Storczyki Aguuuu

Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Aguuuu

Post »

Magic83: ;:196 No właśnie każdy ? zielony? to radocha!

Filigranowa27: :wit Dziękuję w imieniu kwiatuszków.

nina1611: ;:196 Ja od dawna się przymierzałam do zdobycia Vandy i nareszcie mam, mogę się nimi opiekować i cieszyć. Boje się tylko czy zapewnię im odpowiednie warunki.

rysia13: ;:196 Zaraz wkleję kolejne zdjęcia.

Lucynaf: ;:196 Pracowniany piegusek dostał rumieńców od Twoich komplementów.
Mama forum nie czyta, sama się zdziwiłam jak zobaczyłam niespodziankę od niej .
Też się cieszę z tych ?vandeczek?, a co do korzeni? to jak ją kupiłam i przytargałam do domu okazało się , że miała dość spor z tych korzonków połamanych. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale teraz zauważyłam, że one po prostu odpadają ( tj. te połamane). Tylko jeden złamany zaczął się robić taki brązowy? i wiesz co w strachu przed jakąś zgnilizną go ścięłam trochę naruszając zdrowej tkanki i zasmarowałam pastą grzybobójczą. Widać ten korzonek na poprzednim zdjęciu jak prezentowałam korzonki w szklanym wazonie.
Jedno co mnie pociesza to, to ze widzę przyrosty na tych małych ( ostatnich ) liskach od momentu jak przyniosłam je do domu.

Becia37: No oczywiście, że Cię odwiedzę! I czekam na to niecierpliwie? ;:196

Magic83: ;:196 Polecam! One są na prawdę kochane.

Ajania: :wit Cieszę się, że się podoba! Ta akurat cambria, którą pokazałam jest na prawdę wdzięczną roślinką.

kasia74: Witaj. Kwiatki dziękują za komplementy podskakując na korzonkach. :tan

dudus327: ;:196 Dziękuję w imieniu kwiatuszków. Mama przytargała mi większość storczyków. Sprawia jej radość jak coś w domu kwitnie.

eva-: Ewuń ;:196 dziękuję Ci bardzo!

aga111: ;:196 Aguś ale co tam jedna Vandeczka, ona się zmieści wszędzie, można ją zawiesić na karniszu frankowym, można dodatkowo na kwietniczku przywiesić, na prysznicu w łazience tez się ładnie prezentuje?. Sama widzisz? One są bardzo uniwersalne a do tego takie piękne.

Chciałam pokazać pozostełe dwie Vandy ( po kąpieli parowej w saunie temp min):
Różowa ( podobno): Obrazek
Biała( ma najłądniejsze korzonki, zdrowe sięgają prawie 60 cm): Obrazek
Obecnie kwitnąca niebieska w toważystwie bordowej mini ( przepraszam za złą jakość zdjęć):
Obrazek

Niedawno zakwitł mi ( pędziki pokazywany jakiś czas temu) taki oto cudaczek, nie wiem skąd go mam... nie przypominam sobie, żebym takiego kiedyś kupowała, dostała itd...Byłam przekonana, że to biały z pomarańczową ważką.

Obrazek Obrazek
a takie ma listeczki i korzonki:
Obrazek

A tu ciekawski "zając" zagląda do Was ;:4 z pozdrowieniami dla Wszystkich: Obrazek Obrazek

A na koniec "przemycę" tylko 1 zdjęcie nie na temat :oops: Moja kochana gardenia uraczyła mnie kwiatuszkami.... Obrazek
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, Twoje Vandy są wielkie, piękne i zdrowe ;:180 Udało Ci się zdobyć super rośliny :uszy
Czytałam na forum, że ranę po wyciętym korzeniu można opalić zapalniczką [ sekundeczkę :wink: oczywiście].
Peloric żółty jest wspaniały, a zająca to już zachwalałam ;:109 Nie pogniewałabym się jakby u mnie jakiś tak zakwitł :D
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Olbrzymie te Vandy i jakie mają gołe nóżki:D:D
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Ale wielkie vandy :shock: Na pewno niebawem zakwitną ;:138 ;:108
Fajny ten żółciutki dziwaczek - naprawdę no takiego to jeszcze nie widziałem :tan ;:108

