypuszczają nowe listki, co jest bardzo interesujące ,bo one miały zawsze kiepskie listki , a kwiatów ogrom...przez 3 lata...i nagle mniej..i mniej..i w ciągu dwóch tygodni może albo nawet szybciej, straciły wszystkie i poschły...i koniec!! ;:145

Ciekawe jak kwitnie to kalanoche? Ładnie wygląda takie gęste i zielone.. ;:63
;:196
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

Agaciu pisze:No niestety nie mieszka koło Łodzi ale w Gdańsku ;:185 miałam ze dwa jak do tej pory w życiu (odziedziczone od babci) i dopóki nie dowiem się czegoś więcej o nich to nie kupię żadnego - nie chcę, aby umierały w męczarniach ;:145 ;:145
Hmmm tutaj na forum ogrodniczym wiele osób pisze jak hodować storczyki. Po pierwsze ważne jakie storczyki chcesz mieć w domu. Takie najpopularniejsze to PHALAENOPSIS. One a podobno najłatwiejsze w uprawie. Te właśnie bym polecała na początki zabawy ze storczykami. Mogę podać kilka zasad takich podstawowych, które się do nich tyczą.

1. Nie lubią bezpośredniego słońca, więc na parapety południowe się nie nadają. Najlepiej na wschodnie.
2. Podlewamy wodą przegotowaną albo demineralizowaną. Nie lubią naszej kranówy.
3. Jak podlewamy --> wlewamy wodę od góry (ale nie na liście tylko na ziemię z korzeniami). Jeśli nalejemy na iście to w końcikach może zalegać woda , wtedy listki mogą być atakowany przez grzyby. Najlepiej jak taką doniczkę postawimy sobie np w misce albo wiadrze bo woda szybko przelatuje dołem. Pozostawiamy tak kwiatka na 15 minut. Po tym czasie wodę wylewamy. Przez doniczkę możemy obejrzeć sobie korzenie. Po podlaniu kolor korzeni jest zielony, czyli są mokre. Jak korzonki są białe to znaczy , że w ziemi jest sucho i to znak , że mamy ponownie podlac kwiatka. W zależności od wilgotności pomieszczenia i temperatury podlewanie może być co tydzień a nawet co 3 tygodnie. Ja podlewam wtedy gdy korzenie są białe, bez wyliczania co ile dni bo to bez sensu. To tak jakby ktoś wyliczył tobie , że co 4 godziny masz jeść obiad, ale może jesteś najedzona ? wtedy takie karmienie na siłę raczej na zdrowie nie wychodzi . Tak samo z podlewaniem .
4. Phalaenopsisy - zwane pospolicie "Falki" nie lubią przeciągów, także nie stawiaj przy uchylonym oknie .
5. Nad doniczką wystają często korzonki, są to korzenie powietrzne , przez które roślinka zbiera sobie wodę z powietrza , tych korzeni nie obcinamy.
6. Nawożenie. Tylko gdy puszczają pędy kwiatostanowe lub kwitną. Kupujemy nawóz do storczyków i dajemy polowe tego co jest napisane na opakowaniu.
7. Co z pędem po przekwitnięciu ?. Teorie są różne. Ja robię tak, że jak ostatni kwiatek sobie opadnie to przycinam ten pęd pomiędzy 5 a 6 oczkiem. Jeśli pęd zaczyna usychać to znaczy , że trzeba go wyciąć ale z reguły wypuszcza pęd boczny z któregoś oczka, nieraz nawet z kilku oczek i wtedy mamy znowu kwiatki ;:oj
8. Temperatura --> pomiędzy 18 a 22 stopnie najlepsza. W chłodnych (13-15 stopni) mogą rosnąc powoli lub mogą pojawiać się choroby chociażby grzybowe.

Resztę informacji zawsze możesz sobie znaleźć chociażby na tym forum. Ale to takie podstawowe info. Falków nie należy się bać , chyba , że nie masz do nich warunków odpowiednich
Jeżeli coś dzieje się z kwiatkiem to robimy foto i wstawiamy na forum , opisujemy co się dzieje , Inni na prawdę mają spory zasób wiedzy i doświadczenia i na pewno pomogą . Mnie już pomogli 3 raz z Falkami :tan a też nie wiedziałam co robić. Lepiej zapytać , niż kwiat ma zdechnąć przez nasze lenistwo i brak troski i zaangażowania :wink:

Kasiu - to kalanchoe kwitnie na czerwono, z tego co pamiętam. Ale z tym kwitnieniem to tez nie jest taka prosta sprawa, bo to roślina dnia krótkiego i często potrzebuje nawet cieniowania (zakrywamy kwiatka tekturowym pudełkiem od 17:00 do 10:00 rano . To podobno inicjuje kwitnienie .
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jedno mam, ale jest małe , chyba zbyt małe na kwitnienie, ale spróbuję go zaciemnić, o tym już czytałam...na jakimś blogu kwiatowym...ale dobrze że przypomniałaś mi ;:196
Storczyki skoro nie chcą chłodu, to muszę znieść na dół..obejrzę je..i może kliknę fotki..ja swoim musiałam wyciąć dużo korzonków, jedne były zgniłe(choć kwiatek nie był przelany) inne wyschnięte na suche patyki...ale błyskały też zielenią i maleńkie korzoneczki , więc zmieniłam na świeże podłoże i zostawiłam na w sumie na pastwę losu...wychodzą jednak młode listki...więc zapewne uda się je odratować, co potrwa niestety dość długo jak sądzę..ale dobrze,że żyją ;:138

