Wysiew nasion palm. Instrukcja.

Rośliny doniczkowe
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wysiew nasion palm. Instrukcja.

Post »

Tu chyba najlepiej pokazana instrukcja wysiewu nasion palm na przykładach skaryfikacja nasion i 'błyskawiczne' wschody
http://www.palmtalk.org/forum/index.php ... on/&page=1
dawid35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2019, o 13:54

Re: Szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Witam, zerwałem dziś z palmy trachycarpus kilka nasion. Chciałem zapytać czy nadają się one do wysiewu,i czy brykiet kokosowy jest odpowiednim podłożem?
Obrazek
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wysiew nasion palm. Instrukcja.

Post »

@dawid35 wyglądają w porządku. Możesz je pomoczyć przez 3 dni w letniej wodzie (codziennie wymieniać wodę). Brykiet kokosowy będzie ok.
dawid35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2019, o 13:54

Post »

Ok, gdzieś na forum przeczytałem że świeżych nasion nie trzeba moczyć, ale zrobię tak, dzięki.
maciek_maku
100p
100p
Od: 24 sie 2009, o 16:05

Skaryfikacja termiczna nasion palm i draceny

Post »

Witam wszystkich ogrodniczych pasjonatów
Czy ktoś z Was przeprowadzał kiedyś skaryfikacje termiczną nasion o grubej łupinie nasiennej jak nasiona palm lub dracen, bananowców?
Mam trochę nasion palm i wydaje mi się zbyt pracochłonne przecieranie każdego nasiona osobno. Czytałem że moczy się nasiona we wrzątku parę sekund (w niektórych publikacjach czytałem że np 20 sekund - ślazowiec pensylwański) a później w zimnej wodzie (naprężenie termiczne powodują zmiękczenie łupiny nasiennej). Ile należy moczyć aby nie uszkodzić zarodka palm i dracen?
Czy ktoś miał podobne doświadczenia
(P.S Po skaryfikacji mam zamiar jeszcze nasiona moczyć w termosie w ciepłej wodzie przez około 3 dni)
Z góry dzięki za odpowiedzi
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja uważam że mechaniczne naruszenie łupiny nasiona palmy jest zbędne. To bardzo zwiększa ryzyko uszkodzenia nasionka, jeśli nie wie się jak zrobić to prawidłowo. Ta metoda którą odpisałeś w moczeniu nasion we wrzątku a potem w zimnej wodzie, to myślę że większość nasion by tego zwyczajnie nie przeżyła. Polecam uzbroić się w cierpliwość, jeśli tylko nasiona są świeże to prawdopodobieństwo ich wschodu jest wysokie.
maciek_maku
100p
100p

Post »

Cześć Daraxus. Niestety byłem zmuszony do użycia skaryfikacji termicznej ze względu że miałem dosyć dużo tych nasion palm, dracen i robiąc to mechanicznie bym się po prostu zajechał. Masz racje że można uszkodzić zarodek przy np. mechanicznej skaryfikacji ale trzeba wiedzieć gdzie jest umieszczony zarodek i gdzie ścierać powierzchnię. O skaryfikacji termicznej czytałem w paru dość długich opracowaniach m.in na temat skaryfikacji ślazowca pensylwańskiego, znalazłem bardzo dużo informacji i wyników badań które ciężko było ulepić w jedną krótką instrukcję skaryfikacji termicznej dla większości roślin z twardą łupiną, postanowiłem w ostateczności zanurzyć wszystkie moje nasiona w gorącej wodzie na sitku (nie we wrzątku - odczekałem po zagotowaniu około 4 min) przez około 10 sekund (wiec jest to krótko - czytałem że moczenie we wrzątku ponad 1 minutę zabija zarodki ) a następnie niezwłocznie zanurzyłem nasiona w zimnej wodzie. Cała taka zabawa polega na tym żeby powstały uszkodzenia w strukturze łupiny na skutek termicznych zmian naprężenia (coś na zasadzie zanurzenia gorącej szklanki z kawą w zimnej wodzie = szklanka prawdopodobnie pęknie) , przez tak krótki czas wydaje mi się że woda gorąca nie zrobi dużej szkody. Tak potraktowane nasiona moczyłem jeszcze przez 3 dni w letnio-ciepłej wodzie w termosach wymieniając wodę 2 razy dziennie. Wszystkie nasiona posiałem w sobotę (23.11.2019) na ręczniki papierowe i podlałem jeszcze Previcurem. Z tego co dzisiaj zobaczyłem to 2 nasiona Washingtonii zaczęły wschodzić (możliwe że nie zauważyłem innych). Na razie czekam na resztę.
Mam zamiar jeszcze wysiać płomień afryki, sterlicje, nolinię wygiętą, dracenę i mieszankę kupną palm ale te już będę skaryfikował mechanicznie bo to tylko kilkanaście nasion (specjalnie w google image po angielsku wpisywałem poszczególne gatunki i sprawdzałem na niektórych zdjęciach mikroskopowych specjalnie gdzie jest ulokowany zarodek). Później z powrotem na ręczniki wilgotne i zobaczymy ile wykiełkuje.
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Hmm w tak krótkim czasie wykiełkowały Ci palmy? To zaledwie kilka dni, szok.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Waszyngtonia kiełkuje od 3 do 6 tygodni, a nie dni. Na pewno to palma Ci wykiełkowała, a nie jakichś chwast? Kupowałeś może nasiona przez internet na chińskich stronach czy w specjalistycznym sklepie? :wink:
A tak na marginesie czy wiesz, że nasiona palm mają krótki okres zdolności kiełkowania, czyli muszą być w miarę świeże, inaczej szanse na wykiełkowanie spadają do zera, nawet po zastosowaniu właściwej skaryfikacji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Maciek mógłbyś wrzucić zdjęcie? Chętnie zobaczę.
maciek_maku
100p
100p

