To teraz jeszcze zastosuj to w praktyce - i będzie OK.Zuza_i_Tygrysek pisze:No dobra. Przyswoiłam. No to skoro nie mam ani Alzheimera ani photoshota to wolę myśleć
Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Dzięki za kolejny odcinek 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- vito157
- Kontakt:
Proszę bardzo. Cała przyjemność po mojej stronie.
A ja dziękuję pewnej 'czytance', która mnie zdopingowała do napisania tego posta.
A ja dziękuję pewnej 'czytance', która mnie zdopingowała do napisania tego posta.
Zuza_i_Tygrysek pisze:skąd ty bierzesz te określenia ?vito157 pisze:
(Sruptek-duptek-posrajgram?)
No boskie są

A tak serio - bardzo ciekawe lekcje dziś przeczytałam, postaram się zamienić teorię w praktykę, zobaczymy jak się uda

Vito - dziś próbowałam bawić się moim aparatem i ustawiać wszystko samemu, ale chyba muszę trochę więcej poczytać o tym co do czego służy, bo zdjęcia powychodziły mi beznadziejne 

- vito157
- Kontakt:
Jeśli próbowałaś ustawień manualnych - to specjalnie mnie to nie dziwi. Spróbuj ustawień półautomatycznych: preselekcji czasu i preselekcji przysłony. Od razu powinno być lepiej.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm...to muszę popróbować z tym fotografowaniem roślinek..aż wyjdzie kolor, najbliższy - naturalnemu.
Dziękuję za podpowiedzi, Vito.
Dziękuję za podpowiedzi, Vito.
- vito157
- Kontakt:
Czym obrabiać zdjęcia?
Oczywiście, najlepiej byłoby zrobić to PhotoShopem. Ale problemy z PS są dwa: raz - nie jest bezpłatny i kosztuje naprawdę sporo (zakładam, że nie używa się pirackiej kopii), a dwa - nie jest to program łatwy.
Czym zatem? Programów na rynku jest sporo - przeważająca większość jest płatna. Ale są i bezpłatne! Najbardziej znany jest Gimp, potocznie nazywany 'PhotoShopem dla ubogich'. Możliwości ma spore, ale pozostaje kwestia komu będzie się chciało go uczyć. Jeśli ktoś będzie miał wystarczająco dużo samozaparcia - to jest to najlepsza alternatywa.
Inny bezpłatny - to Picassa. Przykro mi, ale niewiele mogę o niej powiedzieć - bo nie mam jej zainstalowanej.
Ale odkryłem coś, co może Wam się przydać!
Od szeregu lat, jako podręcznej przeglądarki zdjęć używam programu FastStoneViewer. Jest szybki, otwiera właściwie wszystkie pliki RAW i jako podręczna przeglądarka sprawdza się znakomicie. Ma on także proste funkcje edycyjne, w zupełności wystarczające początkującemu!

Obsługa programu jest bardzo prosta i intuicyjna. Po lewej stronie są katalogi na dysku, po prawej - miniaturki obrazów znajdujących się w danym katalogu.
Teraz o obróbce. Funkcje edycyjne wywołujemy ikonami - poczynając od ikony z dwiema choinkami, zmieniającej rozmiar zdjęcia. Kolejna ikona odpowiada za wycinanie fragmentu zdjęcia. Następna pozwala dodawać tekst do zdjęcia, np. podpis. Ikona przypominająca stempel - to funkcja, pozwalająca na klonowanie fragmentów zdjęcia lub usuwanie niepotrzebnych elementów. Następna - symbol słoneczka - jest bardzo ważna: pozwala zmieniać parametry obrazu: kontrast, nasycenie, jasność itp.

Program jest bezpłatny, ma polski interface i można go ściągnąć stąd:
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
Jeśli się ktoś zdecyduje na tem program i będzie miał kłopoty z obróbką - chętnie pomogę.
Oczywiście, najlepiej byłoby zrobić to PhotoShopem. Ale problemy z PS są dwa: raz - nie jest bezpłatny i kosztuje naprawdę sporo (zakładam, że nie używa się pirackiej kopii), a dwa - nie jest to program łatwy.
Czym zatem? Programów na rynku jest sporo - przeważająca większość jest płatna. Ale są i bezpłatne! Najbardziej znany jest Gimp, potocznie nazywany 'PhotoShopem dla ubogich'. Możliwości ma spore, ale pozostaje kwestia komu będzie się chciało go uczyć. Jeśli ktoś będzie miał wystarczająco dużo samozaparcia - to jest to najlepsza alternatywa.
Inny bezpłatny - to Picassa. Przykro mi, ale niewiele mogę o niej powiedzieć - bo nie mam jej zainstalowanej.
Ale odkryłem coś, co może Wam się przydać!
Od szeregu lat, jako podręcznej przeglądarki zdjęć używam programu FastStoneViewer. Jest szybki, otwiera właściwie wszystkie pliki RAW i jako podręczna przeglądarka sprawdza się znakomicie. Ma on także proste funkcje edycyjne, w zupełności wystarczające początkującemu!