Ps. śliczna gardenia ;:138
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

no przecudne masz te storczyki, ja jestem w nich zakochana po uszy. Chyba powiększę swoją kolekcję ;:224
Awatar użytkownika
Becia37
100p
100p
Od: 9 cze 2011, o 21:48

Post »

Twoje vandy tryskają zdrowiem ;:138 zresztą jak cała twoja kolekcja ;:196
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p

Post »

Lucyna: ;:196 Cieszę się Lucynko, że Twoim zdaniem moje Vandusie są zdrowe . Dzisiaj zauważyłam, że obie te bez kwiatuszków puszczają po jednym nowym listeczku ( poniżej załącze zdjęcie). Korzonki już opalone w miejscach cięcia, według zalecenia. Bardzo dziękuję Ci za radę. Pelorici cieszą się z Twoich komplementów.

Filigranowa27: Zgadza się dwie mają gołe nóżki a jedna siedzi sobie w wazoniku. Zobaczę która lepiej będzie rosła.

nina1611: ;:196 Dziękuję Gosiaczku.

dudus327: Vandy co dopiero przekwitły, jedną przyniosłam jeszcze z jednym już zasychającym kwiatkiem a druga miała świeżo obcięty zasuszony pęd kwiatowy. A dziwaczek dziękuję za komplementy.

Lulka: Ja też je kocham, z resztą ona to bardzo odwzajemniają. Twoim pięknym storczusiom na pewno przyda się towarzystwo.

Becia37: ;:196 A zobacz ( poniżej jak Wandeczki puszczają nowe listeczki)

A tu widać jak vandeczki zaczeły wspólpracę poprzez nowe listeczki:

Obrazek
Obrazek

Moja Philadelphia pozazdrościła mnogości pączuszków na Philadelphi Lucynki i wyprodukowała pędzik :heja
Obrazek

Zobaczcie co znalazłam dzisiaj na śmietniku... :(
Obrazek Wygląda na to, że jest to "farbowany lisek" tj farbowany na niebiesko Phalaenopsis bo jeszcze resztki farbki niebieskiej jest w odłamanych starych pędach kwiatowych.

Do wszystkich odwiedzających mój wątek mam pytanie i zarazem prośbę o pomoc w zidentyfikowaniu pewnego zjawiska na liściach mojego nowego woskowca. Wczoraj dołączył do mojej storczykowej gromadki żółty woskowiec Obrazek Bardzo się z niego cieszyłam do moment aż zauważyłam pod światło smugi na liściach, są dość regularne, na każdym z liści, nie pod światło wyczuwalne zgrubienia w dotyku wygląda to tak:
Obrazek
a nie pod światło tak: Obrazek
Co to jest? Czy to jest objaw wirusa? :(
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Nie, no nie chcę nic sugerować, bo nie jestem pewna, ale on wydaje mi się zdrowy ;:108 Pod światło to faktycznie dziwnie wygląda, ale na drugim zdjęciu, nie widać nic niepokojącego. Wydaje mi się, że listek jako coś żywego może przyrastać w tkankę nieregularnie, stąd te ciemniejsze smugi, bo w tych miejscach jest grubszy. Takie jest moje zdanie, zobaczymy co na to inni ;:108
Swoją drogą to gratuluję pierwszego woskowca, śliczny ;:215
Vandom jest dobrze to i rosną ;:108
Życzę Ci aby Philadelphia miała jeszcze więcej kwiatuszków niż moja ;:196
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Piękne Vandy kupiłaś, życzę, by ładnie rosły i kwitły ;:138
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

