Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
U mnie były pod koniec marca - na początku wątku są fotki. Nie było problemu z przysychaniem.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Większe i ładniejsze niż w zimie w domu. Ciemniejsze i twardsze. Hihihi, nie takie upały u nas na północy.... Fotek nie zdążyłem zrobić, zostały natychmiast skonsumowane. A teraz boczniak sobie śpi, za to UCHO BZOWE rośnie, może żeruje na grzybni boczniaka właśnie?robson076 pisze:a jak ci one wyrosły duze? bo były przecież upały a moze fotki masz?
Dziś zauważyłem pod brzozą świeżą kępę boczniaka ostrygowatego. Myślałem raczej że zobaczę dopiero jesienią, ale zaskoczył mnie. Na zdjęciach w tle widoczne ucho bzowe. Nie zbierałem ucha, zbyt delikatne do zbierania.

Boczniaki ładnie rosną, dodatkowo zaobserwowałem małego ,,mikołajka".

- BRZOSKWINKA
Pięknie Arturze!
U mnie pojawiły się pierścieniaki. 2 znalazłam skoszone przez M - wyszły poza rewir
ale kolejny się wyłania. Jutro zrobię foty.

U mnie pojawiły się pierścieniaki. 2 znalazłam skoszone przez M - wyszły poza rewir

ale kolejny się wyłania. Jutro zrobię foty.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Fotek brak.BRZOSKWINKA pisze:Jutro zrobię foty

Martwi mnie boczniak mikołajkowy, chyba nie tylko ja jestem jego smakoszem. I co z tego że wyrastają w ogrodzie, że stworzyłem ich dobre warunki. Nawet małe egzemplarze są jak sito wewnątrz, larwy muchówek też uwielbiają ten gatunek. Co ciekawe - ostrygowatym jeszcze się nie zainteresowały i zbieram zdrowe.
- BRZOSKWINKA
Już się poprawiam.
Zwariowane dni miałam.
Pierścieniak w wersji specjalnej, bo mu łepek nie zdążył ściemnieć

Zwariowane dni miałam.
Pierścieniak w wersji specjalnej, bo mu łepek nie zdążył ściemnieć

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Wprawdzie wątek spadł na trzeci ekran, myślałem że moje grzyby odpoczną już do jesieni, ale miłe zaskoczenie. Wczoraj ścinałem shiitake na obiad, dziś zaś po nocnej burzy i ulewie - pojawiły się dwie kępy boczniaka ostrygowatego, kapelusiki mają po 2cm. A wczoraj jeszcze w ogóle ich nie było, siedziały pod ziemią.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O mamusiu, ale zazdroszczę ! A my będziemy szczepić pniaki na dniach, właśnie się moczą, dębowe. Mam 1 kg ziarna z boczniakiem, 1 kg shitake, 20 kołeczków boczniaka różowego. Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Moje zaszczepione jakiś miesiąc czy dwa temu wyglądają nieciekawie, ale i kołeczki z grzybnią były stare, raczej grzyb był martwy, no dziwnie wyglądały.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Zauważyłem że grzybnie dobrze przerastają skoszoną i przesuszoną trawę z trawnika. Następnie namoczoną i ściśniętą.
- Tula
Mowiiiisz... bo u mnie taka skoszona trawa to juz ze trzy tygodnie lezy... moznaby troche zebrac i garstke ziarna wrzucic... myslisz, zeby to w jakis worek upchac ?
Można w worek, ale można też wykopać dołek, zwilżoną trawę przesypywać ziarnem, wszystko przycisnąć np. pieńkiem albo wiaderkiem z wodą na jakiś czas. Potem wiaderko można zdjąć i przesypać wierzch torfem, lub kompostem cienką warstewką.Tula pisze: bo u mnie taka skoszona trawa to już ze trzy tygodnie lezy... moznaby troche zebrac i garstke ziarna wrzucic... myslisz, zeby to w jakis worek upchac ?
- Tula
Torfem odkwaszonym czy moze byc kwasny ? (kwasny mam)
Użyj to co masz, ja przysypałem kompostem, raczej kwaśnym.
Dziś zauważyłem że kostki shiitake przerastają skoszoną trawę. Tzn. trawę skosiłem i usypałem stożek ok. miesiąca temu. Przycisnąłem taką kompostującą się, zieloną trawę przepracowanymi kostkami. Podniosłem dziś jedną na próbę - grzybnia aż przyrosła do podłoża, penetruje aż miło tę wcześniejszą skoszoną trawę. Być może że pobiera tylko pewne składniki odżywcze, skoro to była trawa zielona.
Dziś znów ochłodzenie na Pomorzu, w dzień tylko 15'C, jeśli do tego spadnie porządny deszcz to można się spodziewać sporego wysypu grzybków za kilka dni.
Dziś zauważyłem że kostki shiitake przerastają skoszoną trawę. Tzn. trawę skosiłem i usypałem stożek ok. miesiąca temu. Przycisnąłem taką kompostującą się, zieloną trawę przepracowanymi kostkami. Podniosłem dziś jedną na próbę - grzybnia aż przyrosła do podłoża, penetruje aż miło tę wcześniejszą skoszoną trawę. Być może że pobiera tylko pewne składniki odżywcze, skoro to była trawa zielona.
Dziś znów ochłodzenie na Pomorzu, w dzień tylko 15'C, jeśli do tego spadnie porządny deszcz to można się spodziewać sporego wysypu grzybków za kilka dni.