Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Dorotko,nic nie wyrzucaj ;:78 Wsadź do nowej ziemi, dołóż nawozu i zabiorą się,nie ma to tamto... ;:108
Cebulka, którą pokazałaś bardzo ładna-"wypasiona" ;:108
Jednakowoż są na niej pierwsze objawy czerwonego grzyba, obierz z tej brązowej skórki i posyp, wetrzyj w nią cynamon, świetnie działa na to dziadostwo :evil: I na inne choroby grzybowe atakujące cebule też..
I będzie dobrze... U mnie będzie kwitła cebula, która 3 lata trwała w całkowitej hibernacji,bez liścia i bez pączka, zezłościłam się wyrzuciłam w październiku do piwnicy,w lutym wyniosłam na parapet, podlewałam,dałam nawoziku, dzisiaj patrzę, a tam pączek idzie ;:65
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit fajne nasionka zakupiłaś,też siałam w tamtym roku dzwonki i nic mi nie wyszło też byłam zawiedziona może w tym roku Ci się poszczęści.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko jak dostaniesz to będziesz dziękować, teraz tylko cierpliwość ;:108 a póżniej jak zakwitnie to ja będę oglądała i podziwiała w Twoim wątku.

Ewo jak tak mówisz to ja tym cebulkom miniaturkom zaraz idę nagadać, a co niech wiedzą, że jak nie zaczną przybierać na wadze to czeka ich marny los :evil:
Czerwony grzyb, nie wiedziałam, że takie cóś jest :shock:, zaraz ją potrę cynamonem ( do tej pory używałam go tylko do jabłecznika :;230 ) Tak mnie podniosłaś na duchu, że już wiem, będzie dobrze, jak nie w tym roku to za trzy lata :;230 zobaczę kwiaty.
Od razu mam na myśli moją jabłonkę, która pięknie rosła na starej działce, była największa wśród 6 innych sadzonych w tym samym czasie. Tamte owocowały, a ta nigdy nie pokwapiła się wydać jednego owocu. Jednego roku podeszłam do niej, zrobiłam jej wykład co ją czeka jak nie zacznie owocować. Chyba zrozumiała, bo za rok po 7 latach od posadzenia zbieraliśmy z mojego Goldenka Delicius workami przepyszne jabłuszka.

roza333 z dzwonkami mam wiele przygód, w zeszłym roku wysiałam dwie torebki, pięknie wykiełkowały, ale wszystko mi padło. Moja ziemia chyba nie jest za dobra dla tego gatunku, dzwonki mają za sucho, lepiej mi rosną w cieniu. Metoda pób i błędów, może dojdę z nimi po jakimś czasie do porozumienia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

witam ... ja w sprawie dzwonków :)
wiem, że dzwonki to roślny dwuletnie - moja żona sieje je gjakoś tak w czerwcu i na jesieni sadzonki przesadza w różne miejsca - jedne słoneczne, inne cieniste - sadzi je tam gdzie chce :)
wszystkie kwitną na drugi rok i nie zwróciłem uwagi by przeszkadzało im miejsce w którym rosną.
W tym roku zwrócę na to uwagę :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko zawsze warto spróbować.
Ja tez liliowce które przemarzły zeszłej zimy powsadzałam w donice i kilka udało mi się odzyskać.
A skoro przeżyły to następnym razem będzie im już łatwiej bo zahartowane będą.
Twoje cebulki za opiekę też się odwdzięczą i jeszcze będziemy je podziwiać. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

any57 z dzwonkami mam właśnie problem, wszystko jest ok jak deszczyk co pewien czas pokropi, a jak jest dłużej sucho to po prostu szybko przekwitają, zasychają i znikają. Kilkakrotnie wysiewałam właśnie odmiany dwuletnie, wiem z doświadczenia, że na glebie cięższej radza sobie dobrze (na starej działce miałam wiele odmian własnego wysiewu). Na moim ogródku marne piaski więc mają ciężkie warunki. Ja jednak nie poddaję się i tego roku znowu kupiłam paczkę nasion właśnie w czerwcu wysieję, próbuję a nóż teraz mi się uda.

