Ogród Edyty1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Edyty1

Post »

Zima daje o sobie mocno znać. Jednak okazało się, że pierwszy raz tak solidnie okryłam ogród i liczę na to, że moje roślinki jakoś przetrwają.
Zimowe okrycia na rabacie wrzosowej:
Obrazek

i na różach:
Obrazek

Część niższych róż, hibiskusy i magnolie okryłam agrowłókniną a budleje dostały tekturowe okrycie.

I rozpoczęłam wiosenne wysiewy :heja . Na pierwszy rzut poszła poziomka.

Obrazek

Zgodnie z pomysłem zgapionym na forum w tym roku wysiewam w tekturowych pojemniczkach po jajkach. Ponieważ niedawno zrobiłam porządki w garderobie miałam parę wolnych pojemników plastikowych. Pomyślałam, że zapewnią lepsze warunki cieplne i wilgotnościowe roślinkom w czasie wschodów. Kiedy już wykiełkują wystawię je z tych pudełek, żeby miały więcej światła.
Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie zabezpieczony ogród. ;:138

Co do wysiewów, ja mam identyczny pojemnik ale w środku mam doniczki produkcyjne z wysiewami.
Chwalę je sobie, to takie mini-szklarenki. :P
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Edytko,
macie dziewczyny pomysły na wysiewanie roślinek. Gdzie nie zajrzę, tam sianie do pojemniczków.
Świetny pomysł z pojemniczkami po jajkach. :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Czesc Edytko :wit
Jestem u Ciebie pierwszy raz i z przyjemnością zwiedzilam Twój ogród :-) Bardzo ciekawe masz rośliny i urozmaicone rabaty. Zauważyłam u Ciebie ketmie - ja tez mam 3 błękitne ( zgadzam sie ze kolor piękny ;:108 ) i jedna różowa ale bardzo słabo mi rosły,traciły liście pomimo regularnego podlewania i nawozenia.. ;:14 podpowiesz mi jak dbasz o swoje ze tak pięknie rosną u Ciebie?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko i Majko, miło mi Was gościć ;:40 .
robaczek_Poznan pisze:Czesc Edytko :wit
Jestem u Ciebie pierwszy raz i z przyjemnością zwiedzilam Twój ogród :-) Bardzo ciekawe masz rośliny i urozmaicone rabaty. Zauważyłam u Ciebie ketmie - ja też mam 3 błękitne ( zgadzam sie ze kolor piękny ;:108 ) i jedna różowa ale bardzo słabo mi rosły,traciły liście pomimo regularnego podlewania i nawozenia.. ;:14 podpowiesz mi jak dbasz o swoje ze tak pięknie rosną u Ciebie?
Robaczku, dziękuję za miłe słowa :D . Przespacerowała się po Twoim ogrodzie również, ale miałam kłopot ze znalezieniem wspominanych przez Ciebie ketmii. Na fotosiku znalazłam jedno zdjęcie (z identyczną roślinka jak moja :lol: ), ale nie widać było, aby jej coś dolegało. Ja szczerze mówiąc nie dbam o moje ketmie prawie w ogóle. U mnie jest dość ciężka, ale raczej żyzna ziemia. Podlewam bardzo rzadko, tylko w przypadku przedłużającej się suszy. Jeżeli chodzi o nawożenie, to w zeszłym roku dostały pierwszą, niewielką dawkę obornika. Wcześniej nie były nawożone niczym. Różową mam jakieś 3-4 lata. Niebieska wymarzła ostatniej zimy i kupiłam w lato nową (za bardzo mi się podoba, żeby tak łatwo z niej zrezygnować :wink: ). Nigdy nie zauważyłam, aby moje ketmie traciły liście. Wydaje mi się, że to raczej objaw choroby, niż braku troski :| .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edytko,
Nie mam wiele zdjęć moich ketmii bo krótko trwało ich kwirnienie :-( zaczęły gubic liście bardzo szybko. Czytałam, ze to oznaka braku substancji odżywczych ale nawozenie nie pomogło ;:223 przycielam je po kwitnieniu jesienią.. I jeśli nie przemarzna to będę dalej o nie walczyć :-) pozdrawiam!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Edytko,
Nie mam wiele zdjęć moich ketmii bo krótko trwało ich kwirnienie :-( zaczęły gubic liście bardzo szybko. Czytałam, ze to oznaka braku substancji odżywczych ale nawozenie nie pomogło ;:223 przycielam je po kwitnieniu jesienią.. I jeśli nie przemarzna to będę dalej o nie walczyć :-) pozdrawiam!
A ja właśnie przeczytałam, że przyczyną może być nadmierne podlewanie :| .
Ale tak naprawdę to stawiam na choroby grzybowe. Ostatnie lato było bardzo mokre, więc idealne dla rozwoju grzybów ;:14 . U mnie z powodu chorób grzybowych padły: jodła koreańska i bez lilak.
Pozdrawiam - Edyta
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Spodobał mi się Twój pomysł z wysiewami w wytłoczkach! Jakoś go nie dojrzałam na forum.
A plastikowy pojemnik chyba chroni przed utratą wilgoci..? Czy potem wsadzasz wszystko do gruntu z wytłoczkami?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze: A plastikowy pojemnik chyba chroni przed utratą wilgoci..?

