30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

:wit
Nadajemy na tych samych falach :D ja też mam taki okruszek ziemi ;:oj
Pięknie u Ciebie ;:138 wszystko zadbane i wypielęgnowane ;:108
Zapraszam do siebie ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dzidziu! Super, że jesteś, bo właśnie interesują mnie takie maleństwa :wink: Zaraz wpadnę do Ciebie na wycieczkę :)
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiekny kącik. Obejrzałam go rano szybciutko, bo nie miałam zbyt wiele czasu, i potem cały czas myślałam, że musze poogladac jeszcze raz. Bardzo lubię cisy, bukszpany, a to zestawienie i układ naprawdę eleganckie. Kombinacja róznych kształtów i kolorów zieleni, czyli umiar, za to jaki efekt :!: Co do siatki - ja bym się zdecydowała na kratownicę z hortensja pnącą.
Hortensja pnąca po prostu za mną chodzi :wink: Mam ją w najbliższych planach zakupowych i własnie będę obsadzac siatkę. U sąsiada na działce jest wieloletnia na siatce, wygląda rewelacyjnie, nawet w zimie, takie zachwycające są te powyginane, zdrewniałe pędy.
Miałam kiedyś piękny okaz na balkonie, ale zmarzła - bo w donicy była. Zostawiłam sobie ten suchy krzaczor, do dziś mam rozpiety na kratce. Teraz rośnie po nim winobluszcz.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też w tym roku zrobiłam taką obwódkę bukszpanową, ale przy rabatce różanej. Może różyczkom będzie zimą cieplej. Jak wysoko zamierzasz pozwolić bukszpankom rosnąć?
bozunia
1000p
1000p

Post »

Debra ja ostatnio choruję na cisy, a że u mnie słonka jak na lekarstwo, chyba idealnie się nadają... Szkoda tylko, że tak wolno rosną i są takie drogie... Dzisiaj przycięłam troszkę w stożek i kulkę, ale zanim będzie idealny kształt minie trochę czasu ( i cisu :;230 ).
A hortensja pnąca też za mną chodzi... U mnie jest za niska siatka, a ja chcę się wyżej osłonić. Musiałaby być drewniana kratownica, taka na 180x180 przynajmniej. Czy ona po drewnie też "chodzi"? Poza tym obawiam się, że wejdzie na mur, a tynk u nas taki, że jak się dotknie to odpada :wink: Muszę popatrzeć jeszcze jak u innych rośnie.

Wanda muszę wejść do Ciebie pooglądać Twoja obwódkę. Zawsze przy różach widziałam oczami wyobraźni obwódkę z lawendy ale bukszpan też jest idealny. Moja taka trochę krzywa wyszła, sadziłam "na oko", tzn. w granicach rozsądku, ale nie jest jak od linijki :wink:
Jeśli chodzi o wysokość, to zobaczę jeszcze. Myślę, że niewiele wyżej niż jest teraz. Jest jeden rząd, bo mało miejsca... za wysoki nie pasuje u mnie. Przy różach chyba może być wyższy.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Wiesz w zeszłym roku też posadziłam serduszkę , taką mała mizernotę . Myślałam , że z niej nic nie będzie a tu ;:oj rozrosła się jak szalona z jednej sadzoneczki mam kółko ok 60 cm ;:215
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Debra
200p
200p

Post »

Bożka, kratka jest własnie idealna dla pnącej. A co do muru - nie ma obawy. Ona muru nie uszkodzi, niby ma te czepne wyrostki, ale one są za słabe na mur, za to świetnie mozna je owijać wokół podpór, siatki, czy kratki, czy innych szczebelków. Wiele osób sadzi je wokół drzew, bo ona może rosnąć w cieniu. Na forum jest watek o pnącej z mnóstwem zdjęć.
Teraz nie mogę go znależć, ale wkleiłam go u Wandy, to może zajrzyj tam.
A cisy drogie sa niestety :(
bozunia
1000p
1000p

Post »

Edytko ja mam serduszkę okazałą drugi rok i nawet fajnie rośnie. Ta, którą teraz kupiłam to serduszka wspaniała, ale puściła już w woreczku pędy i teraz w doniczce te pędy jakieś marne...

Debra coś tam czytałam, ale nie doczytałam :wink: Znajdę jeszcze raz ten wątek i postudiuję...

Zrobiłam zdjęcie róży i powojnika, moich nieboszczyków...

Obrazek

powojnik Vyvyan Pennell
Obrazek

a obok Julka w tej samej skrzyni
Obrazek
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43

Post »

Jakie nieboszczyki :;230 przecież widać tlące się życie :D
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
Debra
200p
200p

Post »

No troche smętnie ten powojnik wygląda :cry: To takie przykre, jak sie traci roślinki, ale w naszym klimacie to chyba nieuniknione.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Ja widzę tylko życie w "Julce"... A jak ta róża ma odbijać latami to nie wiem... jakoś mi to nie pasuje...
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Skrzynia żyje ;:138 zobaczysz jak pięknie zakwitną ;:138 Moja niestety marne szanse nic nie odbija czarno to widzę ;:131
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
bozunia
1000p
1000p

Post »

Edytko, już sama nie wiem co myśleć... I ten Vyvyan Pennell według Ciebie też żyje? No bo Julka na pewno. No cóż... czekam, czekam, czekam...
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Jak chcesz być pewna ciachnij kawałek Vyvyan Pennell zobacz czy zielony , jeśli nie ciachnij niżej aż będzie zielony a jeśli mimo to nic czekaj może odbije z korzenia
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozenko :wit
Bardzo ładny kącik z bukszpanikami - na siatce fajnie wyglądałaby hortensja ale ona potrafi ogrooomna wyrosnąć wiec kwestia jaką masz kratownicę. Możesz tez posadzić ciemnolubnego powojnika lub wiciokrzew... ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”