Moje marzenia -maniusika część III
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
Janko, astra czarnego chyba też mam. Zachwycił mnie swoimi drobniutkimi kwiatkami o różowych środkach. A płożącego nie znam. Chyba już o nim pisałaś w ub. roku. On rzeczywiście taki malutki 

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Jacku jaki malutki . rozłazi się po całej rabatce ale kwiatuszki ma malutkie ale ich dużo . wygląda jak biały dywan .. na wiosnę znowu ukorzenię , z tego roku już rozdałam ..
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak ... nie było mnie chwilę a tu zaraz jakieś nieznane mi roślinki pokazujesz - aster czarny i płożący - ciekawostki.
Czy one też maja tendencje do podsychania liści od dołu ?
Widać,że masz sporo roślin do zimowania w pomieszczeniu, ja też kilka muszę przytaskać z działki do blokowej piwnicy- że tez nie mozna oprzeć się takim zakupom.
Czekan na kolejne fotki tych astrów i pozdrawiam
Czy one też maja tendencje do podsychania liści od dołu ?
Widać,że masz sporo roślin do zimowania w pomieszczeniu, ja też kilka muszę przytaskać z działki do blokowej piwnicy- że tez nie mozna oprzeć się takim zakupom.
Czekan na kolejne fotki tych astrów i pozdrawiam
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Goryczki raczej nie wymarzają,ja ich nie przykrywam.Dojrzałem kolorową kapustę/nie wiem czy to się tak nazywa?/.To idealna
roślina na tę porę roku tylko zajmuje dużo miejsca a u mnie to towar deficytowy.Pozdrawiam.
roślina na tę porę roku tylko zajmuje dużo miejsca a u mnie to towar deficytowy.Pozdrawiam.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- maniusika
Janek ,kapusta rośnie przy piwoniach, które trochę maskuje a tam zawsze jest trochę miejsca , w tym roku mam słabą chyba miała za mokro ..
Krysiu , czarny mam pierwszy rok i ładnie wygląda od dołu a płożący szybko się rozrasta i muszę go trochę utemperować , przyciskam za długie odnogi i robię sadzonki ,,
Doniczkowych mam sporo , te co nie potrzebują ciepła już są zadołowane i lecące liście z lipy ich okrywają . natomiast zmarzluchy idą do piwnicy , Nadają przymrozki więc chyba będę musiała już ich chować , szkoda bo zostaną puste kwietniki
Krysiu , czarny mam pierwszy rok i ładnie wygląda od dołu a płożący szybko się rozrasta i muszę go trochę utemperować , przyciskam za długie odnogi i robię sadzonki ,,
Doniczkowych mam sporo , te co nie potrzebują ciepła już są zadołowane i lecące liście z lipy ich okrywają . natomiast zmarzluchy idą do piwnicy , Nadają przymrozki więc chyba będę musiała już ich chować , szkoda bo zostaną puste kwietniki
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Janeczko przyszłam się przywitać po długiej przerwie :lol
Bardzo ładnie wygląda twoja kapusta , moja jakaś mniejsza 

- christinkrysia
Janko u nas tez postraszyli przymrozkami i wczoraj jak spacerkiem zaszliśmy na działkę po sałatę do obiadu to zadołowałam część doniczek przysypując lekko ziemią.
Inne postawiałam w altanie i będę stopniowo nosić do domu a potem "utykać" gdzie się da...
Inne postawiałam w altanie i będę stopniowo nosić do domu a potem "utykać" gdzie się da...

- maniusika
To ja mam dobrze z tą piwnicą mieści się tam sporo kwiatów , szkoda tylko że mam ja bardzo wilgotną i kanny i datury mi się nie przetrzymują .. Też jeszcze nie było przymrozków i nadal ogródek wygląda kwitnąco ..dzisiaj było deszczowo i wietrznie , nawet nie wychodziłam na ogród ..
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Janeczko ..u mnie także jest piwnica, ale skoro domek nie ocieplony ani zamieszkały.
Coś boję się zaryzykować, chociaż było by dużo wygodniej niż to zwożenie do domu. Właściwie na próbę może coś powinnam zostawić. W innym wypadku nigdy się nie dowiem.... 

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Janeczko a jak dzisiaj u Ciebie po nocy??? Był u ciebie mróz bo u nas już ścięło rośłinki
- maniusika
Tylko ocalały marcinki i chryzantemy , róże wyglądają nad podmarznięte może jeszcze nie padną ale chyba już po kwiatach i pąkach .. Po nocnym przymrozku dzisiaj nawet cieplutko ,tylko nie wiem jak to wpłynie na kwasolubne ,hortensje już liście maja zmarznięte , ale pąki mogą się rozhartować i będzie mało kwiatów .. dalie i aksamitki muszę jutro usunąć ,, A mogło jeszcze poczekać z tym mrozem .. Jadwiga nie dała słodyczy tylko mrozek ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Pisząc "aster malutki" miałem na myśli, że niski
Dziś mierzyłem swoje i najniższe mają 25cm. To ja bym się pisał na kawałeczek niższego, jeśli będziesz miała nadwyżkę
U mnie większość kapust ozdobnych też niespecjalnie urosło ale to moja wina - nie dałem im papu i wody, a gąsienice i ślimaki pogryzły liście
Ale kilka rozet się udało 

U mnie większość kapust ozdobnych też niespecjalnie urosło ale to moja wina - nie dałem im papu i wody, a gąsienice i ślimaki pogryzły liście

- christinkrysia
Janko czemu uważasz, że pąki hortensji mogą się rozhartować ?maniusika pisze:Tylko ocalały marcinki i chryzantemy , róże wyglądają nad podmarznięte może jeszcze nie padną ale chyba już po kwiatach i pąkach .. Po nocnym przymrozku dzisiaj nawet cieplutko ,tylko nie wiem jak to wpłynie na kwasolubne ,hortensje już liście maja zmarznięte , ale pąki mogą się rozhartować i będzie mało kwiatów .. dalie i aksamitki muszę jutro usunąć ,, A mogło jeszcze poczekać z tym mrozem .. Jadwiga nie dała słodyczy tylko mrozek ..
Takie przymrozki sa każdego roku i często już we wrześniu a hortensje co roku obsypane kwiatami bo pewnie chodzi Ci o ogrodowe - czy tak ?
- maniusika
Właśnie ogrodowe , już trzeci rok u mnie nie kwitną .. w tym roku odkryłam je dość późno ale przymrozek był jeszcze później i miały tylko jeden kwiat .. Wysoka różnica temperatur marnie na nie działa , w nocy było -5 stopni a w dzień =15 a przecież nie będę ich już okrywać ..albo pewnie będę jak będę chciała oglądać ich kwiaty ..
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janeczko ja okrywałam hortensję i też miały trzy krzaki jednego kwiata a były lata
że wcale nie okryłam to kwitły jak najęte nie wiem co o tym myśleć
że wcale nie okryłam to kwitły jak najęte nie wiem co o tym myśleć

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA