Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Dzięki dariotka. ;:180
Coś w tym chyba jest, bo sadzonka z tej samej partii, która trafiła do szklarni zaaklimatyzowała się bez żadnych problemów i "efektów ubocznych". Na szczęście te w gruncie też już chyba się zaczynają zbierać, bo wypuszczają nowe zielone liście. Spróbuję jednak zrobić im jakąś osłonę od wiatru. Żeby tylko czasu starczyło.
Pozdrawiam
Michał
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Możesz je przykryć tą włókniną. Nie jest droga. Za 1,6m na 1m płaciłam 2-3 zł. Dynię przykryłam kawałkiem 80cm na 80cm. Spokojnie im to wystarczyło nawet po podwinięciu pod cegły. Może nawet by wystarczyło 50cm na 50cm. Po tygodniu tym większym ściągnęłam, a reszta sadzonek dalej jest osłonięta, aż zmężnieją.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) Bardzo chciałam w tym roku wyhodować sobie samodzielnie bakłażanki, ponieważ uwielbiam to warzywo. Tak właśnie szukając informacji trafiłam na to forum i.. I zaniedbuję mój ogród, bo czytam tu tyle wątków, że już ich nie zliczę. Ale ile mam informacji! Bardzo mi się tu podoba! :)
Pozostanę przy temacie bakłażanów. Nasionka wysiałam w połowie marca, jak i pomidorki. Rosły sobie powolutku, ale rosły, po przesadzeniu do gruntu (17 maja) miały po 4 pary listków, czwarte takie malutkie. Okryte są mini namiotem z włókniny, mają miejsce i ciepło (na dzień odkrywam, żeby miały słoneczko), są osłonięte od wiatru. Podlewałam je regularnie, ostatnio także gnojówką z pokrzyw. Coś od tych 2 tygodni nie rosną, listki trochę przybrały, ale w górę nie idą w ogóle. Mam nadzieję że doczekam się choć jednego owocu :) Będę z ciekawością śledzić ten wątek i oglądać Wasze oberżynki :)
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Obrazek
Myślicie, że zdąży zaowocować? rośnie w tunelu foliowym. Ok raz w tygodniu podlewana gnojówką z pokrzyw.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Iwonas85 - moje mają listki może z 1-2 cm dłuższe i też mam takie obawy jak Ty :( A tak chciałam wyhodować choć jednego bakłażana!
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ja mam bakłażana pierwszy raz w tym roku i niewiele jeszcze wiem.., nie miałam pojęcia, że jak kwitną, mają takie piękne kwiaty :D

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Iwonko - dziękuję, trzymam kciuki za nasze uprawy!

Nitka - ale śliczne! ja też nie miałam pojęcia że ma takie ładne kwiaty, przypominają mi clematisy :) A jaką wysokość mają Twoje sadzonki?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dokładnie Gajeczko, taki mały Clematis. :P
Krzaczek na zdjęciu powyżej ma ok. 37 cm. :D
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Gajeczko, nic się nie martw, na pewno będzie owocował -trzymam kciuki. :wink: :P

Edytko, tak po prawdzie, to duża w tym Twoja zasługa, bo posłuchałam Twojej rady i 'upchnęłam' :wink: go jednak w tunelu.Teraz tak mi się odwdzięcza. Dwa krzaczki mam w ogrodzie i tamte ani myślą kwitnąć, a ten w foliaku ma już następne pąki. :heja
Tak więc, dziękuję Edytko ;:196
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To moje oberżyna ma już pączek na kwiat

http://img24.imageshack.us/img24/9769/zdjcie0296h.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

NITKA cieszę się :)
moje maluchy w tunelu też zawiązują kwiaty - u mnie będą chyba kwitły na biało ( mam białą odmianę oberżyny )

Obrazek
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Pomocy :( Zaglądam dziś do moich sadzonek a na kilku z nich takie liście....
https://picasaweb.google.com/1045183435 ... 0073372194

Co to może być i jak działać?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na oberżynę? Nigdy tego nie jadłam, ale posadziłam w tym roku jadalną jak i taką bardziej ozdobną[niby tez jadalna tylko azjatycka to i gorzka]. Myślałam, że może to jakoś w słoiczki, albo na świeżo da się zjeść..?
Awatar użytkownika
Mnemozyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2011, o 13:17

Post »

Ja oberżynę jem zawsze smażoną lub pieczoną. Najczęściej kroję na ćwiartki, solę, pieprzę i smażę na złotobrązowy kolor - koniecznie w dużej ilości oleju, bo wciąga go jak gąbka. W wersji nieco lżejszej piekę na blasze lub ruszcie, ale też obficie smaruję olejem. Nic mi więcej nie potrzeba, żednych dodatków, sosów. Taka jest najlepsza. Oczywiście okazyjnie kroję ją w kostkę i dodaję do warzywnego sosu do makaronu, albo smażę/piekę pokrojoną w duże talary i zapiekam przełożoną serem - mozarellą lub innym, posypuję kolorowym pieprzem.

W tym roku posadziłam oberżynkę Golden Eggs, ale nikt tu nie wypowiedział się pozytywnie o jej walorach smakowych więc nie wiem co mnie czeka.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie uprawiałam jeszcze oberżyny (bakłażana) :-( I chyba ze względu na mały areał warzywnika nie będę uprawiać. Ale bardzo lubię w postacji pasty-dipa! Piekę w całości w piekarniku ok 40 min. Potem wyciągam miąższ i odcedzam z nadmiaru płynu. Dodaję soli, pieprzu, oliwy, łyżkę lub dwie jogurtu greckiego, ząbek czosnku i łyżeczke pasty sezamowej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) Miksuję na niskich obrotach i mam doskonały dodatek do pieczywa, grilla, mięs, ziemniaków i czego tam jeszcze! :heja
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”