Obsługa programu jest bardzo prosta i intuicyjna. Po lewej stronie są katalogi na dysku, po prawej - miniaturki obrazów znajdujących się w danym katalogu.
Teraz o obróbce. Funkcje edycyjne wywołujemy ikonami - poczynając od ikony z dwiema choinkami, zmieniającej rozmiar zdjęcia. Kolejna ikona odpowiada za wycinanie fragmentu zdjęcia. Następna pozwala dodawać tekst do zdjęcia, np. podpis. Ikona przypominająca stempel - to funkcja, pozwalająca na klonowanie fragmentów zdjęcia lub usuwanie niepotrzebnych elementów. Następna - symbol słoneczka - jest bardzo ważna: pozwala zmieniać parametry obrazu: kontrast, nasycenie, jasność itp.

Program jest bezpłatny, ma polski interface i można go ściągnąć stąd:
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
Jeśli się ktoś zdecyduje na tem program i będzie miał kłopoty z obróbką - chętnie pomogę.
- vito157
- Kontakt:
Jeśli ktoś ma dobrej jakości zdjęcie i mu się nudzi, to może się pobawić filtrami, stanowiącymi integralną część PhotoShopa. Wówczas może otrzymać coś takiego:

Ale nie pytajcie mnie o przepis na takie zdjęcie - grafikę, bo i tak nie puszczę pary z ust: muszę sobie trochę sekretów zostawić...

Ale nie pytajcie mnie o przepis na takie zdjęcie - grafikę, bo i tak nie puszczę pary z ust: muszę sobie trochę sekretów zostawić...
- Zuza_i_Tygrysek
- 200p
- Od: 21 paź 2011, o 09:35
OOO ostatnia lekcja mi się najbardziej podoba
zaraz coś pościągam i będę obrabiać to co mam 

Pozdrawiam Edyta 
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vitku, a czy TreeBT też ma może gdzieś polski interfejs?
Programik, który podałeś wyżej bardzo ciekawy. Spróbuję się pobawić chyba
Programik, który podałeś wyżej bardzo ciekawy. Spróbuję się pobawić chyba

- vito157
- Kontakt:
tomkoc wynalazł gdzieś tę funkcję w programie TreeDBNote. Szczegóły są tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=48661
FastStone ImageViewer doskonale się sprawdza jako bardzo szybka przeglądarka - i do tego celu go używam. Funkcje edycyjne programu daleko odbiegają od tego, na czym na codzień pracuję, więc nigdy jeszcze ich nie użyłem. Testowałem je jedynie dla potrzeb tego wątku i stoję na stanowisku, że myślącym amatorom w zupełności wystarczą.
W tym miejscu bardzo ważna uwaga:
Obróbkę zdjęć - przynajmniej na początku - proponuję wykonywać nie na oryginalnych plikach, ale na ich kopiach
Źle obrobionego i zapisanego zdjęcia nie da się nigdy przywrócić do stanu pierwotnego
Pamiętajcie, że saper i fotograf mylą się tylko raz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=48661
FastStone ImageViewer doskonale się sprawdza jako bardzo szybka przeglądarka - i do tego celu go używam. Funkcje edycyjne programu daleko odbiegają od tego, na czym na codzień pracuję, więc nigdy jeszcze ich nie użyłem. Testowałem je jedynie dla potrzeb tego wątku i stoję na stanowisku, że myślącym amatorom w zupełności wystarczą.
W tym miejscu bardzo ważna uwaga:
Obróbkę zdjęć - przynajmniej na początku - proponuję wykonywać nie na oryginalnych plikach, ale na ich kopiach

