Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nieeeeeeeeeeeeee, nie dotyczy żadnych szczytnych, czy populatorskich intencji, za które dziękujemy stokrotnie :P :P :P
Dotyczy techniczej strony publikacji. Wyjaśnienie przesyłam na PW.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obejrzałam sobie wasze funkie i chyba mnie wzięła choroba funkiowa :D Przepiękne! Kupiłam w tamtym roku jedną (nazwy nie znam) z małymi zielonymi listkami, ale chyba złe miejsce jej znalazłam, bo słabo rosła. Mam jeszcze taką z biało-zielonymi liśćmi, kwitnącą na fioletowo, ale strasznie smakuje ślimakom. Objadły ją prawie całą, choć łapałam te paskudztwa i wynosiłam z ogrodu. Mam takie miejsce pod tujami - mało słoneczne o dużej wilgotności (blisko rynny z deszczówką) - czy to dobre miejsce dla funki?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ha, WYMARZONE :lol:
Będa Ci wdzięczne dozgonnie i zaobfitują pieknym rozrostem.
A tymczasem poogladaj i/lub wybierz te, na które chcesz zapolować :wink:
Można też u nich zamówić sadzonki ( producent), wychodzi 3 x taniej niż w większości sklepów :D
http://www.hostazahrada.sk/

a popatrzeć można, tu :
http://www.hostazahrada.sk/hostakatalog1.htm
http://www.mickfieldhostas.co.uk/2008_C ... n_List.htm
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Lilu31 a może ta stronka przyda się bo tam są opisy różnych bylin :P

http://helleborus.w.interia.pl/

Ja z niej bardzo często korzystam :lol: :)
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

ja też skorzystam. Piękne dzięki. :lol: Zaraz wchodzę. Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Zyczę udanej lektury Marysiu :P :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Bardzo dziękuje :D :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

ciotka pisze: Teraz wiem , że muszę swoją funkię przesadzić bo rośnie w pełnym słońcu przez cały dzień. Wszystko to co napisane to święta prawda. Kilka lat temu była jedna sztuka a teraz mam chyba 15 - przyrosty ma znakomite. Tylko u mnie pewnie trochę zbyt ciężka ziemia, bo kiełki wychodzą wtedy gdy już większość kwiatów kwitnie, ale i tak zawsze zdąży zakwitnąć o swojej porze.
Pełne słońce dla tej funki nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, natomiast nie powinnaś martwić się zbyt ciężką ziemią. Generalnie funkie lubią ciężką ziemię, ale dość żyzną - dla tego gatunku lepsza jest ziemia gliniasta niż bardziej piaszczysta. Ważne jest dla funki, aby ziemia była wilgotna.
To że H. plantaginea wypuszcza nowe kłącza podczas kwitnienia (późnego kwitnienia) to nie wina ziemi - ta hosta tak już ma - u mnie również bardzo późno kwitnie i późno wypuszcza nowe kłącza.
Popatrz na datę na zdjęciach

Pierwsze pąki kwiatowe
Obrazek
Obrazek

Wreszcie trochę białego koloru

Obrazek

I dopiero teraz kwiaty

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

hanka55 pisze:Hmmm lilu31, ale zgodnie z przepisami prawa autorskiego i zasadą "dozwolonego użytku", wypada podać źródło oryginału :)
Już podałem źródło mojego postu. :oops:
hanka55 pisze:paco- brawo za tłumaczenie ! :P

Jednak ten post to nie jest tłumaczeniem tego artykułu - Po przeczytaniu tego artykułu był on jedynie poważną inspiracją do posiedzenia przez kilka godzin nad tym wątkiem.

Wykorzystałem oczywiście pewne fragmenty tego artykułu, ale w bardzo luźnym (nie dosłownym) tłumaczeniu. Część opisów to moje opisy odmian, które posiadam w swojej kolekcji, a większość powstała po analizie wielu opisów zamieszczonych w Internecie przez hodowców i miłośników tej wspaniałej rośliny - (dlatego nie podaję źródeł z jakich korzystałem przy tworzeniu tych opisów)

Bardzo często opisy tej samej odmiany różnią się na tyle, że wzajemnie się wykluczają. Kolor kwiatów często jest określany w całej gamie od lawendowego, przez jasno lawendowy do prawie białego - w takich przypadkach analizuję więcej opisów, aby wybrać ten najbardziej wiarygodny. Często nawet wielkość i kolor liści dla tej samej odmiany jest różnie określany - to jest jednak możliwe, gdy dokładnie przeanalizujemy w jakich warunkach (oświetlenia i glebowych ) rosła opisywana przez danego człowieka roślina. Bardzo często opisy i zdjęcia zamieszczane w Hostalibrary czy Dave's garden tak dalece różnie przedstawiają tą samą odmianę, że bez zagłębienia się w szczegóły opisów wydawałoby się, że to opisy różnych roślin. Tak znaczne różnice w kolorystyce zauważyłem również w hostach, które u mnie rosną w różnych warunkach i pochodzą z tej samej rośliny matecznej.
W opisach, które zamieściłem nie chodziło mi o bezkrytyczne pisanie (tłumaczenie) tego co ktoś napisał, ale o napisanie tego co wiem lub w miarę możliwości sprawdzenie i weryfikację informacji, które zamieszczam.
Nie mam zwyczaju podpisywać się pod czyjąś pracą - zamieszczone zdjęcia są oczywiście mojego autorstwa - (nigdy nie zamieszczam zdjęć z internetu, najwyżej podaję do nich linki)
.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Dziękuję Andrzeju za wyjaśnienie tej kwestii. :D
Jeszcze raz zapytam, czy mogę kopię Twojego postu wkleić do encyklopedii?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Andrzeju, powiem krótko:
Cześć Ci i chwała, za edukację i popularyzację tych pięknych roślin :P
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:Dziękuję Andrzeju za wyjaśnienie tej kwestii. :D
Jeszcze raz zapytam, czy mogę kopię Twojego postu wkleić do encyklopedii?
Lilu jeśli tylko uznasz za potrzebne w encyklopedii informacje o hostach, które zamieszczam na forum to możesz je wklejać w tym wątku ,bez pytania się o moją zgodę - masz moją zgodę na stałe. :D :wink:
Hosty to moja pasja.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Dziękuję bardzo. :D
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Przyszły dzisiaj zamówione przeze mnie funkie. I mam teraz pytanie: czy wszystko jedno jak je posadzę- bo póki nic nie wypuszczają, więc trudno się zorientować z której strony będa pąki... :roll:
Aneta
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

niezapominajka567 pisze:Przyszły dzisiaj zamówione przeze mnie funkie. I mam teraz pytanie: czy wszystko jedno jak je posadzę- bo póki nic nie wypuszczają, więc trudno się zorientować z której strony będa pąki... :roll:
Grubszym ku górze. :D (Zwykle da się wypatrzeć gdzie jest górna a gdzie dolna część) Ale jeśli posadzisz płasko to też się nic nie stanie. Poradzą sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”