Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

:wit Na akcje dałam dynie Atlantic gigant i dynie pizmową butternet z wolnego zapylania. Solara nie miałam .
Asia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pelasia pisze::wit Na akcje dałam dynie Atlantic gigant i dynie pizmową butternet z wolnego zapylania. Solara nie miałam .
Asia
Może się czepiam (na pewno się czepiam), ale pisze się "Butternut" i "Atlantic Giant" :D
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brzoskwinko, nie wiem, czy załapałaś się na acorny, nie wiedziałam, że taki wyścig na akcji jest :)
Pytałaś o zapylanie, otóż jeśli chcesz mieć pewność- musisz zapylić sama, jak pozostawisz robotę owadom, to masz loterię... i niewiadomą do czasu owocowania następnego pokolenia.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

wegetarianka pisze:Brzoskwinko, nie wiem, czy załapałaś się na acorny
Przyznam Ci się, ze w pewnym momencie pogubiłam się co do acornów należy. :( Więc z dyń w zasadzie polowałam na Twoją piękność: Blue Hokkaido. ;:65 Zobaczymy, jeszcze nie ma info od Bogdana. przypuszczam, że byłam w pierwszej setce. Jejku, jak to brzmi!!! :shock:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
wegetarianka
200p
200p

Post »

Wracając do tematu kiełkowania, chciałam pokazać przydatne pudełko z przegródkami, dla tych, którzy mają w planach uprawę większej ilości odmian; ja swoje mam od dawna na "pierdółki" do 'hendmejdów'; ale zdaje się, że swego czasu widziałam coś podobnego w Lidlu z przeznaczeniem na śrubki ;), można też zajrzeć do sklepów wędkarskich czy innych hobbystycznych.
Akurat to pudełko ma jakieś 25cm x 15cm, a pomieści ok 20 odmian. Wystarczy górę podpisać, poukładać nasiona na kawałkach gazy, spryskać, zamknąć i postawić w ciepłe miejsce, po kilku dniach pojawiają się korzonki. Mimo, że teraz warunki są słabe, na ponad 20 nasion nie wykiełkowały dwa i radzę się nie nastawiać na 100% wschodów :)

Obrazek

Obrazek

Co do połączenia ogórków kiszonych i dyni, również polecam, jest bardzo trafione, odkryłam je dopiero w tym sezonie; nie tylko w zupach, ale też gulaszach, sosach, sałatkach :)
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Takie pudełka kupiłam kiedyś w Castoramie. Nie wiem, czy teraz są . Ale wiem , że w zeszłym tygodniu nie mieli tam jeszcze nasion warzyw i ziemi do produkcji rozsad. Kupilam tylko czosnek wiosenny. Pozdrawiam, Bożenka
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wegetarianko, pięknie Ci wykiełkowały! Na takim etapie wkładasz do ziemi czy gdy kiełek dużo mniejszy?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
wegetarianka
200p
200p

Post »

Broskwinko, wcześniej nawet, po kilku dniach; bardzo polecam, duża oszczędność miejsca, czasu i nerwów :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno będę tak robić. :lol: Już mnie tak skręca (poszłabym grzebać w ziemi), że próbowałam kiełkowania na bakłażanach. Dynie to jednak większy urok mają gdy wykluwają się ze swojej skorupki. ;:3
Pozdrawiam, Joasia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Wegetarianko, ogórki kiszone i dynia to super połączenie, ale ja też stosuję dynia (i/lub inne warzywa) z sokiem z ogórków. Soku trzeba dać tyle, by potrawę fajnie doprawić, ale żeby nie dało się do końca wyczuć, co to jest. Wspaniała jest np. duszona marchew z porem doprawiona takim sokiem.
Fajne te pudełeczka, super pomyślane, ale mi się by tak nie chciało. Dużo wygodniej mi jednak z sianiem nasion od razu do kubeczków, i tak raczej szybko kiełkują. Zawsze sieję troszkę więcej niż potrzebuję, bo nie wiem, czy dzieci mi gdzieś sadzonki nie zgniotą czy potem w transporcie coś się nie połamie. Ogólnie, jak sieję dynię od ok. 10 lat, to się to sprawdza. A w pudełeczku sprawdzam tylko jakość kupionych nasion.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ania D jak uprawiasz swoje dynie ? Z rozsad, czy wysiewasz je prosto do gruntu?
W tamtym roku uprawialm dynie pierwszy raz i robiłam rozsady,ale nie ukrywam ,że wolałabym je posiać prosto do gruntu. (z braku miejsca na parapetach)
Asia
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Ano właśnie ja też z takim pytaniem: czy dynia zdąży zawiązać owoce i dojrzeć jeśli posieję je do gruntu? Ja będę miała sporo pomidorków, selerów itd na parapetach... miejsca więc brak... :(
Ale jeśli będzie konieczność, to niestety będę musiała dla nich znaleźć miejsce ;)

pozdrawiam,
Aga
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Jest wiele odmian dyni, które potrzebują sporo czasu od wysiania do zawiązania a przede wszystkim dojrzenia owocu. Szykując rozsadę w domu ułatwiamy im start.Istnieje też spore ryzyko ,że aura nie będzie łaskawa dla naszych nasionek( duże deszcze/zimno) i zgniją. Jeśli mamy sporo nasion danej odmiany to możemy eksperymentować, ale jeśli kilka to już może być przykro. Ja rozsadę szykuję w domu, co nie oznacza,że nie miałam dyni sianych do gruntu :D Matka natura robi swoje i same mi powschodziły na kompoście :wink: Jednak obserwując je widziałam,że mają opóźnienie w porównaniu do pozostałych. To tyle z moich obserwacji :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Należy też wziąć pod uwagę, że Agulka11 jest z Wrocławia, zatem klimat łagodniejszy i dłużej trwa ciepły czas. Caterinie do Lublina Syberia szybciej zagląda, no i później ją opuszcza.
Pozdrawiam, Joasia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Brzoskwinko, nie taki ten nasz wschód straszny 8-) A swoja droga to nie wiem czy wiele osób o tym wie ,że u nas jest najwięcej godzin słonecznych w roku - Lublin 1929 a dla porównania Wrocław 1785. Jak ktoś ma ochotę zerknąć to : http://energiaodnawialna.net/index.php? ... &Itemid=96 . Przydatne jak ktoś myśli o kolektorach słonecznych.
Ot troszeczkę obroniłam ten nasz wschód:) A swoja droga to pragnę zauważyć ,że sporo tu dynio maniaczek ( i tu puszczam oko do dwóch zacnych koleżanek z forum :wink: )
Forumowiczka Kasia...;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”