Fantastyczna lekcja... z całą pewnością będę ściągać ten program i się pobawię 

- Zuza_i_Tygrysek
- 200p
- Od: 21 paź 2011, o 09:35
zapóźno napisałeś tę uwagę o saperach i fotografach... Dobrze, że mam swoje zdjęcie na forum obrobione przez ciebie
to zawsze mogę sobie z powrotem ściągnąć 

Pozdrawiam Edyta 

- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz ja dołączyłam do grona czytelników i czytelniczek tego wątku i już na poczatku mam pytanie - w moim fuji finepix S8000 mam możliwość ustawiania balansu bieli 'auto'. Czy ustawienie go na tekturę o biało-szarej barwie i zapianie pozwoli na realniejsze pokazanie barw fioletowych? Ja zauważyłam podobną możliwość gdy użyłam tła o odcieniu niebiesko-morskim.
Inną sprawą są jeszcze inne funkcje mojego aparatu (na manualu) - całkowicie mi nie znane a brak dobrego nauczyciela poskutkował słabym ich nieużywaniem a są to (przepisuję z tego co mam w aparacie):
Ostrzenie -śledący, punktowy, MF
Wyostrzenie - duże, standardowe, małe
Lampa błyskowa - -2/3,-1/3,+-0,+1/3,+2/3 (+ powinen być nad -)
Bracketing - +-1/3 EV, +-2/3 EV, +-1 (+ powinen być nad -)
Fotometria - multi, punktowy (najczęsciej używam ale dlaczego nie wiem), średnioważony.
Poproszę więc o wyjaśnienia łopatologiczne
Inną sprawą jest to,że proponowany przez Ciebie program do obróbki zdjęć jest chyba dla windows'a a ja mam mac'a i to jeszcze tiger'a choć planuję w niedalekiej przyszłości wznieść się na wyższy poziom systemu operacyjnego. Na mac'u mam (oprócz picassy) program iPhoto i jeśli pozwolisz to kiedyś przepiszę funkcje w nim dostępne i też poproszę o łopatologiczne wyjaśnienia.
Do czasu i przesłony muszę jeszcze powrócić w czytaniu ale wpierw sobie to wydrukuję bo wolę czytać druk niż z monitora.
I to by było na razie na tyle. Myślę,że ucieszy Cię moja praca domowa choć pewnie będzie to dla Ciebie małe piwko...I jeszcze bardzo proszę o obszerne wyjaśnienia na temat RAW'u. Mam go w obydwu fuji ale do tej pory nie używałam a mam na to wielką ochotę. Tym bardziej,że ostatnio zrobiłam zdjęcie,które kilku znawców tematu określiło jako niezłe.
Inną sprawą są jeszcze inne funkcje mojego aparatu (na manualu) - całkowicie mi nie znane a brak dobrego nauczyciela poskutkował słabym ich nieużywaniem a są to (przepisuję z tego co mam w aparacie):
Ostrzenie -śledący, punktowy, MF
Wyostrzenie - duże, standardowe, małe
Lampa błyskowa - -2/3,-1/3,+-0,+1/3,+2/3 (+ powinen być nad -)
Bracketing - +-1/3 EV, +-2/3 EV, +-1 (+ powinen być nad -)
Fotometria - multi, punktowy (najczęsciej używam ale dlaczego nie wiem), średnioważony.
Poproszę więc o wyjaśnienia łopatologiczne

Inną sprawą jest to,że proponowany przez Ciebie program do obróbki zdjęć jest chyba dla windows'a a ja mam mac'a i to jeszcze tiger'a choć planuję w niedalekiej przyszłości wznieść się na wyższy poziom systemu operacyjnego. Na mac'u mam (oprócz picassy) program iPhoto i jeśli pozwolisz to kiedyś przepiszę funkcje w nim dostępne i też poproszę o łopatologiczne wyjaśnienia.
Do czasu i przesłony muszę jeszcze powrócić w czytaniu ale wpierw sobie to wydrukuję bo wolę czytać druk niż z monitora.
I to by było na razie na tyle. Myślę,że ucieszy Cię moja praca domowa choć pewnie będzie to dla Ciebie małe piwko...I jeszcze bardzo proszę o obszerne wyjaśnienia na temat RAW'u. Mam go w obydwu fuji ale do tej pory nie używałam a mam na to wielką ochotę. Tym bardziej,że ostatnio zrobiłam zdjęcie,które kilku znawców tematu określiło jako niezłe.