Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 1 - Gosia
Witaj Beatko - zapowiadają ciepło w sobotę - róże tylko czekają na promienie słońca - na pewno od razu ruszą. Tylko by ten lekki przymrozek pod koniec tygodnia nie zrobił im problemu.
Żadnych przymrozków, zima precz, róże na baczność i mają rosnąć. 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu u mnie słońca nie ma,mam nadzieję,że jutro już zaświeci i zaczną się budzić wszystkie roślinki:)
Widziałam prognoze,przymrozki niby lekkie,ale tez boję się ,żeby nie zaszkodziły naszym pupilom.
Na moim bzie też piękne pąki się zawiązały
Widziałam prognoze,przymrozki niby lekkie,ale tez boję się ,żeby nie zaszkodziły naszym pupilom.
Na moim bzie też piękne pąki się zawiązały

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyszłam na dwór z aparatem i zrobiłam kilka fotek - na pewno przy zdjęciach typu makro warto zastanowić się czy nie kupić makro w przedziale do 180 bo jednak 90 to mało.

Ładne pączusie, macie już wiosnę.

- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Gosiu, widzę, że u Ciebie pączki już sie ładnie rozwijają i zdaje się, że zima nie była zbyt dolegliwa.
Ciekawa jestem czy myślałaś już jak ciąć róże w tym roku, szczególnie zastanawiam się nad Aspirynami, pamiętam, że Twoje rosły do 1,80m,
czy przy cięciu traktujesz je jak wielokwiatowe czy okrywowe?
Ciekawa jestem czy myślałaś już jak ciąć róże w tym roku, szczególnie zastanawiam się nad Aspirynami, pamiętam, że Twoje rosły do 1,80m,
czy przy cięciu traktujesz je jak wielokwiatowe czy okrywowe?
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Piękne pączki. Zaraz będą listki.
Fajne te fotki makro -myślę o zakupie soczewek do mojego aparatu.
Ale trudny to wybór
Dostałam dziś róże od Ćwików - mnóstwo zielonych pączków już mają.
Gdzie oni je trzymają że takie ładne?
Fajne te fotki makro -myślę o zakupie soczewek do mojego aparatu.
Ale trudny to wybór

Dostałam dziś róże od Ćwików - mnóstwo zielonych pączków już mają.
Gdzie oni je trzymają że takie ładne?
Pozdrawiam Ida
- Deirde
Beatko - miejmy nadzieję, że znowu zmienią prognozę - jednak na dziś zapowiadają tylko 1 stopień.
Aniu - ja w zeszłym roku kupiłam 2 bzy - jeden z alleg a drugi trafił mi się na wyprzedaży. Większy ma mieć piękne kwiaty i czekam czy będzie to potwierdzona odmiana - nie lubię pomyłek.
Majka - nie, po prostu widzę że te makro jest jednak w złym zakresie - nie mogę zbyt dobrze zdjęć zrobić. Na pewno zdjęcia krzaków będę robić z 2 metrów.
Dyskrecja - Aspirynę będę ciąć na 3 oczka - w tym roku chce z niej zrobić okrywówkę, jeśli jednak to nic nie da i znów będzie pnąca mimo mocnego cięcia to miejsca będzie mieć dość. W zeszłym roku została wykopana hortensja Phantom - ma teraz Aspiryna dodatkowe miejsce do zarośnięcia.
Lemka - u nas jest ciepło - pewnie dlatego mają takie ładne zielone pączki.
Aniu - ja w zeszłym roku kupiłam 2 bzy - jeden z alleg a drugi trafił mi się na wyprzedaży. Większy ma mieć piękne kwiaty i czekam czy będzie to potwierdzona odmiana - nie lubię pomyłek.
Majka - nie, po prostu widzę że te makro jest jednak w złym zakresie - nie mogę zbyt dobrze zdjęć zrobić. Na pewno zdjęcia krzaków będę robić z 2 metrów.
Dyskrecja - Aspirynę będę ciąć na 3 oczka - w tym roku chce z niej zrobić okrywówkę, jeśli jednak to nic nie da i znów będzie pnąca mimo mocnego cięcia to miejsca będzie mieć dość. W zeszłym roku została wykopana hortensja Phantom - ma teraz Aspiryna dodatkowe miejsce do zarośnięcia.
Lemka - u nas jest ciepło - pewnie dlatego mają takie ładne zielone pączki.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Gosiu, u Ciebie wszystko do przodu - ja jeszcze nie mam w ogrodzie takich pączków, jak pokazałaś. Oglądałam dziś róże, prawie wszystkie są zielone przy kopczykach, a wyżej mniej lub bardziej brązowe.
Całe szczęście, że nie czarne, ale chyba i tak całe to brązowe pójdzie pod sekator...
Całe szczęście, że nie czarne, ale chyba i tak całe to brązowe pójdzie pod sekator...
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Znowu posadziłam tylko jedną różę-reszta czeka. Już siedem róż zadołowałam w warzywniku
Rabata powstanie najprędzej w sobotę, oby tylko nie padało.

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu ma zaszczepione 50 szt Honeymilk a ile z tego będzie dla nas, bo mnie potrzebne 6 szt.Czyli czekamy do jesieni.
- Deirde
To zależy od tego ile zamówimy - może 10 lub 20 sztuk.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Fajna ta Honeymilk
Może i ja się skuszę?

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Rzeczywiście fajna
. To jak bedą luzy to ja też. Gosiu spieszę Ci donieść, że dzisiaj odkryłam swoje róże i Pastella - o którą najbardziej się bałam - jest OK. Przemarzły tylko końcówki pędów. Zbaczymy, jak poradzi sobie w górskim klimacie....
Mnie się bardzo Twoje makra podobają - tym bardziej, że pokazują pierwsze oznaki wiosny.

Mnie się bardzo Twoje makra podobają - tym bardziej, że pokazują pierwsze oznaki wiosny.
- Deirde
Asiu - moja Pastella po przeniesieniu padła. Dziś ją oglądałam - jest czarna, na szczęście ostatnia sztuka mi się została z jesiennych zakupów i ta zostanie ze mną.
Kiedyś przyglądałam się roślinom - niektóre są bardzo sprytne by nie zmarznąć stulają pąki i dopiero ruszają z wegetacją jak słońce zaczyna mocniej świecić - pąki pojawiają się nagle - tak dzieję się u berberysa, tawułki, jaśminowca. Większy zakres makro lepiej by pokazał pąki, jak np też lepiej można byłoby zrobić zdjęcie owadom.
Kiedyś przyglądałam się roślinom - niektóre są bardzo sprytne by nie zmarznąć stulają pąki i dopiero ruszają z wegetacją jak słońce zaczyna mocniej świecić - pąki pojawiają się nagle - tak dzieję się u berberysa, tawułki, jaśminowca. Większy zakres makro lepiej by pokazał pąki, jak np też lepiej można byłoby zrobić zdjęcie owadom.
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Jakby co to na Honeymilk też się piszę. Bardzo ładna ta różyczka.
Pozdrawiam Ida