Cydr , cidr , cyder .

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cydr , cidr , cyder .

Post »

Rossynant pisze: Uprzejmie donoszę iże spod śniegu wciąż dobre na szarlotkę :D
Ino sarenki też cenią...
W takim razie jutro ja swoje obadam, bo dziś wróciłam za późno, ciemno już było. U mnie sarny zjadły dużo, ale wydaje mi się, że sporo jabłek jest jeszcze nie ruszonych.
Moje Spartany dojrzewają dopiero pod koniec września i bardzo długo są dobre. Jeszcze teraz są soczyste i chrupiące.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rossynant pisze:a keczup robię bez octu, jakoś mi ten amerykański pomysł typu pomidor w occie nie pasi
Dla mnie również byłaby to pomyłka, ale stosuję jedno kwaskowate jabłko na 1 kg pomidorów, i do tego 3 ząbki czosnku, sól i cukier dla równowagi. Taki ketchup powstał metodą różnych prób i receptura wydaje się idealna dla upodobań smakowych w mojej rodzinie. Jabłko trochę zagęszcza.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

No dobrze Panowie. :wink: Nie jestem zwolenniczką octu, ale zaplanowałam zabawę z pomidorami, więc oprócz przecieru powinien też wyjść z tego keczup. To jak mam robić keczup bez octu?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Jak to jak? normalnie :D
Keczup robi się bez octu, dopiero na koniec jest dodawany, podobnie jak przyprawy ziołowe. Służy po prawdzie jako konserwant. Ja tam nie uważam za konieczny, gorący keczup zakręcić w słoikach i zakonserwowany jest...
U mnie przykładowo ostry keczup ostatnio: pomidory "bez soku i pestek" kilka kg (czyli sam miąższ- krócej zagęszczać starczy), cebula (1/3-1/4 ilości pomidorów), czosnek (parę główek; można też dawac na koniec, zmiażdżony) papryka słodka i ostra, kilka (chroni przed stratą witaminek), trochę oliwy (1/2-1/4 szklanki, absolutnie musi być choć kilka łyżek). Na bardzo wolnym ogniu aż się rozpłynie.
Dodatku jabłek nie uważam, lecz smakowo pasują - co kto lubi. Nie więcej niż 1/3 ilości pomidorów. Można i inne jarzynki.
Jeśli będzie krótko gotowany, bez zagęszczania, to cebulę i paprykę lepiej wrzucić wcześniej na tłuszcz i zeszklić.

Po ugotowaniu dodać przyprawy ziołowe (u mnie lecą pełną garścią), obowiązkowo ziele angielskie, pasuje też pieprz, imbir, kolendra, goździki, gałka, cząber, kminek. Mozna też zrobić ze znaczną porcją gorczycy, w stylu musztardowym, ciekawy efekt.
Sól do smaku.
I to by było na tyle.

Cukier szczyptę jeśli kto lubi i ocet - jeśli kto lubi :lol: można dać, do smaku. Uważam że to psuje smak, ale co kto lubi; dziś w modzie "smak słodko-kwaśny" we wszystkim... :?
Smaki słodko-kwaśne zwykle służą fabrykom do sprzedawania wody zamiast towaru. Taka moda.

Co rzekłszy idę zalewać śledzie w pigwowym occie, chyba już ostygł.
:wit
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Rossynant !

Miodzio płynie z Twoich ust i palców.
Dla tych samych powodów wolę się napracować i zrobić to co mi smakuje sam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-a-e
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Rossynant, a pomidory i paprykę obierasz ze skóry czy tak długo gotujesz, aż się skóra rozlezie?
Rossynant

Post »

W życiu nie obierałem. Lenistwo. Jak co, można przetrzeć.
:wit
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nadal degustuję swój cyderek i jestem pełna podziwu. Im więcej piję, tam bardziej mi smakuje :)
Teraz upiłam już ponad połowę butli, a on mając więcej powietrza mocniej chyba pracuje. Taki fast gazowany jest, ale nic a nic nie pogarsza się w smaku. Poezja. No i żadna robota, to mi się najbardziej podoba. Całe szczęście, że mam jeszcze jedną butlę wstawioną, ale z nią na razie nic się nie dzieje, Na razie nawet nie napęczniała, czyli tylko leciutko pracuje, bardzo delikatnie. Pewnie jak upiję pierwszą szklaneczkę to ruszy.

Wytestowałam go dziś jako dodatek do podłoże, wyszedł boski :heja
x-a-e
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Rossynant pisze:W życiu nie obierałem. Lenistwo. Jak co, można przetrzeć.
Też tak mam, dlatego pytałem. Dzięki.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Tylko inteligentni mężczyźni są leniwi .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Ze znajomymi z UK, specjalistami wymieniłem się sztobrami odmian cydrowych. Mowili mi, ze cydr trzeba produkować z mieszanego soku z przynajmniej 10 odmian :) Mam tez kilka odmian francuskich na cidre i grusz na perry. Oj będę pędził za parę latek ;P

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój - chyba na razie sok - z drugiej butli stoi jak zaklęty :) Chyba służy mu chłodek. Rozlałam na 3 butle, pierwsza została rozpita w święta nim zaczęła na dobre buzować 8-)

Pozostałe 3l stoją i nawet nie ruszam. To już chyba ponad miesiąc a sok się nie burzy. Jednak wlanie go pod samą nakrętkę i uniemożliwienie dostępu powietrza wydłuża czas przemiany w cydr, albo ją uniemożliwia :roll:

Jeśli upiję choć pół szklanki zacznie szybko pracować, tak jak było z poprzednią butlą. Ciekawe jak długo może stać taki nieodkręcany. Na razie nawet butla nie napęczniała, czyli nie ma tam gazu.

Mam nadzieję, że się nie zepsuje...
Rossynant

Post »

Może daj troszki tlenu biednemu drożdżowi. Jak będzie miał alkohol (i chłodek) to na pewno się nie zepsuje.
A tak to nigdy nie wiadomo.

Chociaż... właściwie wiadomo ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sugerujesz by trochę upić :)
No dobra dziś upiję z jednej butelki, zobaczymy jak to się ma i jak smakuje :)
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Tego szukałam, znaczy się lekkiego fermentu :lol:
Wyciskarkę do soków już mam, teraz tylko gąsiorek 8-)
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”