Księżycowe rabatki u Adki
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Księżycowe rabatki u Adki
Potem jak pozbieram to przekopuję te kiscie . Jest po nich fajna pruchnicza ziemia
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Krysiu , czekam jutro na zdjęcie Twojego powojnika rurkowatego .
Poszperałam w necie i to będzie on.Nie wiem tylko czy odm. Cassandra czy jakaś inna.
Zaraz napiszę Markowi .
Poszperałam w necie i to będzie on.Nie wiem tylko czy odm. Cassandra czy jakaś inna.
Zaraz napiszę Markowi .
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Trzy różanki? Super! A ja utykam po jednej róży, gdzie tylko sie da
Krysiu, ale nie tylko róże masz wspaniale kwitnące. Jakie warzywa!

Krysiu, ale nie tylko róże masz wspaniale kwitnące. Jakie warzywa!

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Mówisz, nie jesteś zachwycona Pilgrimem
ja kupiłam niedawno, już z pąkami i jestem z niego bardzo zadowolona. U mnie trzyma kwiaty dłużej od innych, wcale się nie zwiesza i w ogóle wygląda dostojnie. Obok wsadziłam Jubilee Celebration, która kontrastowo szybko gubi płatki, nie lubi słońca, za to w deszczu pokazuje całą swoją krasę
Też próbowałam pogrupować kolorystycznie róże w granitowych rabatach, ale jeszcze niewiele z nich kwitnie i na razie efektu nie widzę.

Też próbowałam pogrupować kolorystycznie róże w granitowych rabatach, ale jeszcze niewiele z nich kwitnie i na razie efektu nie widzę.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witam sobotnio.
Oleńko. Dla Ciebie mój powojnik rurowaty na dzień dzisiejszy. Mam go na bardzo nasłonecznionym miejscu i może to mu nie służy w dodatku przy obecnej suszy, ale różne źródła różnie piszą o jego stanowisku - od słonecznego do cienistego. Z pewnością lubi wilgoć i muszę zacząć go bardziej podlewać. Z tego co się orientuję, Marek nie wie jaką ma odmianę tego powojnika.

Izuniu. Witam serdecznie. Tak się złożyło, że mam wiele róż w różnych kolorach, więc starałam się pogrupować je jakoś kolorystycznie, gdyż była tego możliwość, ale teraz jest i ograniczeniem, gdyż muszę starać się ewentualnie dokupować róże tylko takie, dla których mam miejsce w kolorze. Dziś stwierdziłam, że jesienią, muszę zrobić małe przemeblowanie na różowej różance i czerwonej i będę miała miejsce na kilka nowych róż
.
Warzywka staram się mieć własne, ale w ograniczonym asortymencie - pomidory, ogórki, fasolka szparagowa, koperek, troszkę sałaty, czosnek i bób. No i troszkę ziółek - melisa i mięty.
Basiu. We Wrocławiu ostatnie dwa tygodnie były tak gorące i suche, że praktycznie kwitnienie róż jest w szczycie. Większość już kwitnie. Mam tylko jeszcze trzy różę, które są w pączkach no i kilka sadzonych wiosną, które dopiero zbierają się i na pewno w tej chwili nie zakwitną, a może nawet w tym roku. Grunt, że żyją i niech się ukorzeniają, jestem cierpliwa i poczekam, gdyż są to fajne róże i warto na nie poczekać. Natomiast Pilgrim trzyma krótko kwiat, ma ich dużo, więc kwitnienie się przedłuża jak u wszystkich angielek, jest śmieciuchem. Po prostu - nie kocham tej róży, choć wiem, że wiele osób nią się zachwyca. Nie jest ani biała, ani żółta, takie nie wiadomo co. Jedyny jej walor to zapach.
Kilka dzisiejszych zdjęć z tego co kwitnie

kolejny liliowiec i pierwszy z tegorocznych od Pajdy Border Music

szałwie muszkatołowe i każda inna
I kilka przetaczników bo akurat kwitną

długolistny

kłosowy

siwy

przetacznikowiec syberyjski

zaczyna kwitnąć szałwia "angielska" od Grzesia nemorosa ewolution. Grzesiu masz szczęście, że trafiła mi się jednak i niebieska
.
Miałam taką szałwię w ubiegłym roku, przepięknie kwitła, ale niestety naszych zim ona nie wytrzymuje. Zabezpieczyłam ją porządnie, obsypałam korą, ale nie odbiła.
I zaczynają kwitnąć floksy - to już chyba lato

Oleńko. Dla Ciebie mój powojnik rurowaty na dzień dzisiejszy. Mam go na bardzo nasłonecznionym miejscu i może to mu nie służy w dodatku przy obecnej suszy, ale różne źródła różnie piszą o jego stanowisku - od słonecznego do cienistego. Z pewnością lubi wilgoć i muszę zacząć go bardziej podlewać. Z tego co się orientuję, Marek nie wie jaką ma odmianę tego powojnika.

