Ania Zuzia i Chłopaki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania Zuzia i Chłopaki

Post »

Róża póki nie kwitnie, nie będzie się rzucać w oczy. A potem jak już będą owoce, to nawet nie zauważy :;230 :;230 :;230 Było sporo różnych, ale ten kolor kwiatów mnie zniewolił, trudno.

dodajmy, że juz wróciłam z działki, teraz jest tam jeszcze ciemniej

Obrazek

Obrazek

A to właśnie skonczyłam robić i mam dość idę do łóżeczka

Obrazek
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Rabatka będzie śliczna a róża piękna z czasem urządzisz sobie wszystko ja mam swój ogródek 7 rok pierwsze dwa nie robiłam nic poza pieleniem bo praca dwoje niemowlaków ciężko było potem powoli przesadzałam a teraz mam ogródek z dwu stron domu za ogródkiem w sadzie jest rabatka daliowa z dereniami i płonącymi krzewami będą tam na wiosnę rabatka z liliowcami i jeszcze jedna ale na razie nie wiem co przed wiazdem mam skalniaczek ,budleje kolkwicje chińską i trochę jednorocznych ,bylin truskawek i ciągle coś się zmienia te ostatnie dwa lata więcej roślin kupowałam ale po zimie róże pomarzły budleje pysznogłówki i masa hiacyntów zostało jednak dużo lilii i jakoś powoli muszę zmienić z wiejskiego ogródka na bardziej nowoczesny terenu mam bardzo dużo tylko czasu po pracy i chęci ale te są więc z czasem jakoś dojdę do ładu .Działaj I pokazuj swój piękny raj Pozdrawiam.

torcik apetycznie wygląda na pewno smaczny zdolna jesteś :wit kobietko.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nieźle zasuwasz, Aniu :D Ale sama tak robiłam, by jak najszybciej zobaczyc efekty!
Super ten tort ;:138 Juz Ci mówiłam, że jesteś niesłychanie zdolna ;:180
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Jak widzę, co Ty sobie poczynasz to jestem w szoku.......................ale zdolniacha z Ciebie kochanie ;:196
Te baby z czystolandii to tak nie potrafią radzić sobie tak jak my matki polki :heja ..my z niczego coś ugotujemy, upieczemy i jeszcze do ogrodu z promocji potrafimy kupić roślinki.......oj piszę MY, ale mam na myśli CIEBIE kochana zdolna kobietko ;:196

ps narobisz smaka tymi tortami, że nie mogę teraz o niczym innym myśleć, a pije kawę i nie mam nic słodkiego do niej...............idę przeszukać chałupkę, może gdzieś się coś ukryło ;:224 .................chociaż maleńkie co nie co :;230
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, aż ci zazdroszczę takich wiejskich klimatów, u mnie z każdej strony chodnik i muszą kawał drogi jechać, żeby pokazać dzieciom łąkę. Różę pokazałam M a on powiedział, ze trzeba było wziąć pnace i zrobic łuk nad furtką -cos mu się zmienia. Muszę znaleźć budleję w sieci, bo nie kojarzę tej nazwy. Róza posadzona, póki co, ale będę musiała ją jeszcze przenieść, jak sąsiad zwolni drugą część działki. Wsadzę pod płotem, przy scieżce. No właśnie, mógłby sąsiad już oddać, bo w sumie nie mam co robić na działeczce. Ta jego część jest zarośnieta, doszedł do wniosku, że nie będzie plewił skoro zdaje. Już miałam iść i poplewić, bo jak to się rozsieje, to bedzie ciężko, ale pomyślałam, że ja wyplewię, a on się rozmyśli i nie zda działki. Chyba bym sie zapłakała. Ma zielsko do kolan, wystaja tylko pomidory, reszta zarośnięta.