Post »

Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć, nie posiadam aparatu, ale oglądając zdjęcia z neta to prawdopodobnie jest washingtonia robusta, nasiona przywiozłem sobie z wakacji z Gran Canarii w mięsistych osłonkach (aby dłużej zachowały świeżość), jeśli chodzi o palmę królewska (Phoenix canarensis) to nasiona pozbierałem sobie z ziemi i ich świeżość jest nieznana (niektóre były nawet z kornikami - te akurat wyrzuciłem, nie chciałem aby moją szafę i komodę zjadły korniki), dzisiaj zaglądałem to kiełkowalnicy to coraz więcej tych nasion washingtoni kiełkuje, czytałem że gorąca woda podobno otwiera tzw rejon chalazy (osłonka) w obrębie zarodka tak że ta warstwa staje sie przepuszczalna dla wody i gazów. Mam jeszcze nasiona kupne w sklepie ale zawsze wątpię w ich świeżość, spróbuje je dzisiaj skaryfikować mechnicznie (wiem mniej więcej gdzie jest zarodek w większości nasion), mam też nasiona kawy ale podobno kawa traci bardzo szybko zdolność kiełkowania (kilka dni po opadnięciu z krzaka podobno) więc musiałbym mieć nasiona świeże prosto z krzaka.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Nie masz nawet telefonu, dzisiaj praktycznie każdy ma aparat?
Wiesz, w 2 dni wykiełkowała palma, to naprawdę bardzo dziwne. :wink: I jeszcze jedna kwestia, czy przypadkiem nasiona palm nie puszczają wpierw korzenia, a dopiero potem część nadziemną?
Naprawdę jesteś pewny, że to co zabrałeś to były faktycznie nasiona palmy, a nie jakiegoś chwasta rosnącego w pobliżu? Część roślin ma podobnie wyglądające nasiona. Jeśli chodzi o zdolność kiełkowania, kiedy zbierałeś te nasiona?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
maciek_maku
100p
100p

Post »

Telefon mam ale starej daty, w sumie to będąc na wakacjach żałowałem że nie mam lepszego.
Z korzeniem to jest tak jak mówisz, z tego co widzę wypuszcza mały korzeń główny.
Nasiona zebrane od 15.10 do 20.10, na pewno nasiona pochodzą z palmy bo pod nimi zbierałem z chodnika i widziałem nawet jakie mają owocostany, też mnie to zdziwiło bo daktylowce jeszcze nic nie puściły (wcześniej miałem daktyle ze spożywczaka wygrzebane około 15.08.2019 i zasiane dosłownie 2 miesiące po i 7 nasion po około 1 tyg-1,5 tyg puściły kiełek (nasiona były moczone przez 3 dni w ciepłej wodzie w termosie).
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Szkoda, bo chętnie byśmy zobaczyli ten fenomen.
maciek_maku
100p
100p

Post »

Może w tygodniu podeślę jakieś fotki to ocenicie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”