Izuniu. Witam serdecznie. Tak się złożyło, że mam wiele róż w różnych kolorach, więc starałam się pogrupować je jakoś kolorystycznie, gdyż była tego możliwość, ale teraz jest i ograniczeniem, gdyż muszę starać się ewentualnie dokupować róże tylko takie, dla których mam miejsce w kolorze. Dziś stwierdziłam, że jesienią, muszę zrobić małe przemeblowanie na różowej różance i czerwonej i będę miała miejsce na kilka nowych róż

Warzywka staram się mieć własne, ale w ograniczonym asortymencie - pomidory, ogórki, fasolka szparagowa, koperek, troszkę sałaty, czosnek i bób. No i troszkę ziółek - melisa i mięty.
Basiu. We Wrocławiu ostatnie dwa tygodnie były tak gorące i suche, że praktycznie kwitnienie róż jest w szczycie. Większość już kwitnie. Mam tylko jeszcze trzy różę, które są w pączkach no i kilka sadzonych wiosną, które dopiero zbierają się i na pewno w tej chwili nie zakwitną, a może nawet w tym roku. Grunt, że żyją i niech się ukorzeniają, jestem cierpliwa i poczekam, gdyż są to fajne róże i warto na nie poczekać. Natomiast Pilgrim trzyma krótko kwiat, ma ich dużo, więc kwitnienie się przedłuża jak u wszystkich angielek, jest śmieciuchem. Po prostu - nie kocham tej róży, choć wiem, że wiele osób nią się zachwyca. Nie jest ani biała, ani żółta, takie nie wiadomo co. Jedyny jej walor to zapach.
Kilka dzisiejszych zdjęć z tego co kwitnie

kolejny liliowiec i pierwszy z tegorocznych od Pajdy Border Music

szałwie muszkatołowe i każda inna
I kilka przetaczników bo akurat kwitną

długolistny

kłosowy

siwy

przetacznikowiec syberyjski

zaczyna kwitnąć szałwia "angielska" od Grzesia nemorosa ewolution. Grzesiu masz szczęście, że trafiła mi się jednak i niebieska

I zaczynają kwitnąć floksy - to już chyba lato

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Krysiu, u mnie trochę pora późniejsza, ale za to jeżówki mają pąki.
A to też rośliny lata. 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu zaniemówiłam kwitną floksy? liliowce to u mnie dopiero będą pączków widzę sporo ale kwiat ma tylko żółty słyszę o przemeblowaniu jesiennym powiem tylko tak: nie pierwsze i nie ostatnie takie jesteśmy, pozdrawiam
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Krysiu, jak Ci się spodoba róża w innym kolorze, niż te, które masz w grupach, to złam regułę i posadź ją poza różankami, w całkiem innym miejscu! Zobaczysz, że też będzie fajnie i nie zakłóci porządku w Twoim ogrodzie 
Warzywa masz wyrośnięte, piękne! Zawsze zwracam na to uwagę, bo moje zazwyczaj marne. Nie dość, że na piachu, to jeszcze nie zawsze mają dość wody
U Ciebie floks zakwitł?
ja wiem, że między Wrocławiem a resztą Polski są pewne różnice klimatyczne, ale to chyba przesada! 

Warzywa masz wyrośnięte, piękne! Zawsze zwracam na to uwagę, bo moje zazwyczaj marne. Nie dość, że na piachu, to jeszcze nie zawsze mają dość wody

U Ciebie floks zakwitł?

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Taką szałwię wciskała mi pani w CO Botanik! A ja nie wzięłam 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Krysiu,
znów zauważam, że u Ciebie wcześniej zakwitają wszystkie rośliny. Chyba jednak inny mikroklimat. Widze, że też
masz Trojkę i podziwiasz rozmiar kwiatów.Wydaje mi się, że mam żurawki, jakich nie masz. Jak będziesz , musisz się
przyjrzeć , to podzielimy.

masz Trojkę i podziwiasz rozmiar kwiatów.Wydaje mi się, że mam żurawki, jakich nie masz. Jak będziesz , musisz się
przyjrzeć , to podzielimy.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Potwierdzam - u mnie też te różowe floksy zaczynają kwitnąć.
A u Krysi wszystko buja wysoko i rośnie pięknie bo ona po prostu dba o swoje roślinki.
Nie tylko dokarmia ale też pewnie coś im tłumaczy, choć nie wiem co bo jej jeszcze nie przyłapałam na gorącym uczynku

A u Krysi wszystko buja wysoko i rośnie pięknie bo ona po prostu dba o swoje roślinki.
Nie tylko dokarmia ale też pewnie coś im tłumaczy, choć nie wiem co bo jej jeszcze nie przyłapałam na gorącym uczynku

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aduś, z ogromną przyjemnością nadrobiłam zaległości
Twój ogród bardzo zyskał na przzeprowadzce!!
Jestem ciekawa, czy zakwitną moje liliowce od Pajdy... Zamówiłam trochę irysów- zakwitła jedna odmiana i do tego nie taka, jak chciałam
Pozdrawiam Cię serdecznie

Jestem ciekawa, czy zakwitną moje liliowce od Pajdy... Zamówiłam trochę irysów- zakwitła jedna odmiana i do tego nie taka, jak chciałam

Pozdrawiam Cię serdecznie

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
KRYSIU floksami mnie zszokowałaś u mnie nawet jeszcze pąków nie mają . Jednak wasze strony są cieplejsze . Szałwie śliczne i ten liliowiec
. U mnie na razie same pąki a jak tam Twoja Duet czy masz ją jeszcze

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Krysiu ale u Ciebie bajecznie kolorowo ;różane zakątki w różnych kolorach-zapachy aż do mnie dochodzą.Cudowne szałwie ,no ale żeby floxy już kwitły to nie do wiary