Aniu, wiesz co jest w tym wszystkim najgorsze - to, ze jak człowiek umie wiele, to tak naprawdę nie umie nic. Potrafie wiele rzeczy i majac 36 lat nie robie tak naprawdę w życiu nic. Cóż to takiego siedzieć w domu na zasiłku pielęgnacyjnym i bawic dzieci. Wiem, że wychowac dzieci i opiekować się nimi to zaszczyt i wielka duma, ale przychodzi taki moment, kiedy dzieci stają sie bardziej samodzielne, a kobiety wracaja do pracy, choćby na pół etatu i sie nieco realizują. Często z musu - bo sam M nie utrzyma rodziny. Niemniej jednak praca daje nieco swobody, inności, poczucia niezależności i spełnienia. Miło kiedy pół miasta mówi mi dzień dobry, ale chciałabym robic cos dla siebie i tak naprawdę nie wiem co - zająć się ogrodnictwem, pisać książki, piec torty, ksiegowość, przedszkole, rękodzieło .... robie wiele rzeczy i nie potrafię wybrać. To chyba bardziej przygnebiajace niż nie robienie nic - tego też bym nie wytrzymała.

Bogusiu, nie szukaj nic słodkiego, bo od tego ręce robią się krótsze, lepiej jogurcik, orzechy, jakiś owoc... My Matki Polki zdolne, potrzeba matką wynalazku. My jako naród jesteśmy zdolni, wszędzie nas pełno, ale w pozytywnym znaczeniu. Sama znam sporo osób, które wyjeżdżały za granicę z fachem w ręku i zostawały. Nasze umiejetności biją na głowę zachodnie wykształcenie - nawet do pielegnacji ogrodu, ty zrobisz sama, wymyślisz, zaprojektujesz, wykonasz - a Niemcy, Anglicy - zatrudniają firmę. Z jednej strony to i dobrze - każdy ma pracę i robi to w czym jest dobry. Z drugiej strony jako naród jesteśmy bardziej zaradni, ja do wbicia gwoździa, czy pomalowania domu, upieczenia ciasta, zrobienia klombu w ogrodzie nie potrzebuje fachowca.
Ta niezaradność wynika chyba ze stopnia zamożnosci narodu, bo gdybym miała kasę pod poduszką, to poszłabym - nie źle mówię - nie poszła - pojechałabym do SPA a ogród załozyłaby mi firma. Nie stać mnie na to. I w sumie dobrze, bo co to za frajda, mieć wszystko za pieniądze i bez wysiłku.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Aniu przyszłam zobaczyć zdjęcia, a tu widzę takie pyszności, zdolniacha z Ciebie Kobita ;:138
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Aniu no to teraz po obejrzeniu Twoich specjałów ;:333 Basia będzie musiała coś dobrego upiec,Ja to zjem i nie będę nic robił na działce przez tydzień ;:185 bo nie będę mógł się ruszać :!:
:;230
Krzysiek
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Piękne te torty, ja niestety w kuchni nie jestem zbyt dobra. Nie wiem czemu, ale nic mi nie wychodzi :roll:
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

ale te torty są świetne ;:215 ;:63 a różyczka ładna jak wyrośnie to dopiero będzie na co popatrzeć, alejka taka sama jak nasza jak byś u nas była :wink:
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

Torty świetne :) Jak zrobiłaś te butelki? Z czego? Lubię robić torty ale jak na razie ograniczam się do lalek Barbie i Hello Kitty ;)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Torty robię sobie od czerwca, bo nie miałam pomysłu co na Ireneusza kupić. Na dzień ojca, tydzień wcześniej poszliśmy do teścia na grilla z takim fajnym pakietem dobrych piw. Wiec na Ireneusza zrobiłam tort w kształacie piw. Mam jeszcze kilka, ale nie wiem czy admin przeżyje fotki nie związane z przyrodą? Babuchno mogę?

Mariko upiekłam biszkopta i wyciełam kilka krążków szklanką - skleiłam kremem. Potem wycięłam kieliszkiem i zrobiłam szyjkę butelki. Potem polewa czekoladowa, do której dodałam troche żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wody (nie każdy daje do polewy żelatynę -ja tak, nie łamiesie przy krojeniu, nie pęka i błyszczy się). Kapsle zrobione z masy cukrowej (lukier plastyczny - przepisy w sieci [cukier puder+glukoza+woda+żelatyna = strasznie się wyrabia], albo gotowe na allegro). Kolory napisy malowane pędzelkiem z barwników spożywczych - też allegro.

