Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
U mnie występują ślimaki luzytańskie i sianie do gruntu nie sprawdziło się,ponieważ młode roślinki zostały wcząchnięte przez czerwone potwory.Jedynie z rozsady ,podobnie jak ogórki.Nie lubi przesadzania,więc siałam pojedynczo do papierowych tulejek i wsadzałam do gruntu całą tulejkę,wtedy nie chorowały.
Pozdrawiam!!!
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sumie ja problemu z ślimakami nie mam więc nie brałam tego pod uwagę. Ale cyklantera to naprawde żywotna roślina więc mimo wszystko nie śpieszyłabym się z robieniem rozsady.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 200p
Żywotna jest bardzo,bo mimo zmasowanego ataku ślimorów przetrwała i super owocowała.
Dałam dwie sadzonki siostrze.Ona ma słabą glebę,przeważnie piasek.Zupełnie o sadzonkach zapomniała,nie dożywiała ich,ale i tak plonowały.Tylko mniejsze owoce były.
Dałam dwie sadzonki siostrze.Ona ma słabą glebę,przeważnie piasek.Zupełnie o sadzonkach zapomniała,nie dożywiała ich,ale i tak plonowały.Tylko mniejsze owoce były.
Pozdrawiam!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Iochroma jak się ma więcej nasion to można siać do gruntu. Ja mam ich 5, więc każde jest na wagę złota.Zastanawiam się nad rozsadą z tulejką po papierze toaletowym i w całości do ziemi. Tylko czy nie będzie pleśnieć...
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Alyaa
To nie jest dobry pomysł.Lepiej już do małej doniczki ogrodniczej a potem z całą bryłą ziemi do gruntu.
To nie jest dobry pomysł.Lepiej już do małej doniczki ogrodniczej a potem z całą bryłą ziemi do gruntu.
-
To już chyba lepiej do opakowań po jogurtach (0,2l). Tylko nie wiem jaki ona ma system korzeniowy, czy takie będą dobre. Czy lepiej po śmietanie (niższe i szerokie). Do tej pory rozsady robiłam tylko papryk i pomidorów, ale to nie było dobre u mnie (ślimaki
i śmietka)

-
- 200p
Nie pamiętam dokładnie jakie były korzenie dosyć długie-dłuższe od ogórka,a mniejsze od fasoli Piękny Jaś.Nie pamiętam,bo ja prawie wszystkie rośliny muszę sadzić z rozsady.
Natomiast dla ślimaków to większy smakołyk od aksamitek i fasolki.Później jak już ma kilka listków i szerszą łodyżkę ślimory nie groźne
Jak masz tylko 5 nasionek to lepiej zrobić rozsadę w domu w takich pojemniczkach.które łatwo zniszczyć,żeby nie uszkodzić bryły korzeniowej.
Natomiast dla ślimaków to większy smakołyk od aksamitek i fasolki.Później jak już ma kilka listków i szerszą łodyżkę ślimory nie groźne
Jak masz tylko 5 nasionek to lepiej zrobić rozsadę w domu w takich pojemniczkach.które łatwo zniszczyć,żeby nie uszkodzić bryły korzeniowej.
Pozdrawiam!!!
- Iochroma
- 500p
Mnóstwo drobnych korzeni, mocno siedziała w ziemi (ciężko było ją wyrwać podczas porządków jesiennych na zagonie).
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
Dziękuję, skoro dłuższe to lepiej te po jogurtach. W razie czego je rozetnę.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również stałam się posiadaczką kilku nasion tego ogórka , czytam Wasze wpisy i notuję , to pierwszy sezon będzie u mnie z nim 

Bożena
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No To już jest nas troje
również stałem się szczęśliwym posiadaczem nasion z akcji owej roślinki
już nie mogę się doczekać aż spróbuje jak smakuje to cudo 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Miałam pierwszy raz w zeszłym roku. Owocki małe mi rosły. Czasem dawałam do sałatki... Spróbowałam tez marynować, ale wyszły mi za miękkie
Wolę na surowo. Z zeszłorocznych eksperymentów najbardziej smakowała mi miechunka pomidorowa 

- Iochroma
- 500p
Jeśli mogę doradzić-kilka pierwszych owoców zostawcie na nasionka, zyskacie pewność że są dojrzałe. Później, jak dla mnie, najlepsze do konsumpcji, są te 4-5 centymetrowe, zielone, razem z białymi jeszcze nasionkami w środku. Później robią się włókniste, a wcześniej są mało wyraziste.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziękuje, bo owszem będę chciał zebrać nasionka
ale do tego czasu pewno o tym zapomnę
Choć z nadejściem sezonu nie wątpię iż znów będę ten wątek studiować od początku w poszukiwaniu wskazówek 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bożenko sąsiadka jak dostała to najwyżej 5 sztuk ewentualnie 6 ....
Taka ilość to w sam raz dla jednej osoby na początek , bo sama wiesz jak z siewkami jest. Czasami z różnego powodu można stracić wszystkie w przeciągu paru dni jak trafi się jakaś paskudna ziemia lub szkodniki ssąco gryzące...
Uprawiam cyklanterę od lat i zaczęłam namawiać innych pisząc o jej zaletach kulinarnych jak i leczniczych. Chętnie pomogę Ci na początku Twej przygody z nią , zawsze mam spory zapas nasion.
Napisz do mnie na PW
Taka ilość to w sam raz dla jednej osoby na początek , bo sama wiesz jak z siewkami jest. Czasami z różnego powodu można stracić wszystkie w przeciągu paru dni jak trafi się jakaś paskudna ziemia lub szkodniki ssąco gryzące...

Uprawiam cyklanterę od lat i zaczęłam namawiać innych pisząc o jej zaletach kulinarnych jak i leczniczych. Chętnie pomogę Ci na początku Twej przygody z nią , zawsze mam spory zapas nasion.
Napisz do mnie na PW