Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marna papryka

Post »

Wątek się nazywa marna papryka więc wkleję też swoją. Wygląda podobnie jak na zdjęciach u schwimmena.
Od początku coś było nie tak z pomidorami i paprykami ogólnie całą rozsadą, szczególnie źle było z kiwano jak by miało mączniaka.
Proszę o porady w zeszłym roku nie było nawożone i było ok nie było też agrowłókniny.

kilka fotek...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a te rosną trochę lepiej
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

Może to wina czarnej agrowłókniny?
Też zastanawia mnie kwestia nawożenia, nie miałem obornika żeby rozłożyć go na jesieni więc rozłożyłem świeży ok. tydzień przed wsadzeniem papryk i innych myślicie że to wina obornika?
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Raczej nie jest to wina czarnej włókniny. Ja sadzę co roku na włókninie i papryki rosną dobrze.
sliwa007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 cze 2010, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

System korzeniowy nie jest w stanie zaopatrzyć część nadziemną w wodę. Poparzenia na liściach w wyniku "odwodnienia".
Kwiatki oberwij bo wstrzymują rozwój rośliny a plonu wielkiego i tak z nich nie będzie.
sliwa007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To nie włóknina jest problemem tylko źle przygotowana rozsada. Zakładając, że podłoże jest dobre to w tym momencie trzeba po prostu czekać, aż rośliny się ukorzenią. Cieniowanie tunelu w najbardziej słonecznych godzinach poprawi sytuację, wieczorem po odzyskaniu turgoru możesz zasilić dolistnie nawozem (co 5-6 dni)
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

Papryki fajnie odbiły ale znowu mam problem tym razem stożki wzrostu i górne partie liści coś poraziło, mają dużo małych dziurek a wokół nich brąz,
przepraszam za marne zdjęcie ale robione telefonem. Zaznaczyłem obszar gdzie występuje problem.

Obrazek
Awatar użytkownika
laura_sara3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2013, o 13:15

Re: Choroby papryki i szkodniki

Post »

Witajcie Kochani mam problem z papryką , znalazłam dziś jeden krzaczek chory, od korzenia łodyga zdrewniała, jakby uschnięta, prawie do samego czubka, ; a po obejrzeniu jej od środka, jakies czarne jakby w postaci nasionek, twarde kulki, co to może być? ;:223 , a w sąsiedztwie dwie następne jakieś dziwne, liście podżółknięte od spodu, i dziwnie pozawijane, oj nie wiem czy dobrze opisuję,proszę pomóżcie....................jak tak dalej pójdzie to kupię sobie paprykę na wiejskim targu ;:131 zamiast jeść swoją................
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Najlepiej byłoby zrobić zdjęcie.

Czy może tak to wygląda? http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=309

Papryka i pomidor mają wiele chorób wspólnych, więc może popatrzysz w tym kluczu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
sliwa007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na 99% to jest zgnilizna twardzikowata. Te tzw. kulki to są zarodniki grzyba. Jeśli porażenie występuje powyżej łodygi, na rozgałęzieniach to wystarczy wyłamać poniżej zainfekowania. Jeśli jest porażona sama łodyga to niestety krzak jest do natychmiastowego wyrwania, zwracając uwagę żeby nic się nie rozsypało bo za rok będzie to samo.
Choroba ta występuje w przypadku nieodpowiedniej wentylacji tunelu, więc nad tym trzeba popracować.
magda_34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2013, o 18:00

Post »

Witam :D
Jestem początkująca jeśli chodzi o paprykę i mam takie małe pytanie. U niektórych moich papryk liście przekręcają się do góry nogami czyli spodnia część liścia jest na wierzchu. Czy to jest jakaś choroba? czy może brakuje im jakiegoś mikro lub makroelementu? Proszę o pomoc.
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Właśnie moja papryka też ma tak przekręcone liście co to może być?, może ktoś doradzi.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Witajcie po przerwie :wit
Mam problem z owocami papryki już kilka wyrzuciłam....na owocach pojawiają się rozległe plamy barwy jasnej ala beż nie gniją nie ciemnieją nie są suche....skórka jest tylko troszkę mniej jędrna.
Co ta za choróbsko czym zwalczać. Pomóżcie bo zaraz wyjeżdżam na dwa tygodnie i muszę powstrzymać "dziadostwo".
Aśka
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

...no i cisza. Takie zdrowe macie papryki? Kurcze a ja już 4 wyrośnięty owoc wyrzuciłam.
Aśka
sliwa007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

aśka2006
oparzenia słoneczne? jeśli te zmiany występują od strony największego nasłonecznienia to masz problem rozwiązany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”