Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
Marku dzięki za wypowiedź. W sprawie e. obesa (zdj. nr 3) to jest jeszcze jedno wyjście. Myślę, że gdy zakwitnie to wszelkie rozbieżności powinny się rozwiać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Witam wszystkich.
Dzisiaj chciałem powrócić do zdjęć kaktusów południowoamerykańskich. Rodzaj rebutia (rebutia i aylostera).
1. Rebutia cajasensis.
2. Rebutia fabrisii v. aureiflora.
3. Rebutia violaciflora.
4. Aylostera fiebrigii.
5. Aylostera muscula.

Pozdrawiam.
Dzisiaj chciałem powrócić do zdjęć kaktusów południowoamerykańskich. Rodzaj rebutia (rebutia i aylostera).
1. Rebutia cajasensis.
2. Rebutia fabrisii v. aureiflora.
3. Rebutia violaciflora.
4. Aylostera fiebrigii.
5. Aylostera muscula.

Pozdrawiam.
Bogdan.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to nowe nabytki? a jak nie to czy już kwitły
poz.Leszek
--------------

poz.Leszek
--------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doczytałem do "końca" wątek od mojej ostatniej tutaj bytności. Z tego co piszesz masz super warunki do uprawy roślin, co widać po wyglądzie roślin i ich kwiatów. W moim wątku pisałeś, że masz kilka haworsji i nie podlewasz ich od listopada, chyba nie przeoczyłem fotek z haworsjami, ale ich nie znalazłem, a specjalnie chciałem zobaczyć jak znoszą obecną jak do tej pory "nie zimę"
. Jaką udaje Ci się utrzymać temperaturę w pomieszczeniu gdzie zimujesz swoje haworsje ?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Leszku spośród tych roślin pokazanych wczoraj tylko nr 2 jest nabyta na wiosnę ubiegłego roku jako niewielka roślina średnicy pojedyńczych pędów ok. 7 mm. Przez sezon wegetacji tochę urosła. Ta rebucja jeszcze nie kwitła. Natomiast pozostałe są u mnie już trochę dłużej. Nie zakwitła również aylostera muscula. Pozostałe 3 szt kwitły. Kwitły również inne kaktusy tego rodzaju, których akurat wczoraj nie pokazywałem. W załączeniu kwitnące rebucje z wczorajszych zdjęć.
1. Rebutia cajasensis.
3. Rebutia violaciflora.
4. Aylostera fiebrigii.

Pozdrawiam.
1. Rebutia cajasensis.
3. Rebutia violaciflora.
4. Aylostera fiebrigii.

Pozdrawiam.
Bogdan.
Mieczysławie dziękuję za odwiedziny. Rzeczywiście nie pokazywałem aktualnych zdjęć haworsji. Obiecuję, że zrobię zdjęcia jak na zewnątrz będzie jasno i umieszczę na forum. Ja większość swoich roślin trzymam przez okrągły rok na przeszklonym balkonie. Odpowiednią temperaturę utrzymuję poprzez napływ ciepłego powietrza z wnętrza mieszkania poprzez uchylne okna. W zależności od temperatury na zewnątrz reguluję podchylenie okien na balkon. Staram się aby temperatura na balkonie wahała się pomiędzy +5 a +15 stopni. W dni bez mrozu oczywiście wietrzę rośliny odsuwając okna na zewnątrz. Jedynie rośliny ciepłolubne trzymam w mieszkaniu lub przynoszę w październiku z balkonu do mieszkania, gdzie zimują.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Witam. W załączeniu obiecane zdjęcia haworsji w czasie spoczynku. H. superfasciata ma kilka końcówek liści suchych. Nie jest to jednak efekt obecnego zimowania.
1. Haworthia superfasciata.
2. Haworthia truncata.

Pozdrawiam.
1. Haworthia superfasciata.
2. Haworthia truncata.

Pozdrawiam.
Bogdan.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma takiej haworcji jak H. superfasciata. To co pokazujesz to H. fasciata - co najwyżej forma z bardziej białymi naroślami na liściach.
Co oczywiście nie znaczy, że roślina nie jest piękna.
Co oczywiście nie znaczy, że roślina nie jest piękna.

Dziękuję Henryku. Sprawdziłem jeszcze raz i już poprawiłem opis na etykiecie oraz w wykazie roślin w uprawie. Zapraszam częściej do mnie. Pozdrawiam.
Bogdan.
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
przeprasza się wtrącę
dla mnie to attenuata cv. Wide Zebra 

Pozdrawiam Krzysiek
Witam wszystkich.
Chciałem dzisiaj pokazać kilka roślin północnoamerykańskich znajdujących się w mojej kolekcji. Chociaż jest ich mniejszość to jednak należy im się również chwila uwagi. Dzisiaj zdjęcia stenocactusów. Jeżeli chodzi o poszczególne gatunki, to nie będę wyrokował.
Rodzaj stenocactus:
1. S. pentacanthus.
2. S. crispatus.
3. S. sp.
4. S. lloydii.

Pozdrawiam.
Chciałem dzisiaj pokazać kilka roślin północnoamerykańskich znajdujących się w mojej kolekcji. Chociaż jest ich mniejszość to jednak należy im się również chwila uwagi. Dzisiaj zdjęcia stenocactusów. Jeżeli chodzi o poszczególne gatunki, to nie będę wyrokował.
Rodzaj stenocactus:
1. S. pentacanthus.
2. S. crispatus.
3. S. sp.
4. S. lloydii.

Pozdrawiam.
Bogdan.
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Bogdanie bardzo ładne te Stenocactus'y, oglądałem stronkę o steniakach i ten twój S.sp jest podobny do S. grandicornis
http://www.echinofossulocactus.swietoch ... leria.html
http://www.echinofossulocactus.swietoch ... leria.html
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Z tej strony o Stenocactusach,to ten Bogdana bardziej podobny wg mnie do S.multicostatus,ale nie o tym chcę napisać.
Jeżeli nie mamy rośliny z pewnego żródła i dobrze oznaczonej,to nie ma sensu szukać podobieństwa
i na siłę próbować znależ nazwę gatunkową.Zawsze coś będzie nie tak.Będzie to tylko podobieństwo,nawet jak zakwitnie.
Kiedyś też próbowałem.Znalazłem nawet stronę o rodzaju i układzie cierni charakterystycznych dla każdego gatunku,
ale zawsze coś się nie zgadzało,więc zrezygnowałem - zostałem przy Echinofossulocactus sp..
Niecały miesiąc temu była już podobna dyskusja w wątku " Kaktusy i sukulenty Rafala 85 " - str. 9 i 10.
Jeżeli nie mamy rośliny z pewnego żródła i dobrze oznaczonej,to nie ma sensu szukać podobieństwa
i na siłę próbować znależ nazwę gatunkową.Zawsze coś będzie nie tak.Będzie to tylko podobieństwo,nawet jak zakwitnie.
Kiedyś też próbowałem.Znalazłem nawet stronę o rodzaju i układzie cierni charakterystycznych dla każdego gatunku,
ale zawsze coś się nie zgadzało,więc zrezygnowałem - zostałem przy Echinofossulocactus sp..
Niecały miesiąc temu była już podobna dyskusja w wątku " Kaktusy i sukulenty Rafala 85 " - str. 9 i 10.
Dzięki Mariuszu i Marianie. Wiemy wszyscy jak to jest ze stenocactusami. Strasznie podobne i trudne do rozpoznania. Mam nadzieję, że pozostałe mam dobrze oznaczone.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bogdan.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
ja bym bardziej obstawiał za vaupelianus , ale z nimi to nigdy nie wiadomo tak jak z ferakami