[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

ODPOWIEDZ
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

Post »

Witam również i dzięki za miłe słowo :wit
A może udało Ci się upolować takie?? http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... sobie_red.htm
Inez
500p
500p

Post »

Znalazłam ciekawy artykuł o Astrophytum: http://echinocactus.republika.pl/Uprawa ... awione.pdf
Gdzieś czytałam o dodawaniu muszelek do podłoża Astrophytum w celu podwyższenia pH, okazuje się, że pH powinno zostać obojętne, a Ca powinno być dostarczane w postaci siarczanu (VI) - czyli gipsu.
Takie małe "odkrycie Ameryki" przez laika, może komuś się przyda :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może autor się pomylił?
Nie kwestionuję racji, zbyt mało wiem. Jednak wielokrotnie czytałam, ze dla astro podłoże powinno być lekko zasadowe lub też obojętne. Oczywiście rośliny też przeżyją w lekko kwaśnym, ale raczej to nie jest ich szczyt marzeń, jeśli takowe posiadają.
Inez
500p
500p

Post »

Nie mam pojęcia raflezjo czy się pomylił, wkońcu tytułuje się mgr inż. i powołuje na opracowania hodowców.
Często też się powtarza utarte schematy, gdzieś zasłyszane,a nie wiadomo czy słuszne...hmmmm.
Też niewiele wiem o uprawie Astrophytum, mam zaledwie dwa egzemplarze i tak poszukuję informacji na temat podłoża dla nich, natykając się na sprzeczne informacje.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Ja też mam tytuł magazyniera oraz instalatora i jakoś wcale z tego wiele nie wynika. W moim przypadku elektronika ma się nijak do uprawy kaktusów. U mnie astrofyta rosną od nasionka w zwykłym podłożu dla kaktusów (70% grubego piachu i 30% humusu) bez żadnych ekstra dodatków zmieniających pH czy zwiększających poziom wapnia w podłożu i jakoś rozwijają się bez większych problemów.
Generalnie ten rodzaj jest bardzo wytrzymały i relatywnie łatwy w uprawie. Lubią dużo światła i ciepła w czasie sezonu. Wg moich doświadczeń problematyczna może być dla nich zima ponieważ zabija je wilgoć w połączeniu z chłodem. Muszą mieć jasno, zupełnie sucho i nie za chłodno (optymalnie 10*C). Inaczej łapią infekcje, które powodują ich śmierć niemal natychmiast.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Inez
500p
500p

Post »

Dziękuję blabla za praktyczną wypowiedź na temat podłoża Astrophytum. W takim razie nie będę tego dłużej drążyć i zastosuję podłoże takie jak dla innych kaktusów.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

I ja też dziękuję, gdyż nie będę cudować z muszelkami i innymi takimi. A dodam, że rosły kilka lat temu (bez muszelek) tak samo dobrze jak teraz (z muszelkami). :tan

Przeczytałam jeszcze raz artykuł i autor wymienia pH 6,5-7. Czyli wg mnie może być, ale ja bym napisała, że pH podłoża w okolicy 7.

Natomiast pan Jerzy Woźniak, autor książki "Kaktusy oraz inne sukulenty" ewidentnie podkreśla, że
cyt. "Kaktusy z rodzaju astrophytum (...) nie lubią kwaśnego podłoża i najlepiej rosną na wapiennych glebach o odczynie nawet powyżej 7,5 pH."

