Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6

Post »

wow ;:oj a ja Wandziu znowu Ciebie zgubiłam ;:223

Pozdrawiam Jola.
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Wando, nie wiem jakie odmiany hortensji pnącej masz zamiar kupić. Najpopularniejsza jest chyba Mirranda, ale ja wole tę z zielonymi (bez białych obwódek) listkami, takimi zabkowanymi. Nazywa się Cordifolia.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koliberku, moje irysy rzeczywiście są już spore. Ja je uprawiam na słonecznej rabacie. Podsypuję wiosną potasem i fosforem. TRezba je sadzić płytko, tak żeby było widać na powierzchni ziemi kłącza. Twoje są jeszcze młodziutkie, daj im trochę czasu. Skoro kupowałaś w tym roku, to naprawdę nie ma się jeszcze czego po nich spodziewać. Minie kilka ciepłych dni i na pewno już wyjdą na dobre spod ziemi. Ale chyba w tym roku nie zakwitną. Bądź cierpliwa ;:108
April, tak, to te same bratki. Jak się okazuje, wszystko zależy, z którego miejsca robi się zdjęcia. Kolor kolorowi nie równy.
Kropelko, u mnie także przepadło kilka bylin. Rosły, potem o nich zapomniałam i jakoś zniknęły :wink:
Małgocha, ja jestem cierpliwa i czekam :roll:
JSZFRED, a powiedz, gdzież ona? Ta biała sasanka?
Tamaryszku, orliki z pewnością będą się rozsiewać, jeśli nie masz rabat grubo wyłożonych korą. Co do p. Marka Podstolca, to zaglądałam już kilka razy, ale nie mam jakoś do niego szcześcia. Za każdym razem otrzymuję komunikat, że akurat w tej chwili pan nic nie sprzedaje.
Sosenki4. Bardzo serdecznie zapraszam. Skoro masz u siebie dąb, to z pewnością wiesz, ile on sprawia kłopotów masą swoich liści. Trzeba je wydłubywać z roślin ręcznie. Poza tym co roku to żmudne grabienie liści do worków, no i tego typu problemy. Ale za to jaki wspaniały cień daje podczas upałów, prawda?
Majeczko, także uwielbiam radosne brateczki :D I one baaardzo długo kwitną, co jest ich niewątpliwą ogromną zaletą :)
Beata T. ano kwitnie sobie ta moja czeresienka, sama się zdziwiłam, że w tym roku tak wcześnie. :roll:
Jolu1010, a zatem witam ponownie z wielką radością ;:196
Debra, no właśnie dokładnie chcę kupić te dwie odmiany. Mają jeszcze petiolaris, ale muszę zerknąć do netu, jak ona wygląda. Piszą w katalogu, że bardzo wcześnie rozwija liście i ma szerokie biale kwiatostany.
Debra
200p
200p

Post »

Wandziu, Hydrangea petiolaris to jest ogólna nazwa dla hortensji pnącej. Odmiany to Miranda - z białymi obwódkami na liściach, i Cordifolia z zielonymi , ząbkowanymi listkami, ale mniejszymi. Jest dużo zamieszania w systematyce bo czasem rzeczywiście pojawia się nazwa Hydrangea anomala petiolaris, i ta też ma ząbkowane listki. Jest jeszcze Skylands Giant, o wielkich kwiatach. Ta potocznie nazywa 'petiolaris', jest najbardziej popularna.
Na Forum jest wątek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=28
Zdaje się, że Miranda wolniej i słabiej rosnie. Ja miałam tę ząbkowaną.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak liscie dęba mam wszędzie, nawet teraz znajduję je i wychodzą nie wiem skąd. Mój ma ok.80lat, a Twój jak wiekowy jest?
Posadzę pod nim konwalie, wczoraj dostałam sporo od mamy niani swojego synka :-), niech się rozchodzą. Dobre takie stanowisko dla konwalii, jak myślisz?
Ja grabię liście i palę je w kominku, potem rozsiewam na moim ala trawniku. Tej ciepłej jesieni 2011r, to dwie spore torby, parę kawałków brzozy i ciepło na całą noc.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Wandziu, masz przepiękne bratki!!
Dobrze, że zakwitła czereśnia- będziesz mieć własne owoce :) Sąsiadka ma sporo drzew owocowych, ale chyba wszystkie pąki zmarzły, bo widzę tylko pojedyncze mizerne kwiatki...
Parę dni temu szukałam tłumacza przysięgłego z niemieckiego i trafiłam do Kobyłki :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Wandziu ja swoich orlików nie wyrwałam chyba tylko dlatego, że dostałam je na jesieni od teściowej i posadziłam na zrobionej przeze mnie rabacie. Normalnie chyba poszły by na kompost jak nic :lol:
Ja w tym roku mało zakupiłam bratków i nie mam granatowych, a Twoje są cudne ;:3
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Z bratkami to ja Wandziu mam kłopot :? Stoję nad nim np w markecie i ni jak nie mogę się zdecydować jaki wybrać kolor i jak je ze sobą połączyć :;230 I jak widzę je u kogoś to myślę, że jak bym takie spotkała to na pewno bym je kupiła ;:3 Takie np jak Twoje...
Czy potem masz jakieś siewki?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Debra, będę w sobotę u szmita, to się zorientuję. Oni mają trzy odmiany, dwie, o których mówiłyśmy, i trzecia bez nazwy odmianowej. A widzę, że ty dość dobrze zgłębiłaś temat hortensji, prawda?
Sosenki4, my też od kilku lat palimy liśćmi dębu w kominku, bo nie mamy z nimi co robić. Na kompost się nie nadają, a tak to przynajmniej w domu jest ciepło i opał w sezonie taniej wychodzi. Ja mam u siebie cztery dęby, a więc liści mam kilkanaście wielkich worów. Mój największy dąb ma chyba z 50 lat. Gdy się tu sprowadziliśmy, był już całkiem spory.
Monia68, no proszę, a więc byłaś gdzieś blisko, a ja o tym nie wiedziałam! Szkoda, bo mogłyśmy się poznać ;:108 Następnym razem daj mi znać..
Kasik_38, ja jeszze czasem dokupuję brateczki, jak jestem w ogrodniczym. Są coraz tańsze, więc nie mogę się opanować. Orliki posadzone na osobnej rabacie faktycznie nie mogły ci się pomylić, ale uważaj w przyszłym roku, jak zaczną ci się wszędzie rozsiewać. Dopiero wtedy bęziesz miała zagwozdkę :D
Iza, ja także mam z brateczkami ten przyjemny kłopot. U nas w ogrodniczym jest mnóstwo kolorów, a ja chodzę od jednego do drugiego i ciągle biorę do ręki, a potem odstawiam na miejsce. Ale te moje cieniowane od razu mi wpadły w oko i nie musiałam się zastanawiać. Pytasz o siewki. Jakoś nigdy ich nie szukałam, ale gdyby były, pewnie bym zauważyła. NIe, chyba jednak nie mam. Zeszłoroczne musiały powymarzać. :?
Debra
200p
200p