Krzysiu, ale jakby się zdziwiła Basia, gdybyś to Ty jej przyniósł torta własnoręcznie zrobionego :;230 ;:224 ;:224

Iwonko, żebyś blizej mieszkała, to zrobiłabym ci jakiś w kształcie strzykawki albo Twojego doktora :;230 od razu by Ci się poprawiło ;:3

Zeberko - im bardziej się starasz i Ci zależy w kuchni - tym gorzej wychodzi. Ja muszę mieć natchnienie na robienie torta. Dlatego nie robie na zamówienie - bo to praca pod presją - tylko robie zamiast prezentu - jak nie mam pomysłu co kupić. Od czerwca każdy chce torta - nie wiem czemu. Chyba nie najlepiej wybierałam prezenty :;230 :;230

Leokadio kupiłam jeszcze te dwie pnące, skoro M nie narzeka, to warto wykorzystać. Wrzucę zaraz kilka fotek moich parapetowych kwiatuszków, bo dziś znowu pada i nie pójdę na działkę ;:145 ;:223 ;:145
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas na troche fotek roslinek z parapetu, a więc przedstawiam werbenę w towarzystwie gazanii:

Obrazek

Obrazek

dodajmy do tego dziwne jajko, nie mam pojecia co to, dostałam sadzonke od sąsiadki swojej siostry na wakacjach:

Obrazek

Obrazek

teraz tak - od wewnątrz na parapecie
rozmaryn, trochę inny Iwonko, niż ten od Ciebie - ten ma dużo grubsze igiełki i jest typowo doniczkowy, nigdy nie sadziłam go na dworze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek ;:167 ;:180 ;:167

obok, takie cos:

Obrazek

i jeszcze takie coś pachnące i cytryna z pestki:

Obrazek

Chyba wilczomlecz białounerwiony - mam kilkanaście nasionek - chce ktoś - uprzedzam, że ma trujące białe mleko, lubi ciepło wilgotno i strzela do właściciela nasionami ;:224 rodem z Madagaskaru

Obrazek

Obrazek

moje kaktusiki:
tego mam od 15 lat - chciałabym rosnąć tak wolno jak on (w szerz ;:224 )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bambus

Obrazek

i teraz na osłodę kolejnego torta ;:108 :tan ;:108 ale uprzedzam odbył długą drogę w samochodzie w upalna sobotę, więc troche klapnął :;230 :;230

ten dla siostrzenicy
Obrazek

Proszę udawać, że nie widzicie za tortem otartej szafki, śmietnika i scierki do podłogi ;:224 ;:224
dla męża

Obrazek

ten był dla koleżanki, która zdała prawko za 13 razem ;:224 ;:224

Obrazek

ten dla siostrzeńca

Obrazek

i jeszcze cos ciekawego - zbieram płatki kwiatów pelargoni, całe kwiaty werbeny, troche trwki i kończynki, wrzucam do szklanej kuli - teraz fajnie wyglada, a zimą włożę do każdej kartki z zyczeniami Bożonarodzeniowymi i wyslę swojej produkcji sianko wigilijne

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaktusik, ;:oj nie ma co ;:oj , torty, och żebym ja choć w połowie tak zdolna była, a rozmaryn, ten ode mnie też w doniczkę i do domu ale na zimę, latem wczasuje na dworze, uszczykniesz czubeczek i sie pięknie rozkrzewi i pięknie pachnie :wit, zapomniałam zapytać czy masz melisę, mi się pięknie rozsiewa i chętnie też bym rozdała :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam, mam tylko te nieszczęsne jukki tulipany drzewka i to co Ty mi przysłałaś ;:180 ;:180 ;:180
dokupiłam 3 róże, porzeczkę czarną, bo czerwona jest i agrest zielony i czerwony (w netto były po 5 zł)
Pisałam z Beatką i jestem bardzo chętna na kilka sadzonek truskawek, poziomek...

Jeszcze kilka fotek - a oto:

kwiaty wygladające do mojego ogródka od sąsiadów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te mi się podobają, sąsiadka ma kilka kolorów, ale jeszcze jej nie widziałam - muszę się mocno usmiechnąć

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jeśli chcesz oczywiście, to po niedzieli zrobię jeszcze mały przegląd roślin na jesień i mogę coś jeszcze podesłać i do jedzenia i do ozdoby :wita z kwiatów pozbierasz nasionka i już będą Twoje :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”