Inez!
Koniecznie wprowadź do kolekcji więcej! One są piękne, ciekawe i wbrew pozorom nietrudne.
Inez
500p
500p

Post »

Ojjj piękne są piękne ;:108 zobaczymy jak to będzie w następnym sezonie z tymi co mam :)

I tak to jest, im więcej czytasz tym mniej wiesz :wink: :wink: :wink: , każdy ma jakieś swoje patenty na podłoża.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego jest jeszcze forum, gdzie można się doradzić bardziej doświadczonych :wink:
Ja mam nadzieję się też wzbogacić o Astrophytum w przyszłym sezonie :) Choruję właśnie na kaktusy z tego rodzaju i jeszcze na Ferocactusy :)
W tym sezonie nabyłem tyle roślin, że lepiej zostawię sobie nowe podboje na przyszły rok, bo już trochę przesadzam :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Inez
500p
500p

Post »

Siewki Gymnocalicium już nieaktualne, właśnie dwie ostatnie znalazły nowy dom :)

A zaraz tam przesadzasz :wink: to inni przesadzają mówiąc, że to my przesadzamy z ilością kaktusów :;230 :shock:
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Inez pisze:Witam również i dzięki za miłe słowo :wit
A może udało Ci się upolować takie?? http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... sobie_red.htm

Nie, aż takich cudów w mojej biedomce nie sprzedają, mój wygląda tak (przed przesadzeniem jeszcze)

Obrazek Obrazek
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Inez ja ostatnio w Rumii kupiłam Gymnocalycium damsii v tucavocense .
Jest w moim wątku ,ale jeszcze mały :wink: .Może to ten?
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Widzisz Gosia, w B..nce był ich wysyp ponoć po 3zł z hakiem :lol: Nawet nie pytam ile Ty za niego dałaś w Rumi.
Inez
500p
500p

Post »

nolina, widziałam go w twoim wątku :) właśnie też pomyślałam wtedy o Red Form :) bardzo możliwe, że to właśnie on.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

abaddon1986 pisze:Dlatego jest jeszcze forum, gdzie można się doradzić bardziej doświadczonych :wink:
Ja mam nadzieję się też wzbogacić o Astrophytum w przyszłym sezonie :) Choruję właśnie na kaktusy z tego rodzaju i jeszcze na Ferocactusy :)
W tym sezonie nabyłem tyle roślin, że lepiej zostawię sobie nowe podboje na przyszły rok, bo już trochę przesadzam :D

Astro nie przeszkadza kwaśna ziemia ,ale fakt wolą niezbyt kwaśną czyli najlepiej okolo 7ph, zresztą kto by to mierzył :;230 . Natomiast Feraki bardzo nie lubią kwaśnej, a jak juz stracą korzenie to praktycznie do wywalenia, zobaczysz dopiero jak zaczną się marszczyć i ile bys się nie podlewało to juz nie pobiorą wody bo nie będą miały czym.
blabla pisze:Ja też mam tytuł magazyniera oraz instalatora i jakoś wcale z tego wiele nie wynika. W moim przypadku elektronika ma się nijak do uprawy kaktusów. U mnie astrofyta rosną od nasionka w zwykłym podłożu dla kaktusów (70% grubego piachu i 30% humusu) bez żadnych ekstra dodatków zmieniających pH czy zwiększających poziom wapnia w podłożu i jakoś rozwijają się bez większych problemów.
Generalnie ten rodzaj jest bardzo wytrzymały i relatywnie łatwy w uprawie. Lubią dużo światła i ciepła w czasie sezonu. Wg moich doświadczeń problematyczna może być dla nich zima ponieważ zabija je wilgoć w połączeniu z chłodem. Muszą mieć jasno, zupełnie sucho i nie za chłodno (optymalnie 10*C). Inaczej łapią infekcje, które powodują ich śmierć niemal natychmiast.
Pewnie je stymulujesz niskim napięciem :;230
Wszystko się zgadza oprócz tego że wytrzymają niższą temp., ale nie mogą złapać wilgoci, moje praktycznie przetrzymały spadki do 4stopni w zupełnej ciemnicy, ale ostrzegam że to jest ryzyko na własną rękę.
Astro to kaktusy dla tych którzy nie mają warunków do chłodnego zimowania, bo nie zaczynają się głupawo wyciągać, pwenie później były by sprzedawane na all jak niesamowite formy :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”