Post »

Wando, o hortensji pnącej śnię po nocach :;230 Odwiedziłam - na razie wirtualnie - szkółkę Szmita. Tak, ma wszystkie trzy rodzaje hortensji pnącej, także tę miniaturową z małymi listkami. No i ceny super, sadzonki duuuże, super miejsce na zakupy. Powodzenia zatem ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Debro, dziękuję, może i ty się kiedyś z nami wybierzesz? Ja tam jestem kilka razy w sezonie, choćby tylko po to, aby sobie popatrzyć i pospacerować ;:108

Robi się wokół coraz bardziej zielono i radośnie.
Obrazek

Kwitną TULIPANKI TARDA. Bardzo fajnie się rozrastają w kępę i w przeciwieństwie do zwykłych tulipanów są coraz ładniejsze. Muszę się zorientować, czy są ich różne kolory, to jeszcze sobie dokupię inne.
Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze inne BRATECZKI w wiklinowym koszyczku. Dopiero co posadzone, więc na razie troszkę zmaltretowane.
Obrazek Obrazek

No i w końcu po raz pierwszy mogę pokazać różyczki. Rozmaicie przetrwały zimę. Niektóre nadal nie mają oznak życia. Ale pokażę te najładniej się rozwijające, a więc samą czołówkę, najdzielniejsze przodowniczki, "siedem wspaniałych", rzec by można. Wszystkie są z jesiennego sadzenia.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu mam pytanko kiedy można posadzić hortensję do ziemi...mam w doniczce... :?:
..śliczne tulipanki tarta mówisz że one rozrastają się to muszę je zdobyć...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Debra
200p
200p

Post »

dziękuję za zaproszenie. Może kiedyś, na razie planuję co i gdzie.
Cudne te tulipany TARDA i w ogóle zielono i cudnie ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu bardzo kolorowa ta wiosna u Ciebie a nasadzenia w ogrodzie gęste więc pielenia masz niewiele bo za chwilę rośliny zasłonią całą ziemię.
W tym roku też idę w kierunke ilości roslin na 1 metr kw. ... :;230 - ciekawe jaki bedzie efekt ?
Ta fotka i te kolory to balsam na moje zmęczone ciągnącymi się w nieskończoność stanami zapalnymi oczy. dziękuję ;:196

Obrazek

Żurawki od Ciebie pięknie przezimowały i przy pieleniu tylko część starych liści obcięłam.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Misiu, a na co ty jeszcze czekasz? Oczywiście, że możesz już wysadzić hortensję do gruntu. Teraz to już właściwie wszystko można wysadzać z wyjątkiem dalii, kann, no i wyrośnietych w domu lilii, które mogłyby ucierpieć podczas majowych "ogrodników". Swoją hortensję najwyżej przykryjesz wtedy na noc doniczką.
Krysiu, te moje bratki to prawie takie same jak twój w awatarku.
Cieszę się, że żuraweczki żyją. A u mnie przeżył malutki powojniczek od ciebie, podczas gdy zmarzły duże kilkuletnie powojniki. Ten maluszek właśnie wyszedł z ziemi cały zieloniutki :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”