Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Więcej niż hobby

Post »

Irminko, ja w poprzednim sezonie miałam szczęście poznać zapach tylko jednej odmiany datury, ale robię sporo, by nadchodzący obfitował w wieksze bogactwo zapachów. :) Tytoń marzył mi się tylko limonkowy, dlatego bez opamiętania kupiłam wczoraj nasiona, więc siłą rzeczy wysieję mieszankę. Może jakiś się wśród wyhodowanych trafi, a do tego pozostałe kolory też mi przypadną do gustu. :wink: Mówisz, że pachnie, więc już ma u mnie plus. ;:108

Masz rację, nie ma tu zdjęć moich niszczycieli, buszują po kocim wątku. :wink: Mam zdjęcia tworzące małą scenkę, nie wiem, czy będzie to tak widoczne, gdy będą tylko po prostu wklejone, ale ja przewijajac je w przeglądarce miałam niezły ubaw (zwłaszcza znajac charakterek mojej czarnej kici :;230 ). Proszę, oto oni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Memphis i Joker, akurat niczego nie dewastujące.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joker to czarny? Oba koty perfekcyjnie piękne. Ja też mam tylko dwa, a KAŻDY, KAŻDY kot którego widzę bardzo mi się, niestety, podoba ;:167 Tytoń pachnie mocniej niż maciejka, wysiewam go już od trzech lat i siewki długo są niewielkie, a póżniej niebywale przyspieszają i nagle stają się naprawdę duże i rozłożyste. Zaletą jest to, że bardzo dobrze znoszą przesadzanie, nawet kiedy są już wyrośnięte :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tytoń ozdobny jest niezwykle sympatyczną rosliną :D Pachnie mocno wieczorem, łatwo się rozsiewa. A koty są świetne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Irminko, Memphis to czarna kotka, a Joker to kocur w paski. Ja też uwielbiam wszystkie koty, bez wzgledu na ich wiek. W ten weekend akurat miałam okazję poodwiedzać znajomych , mieszkajacych w kocim zagłębiu. :wink: 2 koty x 2 domy + kilka od pozostałych sasiadów = sporo. Nie wiem, ile ich było, ale porządnie wymiziałam 4 i miałam tylko wyrzuty sumienia po powrocie do domu, czy Memphis nie wyczuje, że głaskałam obce, bo jest na tym punkcie przewrażliwiona. :lol:

Dziewczyny, macie dar przekonywania, wysiewam tytoń już nie bacząc na kolor. :D

Ps. właśnie wróciłam z ogrodu, okryłam wszystkie różaneczniki i podsypałam róże popiołem, który od listopada czekał w kartonie na przyjście większych mrozów (obsypałam je już małymi kopczykami, ale z resztą się wstrzymałam, bo podobno róża powinna mieć przed zimą szansę zahartowania się, nie wiem, ile w tym prawdy). A czy powojniki powinno się zabezpieczać? Jakiś kopczyk z kory, czy niekoniecznie? :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Dmuszek jajowaty...Już dla samej nazwy bym to kupiła :;230 Czym się sugerujesz kupując takie nowości?Lubisz eksperymentować,kwiat Cię zachwycił czy może nazwa ? :D A co do pomocy sprzedawców to już dawno na nią nie liczę.Wolę już takich co to otwarcie mówią,że nie wiedzą,bo są też tacy,co wymądrzają się wprowadzając w błąd :evil:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dmuszek siałam do gruntu w kwietniu. Ładna trawka, tylko niska :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Mirko, po nasionka idę zwykle z ułożoną listą "konieczności", a resztę wybieram no tak wiesz, jak każdy. :wink: Najczęściej widzę ciekawy obrazek, biorę paczuszkę, czytam co to i jak stwierdzam że się nada, to kupuję. :) Na dmuszku napisali mi np. "dmuszek znakomicie nadaje się na obwódki, bardzo atrakcyjnie wygladają rozgraniczenia poszczególnych mieszanek gatunkowych właśnie dmuszkiem. Ta jego doskonałość do tego typu stosowania bierze się stąd, że jego barwa wprowadza taką nutę spokoju, harmonii", wiec uznałam "będą ładne kontrasty" :wink: . Lubię testować nowe rośliny, bo przecież jak się nie sprawdzą, zawsze można z nich zrezygnować i nie wysiać ponownie.

Ewo, a rozsiewa się sama? I właściwie nie napisali mi nic, czy jest jednoroczna. :roll: Możesz mi coś na jej temat powiedzieć?
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Piekna czarna kocica, kocham takie a po spojrzeniu widać, że charakterna bestyjka :)

Popiół pod róże ?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Charakterna troszkę jest, takie zdanie mają o niej obcy, ale dla mnie to najsłodsze stworzenie w domu. ;:167

Róże obsypuję popiołem, tak robiła przez lata teściowa, wiec ja robię, tak jak ona. Wiosną tyle, ile potrafię zbieram, a resztę rozgarniam.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednoroczna. U siebie przez nadgorliwość wypieliłam dokładnie, ale sieje się, choć nie masowo, u sąsiadki. Rozsadza sobie. Mam koty czarne i pręgowane-wszystkie lubię :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Pielelnie nie jest moją najmocniejszą stroną. :roll:

Teraz na kolanach siedzi mi moje pręgowane szczęście i skutecznie utrudnia obsługę forum. :lol:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje oprócz siedzenia na kolanie uwielbiają spacerować przed monitorem :D Przy takim zdrowym podejściu do pielenia znacznie powiększysz liczbę roślin w ogrodzie :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Madziu, ja swojego bardzo długo uczyłam leżeć na pleckach. Coś mu nie pasowało i od razu próbował się obrócić na brzuszek. Mizianie po brzuchu w końcu okazało się nie do odparcia i tak sobie czasem siedzimy razem: ja przed kompem, a on "w łódeczkę" na pleckach. :wink: Mizianie też okazało się magicznym sposobem na obcinanie pazurów. :D Zapominają na chwilę o cążkach i ciach ciach, 18 pazurków przyciętych. :;230

Ewo, a mój jak się w ślimaczym tempie wdrapytał na monitor, tak robi to nadal. :lol: Nie mam nic przeciwko, ale mógłby to robić np. z boku, a nie po ekranie, gdy coś czytam. :wink: Próbowałam w taki sposób, rozmnożyć sobie smagliczki, bo mnóstwo ich się wysiało, ale w końcu dałam sobie spokój, bo i tam mam ich dużo. Niestety, mam parcie raczej w kierunku pozyskiwania nowych roślin, zamiast powielania takich, co mi się już opatrzyły. To oczywiscie wynika z ograniczonej ilości miejsca. :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obwódki ze smagliczki warte zastanowienia :wink: Ona dość dobrze znosi przesadzanie. Natomiast nowe rośliny to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”