Przed utratą wilgoci i ciepła (siewki stoją w nieco chłodniejszym pokoju).
Tamaryszek pisze:Czy potem wsadzasz wszystko do gruntu z wytłoczkami?
Taki mam zamiar. Porozrywam na części i wsadzę razem z tekturką :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

[quote="Edyta1"]Kolejny przegląd fotek z czerwca ;:132
Obrazek
Jestem tu pierwszy raz i gratuluję pięknego ogródu z pomysłem :D .Zainteresowały mnie na tej fotce eco-bordy.Napisz, jakiej są wysokości czy bez problemu je zamontowaliście i czy jesteś z nich zadowolona, czy nie utrudniają koszenia i z doświadczenia poleciłabyś takie rozwiazanie.
:wit
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eus pisze: Jestem tu pierwszy raz i gratuluję pięknego ogródu z pomysłem :D .Zainteresowały mnie na tej fotce eco-bordy.Napisz, jakiej są wysokości czy bez problemu je zamontowaliście i czy jesteś z nich zadowolona, czy nie utrudniają koszenia i z doświadczenia poleciłabyś takie rozwiazanie.
:wit
Witaj Eus :wit . Eco-bordy można kupić w różnej wysokości od 4 cm. Moje mają jakieś 6-7 cm (dokładnie nie pamiętam). Obrzeża są bardzo łatwe w montażu (większość układałam sama). Ich zaletą jest to, że w każdej chwili można je zdjąć i przełożyć w inne miejsce. Są wygodne przy agrotkaninie, ponieważ doskonale przytrzymują jej krawędź. Moje położone są na ziemi, więc wystają swoją wysokością ponad poziom, co niestety utrudnia koszenie. Żeby łatwiej było kosić, należałoby wybrać część ziemi, aby ich górna krawędź była równo z poziomem gruntu. Przyznam szczerze, że mi się nie chciało, szczególnie, że moje rabatki ciągle jeszcze zmieniają kształt i większość obrzeży zmieniła już miejsce :;230 . Eko-bordy nadają się do agrotkaniny i przy kostce brukowej. Nie nadają się (według mnie) do oddzielenia rabaty bez agrotkaniny od trawnika. W takiej sytuacji obrzeże powinno być zagłębione w ziemi, aby trawa nie przerastała na rabatkę. :wink:
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Edytko, też podejrzałam ten fajny pomysł na wysiewanie w wytłoczkach po jajkach. Najważniejsze jest to, że potem można wsadzić te doniczusie do ziemi. A co tam posiałaś?
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi, że do mnie zaglądasz Wandziu :D . Na pierwszy rzut poszły poziomki, bo na opakowaniu jednym było, żeby siać w lutym. Co prawda, na drugiem, żeby w marcu, ale.... ;:224
Z resztą wysiewów chyba poczekam jednak jeszcze 2 tygodnie.
A nasionka od Legutko już przyszły.
Obrazek

Dzisiaj byłam w markecie i oczywiście do koktajlówek (oprócz czerwonego i prawie czarnego) dołączył 3-ci kolorek - żółty :;230 . A ponadto biała, drobna cebulka i kwiat - drakiew strzałkowa.
Zauważyłam, że poza kwiatami coraz mocniej wciągają mnie eksperymenty warzywne :shock: .
Prawdą jest, że zawsze marzył mi się dom pachnący suszonymi ziołami, ale stwierdzam, że moja kuchnia zdecydowanie przyrasta ostatnio o coraz większy asortyment swojskiego jadła. :shock:
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Edytko, widzę że już Cię nosi :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj , faktycznie same warzywka. I to ile :D Ale zdziwiłam się, że chcesz siać poziomki, a nie kupować gotowe sadzonki. Robiłaś już tak kiedyś.
No i żeby tyle wysiać tego wszystkiego, to trzeba mieć ogrom miejsca. A potem przecież pikowanie niektórych i znowu więcej miejsca jest potrzebne. Aż trudno to wszystko ogarnąć :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”