oh jak mnie takie wypatrzone pędziki cieszą, od razu mi się humor poprawia :D A okaz śmietnikowy, wyborny-pewnie komuś długo nie chciał zakwitnąć, albo po prostu przekwitł i papa :?
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Aguś, gratuluję pędu na Philadelphii :tan Niech pięknie i szybko zakwita ;:108
Wiesz co trzeba mieć ogromne szczęście że takie cudo znalazłaś - z jednej strony to smutne że ktoś go wyrzucił :cry: ale z drógiej strony korzyść dla Ciebie :lol: :lol: :lol: Widać że zdrowy - dobrze że nie było jeszcze przymrozków bo było by z nim marnie .
Super woskowiec ;:138 i fajnie że vandy zadomowiły ;:138
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I j gratuluję nowych storczyków. Vandy dorodne i zdrowe. Niebieska ma cudne kwiaty.

Brawa dla pędzika na Philadelphi.

Twoje woskowce bardzo mi się podobają ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit
Gratuluję nowego pędu na Philadelphi, niech Ci obficie kwitnie. ;:138
Szkoda że koło mnie nie ma takich storczykowych śmietników. :;230
Na pewno szybko się odwdzięczy pięknymi kwiatami.
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p

Post »

Lucynaf: ;:196 Dziękuję, trochę mnie uspokoiłaś. Zatem cytrynka dołączyła do pozostałej gromadki. Cieszę się, że mój woskowczyk Ci się podoba.
Ciekawa jestem, co do vand, czy pokażą też jakieś nowe korzonki?
Twoja Philadelphia to prawdziwy okaz! Masz też z tego co widzę większe kwiatuszki, z tego co pamiętam moja miała kwiatuszki malutkie tak ok. 2 cm. Od czego może zależeć wielkość kwiatków? Może od dokarmiania ?

Amator97: Ojoj? a co byś najchętniej .. ;:175 ?
Ciekawe jaką masz teorię co do nazwy tej Vandy?
Dziękuję, że podobnie jak Lucynka wyraziłeś zdanie co do mojego ? podejrzanego ? woskowca.
Ja też Ci życzę aby twoja Philadelphia pięknie zakwitła :uszy ! Jak zakwitną to porównamy obie.

kasialb1: ;:196 W imieniu Vandeczek dziękuje.

rysia13: ;:196 Tobie również dziękuję za opinie co do woskowca. Dzięki Wam ;:4 jestem już spokojna i już nie wymyślam hehe. Śmietnikowca zabrałam ze sobą do pracy, stoi dumnie na parapecie na stanowisku osobistego asystenta. Mam go ciągle na oku?
A co do Vand, to myślałam , że najpierw jakiegoś korzonka nowego wypuszczą ;:108 ?

Judi : ;:196 Dziękuję! Wpadaj częściej.

Lulka: :tan Żebyś wiedziała wypatrzone pędy są super! Człowiekowi poprawia się humorek na cały dzień. Co do śmietnikwca wydaje mi się, że po prostu komuś przekwitł? bo pędy były świeżo odłamane.

dudus327 : Dziękuję! Ja tem się ucieszyłam jak go znalazłam, bo zdrowa ładna roślinka, tylko wykąpać dać domek i sobie rośnie?
Vandy już się tak zadomowiły, że jak wzięłam je do kąpieli to wszyscy domownicy pytali ? a gdzie są??

justus27: Dziękuję!

eva-: ;:196 Dziękuję! Wiesz mnie szkoda, że są tacy co potrafią zdrową roślinkę wyrzucić?.

Wczoraj moj chrześniak dopadł gdzieś takiego woskowca ... i mam kolejnego "cudaczka", tak się prezentuje po przesadzeniu i w nowym domku:

Obrazek Obrazek Obrazek
i w sztuczynm oświetleniu:
Obrazek
ma jeszcze 2 pędy kwiatowe Obrazek
Ciekawe czy coś z nich będzie ... bo jakieś takie pouszkadzane są, a szkoda!
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Ale cudo woskowe ;:167 , pewnie pachnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”