Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Pani Bestio kochana polecasz:
Przy tej okazji podam przydatną informację o ukwaszeniu ciasta:
chleb żytni - 30%-50%
chleb mieszany - 30%-50% części żytniej
chleb pszenny - 15%


Będę piekł (próbował ;:173 ) chleb mieszany z 600g mąki pszennej razowej 2000 i 300g żytniej razowej 2000 lub 720. Wg twojej porady zaczynu powinno być max 150g ? Czy jakoś to inaczej liczyć?
To bedzie ciężki chleb?
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel, oczywiście że 150g wystarczy. Zakwas ma być aktywny, jeśli jest młody, można się wspomóc niewielką ilością drożdży - maks. 10g na kg mąki. Daj tyle wody, aby ciasto miało konsystencję plasteliny dobrze ogrzanej/wyrobionej w rękach oraz kilkukrotnie złóż ciasto przed włożeniem do formy lub koszyka - nie powinien być ciężki 8-)
"Na początku był Smok."
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dziękuję bardzo
Jako,że zakwas jest młody,ale używany to podbierać na nowy wypiek z tego zaczynu przygotowanego wcześniej,czy też po wymieszaniu całości te moje 100g?

p.s To ci niespodzianka! Jestem już wdrożony forumowicz ;:138
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja uważam , że zaczyn (zakwas) o ile nie jest "zakażony" lub fermentacja jest octowa a nie jak powinna być mlekowa nie śmierdzi . Dlatego też nigdy nie dodaję drożdży bo obawiam się ,że tylko by "zepsuły" by mój kilkuletni, szczep bakterii :|
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Znalazłem taki kalkulator do obliczania przepisu na chleb.Jak on się ma do waszej praktyki?
To ten z prawej strony.
http://www.moja-piekarnia.pl/2009/10/10/hydracja/
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Chudziak, a po co miałabyś ładować drożdże do zakwasu :shock: ??? Zapach zdrowego zakwasu bywa różny i różnie jest odbierany.
Axel, po prostu weź zaczątek ze słoika z zakwasem, zrób zaczyn i działaj z tym chlebem 8-)
"Na początku był Smok."
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Pani Bestia pisze:a po co miałabyś ładować drożdże do zakwasu ???
Pani Bestio ja nie wiem po co ale jak rozumiec w takim razie to zdanie ?
Pani Bestia pisze: Zakwas ma być aktywny, jeśli jest młody, można się wspomóc niewielką ilością drożdży
.
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Przecież Axel o ciasto chlebowe pytał...
"Na początku był Smok."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Pani Bestia chyba się trochę droczysz :lol: przecież chudziak dokładnie napisała o co chodzi. A link do tego co zacytował ś.p. Paweł ma link strony o chlebie, którą ja znam. Ja już z resztą pisałam, co strona to inny sposób robienia...
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Moim skromnym zdaniem - Małgosia Zielińska w temacie chleba jest najbardziej kompetentną osobą w polskiej blogosferze. 8-)
"Na początku był Smok."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Gunnar znalazłam taki przepis na chleb Rugbr?d, ale on jest robiony od podstaw, tzn zakwas od początku i jest tam trochę mąki pszennej
Zakwas:
100ml maślanki
100ml wody
55g mąki żytniej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka płynnego miodu
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika i wymieszać. Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, wymieszać i pozostawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie powinien zacząć fermentować. Wstawić do lodówki na 3 dni.

Ciasto
400g mąki żytniej 2000
100g białej mąki 650
250g nasion - nasiona żyta, słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, śryta zytnia itp
Około 500 ml ciepłej wody
1 łyżeczki soli
Do miski wlać 450ml letniej wody i zakwas. Dobrze wymieszać, dodać mąki i wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na co najmniej 12 godzin. Powinno sporo wyrosnąć.
Dodać nasiona, orzechy, śrutę, słonecznik, ziarna całe żyta i pszenicy. Wymieszać i dodać łyżeczkę soli.

Wyłożyć do wysmarowanej formy, pozostawić na ok. 2 godziny pod przykryciem.
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5 godziny w 100C, następnie podnieść temperaturę do 200C i piec jeszcze ok. 0,5-1 godziny, jeśli za bardzo się spieka od góry ? przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca owinąć go wilgotną ściereczkę i umieścić go z powrotem w ciepłym piekarniku, do czasu aż piekarnik będzie zimny, a następnie włożyć go do foliowej torebki i umieścić w lodówce. Będzie gotowy do jedzenia następnego dnia rano.
Przed dodaniem ziaren można podebrać trochę takiego rozczynu na następny chleb ? włożyć kilka łyżeczek do 2/3 wysokości słoika, posypać wierzch odrobiną soli morskiej, zamknąć słoik pokrywką i schować do lodówki. 3 dni przed robieniem chleba trzeba wyjąć z lodówki
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

U mnie klops ;:oj mój zakwas zrobił się octowy i powędrował do zlewu,dziś nastawiłam nowy,z nowej mąki.Nie wiem co było nie tak,zaczyn miał ciepło,stał koło grzejnika,a może mu było za gorąco ;:222
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

I tylko przez octowy zapach go wywaliłaś?????
"Na początku był Smok."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

goja94 u mnie to samo :? wzięłam nową mąkę ale zamiast wody dałam odrobinę serwatki z prawdziwego mleka, chodzi rewelacyjnie póki co i już nie 'jedzie' tak, i smakuje też już ok..życie pokaże
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

A taki octowy to też dobry? myslalam ,że sie nie nada ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”