Grażynko moje liliowce dzieliłam i przesadzałam jesienią, teraz drżę czy mi przy takiej lichej okrywie snieżnej nie przemarzną. W poprzednich latach wszystkie okrywałam, a zeszłego roku nie zrobiłam tego. Może moje pospoliciaki przeżyją. Dziś ostatnia noc takich mrozów, termometr pokazuje teraz -19st.
Mnie te mrozy tak bardzo nie przeszkadzją, ale roślinki mają zapewne już go dość. Wiosną będziemy liczyli straty, róże to chyba bardzo nisko trzeba będzie przycinać.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, to prawda.
Też drżę o moje nowe nabytki liliowcowe.
Ale nie ma rady, trzeba czekać do wiosny i wtedy zobaczymy co nam przeżyło a co nie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Mam prośbę,masz może w przybliżeniu letnie zdjęcie tego zakątka gdzie masz te kratki? Mam kupione 2 sztuki , chciałam wiosna pokombunować w miejscu,gdzie mam siedzisko z grilem.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dziś jak na złość śnieg sypie bardzo ( już 3 razy zamiatałam chodnik ;:7 dam sobie z nim spokój). Tak bardzo śnieg był potrzebny roślinkom jak mróz dawał popalić. Może nie będzie tak żle i liliowce przeżyją.

Wykiełkowała mi szałwia i dwie kobee. Zaraz idę wysiać papryczkę , którą wczoraj dostałam ( przez przypadek znalazła się w kopercie bo zamawiałam tylko pomidorki) Nasionka z akcji pomidorowej przyszły wczoraj tak bardzo się cieszę :heja :heja Wczoraj przyszły też piękne prezenty, wiszące latarenki od syna i męża, stojące latarenki od siostry. Teraz myślę, gdzie je umieścić, już wymyśliłam, że mąż musi zrobić duży stół do ogrodu :;230

Małgosiu w zbliżeniu nie mam, ale mogę pójść pstryknąć w scenerii zimowej. Tylko może wyjść trochę niewyrażne, bo śnieg sypie niemiłosiernie.
Gosiu kratki kupowaliśmy gotowe w Castoramie, jedna kosztowała 18 zł, mąż dokupił drzewa i wszystko montował sam w takich odległościach jak chciałam. Liczyliśmy i wyszło, że gdybyśmy musieli kupić drzewo na wszystko to wyszłoby drogo (byłoby dużo odpadków po cięciu), więc poszliśmy na łatwiznę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko no to będzie pięknie, super, idyllicznie..... :lol:
Wiem, że takie prezenty cieszą najbardziej.
Już się cieszę na twoje wiosenne fotki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To poczekam aż będzie zielono,a z daleka,ale w zielonej scenerii nie znajdziesz nic?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko to są prezenty ze wskazaniem, inaczej się nie da :;230
Fotki będą na pewno, zastanawiamy się z synem gdzie latarenki umieścić, aby nikt obcy mi ich nie przywłaszczył ;:108

Małgosiu ja dopiero je jesienią obsadzałam, poszukałam i znalazałam kilka takich fotek, pierwsza jest z bliska
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trochę zielonego jest wokół, to są zdjęcia z września
Małgosiu syn mi dziś wypatrzył, jedna lobelia kiełkuje, na razie to takie miniaturki :tan

Moja piękna azalia
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dorotko,muszę M pokazać,może coś wykleci.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu pokazuj, namów go do pracy, naprawdę wychodzi dużo taniej. My jeszcze na wiosnę chcemy zrobić sobie taką osłoniętą oazę z ławeczką w środku, kratki obsadzę wiciokrzewami (muszę je przesadzić) i może dokupię clematisy. Zobaczę co się uda, bo i na ławeczkę z Biedronki mam ochotę. Ależ mam zachciewajki :;230
Pozdrawiam Dorota
biedronka27
50p
50p
Od: 2 gru 2011, o 16:26

Post »

Witam cię moja imienniczko.
Piękny ogród ile tu kwiatów,wpisuję się żeby tu wrócić i nacieszyć oczy.
Pozdrawiam Dorota.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”