Dzięki za wykład kochanie..pogłaskaj brzuszek ode mnie jak wstaniesz.. ;:168
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

Dziś zrobiłam porządek z moim fiołkiem. Na wszelki wypadek pytam o rady, założyłam tez nowy temat , może inni coś poradzą. Gdyby ktoś tu zajrzał a nie koniecznie trafił na tamto to tutaj też wklejam
NomiMalone pisze:Witam.
Tak przeczuwam co powinnam dalej zrobić ale wolę sie podpytać wszystkich, zanim zrobię coś źle. To nie mój pierwszy cyklamen w życiu ale każdy le skończył ;:131 :oops:

Ten poniżej to miniaturka cyklamena (średnica doniczki 7cm). Kupiłam 12 października , długo nie kwitł pomimo tego, że pąków miał mnóstwo. Listki , kwity i pąki jakis tydzień temu zrobiła się miękkie , wszystko jakby zwiędło i zżółkło. Dziś pousuwałam wszystko, została mała bulwka. Łapałam ja palcami i jest twarda, więc raczej nie zgniła w środku. Co mam dalej z nią zrobić ?

Dodam, że mieszkam w blokach, temperatura teraz w zimę 20-21 stopni, ogrzewanie centralne, suche powietrze, nie mam chłodnej komórki ani chłodnego pomieszczenia. Mogę ewentualnie wsadzić do lodówki ;:oj ewentualnie na zimę do małego pudełka styropianowego i wystawić na balkon, ale czy nie zmarznie ?

Dodatkowo nie wiem , czy na razie zasuszyć tą ziemie , nie podlewać , albo podlewać ale skąpo, czy miejsca po wyrwaniu liści czymś "odkazić" np cynamonem (jak w przypadku storczyków? )

Poradźcie coś
Obrazek

Powiedzcie mi dobrzy ludzie ... co ja mam dalej z nim robić
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jeśli bulwa ma maleńkie listeczki, to powinna przeżyć. Ja bym postawiła na parapecie, przy rozszczelnionej szybie, delikatnie podlewała do podstawki ( nie po bulwie, bo może zgnić). I...czekała...
Oby się udało - zaciskam kciuki.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

justus27 pisze:Jeśli bulwa ma maleńkie listeczki, to powinna przeżyć. Ja bym postawiła na parapecie, przy rozszczelnionej szybie, delikatnie podlewała do podstawki ( nie po bulwie, bo może zgnić). I...czekała...
Oby się udało - zaciskam kciuki.
Bulwa nie ma listeczków bo dopiero co wszystko wyrwałam, wszystkie listki pączki i kwiatki tak jak pisałam wcześniej ... zwiędły, zżółkły i niektóre zaczęły podgniwać , więc czym prędzej zrobiłam porządek by mi bulwy nie złapało.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A...to co innego, Podsusz bulwę i koniecznie Spryskaj środkiem grzybobójczym, np: Topsinem,
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit
Przyszłam z rewizytą. ;:196
Bardzo ładne masz storczyki. ;:138 Twoje rady odnośnie ich pielęgnacji bardzo mi się przydadzą, bo mojemu "jedynakowi"
muszę przyciąc pędziki po kwitnieniu i chyba zrobię to tak samo, jak Ty swoim. :D
Z cyklamenem nie pomogę, bo moich zeszłorocznych nie udało mi się przezimowac ;:185 i chyba będę je teraz traktowac jako chwilową ozdobę na czas póki kwitną. I to prędzej do sypialni, gdzie mam chłodniej, bo w salonie szybko mi przekwitają.
Zawsze jednak warto próbowac przechowac cebulę do wiosny. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NAOMI :wit
Niechcący otworzyłem Twoją stronę i pokazałem Ż.I stało się :!:
Bardzo nam się spodobał fiołek różowy z zielonymi brzegami.Jak go nabyć :?:
Niespotykany ;:138
Pozdrawiamy,
ANNA i Sławek
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak twoja walka o przywrócenie życia fiołkowi alpejskiemu???
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p

Post »

labka1 pisze:Jak twoja walka o przywrócenie życia fiołkowi alpejskiemu???
Kasiu - fiołek pojechał na ferie do lodówki :heja . Jak o nim nie zapomnę to przed pojawieniem się dzidzi (21 marca) wróci z odpoczynku, w zależności od pogody, bo jakby było na plusie to powędruje na balkon.

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No..przynajmniej masz chwilowo problem z głowy ;:138 ..a on niech sobie odpoczywa.. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”