siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2012, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemia pod pomidora
Niestety nie mam możliwości zdobycia obornika.
Nie jestem zwolennikiem przykopywania darni. Zwłaszcza z zaniedbanych trawników lub- jeszcze gorzej- dzikiej łąki. Po pierwsze- mogą się w darni znajdować chwasty trwałe, po drugie- darń jest siedliskiem niezliczonej ilości nasion chwastów, po trzecie wreszcie - jest to zabieg zdecydowanie nie na wiosnę. Rozkładająca się darń po przykopaniu zabierze z gleby sporo azotu, który jest właśnie na starcie potrzebny pomidorom. O sposobie nawożenia decyduje pH gleby- niestety. Załóżmy, że masz b. kwaśną glebę. Jeżeli nawieziesz ją rzutowo obornikiem ,to mimo nawiezienia poniesiesz klęskę w uprawie pomidorów. Tak samo będzie przy pH większym od 7. Jeżeli jest to gleba lekka, zwłaszcza piaszczysta trzeba się liczyć z niedoborem potasu , magnezu ,azotu i wapnia.Polima pisze: Czy mam czegoś dosypać i całość przekopać, wyciągając darnie?
Reasumując, jeżeli nie zmierzysz pH wszelkie Twoje poczynania to będzie jedna wielka loteria.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2012, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czym mogę zmierzyć pH?
W sklepach ogrodniczych można nabyć kwasomierz Helliga za parę groszy.

To i ja zapytam w tym temacie.Pierwszy raz będę uprawiać pomidory w gruncie ok.40-50 krzaczków.Zakupiłam dolomit wapniowo-magnezowy,aby dostarczyć glebie troszkę składników,niestety pH gleby nie znam
Kiedy powinnam rozsypać dolomit na powierzchni ziemi i polać wodą,aby się wchłonął w glebę-przed sadzeniem pomidorów,czy dopiero na jesień,bo podobno pomidor nie lubi świeżego wapnowania 

Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Pomidory lubią lekko kwaśna ziemię, ja kiedyś badałam swoją i moja jest kwaśna i pomidorki zawsze mam super.
Nie radzę próbować zmieniać pH gleby nie znając jej kwasowości. Może to nie taka odpowiedź jak byś w duchu sobie życzyła, ale nie mam zamiaru nikomu kadzić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No to nie będę nic kombinować przed sadzeniem pomidorków,ale na jesień chyba troszkę mogę sypnąć-czytałam,że powinno się wapnować glebę co 3-5 lat,a ta gleba nie była wapnowana z kilka lat.Dostałam kawałeczek tej ziemi od teściowej,abym mogła sobie posadzić pomidorki.Dodam jeszcze,że rok temu teściowa miała posiane ogórki,fasolkę szparagową (rosły dość ładnie,gorzej było z marchewką i buraczkami).forumowicz pisze:Nie radzę próbować zmieniać pH gleby nie znając jej kwasowości. Może to nie taka odpowiedź jak byś w duchu sobie życzyła, ale nie mam zamiaru nikomu kadzić.
Pozdrawiam
A nie pisało tam czasem " kwaśne gleby " ?.Aniusia pisze:czytałam,że powinno się wapnować glebę co 3-5 lat,

Czytam to wszystko i mam nadzieję że wszystko rozumiem.
1. pod pomidory najlepiej dać obornik w kwietniu,
2. nie sadzić ich na miejscu po zaniedbanej trawie choćby była przekopana.
Więc mam pytanie czy:
Na miejscu po darni można, po zasileniu ziemi obornikiem (w moim przypadku gołębim) posadzić ogórki?
1. pod pomidory najlepiej dać obornik w kwietniu,
2. nie sadzić ich na miejscu po zaniedbanej trawie choćby była przekopana.
Więc mam pytanie czy:
Na miejscu po darni można, po zasileniu ziemi obornikiem (w moim przypadku gołębim) posadzić ogórki?
No właśnie pisało,że w szczególności na kwaśnych,ale też,że na wszystkich.Dokładnie to tak :forumowicz pisze:A nie pisało tam czasem " kwaśne gleby " ?.Aniusia pisze:czytałam,że powinno się wapnować glebę co 3-5 lat,
![]()
"Wapno magnezowe-węglanowe stosować należy na wszystkich glebach i pod wszystkie uprawy, w szczególności na glebach lekkich i kwaśnych oraz pod uprawy wymagające zwiększonej ilości magnezu".
Ze mnie laik jest więc wolałam zapytać

Wapnuj Aniusia. To jest przecież " tylko uprawa amatorska "
http://www.ekowap.pl/artykuy-techniczne ... owych.html
Spokojnej nocy
Takie rzeczy też piszą. I to dla amatorówPrawidłowe ustalenie dawki nawozu wapniowego jest bardzo ważne, ponieważ przewapnowanie gleby i doprowadzenie odczynu do zasadowego wywołuje wiele negatywnych skutków jak przesuszenie gleby (szczególnie lekkiej), szybszy rozkład substancji organicznej oraz przejście niektórych składników w formy nieprzyswajalne dla roślin (fosfor, bor, żelazo, mangan).
http://www.ekowap.pl/artykuy-techniczne ... owych.html
Spokojnej nocy
Kto Ci to powiedział ?karr-km pisze:1. pod pomidory najlepiej dać obornik w kwietniu,
No, obróciłeś kota ogonem dokładniekarr-km pisze:2. nie sadzić ich na miejscu po zaniedbanej trawie choćby była przekopana.
A ogórki możesz posiać jak najbardziej
Pozdrawiam
Przeczytałem to w jednym z tematów na tym forum. Który to temat to już nie pamiętam tyle tego czytam co dzień. Już sam się boję że się pogubię

To niewykluczone .karr-km pisze:Już sam się boję że się pogubię
Ścierają się tu różne opinie, często przeciwstawne. Moim zdaniem, by się właśnie nie pogubić wpierw trzeba by było trochę łyknąć wiedzy ogrodniczej poza forum, by w momencie rejestracji przynajmniej wiedzieć o czym w tym towarzystwie rozmawiają.
Ale nie trzeba się załamywać.
Pozdrawiam